از اسفند۹۹ که شایعاتی مبنی بر شیوع ویروس کرونا در ایران تأیید شد، یک نگرانی و دغدغه ناشناخته در میان هموطنانمان ایجاد شد. از همان روزهایی که با شیوع ویروس کرونا تنها چشم امیدمان به کادردرمانی بود، پرستاران بدون هیچگونه شناختی از کرونا با انبوه بیماران مبتلا به کووید۱۹ مواجه شده بودند. پرستاران از جمله افرادی بودند که چشم امید یک ملت به زحمات و تلاشهای آنها دوخته شده بود.
در ابتدای همهگیری این ویروس حتی تجهیزات حفاظت فردی به مقدار کافی در بیمارستانها وجود نداشت اما به تدریج مشکل کمبود تجهیزات برطرف شد. با این وجود این قشر زحمتکش با کمترین حجم نیرو در سراسر کشور و با مقدار کمی حقوق و مزایا که البته در مقابل زحماتشان ناچیز است؛همچنان به کار خود ادامه میدهند. حالا از روزهای گذشته با فرا رسیدن روز پرستار، مسوولان ضمن تقدیر از آنها قولهایی را به آنها دادهاند که البته معلوم نیست تا چه اندازه عملی خواهد شد.
پرستاران از آغاز شیوع ویروس کرونا تاکنون در خط مقدم مبارزه با این بیماری بودهاند. آنان بیشتر وقت خود را مشغول خدمت در بیمارستان بوده و زمان کمی را در کنار اعضای خانواده میگذرانند. حالا همزمان شدن بلندترین شب سال و مناسبت روز پرستار که هر سال مصادف با سالروز ولادت حضرت زینب ؟س؟ است میتواند نشان از صبر و استقامتی باشد که با روحیه جهادی انجام شده است.
آخرین شب چله قرن در حالی فرا رسید که بیانگر یلدایی به بلندای یک سال پرستاری پرستاران و کادر درمان بیادعای کشورمان در مبارزه با ویروس کرونا است. روز گذشته حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان زنده تلویزیونی به مناسبت میلاد حضرت زینب کبری ؟س؟ و روز پرستار، ضمن تبریک این روز به همه پرستاران، پرستار را فرشته رحمت بیمار خواندند و گفتند:
«پرستاران عزیز ما در دوران کرونایی و در شرایطی بسیار دشوارتر و پراضطرابتر از شرایط معمولی، کار بزرگی را به ثبت رساندند و صحنهها و فعالیتهایی را به نمایش گذاشتند که حقیقتا اعجابانگیز است.» حضرت آیتالله خامنهای به خانوادههای گرامی که عزیزان پرستار خود را در شرایط کرونا از دست دادهاند، تسلیت گفتند و با اشاره به نقش پرستار در بهبود جسمی و آرامش روحی بیمار، افزودند:
« در زمینه بهبود جسمی بیمار، پرستار شریک و مددکار پزشک است و هرچقدر هم که پزشک حاذق و توانا باشد اما نبود پرستار ممکن است بهبود جسمی را با مشکل مواجه کند.پرستار از نظر کمک روحی نیز با یک لبخند و یا یک حرکت و سخن مهربانانه در واقع غمگسار و روحیهبخش بیمار است و این، یکی از ارزشهای والای اسلامی است.»
ساده نیست بیش از ۱۰ماه خدمت کردن و رسیدن به بیمارانی که کرونا، دنیای آنان را دگرگون ساخته آن هم با لباس و تجهیزات ایزولهای که لحظه به لحظه نفس کشیدن را دشوارتر میسازد. فرشتگان زمینی که خانه و خانواده خود را رها کردهاند و از نخستین روزهای انتشار، برای مرهم شدن درد، جان خود را درطبق اخلاص گذاشتهاند، تعدادی از آنان بهدلیل حضور مستمر، یا به این ویروس مبتلا شدهاند و یا به نام شهیدان مدافع سلامت به دیار معبود شتافتهاند.
پرستاری جزئی مهم از خانواده سلامت محسوب میشود و نزدیک به یک هزار و ۵۰۰نفر در استان کرمانشاه بهعنوان کادر پرستاری مشغول فعالیت و انجام وظیفه هستند که سراسر گوش شدن و پرداختن به چالشهای پرستاری، تنها نباید به هفتهای که به نام آنان مزین شده اختصاص یابد.
این پرستاران پرتلاش حتی با وجود اینکه پرداختهای آنان به روز نیست و مطالباتی دارند در ۱۰ماه گذشته، نه تنها کوتاهی نکردهاند بلکه بیش از توان خود برای بهبود بیماران تلاش کردهاند و در مقابله با این ویروس، در خط مقدم در حال دفاع بوده و هستند. نبود امنیت شغلی، ناکافی بودن حقوق و مزایا، نامشخص بودن وضعیت استخدام، پرداخت نشدن کارانهها تنها بخشی از مشکلات این حرفه است که تلاش برای رفع و کاهش آن نقش مستقیمی با خدماترسانی بهتر به بیماران دارد.
این روزها پرستاران انتظار دارند نقش دورهمیها را در این اپیدمی جدی بگیریم چراکه خیلی از افراد ناقل بدون علامت، باعث انتقال بیماری و مرگ سایر افراد میشوندپرستاران تمام این سختیها و مشکلات را تحمل کردند و همچنان از عزیزان ما در بیمارستانها مراقبت میکنند اما زحمات آنها چگونه جبران میشود؟
با فوقالعاده ویژهای که قرار بود از مهر پرداخت شود و نشد؟ معوقاتی که دارند؟ پاداش کرونای ۱۰۰هزار تومانی؟ مرخصیهایی که ندارند؟ شیفتهای فشرده؟ یا کارانههایی که نسبت به سال قبل کاهش پیدا کردهاست؟ پرستاران ایرانی با کمترین تجهیزات و امکانات در تلاش هستند بیشترین خدمات را به مردم ارائه دهند.
تجهیزات حفاظت فردی که در اختیار آنها قرار دارد با استانداردهای دنیا متفاوت است و یک ماسک ساده که عموم مردم استفاده میکنند را در اختیار دارند اما این نوع ماسک در بخش کووید اساسا کارایی لازم را ندارد.دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت دیروز درباره پرستاران گفت: « ما تلاش کردیم در این ایام و در سال قحطی منابع اقدامی انجام دهیم. متاسفانه ما یکی از بدترین ایام تاریخ این مملکت را از نظر شرایط اقتصادی، داریم مدیریت میکنیم. قحط سالی امسال را در هیچ سالی در تاریخ بعد از انقلاب این کشور نداشتیم.
به هر حال من دستی بر آتش بودجه و مسائل مالی داشتم، اما سالی به سختی امسال در نظام اقتصادی کشور نداشتیم؛ چه از نظر ارز و چه از نظر ریال. این تنگنایی که متاسفانه بر ما تحمیل شد، با مضایقی همراه شد که در تهیه نیازهای نظام سلامت اعم از تجهیزات و دارو هم با بیرحمی و قساوت تحریمکنندگان بینالمللی همراه شد که سر دسته آن هم آمریکاییها بودند. ما در این سال سخت تلاش کردیم، بیشترین افزایش سنواتی را برای پرسنل بهداشت و درمان کشور رقم بزنیم.
در حالی که چنین پدیدهای را در تاریخ سالهای گذشته و افزایشی در این سطح را برای حقوق و مزایای این افراد نداشتیم؛ بهطوری که نسبت به آخرین ماه سال۱۳۹۸، حدود ۱۰۰درصد افزایش یافت که بار مالی سنگینی هم تحمیل کرد.» نمکی افزود: « برای جامعه شریف پرستاری هم از امروز ۵۰درصد فوقالعاده ویژه را در احکام لحاظ خواهیم کرد.
در عین حال به معاونان توسعه، درمان و پرستاری ابلاغ کردم که برای پرستاران علاوه بر کارانه از ابتدای سال برای عزیزانی که در بخشهای کرونا کار میکردند، فوقالعاده ویژه دیگری را بهعنوان سختی کار لحاظ کنیم که گرچه رقمها بالا نیست، اما در وسع خودمان بتوانیم سمبلی از قدرشناسی خودمان را خدمت این عزیزان اعلام کنیم.
ضمن اینکه امسال ۲۰هزار مورد استخدام در جامعه پرستاری را داریم که بعد از سالهای بعد از انقلاب اولین بار در کشور چنین اقدامی را انجام میدهیم و اولویتمان هم با پرستارانی است که بهعنوان شرکتی و قراردادی در مجموعههای وزارت بهداشت زحمت میکشیدند و اولویت با پرستارانی که در بخشهای کرونا زحمت میکشیدند، اما باز هم میدانیم که کافی نیست و امیدواریم بتوانیم قدمهایی را برای قردانی مادی و معنوی از این قشر عزیز گام برداریم.»
متاسفانه در سال جاری، از نظر مرخصی، هیچ امتیاز مثبتی به پرستاران داده نشده در صورتی که سایر ارگانها با ظرفیت کمتری کار میکنند و با عدم حضورشان در اداره از مرخصی استحقاقی سالانه آنها کم نمیشود اما پرستاران تنها در صورتی که به کووید۱۹ مبتلا شوند میتوانند به مرخصی بروند در غیر این صورت تنها مرخصی آنها مانند قبل همان مرخصی استحقاقی سالانه است.
پرستاران بیمارستانهایی که بهعنوان سانتر کرونا معرفی شدهاند، ماهانه مبلغی در حد ۱۰۰هزار تومان بهعنوان پاداش کرونا دریافت میکنند که این مبلغ با این شرایط واقعا ناچیز و غیرقابل عنوان است. این روزها پرستاران انتظار دارند نقش دورهمیها را در این اپیدمی جدی بگیریم چراکه خیلی از افراد ناقل بدون علامت، باعث انتقال بیماری و مرگ سایر افراد میشوند.
روزنامه صبح نو