سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در چین گفت: قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین میبایست شش سال پیش به امضا دو طرف میرسید.
«مهدی صفری» در گفتگو با رادیو اقتصاد افزود: چین کشوری است که نیاز زیادی به انرژی دارد و یکی از فاکتورهای تامین انرژی «امنیت انرژی» است.
وی همچنین اظهارداشت: امنیت انرژی در خلیج فارس و دریای عمان بوسیله ایران تامین میشود چون 1200 کیلومتر از سواحل متعلق به ایران است.
سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در چین می گوید: «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین شش سال پیش در دیدار با حسن روحانی گفت، چین و ایران روابط استراتژیک با همدیگر دارند که یکی از فاکتورها داستان انرژی است.
وی در خصوص اینکه که می گویند «چین قدرت چهارم نظامی در دنیاست» را قبول ندارم، افزود: چین، آمریکا و روسیه ابر قدرت های هستند که در دنیا در ابعاد نظامی حرکت می کنند اما در کنار این «اقتصاد و تجارت » برای کشور چین بسیار مهم است.
صفری بیان داشت: تجارت و اقتصاد چین در دنیا اول است چون آمریکایی ها که اقتصاد شان اول است بطور دائم در حال چاپ پول هستند اما چینی ها در اثر تجارت و کار تکنولوژیکی به دنبال فتح قلههای موفقیت یکی پس از دیگری می باشند.
وی با بیان اینکه تجارت چین در دنیا مستلزم امنیت است، گفت: ایران یک شریک قوی در منطقه است و میتواند این امنیت را بصورت تکمیلی برای چین تامین کند.
سفیر اسبق ایران در چین افزود: ایران کشوری است که میتواند هم انرژی و هم امنیت را برای چین تامین کند.
وی اظهار داشت: آمریکاییها در دوران اوباما شروع به محاصر کردن چین از ناحیه جنوب و شرق کردند.
صفری ادامه داد: چینیها به این فکر افتادند که این محاصره میتواند ضایعاتی هم در بحث تجارت و هم در بحث تامین انرژی برای آنان داشته باشد از اینرو بلافاصله رئیس جمهور چین نگاه به غرب و راه ابریشم را مطرح کرد.
وی گفت: هدف چینیها این بود که از طریق قزاقستان و ترکمستان وارد خاک ایران شوند و با مسیر قطار سیکل تجارت خود را با اروپا و مواد اولیه مورد نیازی که باید وارد شود، ببینند.
سفیر اسبق ایران در چین افزود: چینیها وقتی دیدند ایران دیرکرده مسیر خود را از طریق روسها بستند.
وی اظهارداشت: قرار داد 25 ساله ایران و چین به نظر من باید شش سال پیش به امضا دو طرف میرسید.
صفری ادامه داد: چین در حال حاضر قرارداد خود را با عراق و سایر کشورها بسته است.
وی یادآورشد: وقتی این گونه مسائل مطرح میشود غربیها، اسرائیلی ها و کشورهای مرتجع عربی نگران می شوند مبادا اجرای این گونه قراردادها اثر تحریم ها و فشارها علیه ایران را خنثی کند از اینرو به دنبال فرا فکنی و فضاسازی در این زمینه هستند.
عربستان سعودی اگرچه به دنبال بالابردن سطح روابط خود با چین است، اما در عین حال به خوبی از محدودیتهای پیشروی خود بدین منظور آگاهی دارد. باید این را در نظر گرفت که حتی اگر روابط آمریکا و عربستان سعودی در دولت بعدی خراب هم شود باز پکن هرگز جایگزین واشنگتن در جهان بینی ریاض نمی شود.