پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بار ديگر با آمدن نوروز دانشگاهها نيز مانند سازمانهاي ديگر به تعطيلات نوروزي رفتند اما تعطيلات دانشگاهها طبق يك قانون نانوشته از يكي دو هفته قبل از نوروز شروع شده و بعد از تعطيلات ۱۳ روزه نيز پس لرزههاي آن تا يكي دو هفته ادامه دارد.
ترمهاي زوج سال تحصيلي دانشگاهها به دليل تلاطمهاي ناشي از ثبتنام و حذف و اضافه و اعلام نمرات و ... و همچنين همزماني با مناسبتهاي مختلف بهمن ماه، عملا از اسفندماه آغاز ميشود و پس از چند هفته نيز مجددا تعطيلات زودهنگام نوروزي به سراغ كلاسها ميآيد كه کاهش میزان تدریس اعضای هیات علمی و كيفيت آموزشي را در پي دارد.
از طرفي هر ساله پس از تعطیلات نوروز برخی دانشجویان به بهانه اینکه موفق به تهیه وسیله برای بازگشت به شهر محل تحصیل دانشگاهی شان نشده اند غیبت می کنند و پس از تعطيلات ۱۳ روزه نوروز كلاسها تا مدتي به صورت "تق و لق" برگزار ميشوند و در نهايت نتيجه اين روند كژدار و مريز كاهش چشمگير راندمان ترمهاي زوج تحصيلي است.
سال گذشته مدیرکل امور آموزشی وزارت علوم در واکنش به تعطیلی زودهنگام کلاسهای درس در آستانه نوروز و برگزاری دیرهنگام کلاسها پس از تعطیلات گفت: به هیچ عنوان تعطیلات غیررسمی کلاسهای دانشگاهی را تأیید نمیکنیم و شروع به کار کلاسها از ۱۴ فروردین ماه قطعی است.
به اعتقاد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تقویم تحصیلی موجود آموزش عالی نقص هایی دارد که این نقصها بخصوص در نیمسال دوم تحصیلی خود را بیشتر نشان می دهد، به همين دليل یکی از موضوعاتی که وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در برنامه های خود برای اخذ رأی اعتماد به مجلس ارائه کرده بود، اصلاح تقویم آموزشی دانشگاهها بود.
در همين راستا در سالهاي اخير بحث اصلاح تقويم آموزشي دانشگاهها مطرح شد كه عليرغم همسو بودن نظرات در رابطه با مشكل تقويم آموزشي، سرانجام آن همچنان مسكوت مانده است.
در اواخر سال ۸۹ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اقدام به بررسی مفصلی درباره تقویم آموزشی بیش از ۷۰ کشور کرد كه به گفته مدير كل امور آموزشي وزارت علوم، تعطیلات خاص در ایران از جمله تعطیلات نوروز و ایام تعطیل دیگر در آن لحاظ شده است.
به این ترتیب پیشنهاداتي برای اصلاح تقویم آموزشی دانشگاهها در دستور کار معاونت آموزشی وزارت علوم قرار گرفت كه بر اساس آن يكي از الگوهاي پيشنهادي سه ترمه و چهاربخشي شدن سال تحصيلي بود كه با واكنشهاي مختلفي روبرو شد.
علي عباسپور تهرانيفرد، رييس وقت كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي ضمن ابراز مخالفت با اصلاح تقويم آموزشي دانشگاهها به گونهاي كه دو ترم به سه ترم تبديل شود، گفت: اصلاح تقويم آموزشي در وزارت علوم به گونهاي كه دو ترم چهار ماهه را به سه ترم سه ماه تبديل شود، درست نيست و مشكلات عديدهاي ايجاد ميكند كه قبلا هم مورد بحث و بررسي قرار گرفته و بسياري از مسئولين وزارت علوم هم با آن مخالف هستند.
همچنين يكي ديگر از الگوهاي پيشنهادي آغاز ترم مهر ماه از نيمه دوم شهريور بود كه در صورت اجراي آن ترم دوم نيز از ابتداي بهمن ماه آغاز ميشد و زمينه استفاده بهينه از تعطيلات را فراهم ميآورد كه عباسپور ضمن موافقت با آن، در اين زمينه اظهار كرد: دانشگاهها اختيار دارند ترم اول سال تحصيلي را يكي دو هفته زودتر از مهر يعني در نيمه شهريورماه آغاز كنند، در اين صورت ترم دوم كه با ايام تعطيلات دهه فجر و عيد نوروز مواجه ميشود مناسبتر برگزار خواهد شد، در حال حاضر منع قانوني براي اين كار وجود ندارد و برخي دانشگاهها ترم نخست را زودتر آغاز ميكنند.
وي آغاز ترم نخست سال تحصيلي در نيمه شهريور ماه را قابل بررسي دانست و ابراز عقيده كرد: اگر تمام دانشگاهها به صورت يكپارچه ترم اول را زودتر آغاز كنند بهتر است چراكه هماكنون به دليل اينكه برخي دانشگاهها ترم اول سال تحصيلي را در نيمه شهريور ماه و برخي در اول مهر ماه آغاز ميكنند نقل و انتقال دانشجويان با مشكل مواجه ميشود.
اما اكنون كه بيش از دو سال از زمان مطرح شدن الگوهاي پيشنهادي وزارت علوم براي اصلاح تقويم آموزشي ميگذرد، سرنوشت اين طرح همچنان مسكوت مانده و با توجه به اينكه عده كثيري از دانشجويان در اين ايام غيبت ميكنند، تقريبا برخورد با همه آنان امري نشدني است.
بنابراين در حالي كه هنوز اين دانشجويان هستند كه تصميم ميگيرند كلاسها و تعطيلات از چه زماني آغاز شود، اميد ميرود كه با مشخص شدن تكليف اوضاع تقويم آموزشي تعطيلات نيز سر و سامان داده شده و آييننامهها به جاي دانشجويان براي دانشگاهها تصميم بگيرند.