arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۹۱۶۷۱
تاریخ انتشار: ۴۸ : ۰۷ - ۰۳ دی ۱۳۹۹
العربی الجدید:

سرشاخ شدن دوباره ترکیه و اروپا؛ دعوا بر سر چیست؟

روابط ترکیه و اروپا شاهد مرحله بی سابقه‌ای از اختلافات و تنش هاست، تا آنجا که اتحادیه اروپا در نشست خود در تاریخ دهم دسامبر جاری، تحریم‌هایی علیه ترکیه وضع کرده و دلیل آن را رفتار‌های غیر قانونی ترکیه در دریای مدیترانه علیه یونان و قبرس دانسته و سران اروپایی تاکید کردند در صورتی که ترکیه تغییر رفتار ندهد، تحریم‌های بیشتری در انتظارش خواهد بود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرشاخ شدن دوباره ترکیه و اروپا؛ دعوا بر سر چیست؟

عمر کوش در العربی الجدید نوشت: روابط ترکیه و اروپا شاهد مرحله بی سابقه‌ای از اختلافات و تنش هاست، تا آنجا که اتحادیه اروپا در نشست خود در تاریخ دهم دسامبر جاری، تحریم‌هایی علیه ترکیه وضع کرده و دلیل آن را رفتار‌های غیر قانونی ترکیه در دریای مدیترانه علیه یونان و قبرس دانسته و سران اروپایی تاکید کردند در صورتی که ترکیه تغییر رفتار ندهد، تحریم‌های بیشتری در انتظارش خواهد بود. درست است که تحریم‌های اروپایی، فردی و علیه برخی شخصیت‌ها و شرکت‌های ترکی است، اما پیامی را برای مسئولان ترکیه دارد، مبنی بر اینکه اروپا قصد فشار آوردن بر آن‌ها را دارد.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: تحریم‌های اروپا علیه ترکیه به دنبال عمل نکردن ترکیه به شروط اتحادیه اروپا، در جریان ادامه تنش یونان و ترکیه و استمرار کاوش منابع انرژی در شرق مدیترانه توسط ترکیه اعمال شد، چرا که اروپا این اقدامات ترکیه را نفوذ به منطقه اقتصادی قبرس می‌دانند، افزون بر اینکه آنکارا برای حل مشکل قبرس، طبق یک مسیر و چارچوب بین المللی حرکت نکرد.

همزمان با تحریم‌های اروپا، ایالات متحده هم به دلیل خرید سامانه‌های اس ۴۰۰ روسیه از سوی ترکیه، اقدام به تحریم آنکارا نمود، اما ترکیه این اقدام آمریکا را به معنای تجاوز به حق حاکمیت خود دانست. با این حال، مسئولان ترکیه فعلا آرامش را انتخاب کرده و منتظر روی کار آمدن دولت جدید بایدن هستند، تا در مورد چگونگی رابطه شان با ایالات متحده تصمیم بگیرند.

به نظر می‌رسد روابط ترکیه و غرب وارد مرحله تازه‌ای شده است، که باعث می‌شود ائتلافی که در طول دهه‌های گذشته بین آن‌ها بود، از میان برود. در سال‌های گذشته، ترکیه توانست با قدرت به صحنه بین الملل بازگشته و پس از تغییر در گرایش‌های سیاست خارجی خود، وارد پرونده‌های منطقه‌ای متعددی شود، تا به یک قدرت موثر در درگیری‌های منطقه‌ای و بویژه در لیبی تبدیل شود، همانطور که به آذربایجان در جنگ با ارمنستان کمک کرد و نقش موثری در پرونده سوریه نیز دارد.

ظاهرا نقش روز افزون ترکیه در منطقه و گسترش نفوذ آن در خاورمیانه و شمال آفریقا، تلاش‌های ترکیه برای کاوش منابع انرژی در مدیترانه، همگی عواملی است که باعث تقویت جایگاه ترکیه شده و به کاهش نفوذ فرانسه و یونان می‌انجامد. به همین دلیل، برخی سران اتحادیه اروپا به دنبال کنترل نقش ترکیه هستند، اما نمی‌توانند یک موضع اروپایی واحد را در مورد این مساله اتخاذ کنند.

به طور کلی به نظر می‌رسد تحریم‌های اروپایی و آمریکایی علیه ترکیه، به منزله بهای تغییر وجهه غربی اش است و این مهم پس از آن اتفاق افتاد که غرب با ترکیه با تکیه بر تاریخ عثمانی اش تعامل دارد و هیچ اعتمادی به آن نمی‌کند. در واقع اروپا ترکیه را تنها به عنوان دیواری برای محافظت از مرز‌های خود می‌داند، در حالی که ترک‌ها کشور خود را بخشی از بازار اروپا برای مبادلات تجاری و سرمایه گذاریهایشان می‌دانند.

با این وجود، تلاش‌های آن‌ها منجر به ائتلاف محکمی با اروپایی‌ها نشد، به استثنای آلمان که شرایط ترکیه را بهتر می‌فهمید و روابط متوازنی را در سطوح مختلف با آن دارد. از این رو، طبیعی است که ترکیه برای گشودن صفحه تازه‌ای در رابطه با اتحادیه اروپا، بر آلمان تکیه کند و به دنبال ترمیم شکاف روابط باشد، به این دلیل که بنابر گفته اردوغان، ترکیه همچنان خود را در اروپا می‌بیند و می‌خواهد آینده خود را با کشور‌های اروپایی بسازد.

نظرات بینندگان