arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۰۶۷۰۳
تاریخ انتشار: ۰۹ : ۱۲ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
المیادین:

توپ آتشین در آغوش بایدن؛ موافقان و مخالفان بازگشت به برجام چه کسانی هستند؟

دولت بایدن تلاش می کند به مذاکرات ما قبل امضای توافق هسته ای بازگردد اما ایران شرط آن را رفع تحریم ها دانسته است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

المیادین در مطلبی به قلم قاسم عزالدین نوشت: دولت بایدن تلاش می کند به مذاکرات ما قبل امضای توافق هسته ای بازگردد اما ایران شرط آن را رفع تحریم ها دانسته است.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: درگیری ایران و غرب در خصوص برداشتن گام اول در بازگشت به تعهدات برجامی، نشان دهنده عمق برخورد دو طرف است. تحولات بین المللی که منجر به فروپاشی ائتلاف آمریکا و اروپا شد، باعث نگرانی غرب از افزایش قدرت ایران در منطقه شده است. همین امر، اطمینان غرب به پایبندی به پرونده هسته ای را محدود و زمینه را برای بهبود مواضع استراتژیک ایران فراهم کرده است.

بایدن تلاش می کند آمریکا را به جایگاه قبلی اش در رهبری جهان بازگرداند، اما معضل اصلی وی آن است که تحولات بزرگی در جهان روی داده که مهمترین آنها، قدرت گرفتن دولتهایی نظیر روسیه و چین و افزایش نفوذ ایران بعنوان یک قدرت منطقه ای و نمادی برای تحرکات آزادی خواهانه در جنوب است.

پرونده هسته ای، اساس تکیه گاه بایدن برای در هم پیچیدن صفحه ای است که ترامپ پهن کرده بوده. بایدن به بازیابی متحدان اروپایی خود متکی و به دنبال تقسیم نقش ها با اروپایی هاست، به این امید که به بهانه بازگشت به مذاکرات، زمان بیشتری بخرد.

از طرفی بایدن به دنبال آن است که اسرائیل را به یک پایگاه استراتژیک مورد حمایت آمریکا تبدیل کند، درست برخلاف ترامپ که آمریکا را به پایگاه استراتژی اسرائیلی تبدیل کرده بود.

بحران سخت بایدن در داخل آمریکا و حزب و دولت اوست، چرا که تصمیمات سیاسی آمریکا، متاثر از لابی های فشار است. این لابی ها در دولت بایدن و شورای امنیت ملی نفوذ دارن، وزیر خارجه جدید امریکا، بلینکن، به سیاستهای هجومی محافظه کاران جدید و دخالتهای نظامی تحت عنوان «دیپلماسی بازدارندگی» نزدیک است. علاوه بر این، بلینکن با منافع صنعت نظامی آمریکا نیز مرتبط است.

افراد زیاد دیگری هم در دولت و شورای امنیت ملی، به بازها و لابیهای فشار برای مقابله با ایران نزدیکند، افرادی نظیر جان هیل، رئیس آژانس دفاع موشکی و کورت کمبل، که استراتژی دو اقیانوس هند و اقیانوس آرام، به عهده اوست.

در مقابل، به نظر می رسد جریان عاقلانه تر در دولت بایدن و شورای امنیت ملی، انسجام و همبستگی بیشتری دارد، از این نظر که مدافع عقب نشینی آمریکا از تحریمها علیه تهران، در برابر عقب نشینی ایران از غنی سازی در راستای قطع مسیر ساخت بمب هسته ای است.

در رأس این جریان، رئیس شورای امنیت ملی، جیک سالیوان قرار دارد، کسی که در بررسی خود در اندیشکده کارنگی در تاریخ 14 ژوئن 2020، خواستار یک سیاست خارجی جدید برای آمریکا شد.

رئیس سازمان اطلاعات و رئیس سابق اندیشکده کارنگی، ویلیام برنز هم با جیک سالیوان هم عقیده است، همانطور که رابرت مالی نیز چنین نظری دارد، اما کسی که تاثیر بیشتری در لابی های صهیونیستی دارد، وندی شرمن، معاون وزیر خارجه است که توافق با ایران را تنها راه می داند.

بحرانهایی که بایدن برای بازگشت به توافق هسته ای با آنها مواجه است،  بحرانهای آمریکایی هستند که به یک توپ آتشین شباهت دارند که تنها راه رهایی از آن، پایبندی آمریکا به تمام تعهدات خود براساس توافق است، که می تواند از رفع تحریمها شروع شود.

نظرات بینندگان