arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۶۱۷۱۷
تعداد نظرات: ۱۸ نظر
تاریخ انتشار: ۰۹ : ۰۹ - ۲۶ تير ۱۳۹۹
رای الیوم بررسی کرد؛

۷ نکته درمورد سند همکاری استراتژیک چین و ایران؛ از نگرانی نخبگان ایرانی تا احتمال ورود آمریکا و چین به جنگ نظامی

تحرکاتی که در داخل ایران و در بین نخبگان در خصوص مشارکت با چین انجام می شود، حاکی از آن است که جامعه ایرانی و در مقدمه آن، نخبگان سیاسی، رسانه ای و اقتصادی، اگاه و هوشیارند و تلاش می کنند منافع کشورشان را تامین کنند، در این میان، برخی از آنها نگران بد عهدی چین و عمل نکردن آن به تعهداتش هستند...
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

۷ نکته درمورد سند همکاری استراتژیک چین و ایران

انتشار مطالب رسانه های خارجی با هدف اطلاع رسانی از نوع نگاه و برداشت آنان از تحولات صورت می گیرد و به منزله تایید آن از سوی «انتخاب» نیست.

محمد مصطفى العمراني در رای الیوم نوشت: پس از سقوط قیمت های نفت آمریکا و ادامه بحران کرونا که با قدرت ایالات متحده را تهدید می کند، شاهد فروپاشی شدیدی در اقتصاد آمریکا هستیم که دلیل آن، شکست دولت ترامپ در اداره بحران های داخلی و خارجی است. در این شرایط، بسیاری از تحلیلها حاکی از آن است که قدرت ایالات متحده بعنوان قطب واحد در جهان، رو به زوال بوده و چین در حال مطرح کردن خود به عنوان رقیب سرسختی برای آمریکاست.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: چین تلاش می کند با دولتهای مختلف در جهان ارتباط استراتژیک داشته باشد، از جمله مهمترین شرکای چین در این زمینه، ایران است، همانطور که اخیرا یک توافق استراتژیک همکاری بین دو کشور امضا شد و این یک تحول مهم است که در تحلیل پیش رو سعی داریم به بررسی آن بپردازیم.

بیشتر بخوانید:

1-چین با این مشارکت استراتژیک با ایران، در واقع ایالات متحده و تحریمهای آن علیه ایران را به چالش کشیده و تاکید کرد که زمان هیمنه آمریکا بر دولتهای جهان گذشته است. چین زمانی اقدام به سرمایه گذاریهای 40 میلیارد دلاری در ایران می کند که به خوبی این مساله را بررسی کرده و بداند توان مقابله اقتصادی و نظامی با ایالات متحده را داشته و می تواند با پیامدهای این شراکت بزرگ با ایران و تحریمهای احتمالی آمریکا مقابله کند.

2-چین با این اقدام بزرگ، با قدرت به طرح استراتژیک «مسیر ابریشم» ادامه داده و به پیش می رود، تا به این شکل نفوذ بیشتری در شرق اسیا داشته باشد و بتواند بر بنادر و راههای دریایی مسلط شود. این یک موفقیت بزرگ برای چین محسوب می شود، همانطور که شراکتش با ایران به معنای به چالش کشیدن ایالات متحده و هم پیمانان آن در منطقه است، اما آیا واشنگتن در برابر این تحول بزرگ سکوت می کند؟ گزینه های آن برای واکنش نشان دادن به این مشارکت کدام است؟

ورود واشنگتن به درگیری نظامی با چین، یک گزینه بعید است، به این دلیل که هزینه های چنین جنگی و تاثیرات فاجعه بار آن برای جهان، بسیار زیاد است. اما ممکن است واشنگتن به سلاح جنگ اقتصادی و تجاری با چین پناه ببرد، با اینکه بارها این گزینه را آزموده و در نهایت امر، به یک راه حل راضی کننده برای دو طرف، رسیده است، به این دلیل که واشنگتن به تولیدات ارزان قیمت چین نیاز دارد و چین هم به ایالات متحده، به عنوان بازار بزرگی برای کالاهای خود نیاز مبرم دارد.

3-ایران به شدت به این مشارکت نیاز دارد و در سایه ادامه تحریمهای آمریکا، گزینه های زیادی ندارد، همانطور که پیامدهای بیماری کرونا در ایران، این کشور را بر ان می دارد تا به دنبال راهی برای تامین هزینه های بخش بهداشت خود باشد و برای این مهم، چین را شریک اقتصادی بزرگی برای خود می داند.

4-این مشارکت در واقعیت عملی به معنای شکست تمام برنامه ها و استراتژی های آمریکا و اسرائیل برای هدف گرفتن ایران و به انزوا کشاندن آن است. زمانی که چین برای مشارکت با ایران در این زمینه های مهم و طرحهای بزرگ اقدام می کند و وارد مقابله با ایالات متحده می شود، می توان انتظار داشت که دولتهای دیگری نیز در این مسیر با چین همراه شده و وارد شراکت با ایران و سرمایه گذاری در آن شوند، به شکلی که تمام هشدارها و تهدیدات آمریکا را نادیده بگیرند.

5-تحرکاتی که در داخل ایران و در بین نخبگان و مجلش شورای اسلامی در خصوص مشارکت با چین انجام می شود، حاکی از آن است که جامعه ایرانی و در مقدمه آن، نخبگان سیاسی، رسانه ای و اقتصادی، اگاه و هوشیارند و تلاش می کنند منافع کشورشان را تامین کنند، در این میان، برخی از آنها نگران بد عهدی چین و عمل نکردن آن به تعهداتش هستند و بیم آن دارند که چین از شرایط سخت ایران برای تحقق منافع خود و به ضرر ملت ایران استفاده کند. تمام این ترسها و نگرانی ها، کاملا مشروع است، برخی نخبگان ایرانی درباره تجربه سریلانکا و دولتهای آفریقایی با چین، صحبت می کنند، که به موجب آن، چین از این کشورها حمایت مالی کرده و توافق های اقتصادی امضا کرد، اما طولی نکشید که بر بنادر آنها مسلط شد. اما تعدادی از مسئولان ایرانی تلاش می کنند این نگرانی ها را برطرف کرده و تاکید می کنند که مشارکت با چین، پس از یک بررسی و تحلیل عمیق برای تامین منافع کشور انجام شده است.

6-کناره گیری چین از توافق ها و التزاماتش با ایران، امری بعید است، به این دلیل که ملت ایران، یک ملت اگاه و پویاست، که به هر دولتی اجازه به یغما بردن ثروتهایش را نمی دهد. چین سرمایه گذاریهای هنگفتی در ایران داشته و روابط استراتژیک و ممتازی با این کشور دارد و از این رو به نظر می رسد نگرانی از بابت خیانت چینی ها، مبالغه آمیز بوده و می تواند از باب فریبکاریهای سیاسی بین نیروهای سیاسی مختلف در ایران باشد.

7-مشارکت بین ایران و چین به معنای بی اثر شدن تمام تلاشها و تحرکات آمریکا علیه ایران است، که هدف از آن، فشار بر ایران برای نشستن ان پای میز مذاکره و امتیازدهی بود. با این مشارکت و همکاری گسترده، برگ برنده ای که ترامپ تلاش می کرد برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری از آن استفاده کند، از دستش خارج می شود.

در پایان باید گفت مشارکت بین چین و ایران، به مردم این کشور امید تازه ای برای بهبود اوضاع معیشتی و اقتصادی داده و باب همکاری و شراکت با قدرت بزرگی را می گشاید که مخالف هیمنه آمریکا بر کشورها بوده و به دولتهای جهان درس تازه ای در مورد اهمیت همزیستی صلح آمیز و مشارکت و همکاری با دولتهای مختلف می دهد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
33
40
مرگ بر چین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
همین که تو آتیش گرفتی نشان می دهد قرارداد خوبی است.
ایرانی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
مرگ بر هیچ کس
زنده باد امید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
7
28
برای این خاک هزاران جوان شهیدشدن سپاه اجازه ندهد خون جوانان و شهداپیمال شود شهدارافراموش نکنید این کشور باز هم جنگ به خودش میبیند کاری نکنید که دیگر هیچ کس برای این مملکت ازجان مایه نگذارد وطن فروشی در قاموس ایرانی جماعت نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
ان شالله اگر توافقي حاصل شود به نفع ايران سربلند باشد.
قویدل
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
مخالفت با معاهده ای که در این شرایط بد اوضاع را بهتر یا تلطیف کند، خودش خیانت بدتر از وطن فروشیه.کامنت ات نشون عقده از سپاهه وگرنه دولت داره پیمان می بنده. سوادشو نداری نظر نده
یاسا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
17
38
یکی نیست جواب بده که یک کشور مسلمان چرا باید با یک کشور کمونیستی همچین قراردادی ببنده. اونها ب مسلمان‌های خودشون رحم نمیکنن، ما را مورد لطف و عنایت قرار خواهند داد؟
سید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
4
24
خیلی تحلیل آبکی و ساده انگارانه ای بود مخصوصا بند 4 و 7 و در خاتمه نتیجه گیری،
1- چین مدتهاست پولهای بلوکه شده ایران رو به بهانه تحریمهای آمریکا آزاد نمیکنه و در شرایطی که اینکار انجام میده با در نظر گرفتن بلاسری سنگین و واسطه گیری خود چینی هاست که شما باید خفت بکشید که یک واسطه چینی با 7 تا 10 درصد پورسانت براتون کارسازی کنه
2- حداقل یه نگاه به عملکرد چینی ها تو پروژه های نفتی مثل فاز 11 و توسعه یادآوران و آزاد راه تهران شمال و در بحث خودروسازی و تامین قطعات بندازید بعد از این افعی زرد حمایت کنید
3- اغلب فناوریهای موجود در چین تحت لایسنس آمریکا هستند و شرکتهای بزرگ چینی هم یا سهامدار آمریکایی دارند یا در آمریکا تجارت دارند اونوقت شما فکر کردید صنایع درست و حسابی این کشور آمریکا رو ول میکنند میان دو دستی ما رو میچسبند، که چی بشه!!!!!
4- در آخر که فرمودید " به مردم این کشور امید تازه بدهند" معلوم نیست مردم کدوم کشور منظور شماست، جوری نوشته شده که انگار شما ایرانی نیستید، در حالتی که شما هیچ گزینه ای ندارید و حتی عراق هم حاضر به همکاری درست و حسابی با شما نیست مطمین باشد این قرارداد یکطرفه و در جهت پر کردن شکم اژدهاست. کلام آخر اینکه شما درهای کشور رو باز کنید و موضوع تحریم رو حل بفرمایید اونوقت قطعا مذاکره با چینی ها هم در کنار سایرین منافع کشور رو تامین میکنه، فکر نمیکنم موضوع پیچیده ای باشه .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
5
17
مشگل اصلی نگرانی ما از بد عهدی چین نیست ....لزومی نداره و نداشته که بخاطر باور های کاملا مطرود و مضحک چند نفر در کشور یک مملکت منزوی و تحریم بشه و دزدان و اختلاس گران چپاول کنند و .....اونوقت یک کشور بره زیر سلطه یک کشور دیگر ....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
8
26
حرف نظامی گنجوی در800 سال پیش ؛

*ز چینی به جز چین ابرو مخواه*

*ندارند پیمان مردم نگاه*

*سخن راست گفتند پیشینیان*

*که عهد و وفا نیست در چینیان*
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
1
8
واهمه بزرگ در حال حاظر اینه که چین در این برهه از زمان داره در باغ سبز نشان میده و نیات و اهداف واقعی او بعدا مشخص و معلوم میشه . اگر این دولت قصد آموزش
همزیستی مسالمت آمیز و صلح آمیز را به سایر کشورها و دولتها داره چرا از مسلمانهای اویغور خودش عملا این آموزش را شروع نمیکنه . در شرایط فعلی که هر کس بفکر خویشه به نظر در بازی قدرت بین چین و آمریکا ایران نقش یک مهره را پیدا کرده شاید برای حصول نتیجه گاهی لازم بشه این مهره سوخته شده و از صحنه بازی خارج بشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
6
18
تحلیل آبکی و یک جانبه برای آرام کردن افکار عمومی بود. مردم ایران درمقابل دولت چین مقایسه شده که قیاس مع الفارق است . دولت ایران انقدرها هم باهوش نیست که به منافع ملی فکر و عمل کند . بنابراین اعتماد به اژدهای سرخ سوختن در آتش بد عهدی هاست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
1
4
بند سه در واقع گویای این مطلب است که این تفاهم ، قرارداد ، همکاری یا هرچه که میخواهد باشد تنها گزینه و انتخاب ایران بوده همین موضوع به نحوی استیصال ایران را نشان میدهد و بالطبع این امتیاز بزرگی برای طرف مقابل جهت حداکثر استفاده از شرایط و بدست آوردن نهایت منافع مورد نظر را فراهم میکند . و اما در خصوص بند شش در خصوص به یغما رفتن ثروتهای مملکت آنچه تا کنون به یغما رفته و جای انکار هم ندارد حتی خاک این مملکت ، اگر در اینخصوص زمانی هم اقداماتی صورت گرفته پس از برملا شدن موضوع و پخش اسناد و فیلم های گرفته شده بوده . حالا این به یغما بردن برای هر کس که مجوزی در دست دارد راحتر خواهد بود .
ناشناس
|
Romania
|
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
7
11
مرگ بر چین. مرگ بر روسیه
ناشناس
|
Romania
|
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
5
10
شخصا تصمیم دارم هیچگونه کالای چینی خرید نکنم و نخواهم کرد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
0
8
خدا کنه مثل برجام نباشه که ما فقط پایبند به تعهد باشیم و طرف مقابل بهمون بخنده
خسروی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
5
11
1- ایران به شدت به این مشارکت نیاز ندارد شاید دولت ایران نیاز داشتنه باشد اما ایران نه. ایران به روابط نرمال و معقول با دنیا نیاز دارد. ایران به دوری از تنش و تحریم نیاز دارد.
2- چین بابت سرمایه گذاری در ایران به دنبال چیست؟ کمک به ایران برای مقابله با تحریم؟ قطعا خیر... هدف چین سو استفاده از ضعف و انزوای ایران و غارت و چپاول ایران است. و ایضا تسلط بر منابع و به احتمال زیاد حضور نظامی...
3- اگر بر مبنای همین پیش نویسی که وزارت خارجه منتشر کرده قرارداد بسته شود ، تمامی زیرساخت های مملکت خاصه نفت، بنادر ، حمل و نقل، ارتباطات و ... به چین واگذار خواهد شد و عملا بدون موافقت و جلب نظر چین و تامیین منافع چین، در این زمینه ها هیچ کاری نمی توانیم بکنیم.
4- لازم به ذکر است عبارت " تشویق سرمایه گذاران چینی" و "درک بازگشت سرمایه شرکت های چینی از طرف ایران" بسیار خطرناک است. به یک معنی عبارت است از واگذاری پروژه ها به چینی ها بدون مناقصه و با ترک تشریفات. یعنی فروش منابع ایران مانند نفت به چینی ها با تخفیف زیاد. یعنی اجاره طویل المدت بنادر با قیمت پایین. یعنی اجبار خرید از محصولات چینی با هر کیفیت و قیمتی یعنی ....
5- تمامی ارتباطات از جمله زیر ساخت اعم از روتر ، سوییچ ، سرور و ... حتی ایمیل و پیام رسان را باید به شرکت های چینی واگذار کنیم. جالب است حتی باید گوشی موبایل و تبلت و لبتاپ چینی بخریم طبق پیشنویس.
6- هند چگونه مستعمره انگلیس شد؟ کمپانی هند شرقی با انعقاد قراردادهایی از این دست بر هند مسلط شد و شد آنچه همه می دانیم.
7- اگر به متن قراردادهای استعماری رویتر و دارسی و 1919 (که ایران تحت الحمایه انگلیس می شد) مراجعه کنید می بینید که چندان تفاوتی با این قرارداد چین ندارند. در آن ها که نوشته نشده میخواهیم ایران مستعمره ما شود!!! آنجا هم همین مسایل تجاری عنوان شده است و تقریبا به همین شکل.
یک ضرب المثل بختیاری می گوید: " زِ ترسِ بارون جِستُم مِن چَه اَوی" یعنی: برای فرار از بارون پریدم در چاه آب" دقیقا گویای همه چیز است.
ای بابا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
3
12
قراردادصید ماهی ترال چین در خلیج فارس را دیدیم سرانجام و فاجعه ان را به یقین ایران در موقعیتی نیست که بخواهد قرارداد قوی ببندد ودر حالت ضعف و استیصال پیشنهاد این قرارداد را داده و به ضرر وحشتناک ایران تمام خواهد شد عواقب این عمل بسیار نامعلوم است چینی ها تمام منابع مارا به یغما می برند
نظرات بینندگان