فارس: سال تحصیلی 1401ـ1400 از اول مهر برای کلاس اولیها و پیشدبستانیها به صورت نمادین و از سوم مهر برای همه دانشآموزان سراسر کشور آغاز میشود اما یک عده از دانشآموزان به مدرسه میروند و یک عده نمیروند.
شمارش معکوس برای شروع سال تحصیلی 1401ـ1400 آغاز شده است و از پنجشنبه اول مهر، جشن شکوفهها برای کلاس اولیها و جشن غنچهها برای پیشدبستانیها برگزار میشود و قرار است همه کلاس اولیها هم در این روز به مدرسه بروند و یکی، دو ساعتی را با فضای مدرسه و کلاس درس آشنا بشوند.
از سوم مهر نیز قرار است که سال تحصیلی جدید برای همه دانشآموزان در سراسر کشور آغاز شود اما آغاز سال تحصیلی به معنای این نیست که همه دانشآموزان به مدرسه میروند بلکه فقط یک عده از دانشآموزان در این مرحله یعنی مهرماه به مدرسه میروند.
اما کدام گروه از دانشآموزان قرار است به مدرسه بروند؟ این گزارش در پی سؤالات متعدد خانوادهها تهیه شده است که با ابهاماتی در خصوص شروع سال تحصیلی مواجه شدند.
مادر یک دانشآموز پایه ششم در منطقه 19 تهران گفت: معلم فرزندم گفته است که از سوم مهر، بچههای کلاس تقسیم میشوند و در گروههای 10 تا 15 نفره در کلاس درس حضور مییابند.
وی ادامه داد: احتمالا با توجه به اینکه رنگ کرونایی تهران، زرد شده است، این تصمیم را گرفتند. ضمن اینکه مدرسه میگوید به تصمیم گیری درباره بازگشایی مدارس به آنها واگذار شده است.
* تحصیل حضوری مدارس کم جمعیت روستایی، هنرستانیها و کلاس اولیها
برای پاسخ به این پرسش که کدام گروه از دانشآموزان از اول مهر باید در مدرسه حضور پیدا کنند، به سراغ علیرضا کمرئی معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش رفتیم.
کمرئی گفت: از اول مهر برنامههای آموزشی در کشور شروع میشود که قرار است در قالب شبکه آموزشی دانشآموزان(شاد) و مدرسه تلویزیونی دنبال شود.
وی ادامه داد: یک تعدادی از دانشآموزان از سوم مهر به مدرسه میروند که گروه اول، دانشآموز مدارس کم جمعیت عشایری و روستایی هستند. در این گروه، مدارسی که دارای کمتر از 15 دانشآموز هستند به صورت حضوری دایر میشود.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش افزود: از هفته سوم مهر یعنی نیمه دوم مهرماه، مدارس با جمعیت بالاتر روستایی و عشایری دایر میشوند که البته با رعایت پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی خواهد بود؛ به عنوان مثال تقسیمبندی دانشآموزان رعایت میشود.
وی اضافه کرد: اما دو استثنا نیز داریم؛ اولین استثنا برای دانشآموزان شاخههای کاردانش و فنیوحرفهای است و دروس مهارتی آنها به صورت حضوری آموزش داده میشود؛ در این گروه نیز استانداردهای بهداشتی باید رعایت شود که البته چون دروس مهارتی در کارگاه برگزار میشود، فضای کارگاهها عمدتا سوله و بزرگ است اما اگر بزرگ نبود همان قاعده تقسیمبندی رعایت میشود.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: استثنای دوم، بچههای کلاس اولی هستند که تصمیم گرفتیم نه به طور حضور هر روز اما با در نظر گرفتن شرایط و پروتکلها در مدرسه حضور یابند تا با معلم و فضای کلاس انس بگیرند.
وی تصریح کرد: بر این اساس آموزش حضوری دروس مهارتی هنرستانیها و آموزش کلاس اولیها(با در نظر گرفتن شرایط) در تمام مناطق کشور حضوری است.
کمرئی در پاسخ به این پرسش که کلاس دومیها که پارسال آموزش ندیدند، تکلیفشان چه میشود، گفت: فعلا قاعده برای کلاس اولیها و هنرستانیهاست.
وی درباره مدارس غیردولتی نیز اظهار کرد: درست است که ممکن است برخی کلاسهای مدارس غیردولتی کم جمعیت باشد اما ما نمیتوانستیم قاعده را تغییر دهیم بر همین اساس مدارس غیردولتی هم آموزش غیرحضوری ارائه میدهند مگر برای همان دو استثنا و با همان شرایطی که ذکر شد.
* تمام پروتکلهای بهداشتی باید رعایت شود
تا اینجا کاملا مشخص است که کدام گروه از دانشآموزان به مدرسه میروند و بر همین اساس پاسخ به سؤال مادری که فرزندش کلاس ششم بود، این است که آموزش فرزند او در ماه مهر غیرحضوری و از طریق شبکه آموزشی دانشآموزان(شاد) و مدرسه تلویزیونی ایران دنبال میشود.
اما برخی خانوادهها نگران هستند که آیا پروتکلهای بهداشتی برای حضور همین تعداد دانشآموز هم رعایت میشود؟ در این خصوص محمد محسنبیگی مدیرکل سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش به خبرنگار فارس گفت: اینکه بازگشایی مدارس را به صورت تدریجی در نظر گرفتیم به این دلیل بود که مطمئن باشیم که پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود.
* 9 اصل حاکم بر روند فعالیت مدارس
آموزش و پرورش اعلام کرده است که با توجه به شرایط حاکم بر جامعه و مدارس ضروری است روند گسترش فعالیت های حضوری دانش آموزان در مدارس، در سال تحصیلی ١٤٠١ -١٤٠٠ از اصول زیر تبعیت کند:
١) حفظ سلامت دانشآموزان، معلمان و خانوادهها اولویت اصلی در فرایند بازگشایی حضوری مدارس است.
٢) توجه به سلامت و ایمنی دانشآموز و برخورداری از تعلیم و تربیت با کیفیت حقوق قابل جمع دانشآموزان است.
٣) عدالت در تأمین فرصتهای آموزش و یادگیری در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی مورد تأکید است.
٤) لازم است افکار عمومی نسبت به ضرورت تقدم تعلیم و تربیت حضوری بر روشهای غیرحضوری اقناع شود.
٥) آگاهی دانشآموزان، معلمان، کارکنان و خانوادهها از نحوه رعایت بهداشت فردی ضروری است.
٦)روند گسترش آموزشهای حضوری، اقتضایی و تدریجی است.
۷) تصمیمات اجرایی به مدارس، مناطق یا نواحی تفویض میشود.
٨) تجارب و دستاوردهایِ گذشته در بهرهگیری از روشهای مجازی حفظ شده و بهبود مییابد.
٩) جریان یاددهی و یادگیری در طول سال تحصیلی برای همه دانش آموزان لازم التعلیم استمرار مییابد.
* مدارس برای بازگشایی چه باید کنند؟
مدیران موظفند با هماهنگی «کمیته سلامت مدرسه» بر اساس چک لیست های ابلاغی، نسبت به ارزیابی میزان آمادگی مدارس خود برای شروع فعالیتهای حضوری اقدام کرده و ضمن درج نتایج خودارزیابی شاخصهای کلیدی در سامانه نظارت به آدرس nezarat.medu.ir ، تاریخ شروع فعالیتهای حضوری مدرسه را پیشنهاد کرده و پس از تایید منطقه/ناحیه به خانوادهها اطلاع رسانی کنند.
ادارات آموزش و پرورش مناطق موظفند در اسرع وقت، میزان آمادگی مدارس برای بازگشایی حضوری را از طریق کارگروه سلامت و بهداشت پروژه مهر (منطقه/ناحیه) در سامانه نظارت بررسی کرده و در صورت لزوم مداخلات لازم را برای بهبود شرایط و افزایش آمادگی و رفع مشکلات احتمالی انجام دهند و بعد از حصول اطمینان از آمادگی مدرسه برای فعالیت حضوری، تاریخ پیشنهادی مدرسه را تایید یا تعیین کنند و نتیجه نهایی را برای اقدام به موقع مدرسه و اطلاع رسانی به اولیا به نحو مقتضی به مدیر مدرسه ابلاغ کنند.
درهرحال قبل از بررسی، تایید منطقه یا ناحیه و ابلاغ آن به مدیر، حضور مستمر روزانه دانشآموزان در مدرسه و درکلاسهای درس مجاز نیست.