رييس سازمان فضايي ايران از پرتاب ماهواره فجر در آيندهاي نزديك خبر داد و همچنين اعلام كرد: كاوشگر 5 که توسط پژوهشگران سازمان فضایی ایران طراحی و ساخته شده است، به همراه موجود زنده، تير ماه امسال به فضا پرتاب ميشود.
به گزارش انتخاب به نقل از ایسنا، دكتر حميد فاضلي روز چهارشنبه، در حاشيه رونمايي از اولين سامانه ستارهياب ملي ايران (نصير1) كه در دانشكده هوا فضاي دانشگاه خواجهنصيرالدين طوسي برگزار شد، در جمع خبرنگاران، درباره زمان پرتاب ماهوارهي ملي فجر كه چهارمين ماهواره بومي ايران بوده و توسط شركت صاايران طراحي و ساخته شده است، گفت: اين ماهواره در حال تكميل شدن است كه در آيندهاي نزديك به فضا پرتاب ميشود.
وي در خصوص علت تاخير پرتاب ماهواره فجر كه پيش از اين، اوايل خرداد به عنوان زمان پرتاب آن اعلام شده بود، گفت: معمولا فعاليتهاي فضايي داراي پيچيدگيهاي زيادي هستند؛ پرتاب نخستين فضاپيماي خصوصي جهان (دراگون ناسا) كه پس از اعلام زمان معين شده، در سكوي پرتاب، دچار مشكل شد و پرتاب آن به تاخير افتاد، نمونهاي از همين پيچيدگيهاي فعاليتهاي فضايي است. بنابراين مشابه اين مسائل هم براي سامانههاي فضايي ايران رخ دهد كه مطمئنا دانشمندان ايراني آن را برطرف كرده و در آينده نزديك اين ماهواره به فضا پرتاب خواهد شد.
رييس سازمان فضايي ايران در پاسخ به سوال ايسنا در خصوص زمان پرتاب كاوشگر 5 گفت: پيشبيني ما اين است كه اين كاوشگر ساخت محققان ايراني به همراه موجود زنده در تير ماه امسال به فضا پرتاب شود.
وي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايسنا در خصوص ماهوارهي دانشگاه صنعتي شريف گفت: اين ماهواره داراي دستاورد بسيار خوب در سامانهي تصويربرداري است و ميتواند تصاويري با دقت بالا از فضا تهيه كند كه در زمان مناسب به فضا پرتاب خواهد شد.
رييس سازمان فضايي ايران همچنين با اشاره به نمونه مهندسيساز سامانهي ستارهياب ملي ايران (نصير 1) كه به همت دانشمندان فضايي دانشكده هوافضاي دانشگاه خواجهنصيرالدين طوسي ارائه شده است، گفت: سامانهي ستارهياب نصير 1 ، يكي از حسگرهاي بسيار ارزشمند فضايي است كه معمولا بر روي ماهوارهها جهت تعيين وضعيت مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي افزود: اين نوع حسگر در كشورهاي پيشرفته طراحي و ساخته ميشود كه ايران نيز به دليل مسائل تحريم در دسترسي به اين سامانه دچار مشكل بود اما با حمايت ستاد توسعه فناوري هوافضاي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و به همت دانشمندان فضايي دانشكده فضايي دانشگاه خواجه نصير نمونهي مهندسي سامانهي ستارهياب ملي ايران طراحي و ساخته شد.
به گفته فاضلي تمامي قطعات سامانهي ستارهياب ملي ايران توسط دانشمندان فضايي دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي طراحي و ساخته شده است. كه ميتوان آن را نمونهي واقعي تحقق شعار توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني دانست.
رييس سازمان فضايي ايران در خصوص كاربردهاي سامانهي ستارهياب ملي ايران گفت: تعيين موقعيت دقيق و وضعيت صحيح ماهواره در هنگام حركت در مدار توسط اين سامانه به راحتي امكانپذير است. همچنين اين سامانه كمك ميكند كه ماهواره بتواند از نقطه مورد نظر به راحتي تصويربرداري كرده و آن را به پايگاه زميني ارسال كند. بنابراين با اين سامانه ميتوان با دقت بسيار بالا، وضعيت ماهواره را شناسايي كرد و ماهواره هم به راحتي تصويربرداري كند.
فاضلي، خاطرنشان كرد: كشورهاي معدودي توانايي طراحي و ساخت ماهواره را دارند كه تعداد آنها به 40 كشور ميرسد اما تعداد انگشتشماري از اين كشورها ميتوانند اين حسگر فضايي را بسازند.
رييس سازمان فضايي با اظهار اميدواري نسبت به ساخت نمونهي فضايي سامانه ستارهياب نصير 1 در آيندهاي نزديك، افزود: قرار است نمونهي فضايي سامانهي ستارهياب ايران بر روي يكي از كاوشگرهاي ايراني مورد آزمايش قرار گيرد.
رييس سازمان فضايي ايران در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا، مبني بر تاثير دستيابي ايران به سامانه ستارهياب در تصويربرداري دقيق ماهوارههاي ايراني گفت: اكنون مشكلي در تصويربرداري ماهوارهها نداريم. البته فعاليت ماهوارههاي ايراني در تصويربرداري، در مراحل مقدماتي است و به نوعي ايران در حال شكستن سدهاست و نبايد توقع داشت تصاويري كه ماهوارههاي بسيار پيشرفته دنيا و با دقت بسيار بالا ميگيرند، ايران نيز بتواند چنين تصاويري دريافت كند.
وي ضمن دعوت خبرنگاران براي بازديد از مركز فضايي البرز و ديدن تصاوير ارسالي ماهواره نويد از فضا به پايگاههاي زميني، گفت: اين تصاوير براي انجام كارهاي تحقيقاتي دانشگاهي بسيار ارزشمند هستند.
به گزارش ايسنا، سامانهي ستارهياب نصير 1 به عنوان يكي از دقيقترين ابزارآلات ناوبري با اطلاعات ستارگان در فضاي لايتناهي اقدام به تعيين وضعيت ماهواره ميكند.
اين سامانه قادر است تا با تصويربرداري از ستارگان آسمان و تطبيق اطلاعات آنها با حافظه پردازشگر خود وضعيت ماهوارهها را با دقت بالايي محاسبه كند.