پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه)- میدل ایست آنلاین در تحلیلی درخصوص تلاش ها برای برکناری نوری مالکی نوشت: اوسط ژوئن است و بغداد همچنان دچار درگیری سیاسی است. آیا نوری مالکی در پست نخست وزیری باقی خواهد ماند؟ یا گروه های رقیب او اختلافات را کنار می گذارند و علیه او متحد می شوند؟
چندین ماه پس از انتخابات پارلمانی در سال 2010، پارلمان عرق سرانجام برای اولین بار تشکلیل جلسه داد اما با گذشت 2 سال از آغاز تشکیل اولین جلسه پارلمان، بسیاری از اختلافات حل نشده و قوانین قابل ملاحظه ی کمی به تصویب رسیده و درگیری بر سر قدرت در حالی که مسایل ضروری به حاشیه رانده شده، همچنان ادامه دارد.
محمود عثمان، یک نمایند مستقل کرد ضمن اشاره به اختلافات فعلی گفت: آنها خیلی مشغول منازعه بین خودشان هستند و به مسایل دیگر اهمیت نمی دهند.
وی افزود: آنها به موضوع برق، محیط زیست و تمام این مسایل اهمیتی نمی دهد. آنها در خصوص این مسایل غفلت کرده اند.
این نماینده کرد پارلمان عراق گفت: از زمان برگزاری آخرین انتخابات، فراز و نشیب هایی وجود داشته اما هیچ مشکلی حل نشده است.
وی در ادامه تصریح کرد: این دولت مشارکتی (ائتلافی) است اما در حقیقت هیچ نوع مشارکتی دیده نمی شود. این افراد در یک دولت قرار دارند اما با یکدیگر توافق ندارند.
وی گفت: دو سال است با چنین وضعیتی مواجه هستیم.
پس از انتخابات مارس سال 2010، پارلمان عراق تا ماه ژوئن جلسه ای تشکیل نداد و دولتی هم تا ماه دسامبر وجود نداشت اما سرانجام با وجود اینکه دولت وحدت ملی تشکیل شد، توافق کمی در بین احزاب در خصوص سیاست ها وجود دارد.
احزاب رقیب به رغم بی میلی در سال 2010 با دور دوم نخست وزیر مالکی موافقت کردند اما با تشکیل شورای استراتژی (که می توانست در مورد مسایل مهم تصمیم گیری کند) و تعیین وزرا از بین گروه های مختلف به دنبال کاهش قدرت او بودند.
در ماه های اخیر و مخصوصا از زمانی که ارتش آمریکا کاملا از عراق خارج شد، توافق شکننده تقسیم قدرت در آستانه ی نابودی قرار گرفته است.
رقبای مالکی از معاون سنی نخست وزیر گرفته تا مقتی صدر روحانی قدرتمند شیعه مالکی را دیکتاتور خوانده و با طرح رای عدم اعتماد به دنبال برکناری او بودند اما درست مانند دو سال گذشته، مالکی در قدرت باقی ماند.
جلال طالبانی رییس جمهور عراق روز شنبه گفت: رقبای نخست وزیر حمایت لازم برای برکناری او را به دست نیاوردند و مالکی هم مخالفانش را به مذاکره دعوت کرده است.
از آنجا که اردوگاه ضد مالکی روز یکشنبه جلسه ای برای گفت و گو در خصوص راه های دیگر برای برکناری نخست وزیر تشکیل دادند و هشدار دادند که تلاش هایشان تازه شروع شده است، به نظر می آید که پایان اختلافات در آینده ی نزدیک رخ نمی دهد.
کریسپین هاوس، مدیر خاورمیانه و افریقای شمالی شرکت «اوراسیا گروپ» گفت:درست به مانند دژاوو می ماند.
وی افزود: همیشه امکان برکناری مالکی وجود دارد اما نیازمند آن است که گروه ها با هم متحد شوند.
هاوس اضافه کرد: برکناری مالکی به درجه ای مهارت در سازمان دهی کردن گروه ها نیاز دارد که مالکی تاکنون آن را نشان داده است.
وی گفت: اگر از من بپرسید که آیا سر اینکه مالکی تا دو ماه آینده نخست وزیر می ماند، شرط می بندی؟ من شرط خواهم بست.
با این وجود، تغییرات مهمی در عرصه ی سیاسی عراق در دو سال گذشته اتفاق افتاده است . همین تغییرات این دیدگاه که مالکی می تواند از برکناری جان سالم به در می برد را تقویت می کند.
ریدر ویسر، تحلیلگر امور عراق می گوید: در مقایسه با ژوئن سال 2010، فهرست العرقیه با اختلافتی بیشتری در داخل حزب مواجه شده است.
وی افزود: اختلافات مشابه و کوچتری بین کردها هم وجود دارد.
بر اساس نوشته ی میدل ایست آنلاین، دولت وحدت ملی مالکی تشکیل شده از گروه های مختلفی از جمله العراقیه و کردها است.
تفرقه در دو گروه مذکور کار را برای جمع کردن 163 نماینده مورد نیاز در جهت تصویب رای عدم اعتماد مالکی را سخت می کند. همچنین، نگرانی هایی مبنی بر عدم قاطعیت این گروه ها برای برکناری مالکی وجود دارد.