خاطرات روزنوشت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۶، هرشب در «انتخاب» منتشر میشود. پیشتر، خاطرات ایشان از سال ۵۸ تا ۷۵ در سرویس تاریخ «انتخاب» به صورت روزانه پوشش داده شده است
تا ظهر جلسه مجمع [تشخیص مصلحت نظام] داشتيم. 13 ماده از قانون مبارزه با مواد مخدر تصويب شد. آقاى [محمد] يزدى، [رییس قوه قضاییه]، بعد از جلسه از من وقت خواستند، براى جلسه مشترك هيأت ریيسه خُبرگان و كميسيون تحقيق خُبرگان؛ گفتم مىتوانيم در سفر قم جلسه داشته باشيم.
عصر گروهى از جوانان جنوب شرق تهران آمدند. براى قانع كردن من، جهت پذيرفتن شركت در مراسم تجليل از خدمات سازندگى، توضيحات دادند. قبلاً پذيرفته بودم، ولى اخيراً رد كردم، اما آنها در روزنامهها اعلان كردهاند؛ پذيرفتم.
آقاى [محمدعلی] زم، ریيس حوزه هنرى [سازمان تبلیغات اسلامی] آمد. نمونه كارهاى انتشاراتى حوزه را آورد و از من خواست، بيشتر به اينگونه كارهاى فرهنگى توجه كنم. از ضعف مديريت دولت اظهارنگرانی كرد و گفت، امروز جمعى از سينماگران در جلسه خود گفتهاند كه ما از ریيس جمهور جديد انتظار داشتيم، در جهت اصلاح امور اقتصادى و سامان دادن به توزيع اقدام كند، ولى اكنون يك نفر به صفها اضافهها شده؛ اشاره به حضور آقاى خاتمى در صف غذا يا صف فروشگاه كه در گزارشها، به عنوان افتخار آمده بود. از مديريت سازمان تبليغات اسلامى شكايت داشت.
آقاى [حسین] كريمى، معاون قضایى آقاى [محمد] يزدى، [رییس قوه قضاییه] آمد. از ضعفهاى قوه قضایيه گفت، منجمله از تراكم قوانين و بخشنامهها و رويهها و نيز از زيادى مسئوليت رؤسا و مديران قضایى و از سياسی عملكردن بعضى از قضات و نمونه مسایل شهردارى تهران و از من كمك خواست كه در مجمع [تشخیص مصلحت نظام] فكرى كنيم. چند جلد كتاب آورد كه براى جمعآورى مقررات معتبر، تهيه كرده است.
آقاى [مطهر] كاظمى، نماينده خلخال آمد. از كارهاى سازندگى قدردانی کرد و از ضعف تدبير سازندگى و اقتصادى دولت جديد و از ظاهرسازى اظهارنگرانى نمود. گفت، همراه آقاى خاتمى، [رییس جمهور] در سفر اردبيل بوده. از تبريز به اردبيل، آقاى خاتمى با ماشين سوارى آمده، ولى بعضاً همراهيان اعلان ميكردند كه با اتوبوس آمده و نيز اعلان كردند، مدارس و ادارات براى مراسم استقبال تعطيل نشود، ولى براى تأمين جمعيت در ورزشگاه، مدارس و ادارات را تعطيل كردند. مردم اردبيل از اينكه دولت جديد طرح راه آهن را كه من در سفر اردبيل قبول كردهام و كُد اعتبار دادهام، پس گرفته است، ناراحتند؛ گفتم خوشبين و اميدوار باشد.
آقاى [غلامرضا] آقازاده، [رییس سازمان انرژی اتمی] آمد. برنامههايش را براى امور ويژه توضيح داد و از سردرگمى دولت و برنامههاى اقتصادى و فرهنگى و سياسى اظهار نگرانی كرد. شب، آقايان [عباس] واعظ طبسى، [محمد] امامى كاشانى و [قربانعلی] دُرى نجفآبادى آمدند. از طرف جلسه بزرگتري از دوستانشان، نمايندگى داشتند كه با من مذاكره كنند. گفتند، نبودن من در كنار [جامعه] روحانيت [مبارز] در انتخابات، باعث شكستشان شد و از آينده امور اقتصادى و فرهنگى و سياسى و تضعيف بيشتر روحانيت و رهبرى اظهارنگرانی كردند و از من خواستند كه با آنها براى آينده همكارىكنم.
توضيح دادم كه نپذيرفتن نظر اتحاد در انتخابات مجلس [پنجم]، مبدأ اين شكست است؛ زيرا حاضر نشدندكارگزاران را جلب كنند و بلكه ترجيح دادند، آنها را رقيب كنند و نتيجه اين شدكه كارگزاران با نيروهاى چپ ائتلاف كردند و اكثريت شدند. اكنون هم راه اين است كه براى جذب آرای وسط و خوددارى از تبليغات افراطی كار شود. رأى بران، نگران انتخابات شوراها و خُبرگان و مجلس آينده هستند.
به آقاى دُرى، در مورد جلوگيرى از كارهاى افراطى وزارت اطلاعات تذكر دادم. آقاى طبسى، از سوءاستفاده از شنود و پيگيرى افراطى انحرافات شخصى و اخلاقى، از موضع اتهامات سياسى افراد، اظهار نگرانی كردند.