شنبه ۰۴ تير ۱۴۰۱ | Saturday, 25 June 2022
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
شنبه ۰۴ تير ۱۴۰۱ | Saturday, 25 June 2022
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو /  لحظه برخورد هولناک تانکر آب با مینی‌بوس حامل کارگران معدن در زرند

ویدیو / لحظه برخورد هولناک تانکر آب با مینی‌بوس حامل کارگران معدن در زرند

ویدیو / ادعای عضو هیئت‌مدیره استقلال: برخی تیم‌ها به بازیکنان قول حضور در تیم ملی و جام جهانی می‌دهند

ویدیو / ادعای عضو هیئت‌مدیره استقلال: برخی تیم‌ها به بازیکنان قول حضور در تیم ملی و جام جهانی می‌دهند

ویدیو / لباس عجیبی که توسط ارتش روسیه ساخته شده، این لباس ضد مین، ضد آتش و ضد انفجار است

ویدیو / لباس عجیبی که توسط ارتش روسیه ساخته شده، این لباس ضد مین، ضد آتش و ضد انفجار است

ویدیو /  توصیف مدیر هتل در ژاپن درباره زنان ایرانی: با مژه زدن پرواز می‌کنند!

ویدیو / توصیف مدیر هتل در ژاپن درباره زنان ایرانی: با مژه زدن پرواز می‌کنند!

ویدیو / افشاگری پولاد کیمیایی علیه گوگوش

ویدیو / افشاگری پولاد کیمیایی علیه گوگوش

ویدیو / سنت‌شکنی بن سلمان در ترکیه و واکنش گارد افتخار

ویدیو / سنت‌شکنی بن سلمان در ترکیه و واکنش گارد افتخار

کد خبر: ۶۶۳۶۰۵
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۱۸ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۰
ویدیو >> خبری
پ

تماشا کنید: بحران سگ های ولگرد در ایران، زنگ خطر برای مردم / سگ ها را گرگ نکنیم!

انتخاب / لیلا مرگن: رشد جمعیت سگ‌های ولگرد در ایران، شانس ابتلا به هاری به‌عنوان بیماری کشنده‌ای که دنیا برنامه دارد آن را تا سال 2030 به طور کامل ریشه‌کن کند، در کشور افزایش داده است. حالا دیگر هاری مربوط مناطق روستایی و قطب‌های دامپروری به دلیل وجود سگ‌های گله نیست، بلکه همین چند هفته قبل، بیخ گوش پایتخت و در غرب تهران، دو مورد ابتلا به هاری گزارش شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
 
انتخاب / لیلا مرگن: رشد جمعیت سگ‌های ولگرد در ایران، شانس ابتلا به هاری به‌عنوان بیماری کشنده‌ای که دنیا برنامه دارد آن را تا سال 2030 به طور کامل ریشه‌کن کند، در کشور افزایش داده است. حالا دیگر هاری مربوط مناطق روستایی و قطب‌های دامپروری به دلیل وجود سگ‌های گله نیست، بلکه همین چند هفته قبل، بیخ گوش پایتخت و در غرب تهران، دو مورد ابتلا به هاری گزارش شده است. هاری بیماری است که ویروس آن از طریق گزش حیوانات به انسان منتقل می‌شود و سگ‎‌ها مهمترین دلیل انتقال این بیماری به انسان هستند. ایمان معماریان دامپزشک حیات وحش می‌گوید که ایران بعد از هند و چین با 1.3 و 1.4 میلیارد نفر جمعیت، سومین کشور دارای بییشترین میزان ابتلا به هاری است. این آمار وضعیت نابسامان افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد در کشور را نشان می‌دهد اما گویا هیچ مطالعه مدونی درباره روند تحول جمعیت سگ‌های بلاصاحب وجود ندارد و دستورالعمل خاصی برای کنترل جمعیت آنها تدوین نشده است. ایمان معماریان عنوان می‌کند که علاوه بر بیماری هاری که امکان انتقال آن از سگ به جمعیت‌های انسانی وجود دارد، سگ‌های ولگرد ممکن است به حیات وحش هم بیماری‌هایی را منتقل کنند. آن‌طور که ایمان ابراهیمی کارشناس حیات وحش نیز می‌گوید: در حال حاضر به نظر می‌رسد اختلاط بین جمعیت سگ‌های ولگرد و گرگ‌ها افزایش یافته و مشاهده گرگاس در ایران بیشتر شده است. به اعتقاد او اگر همین روند ادامه یابد، ناخالصی در گله‌های گرگ باقی خواهد ماند. به اعتقاد او مهمترین مشکل تولد گرگاس‌ها، نزدیک‌تر شدن آنها به جمعیت‌های انسانی است که می‌تواند شانس ابتلا به هاری و تعارضات بین این حیوان و انسان را افزایش دهد.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، کشورهای جهان قصد دارند تا سال 2030 به‌طور کامل بیماری هاری را ریشه‌کن کنند. هاری بیماری ویروسی خطرناکی است که از مسیر گزش حیوانات به انسان منتقل می‌شود و سگ یکی از مهمترین ناقل‌های بیماری است. فرد گزیده شده اگر به موقع خدمات درمانی دریافت نکند، بدون شک خواهد مرد و به همین دلیل، برنامه‌های گسترده‌ای در دنیا برای کنترل جمعیت و واکسینه کردن سگ‌ها برای مقابله با انتقال بیماری به جمعیت انسانی، در دست پیگیری است اما در ایران وضعیت چگونه است؟

اگر تا چند سال قبل بیماری هاری در اهالی روستاها که در تماس بیشتری با دیگر حیوانات اهلی و سگ‌های گله بودند، گزارش می‌شد، امروز به لطف برخی اقدامات نادرست از جمله غذادهی به حیوانات بدون صاحب، شانس ابتلا به هاری در مراکز استان‌ها و جمعیت شهری هم افزایش یافته است. همین چند هفته پیش، بیخ گوش پایتخت دو مورد هاری گزارش شد. این ۲ حادثه در شهرستان‌های ملارد و رباط کریم در غرب استان تهران رخ داد. یکی از این افراد یک مرد معتاد کارتن خواب بوده که با گزش سگ ولگرد به این بیماری مبتلا شد و دیگری نیز باغبانی بود که سگ نگهبان مبتلا به هاری او را گزیده بود.

این دو مورد زنگ خطری جدی برای ایران به حساب می‌آید چرا که نه تنها نشان‌دهنده نبود نظارت بر روی جمعیت سگ‌های ولگرد است، بلکه روشن می‌سازد که حتی سگ‌های گله هم به درستی واکسینه نمی‌شوند و ممکن است به زودی خسارات زیادی از ناحیه حمله سگ‌ها به انسان و ابتلا به هاری، به کشور تحمیل شود.

ایران سومین کشور مبتلا به هاری

ایمان معماریان دامپزشک حیات وحش درباره اثر غذادهی به سگ‌های ولگرد و گسترش ابتلا به هاری به «انتخاب» می‌گوید: طبق آماری که وزارت بهداشت در سال‌های گذشته اعلام کرده است، میزان گزش مخصوصا توسط سگ‌ها افزایش یافته است. بالای 70 درصد این گزش‌ها هم مربوط به سگ‌های بدون صاحب بوده است. آمار گزش‌ها به شدت در طول مدت 10 سال گذشته افزایش یافته است.

او ادامه می‌دهد: آماری که سازمان بهداشت جهانی هم ارائه داده است، نشان می‌دهد که بین سال‌های 2002 تا 2020 ایران سومین کشور از نظر مرگ انسان‌ها به واسطه ابتلا به بیماری هاری است. ایران بعد از کشور هندوستان با 1.3 میلیارد نفر و چین با 1.4 میلیارد نفر جمعیت، با 85 میلیون نفر جمعیت سومین کشور است که تعداد مبتلایان و مرگ و میر افراد در اثر گزش سگ‌ها (و نه هیچ حیوان دیگری) زیاد بوده است.

معماریان عنوان می‌کند: متاسفانه در ایران هیچ آماری از تعداد تقریبی سگ‌های ولگرد و اینکه انواع مختلف سگهای ولگرد چقدر است و آیا این تعداد افزایش یافته است یا نه، در دست نداریم و کار تحقیقاتی در این رابطه انجام نشده است. ولی آمارهای مرتبط مثل افزایش تعداد گزیدگی یا ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله هاری می‌تواند نشان بدهد که تعداد جمعیت سگ‌های ولگرد خیلی افزایش یافته است.

او تاکید می‌کند: البته نیازمند داریم که کار تحقیقاتی بر روی این موضوع انجام شود. تخمین جمعیتی زده شود و درباره بیماری‌های مشترک آنها با انسان و بیماری‌هایی که می‌تواند حیات وحش را در معرض خطر قرار دهد، مطالعه شود که این کار انجام نشده است.

این دامپزشک حیات وحش ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد بر اساس آنچه می‌بینیم، افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد شدید است. یکی از دلایل افزایش جمعیت جمعیت این است که ما هیچ برنامه مدیریتی منسجم یا مرتبی که چشم‌انداز درستی داشته باشد، در مورد مدیریت سگ‌های ولگرد نداریم.

او ادامه می‌دهد: دسترسی بدون محدودیت به منابع غذایی یکی دیگر از دلایل افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد است. مهمترین دلیل دسترسی به مواد غذایی هم عدم مدیریت درست پسماند است. سگ‌ها هم در محیط‌های خارج شهر و هم داخل شهر دسترسی بدون محدودیت به منابع غذایی یا پسماندهای انسانی دارند. بخشی از پسماند که به آن پسماند تر می‌گوییم که حاوی باقیمانده مواد غذایی است، در دسترس سگ‌ها است.

معماریان اضافه می‌کند: این مسئله بدون شک در مورد همه موجوداتی که قرار است جمعیتشان کنترل شود، شامل رت و موش و گربه یا سگ می‌تواند زمینه افزایش میزان تولید مثل آنها را فراهم کند. در چنین شرایطی مدیریت جمعیت با هر روشی، قبل از مدیریت پسماند، کار بسیار سخت‌تر و یا غیرممکنی خواهد بود.

به گفته او وقتی پسماند را مدیریت نکنیم و حتی پسماند هم (در قالب غذادهی) برای سگ‌ها بریزیم، جمعیت بیشتر افزایش می‌یابد. اگر ما باقیمانده مواد غذایی را از رستوران‌ها جمع کنیم، آشغال گوشت‌ها را از مرغ‌داری‌های و گوشت فروشی‌ها بگیریم، به جای اینکه جمعیت سگ‌ها درست مدیریت شود، افزایش هم خواهد یافت.

این دامپزشک حیات وحش ادامه می‌دهد: با غذادهی، دسترسی نه فقط برای سگ بلکه برای حشرات، باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زای دیگر افزایش می‌یابد و باعث افزایش جمعیت و آلودگی می‌شود. با غذادهی جمعیت حشرات مثل مگس معمولی یا بقیه بندپایانی که می‌توانند بیماری انتقال دهند، می‌تواند افزایش یابد.

مدیریت پسماند و فرهنگ نگهداری از حیوان دو اصل مهم

معماریان درباره اقدامات دیگر کشورها در ارتباط با کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد یا بلاصاحب می‌گوید: این مسئله دو اصل اساسی دارد که یکی از آنها مدیریت پسماند است. در مناطقی که می‌خواهند جمعیت را مدیریت کنند، همه سطل آشغال‌ها دارای پوششی هستند که گربه، سگ، کلاغ و پرندگان دیگر و حشرات نمی‌توانند به آن دسترسی داشته باشند. زباله را از مبدا به شکل درست تفکیک می‌کنند. تلاش می‌کنند که پسماند تر یا باقیمانده مواد غذایی در اختیار حیوانات قرار نگیرد.

او دومین اصل را فرهنگ نگهداری از حیوان معرفی می‌کند که این فرهنگ به مردم آموزش داده می‌شود.

این دامپزشک حیات وحش بیان می‌کند: دولت‌ها به مردم آموزش می‌دهند که گربه و سگ باید محدودیت تولید مثلی داشته باشند. عقیم شوند. تحت نظر دامپزشک باشند. حتما باید محدود نگهداری شود. هیچ حیوانی نباید آزاد نگهداری شود. اتفاقی که در مورد بسیاری از سگ‌‌های نگهبان و حتی سگ‌های گله در ایران زیاد رخ می‌دهد، این است که نه مدیریت بهداشتی روی آنها هست و نه نظارت دامپزشکی دارند. محصور نیستند. هر جا دوست دارند، می‌روند و به صورت آزادانه تولید مثل می‌کنند.

او اضافه می‌کند: این دسته از سگ‌ها بچه‌هایشان را هرجایی که می‌خواهند رها می‌کنند و این خود منبعی برای افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد می‌شود.

به گفته معماریان ما در محیط انواع سگ‌های ولگرد را داریم. «ترال داگ‌ها» که اصلا رها شده و به زیستگاه‌های طبیعی رفته‌اند. سگ‌های شهری را هم داریم که داخل شهرها هستند. برای کنترل جمعیت آنها راهکارهای مختلفی مثل حذف فیزیکی، عقیم سازی و غیره باید اجرا شود اما مهمتر از این راهکارها این است که حیوانات صاحبان مسئولیت‌پذیر داشته باشند و پسماند کنترل شود. اگر این دو اصل رعایت نشود، بقیه راهکارها نمی‌تواند در طول مدت زمان موفق شود.

نبود قانون مناسب عامل غذادهی به سگ‌ها

ایمان ابراهیمی کارشناس حیات وحش و مدیر انجمن آوای بوم نیز در گفتگو با «انتخاب» غذادهی به سگ‌ها را ناشی از مشکلات مرتبط با نبود قانون معرفی می‌کند.

او اضافه می‌کند: تا وقتی قانون با پیشنهاد متخصصان امر نوشته نشود، ما این مشکل را داریم. در تمام دنیا طرفداران حقوق حیوانات و گروه‌های حامی حقوق حیوانات را داریم که در خیلی مواقع، منافع یا خواسته‌هایشان در تضاد با حفاظت‌گران حیات وحش یا حامیان حیات وحش است.

ابراهیمی می‌گوید: چون رسالت و هدف اصلی گروه‌های حامی حیوانات رفاه حال هر حیوانی است، در حالی که در بحث مدیریت کلان محیط زیست، هدف و رسالت حفظ سلامت اکوسیستم است، این تضاد پیش می‌آید.

او یادآور می‌شود: غذا دادن به سگ‌ها باعث می‌شود ظرفیت زیستگاه برای پذیرش سگ افزایش یابد. تعداد سگی که در هر منطقه می‌تواند بپذیرد، تعداد مشخصی است. وقتی زاد و ولد سگ‌ها بیشتر می‌شود و از ظرفیت زیستگاه پیشی می‌گیرد، سگ‌ها شروع به خارج شدن از زیستگاه‌ها و مناطق برای پیدا کردن جای جدید می‌کنند. ما اصطلاحا این رفتار را «دیس پرس شدن» می‌گوییم. یعنی گونه برای پیدا کردن جای جدید از زیستگاه خارج می‌شود.

این کارشناس حیات وحش عنوان می‌کند: اتفاقی که در خروج از زیستگاه رخ می‌دهد این است که سگ‌ها مناطقی را پیدا می‌کنند که مربوط به مناطق حفاظت شده حیات وحش بوده و در واقع اکوسیستم پویای کشور و طبیعت بکر است.

او اضافه می‌کند: وقتی سگ‌ها وارد این منطقه می‌شوند، تعارض به صورت جدی پیش می‌آید. تعارضات مختلف هستند یکی از این تعارضات این است که سگ‌ها به گونه‌های علفخوار مستقیم حمله می‌کنند و از آنها تغذیه می‌کنند، به این ترتیب طعمه گوشتخواران طبیعی منطقه از بین می‌رود و در نتیجه گوشتخوران طبیعی اعم از پلنگ، گرگ و غیره به سکونتگاه‌های انسانی برای پیدا کردن غذا نزدیک می‌شوند.

ابراهیمی می‌گوید: یکی دیگر از تعارضاتی که پیش می‌آید بحث زاد و ولد گرگ‌ها با سگ‌ها است. خیلی وقت‌ها گرگ‌هایی که در فصل مستی هستند، دنبال جفت می‌گردند. به خاطر نزدیکی زیاد ژنتیکی که گرگ با سگ دارد، این دو گونه می‌توانند با هم جفت‌گیری کنند و در واقع توله‌هایی که به دنیا می‌آید، نصف گرگ و نصف سگ هستند و اگر به سرعت معدوم سازی نشوند، ژنتیک گرگ‌ها را در بلند مدت به شدت در معرض خطر است.

او ادامه می‌دهد: گرگاس (حاصل جفت‌گیری سگ و گرگ) بارور است و به خاطر تشابه بالای ژنی گرگ و سگ، توله به دنیا آمده قابلیت باروری دارد. وقتی تشابه ژنی کمتر باشد، در گونه‌هایی مثل الاغ و اسب قاطر بوجود می‌آید که توانایی باروری ندارد و گونه هیبرید محسوب می‌شود اما در مورد گرگ و سگ تشابه ژنی به شدت بالاست و توله‌ها قدرت باروری دارند.

این کارشناس حیات وحش می‌گوید: به این ترتیب، ژن گرگ‌ها در منطقه در بلند مدت به شدت در معرض خطر قرار می‌گیرد، زیرا هر یک از اینها با گرگ‌های دیگر زادآوری می‌کنند و در بلند مدت درصدی از ناخالصی در گرگ‌های منطقه برای همیشه باقی می‌ماند.

او درباره افزایش جمعیت گرگاس‌ها بیان می‌کند: چیزی که مسلم است ما نسبت به گذشته موارد بیشتر را می‌بینیم که مشکوک به گرگاس بودن هستند اما صادقانه اگر بخواهم بگویم، این مسئله لزوما نشان دهنده بیشتر شدن جمعیت گرگاس‌ها نیست.

ابراهیمی اضافه می‌کند: در همین چند ساله تعداد فعالان محیط زیست بیشتر شده است. متخصصان محیط زیست چند برابر شده‌اند. دوربین‌ها و چشم‌هایی که مناطق را رصد می‌کند، بیشتر شده است. بنابراین بیشتر دیده شدن گرگاس می‌تواند به خاطر بیشتر شدن پایش‌ها باشد. برای اینکه بدانیم در بلند مدت جمعیت چه تغییری می‌کند، نیاز به پایش منظم، سیستماتیک و علمی داریم اما تاکنون در کشور چنین مطالعه‌ای وجود نداشته است.

به گفته او، رفتار گرگاس‌ها تا حد زیادی ناشناخته است زیرا مطالعه‌ای روی این حیوان در کشور انجام نشده است که بدانیم تفاوت رفتاری آن چگونه است اما رفتار هر گونه‌ای تا حد زیادی حاصل ژنتیک است. ژنتیکی که از سگ به گرگاس منتقل می‌شود، اولین چیزی که با خود به همراه می‌آورد، ترس کم از انسان است. بنابراین پیش‌بینی می‌شود که گرگاس‌ها نسبت به گرگ‌ها به محل سکونت انسان نزدیک‌تر شوند. این مسئله احتمال حمله مستقیم این گونه به انسان را بیشتر می‌کند.

این کارشناس حیات وحش ادامه می‌دهد: چیز دیگری که از بدیهیات است، این است که سگ به خاطر اینکه نمی‌تواند بدون کمک انسان در طبیعت زندگی کند، این رفتار را با ژنش به نسل بعدی منتقل می‌کند و این ناخالصی ژنی که به طبیعت وارد می‌شود، سبب خواهد شد گرگاس‌هایی که در آینده داریم، صرفا با دخالت انسان بتوانند در طبیعت زندگی کنند و بدون دخالت انسان از بین بروند.

او می‌گوید: این صفت در بلند مدت وارد ژن تمام گرگ‌های منطقه می‌شود و معنی آن از بین رفتن جمعیت تمام گرگ‌های منطقه است.

به گفته ابراهیمی گزش گرگ‌ها هم می‌تواند هاری را به انسان منتقل کند در نتیجه گرگاس هم واجد این ویژگی هست اما انتقال هاری فقط یک مشکل در ارتباط با این حیوان است، نزدیک شدن گرگاس به محل زندگی انسان مشکل دیگری است که می‌تواند تعارض این حیوان را با انسان بیشتر کند.

 

لینک کوتاه
ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
1
وب گردی
کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

نصیریان: از بهروز شعیبی انتظار کارهای خارق‌العاده دارم

نصیریان: از بهروز شعیبی انتظار کارهای خارق‌العاده دارم

سحر دولتشاهی در کنسرت همایون شجریان/ عکس

سحر دولتشاهی در کنسرت همایون شجریان/ عکس

تیراندازی متهم به قلب افسر پلیس در تهران

تیراندازی متهم به قلب افسر پلیس در تهران

خوردن پماد روی آنتن زنده تلویزیون

خوردن پماد روی آنتن زنده تلویزیون

راز دلخوری وریا غفوری لو رفت

راز دلخوری وریا غفوری لو رفت

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
رپورتاژ / تریبون 2
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: زلزله ۶.۱ ریشتری در افغانستان

تصاویر: زلزله ۶.۱ ریشتری در افغانستان

۲/۴
تصاویر: راند دوم مسابقات اتومبیلرانی سرعت

تصاویر: راند دوم مسابقات اتومبیلرانی سرعت

۳/۴
تصاویر: اردوی تیم ملی سپک تاکرا در کرمانشاه

تصاویر: اردوی تیم ملی سپک تاکرا در کرمانشاه

۴/۴
تصاویر: « بره سر»

تصاویر: « بره سر»

خرید و فروش بیتکوین
ببینید!

ویدیو / عضو هیات مدیره استقلال: فرهاد مجیدی به دلیل مشکل خانوادگی و با انجام توافق توانست جدا شود / هیچ مبلغی بابت این جدایی دریافت نکردیم

ویدیو / پترائوس، رئیس سابق سیا پیش بینی می‌کند؛ چه کسی پیروز میدان جنگ در اوکراین می‌شود؟ + زیرنویس فارسی

تماشا کنید: از جیب مردم / گزارشی از پول‌های میلیاردی که در استقلال و پرسپولیس جابجا می‌شود

ویدیو / علی نصیریان: نوه‌ام مبتلا به اوتیسم است

ویدیو / آزمون: بعد جام جهانی ازدواج می‌کنم

ویدیو / خوردن پماد در برنامه شبکه یک سیما

ویدیو / پسر گوگوش: مصداقی شوهر مادرم من را ساعت ۳ نصف شب از خانه بیرون انداخت

آرشیو
خرید و فروش بیتکوین
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

تصویر جدیدی که از حسین طائب منتشر شد

فرماندار شیراز در واکنش به تجمع نوجوانان: برخی از عوامل تجمع دستگیر شده‌اند / بعضی حرکات و رفتار‌های این برنامه را حتی در زمان پیش از اسلام هم سراغ نداریم

ویدیو / توصیف مدیر هتل در ژاپن درباره زنان ایرانی: با مژه زدن پرواز می‌کنند!

نتایج آزمون استخدامی آموزش و پرورش اعلام شد

دادگستری استان فارس: عوامل اصلی برگزاری تجمع هنجار شکن بلوار چمران تحت تعقیب قضایی قرار گرفتند / شهرداری شیراز: در این گردهمایی مشارکت نداشتیم

تلفات سنگین طالبان در درگیری با تنها فرمانده هزاره تبار خود؛ ۲۰ جنگجوی طالبان کشته و ۳۵ تن دیگر زخمی شدند / طالبان تمام مسیر‌های بلخاب را مسدود کردند

خاطرات هاشمی رفسنجانی، ۳ تیر ۱۳۷۸: ناگفته‌ای از مراسم تشییع سعید امامی

ویدیو / افشاگری پولاد کیمیایی علیه گوگوش

صداوسیما: توقف پخش برنامه طبیب / مجری نتوانست اظهارات غیرعلمی مهمان درمورد نماز را تصحیح کند

وزارت کار: حقوق بازنشستگان در سه دسته جداگانه افزایش می‌یابد

ویدیو / پسر گوگوش: مصداقی شوهر مادرم من را ساعت ۳ نصف شب از خانه بیرون انداخت

سرنوشت بازیگران سریال «آینه عبرت» چه شد؟

شهردار کرج عزل شد

ویدیو / صدایی که همایون شجریان مبهوتش شد

شهردار: برج خلیج فارس قزوین ظرف یک هفته تخلیه شود

۱۰ فیلم که حداقل یک بار باید در زندگی‌تان تماشا کنید

صداوسیما: توقف پخش برنامه طبیب / مجری نتوانست اظهارات غیرعلمی مهمان درمورد نماز را تصحیح کند

روایتی از شلیک یک «مامور گشت ارشاد» به بوکسور سابق تیم ملی

وزارت کار: حقوق بازنشستگان در سه دسته جداگانه افزایش می‌یابد

ویدیو / پسر گوگوش: مصداقی شوهر مادرم من را ساعت ۳ نصف شب از خانه بیرون انداخت

رییس سازمان امور مالیاتی: فعالان اقتصادی و پزشکان نه خود را به زحمت بیندازند نه مردم را / ما در پایان سال هم حساب‌های تجاری را بررسی می‌کنیم هم پوزها را

حمید جبلی به تلویزیون بازمی‌گردد / فصل هفتم "پایتخت" ساخته می‌شود

سرنوشت بازیگران سریال «آینه عبرت» چه شد؟

شهردار کرج عزل شد

ویدیو / این حیوان عجیب الخلقه در عراق، شیر منقرض شده آشوری است؟

سازمان جهانی بهداشت: قرنطینه امیکرون ۵ روز نیست

معاوضه شماره موبایل با آپارتمان لوکس / قیمت شماره‌های رند به ۵۰ میلیارد تومان رسید

شرط تحویل آپارتمان ۱۵۰ متری در نیاوران به رضا رویگری / مجری صداوسیما: مالک منزل گفته خانه را با چند پرستار آماده کرده‌ام؛ فقط رضا باید تنها بیاید / وقتش رسیده بگویم که چقدر به رضا ظلم شده / او مدت‌هاست که در روابط‌ش دچار مشکل شده / مو‌های رضا به طرز عجیبی سوزانده شده بود؛ به گریمور گفتم جوری درست کن که فکر کند مو دارد

تماشا کنید: خداحافظی ایران با ارس؟ / پروژه «داپ» ترکیه چگونه در سکوت منابع آبی ایران را خشک می کند؟

سیلی «ویل اسمیت» به صورت مجری اسکار به خاطر شوخی با همسرش / تصویر واکنش حاضران در سالن / گریه و عذرخواهی اسمیت پس از دریافت جایزه: عشق موجب می‌شود کارهای دیوانه‌واری انجام دهیم؛ وقتی در اوج هستی، شیطان دقیقا همان موقع سراغت می‌آید +عکس و ویدیو

درگذشت ناگهانی بازیگر مشهور سینمای ایران/ علت فوت به روایت خبرگزاری قوه قضاییه: خودکشی

ویدیو / حمله با چاقو به چند طلبه در حرم امام رضا؛ ضارب دستگیر شد

خرید و فروش بیتکوین
خواندنی ها
۱۰ سریال برتر سال ۲۰۲۲ تاکنون به انتخاب Reddit؛ از The Staircase تا Severance

۱۰ سریال برتر سال ۲۰۲۲ تاکنون به انتخاب Reddit؛ از The Staircase تا Severance

اعلام جزئیات تازه از سریال «جان اسنو»: کیت هرینگتون طراح اصلی مجموعه است / احتمال ضعیف حضور امیلیلا کلارک / ساخت چهار سریال در جهان «گیم اوف ترونز»

اعلام جزئیات تازه از سریال «جان اسنو»: کیت هرینگتون طراح اصلی مجموعه است / احتمال ضعیف حضور امیلیلا کلارک / ساخت چهار سریال در جهان «گیم اوف ترونز»

خابی لیم چگونه به پرطرفدارترین تیک تاکر جهان مبدل شد؟ / چند نفر حساب این جوان سنگالی را دنبال می کنند؟

خابی لیم چگونه به پرطرفدارترین تیک تاکر جهان مبدل شد؟ / چند نفر حساب این جوان سنگالی را دنبال می کنند؟

تشکیل شفق مصنوعی با پرتاب راکت فالکون ۹ اسپیس اکس به جو زمین

تشکیل شفق مصنوعی با پرتاب راکت فالکون ۹ اسپیس اکس به جو زمین

خرید و فروش بیتکوین
آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

شهادت ۳ فلسطینی و زخمی شدن ۴۲۹ نفر در نیمه نخست سال ۲۰۲۲

سخنگوی دولت: اصلاح اقتصادی، قطعا بخشی از تورم را کاهش می‌دهد

بدهی ۳۶ میلیاردی استقلال به سازمان لیگ به خاطر سهم ۳۰ درصدی این سازمان از تبلیغات محیطی

تحلیل روزنامه اصولگرا از تغییر رئیس سازمان اطلاعات سپاه: مجموعه نظام از کارنامه طائب رضایت دارد

فرماندار شیراز: ۵ نفر در خصوص تجمع بلوار چمران در بازداشت هستند؛ ۳ نفر از عوامل موثر در این تجمع و ۲ مسئول ورزشی / هیچ نوجوانی در بازداشت نیست

ممنوعیت صدور ویزای آمریکا برای کسانی که کارت پایان خدمت سپاه دارند، حذف شد

عباس عبدی: حذف نخبگان فرهنگی، افراد درجه ۳ و ۴ را بالا می آورد / حذف شجریان، تتلو را برجسته کرد

۳۰ نفر مبتلا به تب کریمه کنگو شدند

زلزله‌ای ۵.۶ ریشتری بندر چارک هرمزگان را لرزاند / کانون اصلی زلزله داخل دریا بود

ممنوعیت صدور ویزای آمریکا برای کسانی که کارت پایان خدمت سپاه دارند، حذف شد

رئیس سازمان انرژی اتمی: روند اجرای واحد‌های جدید نیروگاه بوشهر متفاوت از گذشته خواهد بود

وضعیت آب و هوا، امروز ۴ تیر ۱۴۰۱ / روند افزایشی دما در اغلب مناطق کشور/ وزش باد شدید و وقوع رگبار و رعد و برق در چند استان

امیر قطر وارد مصر شد؛ اولین سفر رسمی پس از قطع روابط

انتشار اخباری مبنی بر تخلف احتمالی در واردات نهاده‌های دامی / دستور رئیسی برای بررسی فوری تخلف

رابرت مالی: متعهد به مسیر دیپلماسی معنادار در قبال ایران هستیم

امیرعبداللهیان به وزیر خارجه طالبان: افغانستان مسئله حق‌آبه ایران را حل کند

سازمان ملل: خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره به ضرب گلوله نیروهای امنیتی اسرائیل کشته شده است

دولت، «سفره‌ی مردم» را به مذاکرات گره زده؟ / حسینی‌کیا، نماینده: نظارت دولت کمرنگ شده

خزعلی، معاون رییس جمهور: تهدید زنان سینماگر برای حضور در جلسه معاونت امور زنان / شکایتی از "آزار جنسی" به دست ما نرسید

تصویر جدیدی که از حسین طائب منتشر شد

آغاز به کار آزمایشی «رمزریال» به جای اسکناس از شهریور

امام جمعه تبریز: در بحث ازدواج، از انتخاب در سر کلاس درس و دانشگاه، پارک‌ها و فضای مجازی پرهیز کنید

بیانیه ستاد امربه معروف و نهی از منکر درمورد تجمع نوجوانان در شیراز: برخی بی بندوباری را جزئی از آزادی و نشانه تمدن و تجدد می دانند

تلفات سنگین طالبان در درگیری با تنها فرمانده هزاره تبار خود؛ ۲۰ جنگجوی طالبان کشته و ۳۵ تن دیگر زخمی شدند / طالبان تمام مسیر‌های بلخاب را مسدود کردند

آخرین آمار کرونا در ایران، ۳ تیر ۱۴۰۱: فوت ۲ نفر در شبانه روز گذشته / شناسایی ۲۳۲ بیمار جدید

امیرعبداللهیان: رفتار قلدرانه آمریکا مانع اصلی مذاکرات کنونی است / وانگ یی: هیچ حرکت غیرسازنده‌ای را که منجر به تشدید اوضاع شود، تایید نمی‌کنیم

نتایج یک مطالعه: تزریق واکسن کرونا در اولین سال، جان ۲۰ میلیون نفر را نجات داد

کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی مصرف تن ماهی در کشور بعد از افزایش قیمت

شناسایی ۱۳ بیمار مشکوک به وبا در استان کردستان / «این افراد سابقه سفر به اقلیم کردستان عراق دارند»

علیرضاپناهیان: باید کاری کنیم هر کارگردانی فیلم می‌سازد، مسائل را از حوزه بگیرد؛ باید برویم سراغ کارگردانان

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به اتهامات لاپید در ترکیه: یک سناریوی از پیش طراحی شده برای تخریب روابط دو کشور مسلمان است / پاسخ ما به ترور رژیم صهیونیستی بدون تهدید امنیت کشور‌های دیگر خواهد بود

عضو کمیته علمی ستاد کرونا: دو استان مازندران و خوزستان با افزایش تعداد مبتلایان روبه‌رو هستند / تهران نیز تغییرات اندکی داشته، اما برای نتیجه‌گیری هنوز زود است

دادگستری استان فارس: عوامل اصلی برگزاری تجمع هنجار شکن بلوار چمران تحت تعقیب قضایی قرار گرفتند / شهرداری شیراز: در این گردهمایی مشارکت نداشتیم

نماینده مجلس درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی: اتفاقی که می‌افتد متفاوت از چیز‌هایی بود که در ذهن داشتیم / افزایش قیمت منحصر به آن چند قلم کالا نیست؛ تاثیرش بر سایر کالا‌ها فراتر از انتظار بوده / کارت زرد فاطمی‌امین پیام روشنی به دولت بود

وضعیت جاده‌ها و راه‌ها، امروز ۳ تیر ۱۴۰۱ / ترافیک در محور چالوس سنگین است / تردد روان در محور‌های هراز، فیروزکوه و آزادراه تهران-شمال

وضعیت آب و هوا، امروز ۳ تیر ۱۴۰۱ / هشدار افزایش دما در برخی استان‌ها و خسارت به محصولات کشاورزی / توده جدید گردوخاک در راه است

سخنگوی جانسون: سرگرم بررسی مکانیسم‌های تسهیل تجارت با ایران هستیم

اولین پرواز رسمی هواپیمایی امارات از دبی به تل آویو

آرشیو
خرید و فروش بیتکوین
وبگردی

سحر دولتشاهی در کنسرت همایون شجریان/ عکس

نصیریان: از بهروز شعیبی انتظار کارهای خارق‌العاده دارم

تیراندازی متهم به قلب افسر پلیس در تهران

همسرکشی در کرج

چرا نوید محمدزاده و فرشته حسینی ممنوع‌الفعالیت شدند؟

راز دلخوری وریا غفوری لو رفت

اتصالی برق، ۹ نفر را به بیمارستان فرستاد

هزینه بازیگر شدن چه‌قدر است؟

خفه کردن همسر20 ساله به دست شوهر21 ساله/ زنم زیاده خواهی می کرد

خوردن پماد روی آنتن زنده تلویزیون

  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۶۶۳۶۰۵
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۱۸ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۰
ویدیو >> خبری
پ

تماشا کنید: بحران سگ های ولگرد در ایران، زنگ خطر برای مردم / سگ ها را گرگ نکنیم!

انتخاب / لیلا مرگن: رشد جمعیت سگ‌های ولگرد در ایران، شانس ابتلا به هاری به‌عنوان بیماری کشنده‌ای که دنیا برنامه دارد آن را تا سال 2030 به طور کامل ریشه‌کن کند، در کشور افزایش داده است. حالا دیگر هاری مربوط مناطق روستایی و قطب‌های دامپروری به دلیل وجود سگ‌های گله نیست، بلکه همین چند هفته قبل، بیخ گوش پایتخت و در غرب تهران، دو مورد ابتلا به هاری گزارش شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
 
انتخاب / لیلا مرگن: رشد جمعیت سگ‌های ولگرد در ایران، شانس ابتلا به هاری به‌عنوان بیماری کشنده‌ای که دنیا برنامه دارد آن را تا سال 2030 به طور کامل ریشه‌کن کند، در کشور افزایش داده است. حالا دیگر هاری مربوط مناطق روستایی و قطب‌های دامپروری به دلیل وجود سگ‌های گله نیست، بلکه همین چند هفته قبل، بیخ گوش پایتخت و در غرب تهران، دو مورد ابتلا به هاری گزارش شده است. هاری بیماری است که ویروس آن از طریق گزش حیوانات به انسان منتقل می‌شود و سگ‎‌ها مهمترین دلیل انتقال این بیماری به انسان هستند. ایمان معماریان دامپزشک حیات وحش می‌گوید که ایران بعد از هند و چین با 1.3 و 1.4 میلیارد نفر جمعیت، سومین کشور دارای بییشترین میزان ابتلا به هاری است. این آمار وضعیت نابسامان افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد در کشور را نشان می‌دهد اما گویا هیچ مطالعه مدونی درباره روند تحول جمعیت سگ‌های بلاصاحب وجود ندارد و دستورالعمل خاصی برای کنترل جمعیت آنها تدوین نشده است. ایمان معماریان عنوان می‌کند که علاوه بر بیماری هاری که امکان انتقال آن از سگ به جمعیت‌های انسانی وجود دارد، سگ‌های ولگرد ممکن است به حیات وحش هم بیماری‌هایی را منتقل کنند. آن‌طور که ایمان ابراهیمی کارشناس حیات وحش نیز می‌گوید: در حال حاضر به نظر می‌رسد اختلاط بین جمعیت سگ‌های ولگرد و گرگ‌ها افزایش یافته و مشاهده گرگاس در ایران بیشتر شده است. به اعتقاد او اگر همین روند ادامه یابد، ناخالصی در گله‌های گرگ باقی خواهد ماند. به اعتقاد او مهمترین مشکل تولد گرگاس‌ها، نزدیک‌تر شدن آنها به جمعیت‌های انسانی است که می‌تواند شانس ابتلا به هاری و تعارضات بین این حیوان و انسان را افزایش دهد.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، کشورهای جهان قصد دارند تا سال 2030 به‌طور کامل بیماری هاری را ریشه‌کن کنند. هاری بیماری ویروسی خطرناکی است که از مسیر گزش حیوانات به انسان منتقل می‌شود و سگ یکی از مهمترین ناقل‌های بیماری است. فرد گزیده شده اگر به موقع خدمات درمانی دریافت نکند، بدون شک خواهد مرد و به همین دلیل، برنامه‌های گسترده‌ای در دنیا برای کنترل جمعیت و واکسینه کردن سگ‌ها برای مقابله با انتقال بیماری به جمعیت انسانی، در دست پیگیری است اما در ایران وضعیت چگونه است؟

اگر تا چند سال قبل بیماری هاری در اهالی روستاها که در تماس بیشتری با دیگر حیوانات اهلی و سگ‌های گله بودند، گزارش می‌شد، امروز به لطف برخی اقدامات نادرست از جمله غذادهی به حیوانات بدون صاحب، شانس ابتلا به هاری در مراکز استان‌ها و جمعیت شهری هم افزایش یافته است. همین چند هفته پیش، بیخ گوش پایتخت دو مورد هاری گزارش شد. این ۲ حادثه در شهرستان‌های ملارد و رباط کریم در غرب استان تهران رخ داد. یکی از این افراد یک مرد معتاد کارتن خواب بوده که با گزش سگ ولگرد به این بیماری مبتلا شد و دیگری نیز باغبانی بود که سگ نگهبان مبتلا به هاری او را گزیده بود.

این دو مورد زنگ خطری جدی برای ایران به حساب می‌آید چرا که نه تنها نشان‌دهنده نبود نظارت بر روی جمعیت سگ‌های ولگرد است، بلکه روشن می‌سازد که حتی سگ‌های گله هم به درستی واکسینه نمی‌شوند و ممکن است به زودی خسارات زیادی از ناحیه حمله سگ‌ها به انسان و ابتلا به هاری، به کشور تحمیل شود.

ایران سومین کشور مبتلا به هاری

ایمان معماریان دامپزشک حیات وحش درباره اثر غذادهی به سگ‌های ولگرد و گسترش ابتلا به هاری به «انتخاب» می‌گوید: طبق آماری که وزارت بهداشت در سال‌های گذشته اعلام کرده است، میزان گزش مخصوصا توسط سگ‌ها افزایش یافته است. بالای 70 درصد این گزش‌ها هم مربوط به سگ‌های بدون صاحب بوده است. آمار گزش‌ها به شدت در طول مدت 10 سال گذشته افزایش یافته است.

او ادامه می‌دهد: آماری که سازمان بهداشت جهانی هم ارائه داده است، نشان می‌دهد که بین سال‌های 2002 تا 2020 ایران سومین کشور از نظر مرگ انسان‌ها به واسطه ابتلا به بیماری هاری است. ایران بعد از کشور هندوستان با 1.3 میلیارد نفر و چین با 1.4 میلیارد نفر جمعیت، با 85 میلیون نفر جمعیت سومین کشور است که تعداد مبتلایان و مرگ و میر افراد در اثر گزش سگ‌ها (و نه هیچ حیوان دیگری) زیاد بوده است.

معماریان عنوان می‌کند: متاسفانه در ایران هیچ آماری از تعداد تقریبی سگ‌های ولگرد و اینکه انواع مختلف سگهای ولگرد چقدر است و آیا این تعداد افزایش یافته است یا نه، در دست نداریم و کار تحقیقاتی در این رابطه انجام نشده است. ولی آمارهای مرتبط مثل افزایش تعداد گزیدگی یا ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله هاری می‌تواند نشان بدهد که تعداد جمعیت سگ‌های ولگرد خیلی افزایش یافته است.

او تاکید می‌کند: البته نیازمند داریم که کار تحقیقاتی بر روی این موضوع انجام شود. تخمین جمعیتی زده شود و درباره بیماری‌های مشترک آنها با انسان و بیماری‌هایی که می‌تواند حیات وحش را در معرض خطر قرار دهد، مطالعه شود که این کار انجام نشده است.

این دامپزشک حیات وحش ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد بر اساس آنچه می‌بینیم، افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد شدید است. یکی از دلایل افزایش جمعیت جمعیت این است که ما هیچ برنامه مدیریتی منسجم یا مرتبی که چشم‌انداز درستی داشته باشد، در مورد مدیریت سگ‌های ولگرد نداریم.

او ادامه می‌دهد: دسترسی بدون محدودیت به منابع غذایی یکی دیگر از دلایل افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد است. مهمترین دلیل دسترسی به مواد غذایی هم عدم مدیریت درست پسماند است. سگ‌ها هم در محیط‌های خارج شهر و هم داخل شهر دسترسی بدون محدودیت به منابع غذایی یا پسماندهای انسانی دارند. بخشی از پسماند که به آن پسماند تر می‌گوییم که حاوی باقیمانده مواد غذایی است، در دسترس سگ‌ها است.

معماریان اضافه می‌کند: این مسئله بدون شک در مورد همه موجوداتی که قرار است جمعیتشان کنترل شود، شامل رت و موش و گربه یا سگ می‌تواند زمینه افزایش میزان تولید مثل آنها را فراهم کند. در چنین شرایطی مدیریت جمعیت با هر روشی، قبل از مدیریت پسماند، کار بسیار سخت‌تر و یا غیرممکنی خواهد بود.

به گفته او وقتی پسماند را مدیریت نکنیم و حتی پسماند هم (در قالب غذادهی) برای سگ‌ها بریزیم، جمعیت بیشتر افزایش می‌یابد. اگر ما باقیمانده مواد غذایی را از رستوران‌ها جمع کنیم، آشغال گوشت‌ها را از مرغ‌داری‌های و گوشت فروشی‌ها بگیریم، به جای اینکه جمعیت سگ‌ها درست مدیریت شود، افزایش هم خواهد یافت.

این دامپزشک حیات وحش ادامه می‌دهد: با غذادهی، دسترسی نه فقط برای سگ بلکه برای حشرات، باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زای دیگر افزایش می‌یابد و باعث افزایش جمعیت و آلودگی می‌شود. با غذادهی جمعیت حشرات مثل مگس معمولی یا بقیه بندپایانی که می‌توانند بیماری انتقال دهند، می‌تواند افزایش یابد.

مدیریت پسماند و فرهنگ نگهداری از حیوان دو اصل مهم

معماریان درباره اقدامات دیگر کشورها در ارتباط با کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد یا بلاصاحب می‌گوید: این مسئله دو اصل اساسی دارد که یکی از آنها مدیریت پسماند است. در مناطقی که می‌خواهند جمعیت را مدیریت کنند، همه سطل آشغال‌ها دارای پوششی هستند که گربه، سگ، کلاغ و پرندگان دیگر و حشرات نمی‌توانند به آن دسترسی داشته باشند. زباله را از مبدا به شکل درست تفکیک می‌کنند. تلاش می‌کنند که پسماند تر یا باقیمانده مواد غذایی در اختیار حیوانات قرار نگیرد.

او دومین اصل را فرهنگ نگهداری از حیوان معرفی می‌کند که این فرهنگ به مردم آموزش داده می‌شود.

این دامپزشک حیات وحش بیان می‌کند: دولت‌ها به مردم آموزش می‌دهند که گربه و سگ باید محدودیت تولید مثلی داشته باشند. عقیم شوند. تحت نظر دامپزشک باشند. حتما باید محدود نگهداری شود. هیچ حیوانی نباید آزاد نگهداری شود. اتفاقی که در مورد بسیاری از سگ‌‌های نگهبان و حتی سگ‌های گله در ایران زیاد رخ می‌دهد، این است که نه مدیریت بهداشتی روی آنها هست و نه نظارت دامپزشکی دارند. محصور نیستند. هر جا دوست دارند، می‌روند و به صورت آزادانه تولید مثل می‌کنند.

او اضافه می‌کند: این دسته از سگ‌ها بچه‌هایشان را هرجایی که می‌خواهند رها می‌کنند و این خود منبعی برای افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد می‌شود.

به گفته معماریان ما در محیط انواع سگ‌های ولگرد را داریم. «ترال داگ‌ها» که اصلا رها شده و به زیستگاه‌های طبیعی رفته‌اند. سگ‌های شهری را هم داریم که داخل شهرها هستند. برای کنترل جمعیت آنها راهکارهای مختلفی مثل حذف فیزیکی، عقیم سازی و غیره باید اجرا شود اما مهمتر از این راهکارها این است که حیوانات صاحبان مسئولیت‌پذیر داشته باشند و پسماند کنترل شود. اگر این دو اصل رعایت نشود، بقیه راهکارها نمی‌تواند در طول مدت زمان موفق شود.

نبود قانون مناسب عامل غذادهی به سگ‌ها

ایمان ابراهیمی کارشناس حیات وحش و مدیر انجمن آوای بوم نیز در گفتگو با «انتخاب» غذادهی به سگ‌ها را ناشی از مشکلات مرتبط با نبود قانون معرفی می‌کند.

او اضافه می‌کند: تا وقتی قانون با پیشنهاد متخصصان امر نوشته نشود، ما این مشکل را داریم. در تمام دنیا طرفداران حقوق حیوانات و گروه‌های حامی حقوق حیوانات را داریم که در خیلی مواقع، منافع یا خواسته‌هایشان در تضاد با حفاظت‌گران حیات وحش یا حامیان حیات وحش است.

ابراهیمی می‌گوید: چون رسالت و هدف اصلی گروه‌های حامی حیوانات رفاه حال هر حیوانی است، در حالی که در بحث مدیریت کلان محیط زیست، هدف و رسالت حفظ سلامت اکوسیستم است، این تضاد پیش می‌آید.

او یادآور می‌شود: غذا دادن به سگ‌ها باعث می‌شود ظرفیت زیستگاه برای پذیرش سگ افزایش یابد. تعداد سگی که در هر منطقه می‌تواند بپذیرد، تعداد مشخصی است. وقتی زاد و ولد سگ‌ها بیشتر می‌شود و از ظرفیت زیستگاه پیشی می‌گیرد، سگ‌ها شروع به خارج شدن از زیستگاه‌ها و مناطق برای پیدا کردن جای جدید می‌کنند. ما اصطلاحا این رفتار را «دیس پرس شدن» می‌گوییم. یعنی گونه برای پیدا کردن جای جدید از زیستگاه خارج می‌شود.

این کارشناس حیات وحش عنوان می‌کند: اتفاقی که در خروج از زیستگاه رخ می‌دهد این است که سگ‌ها مناطقی را پیدا می‌کنند که مربوط به مناطق حفاظت شده حیات وحش بوده و در واقع اکوسیستم پویای کشور و طبیعت بکر است.

او اضافه می‌کند: وقتی سگ‌ها وارد این منطقه می‌شوند، تعارض به صورت جدی پیش می‌آید. تعارضات مختلف هستند یکی از این تعارضات این است که سگ‌ها به گونه‌های علفخوار مستقیم حمله می‌کنند و از آنها تغذیه می‌کنند، به این ترتیب طعمه گوشتخواران طبیعی منطقه از بین می‌رود و در نتیجه گوشتخوران طبیعی اعم از پلنگ، گرگ و غیره به سکونتگاه‌های انسانی برای پیدا کردن غذا نزدیک می‌شوند.

ابراهیمی می‌گوید: یکی دیگر از تعارضاتی که پیش می‌آید بحث زاد و ولد گرگ‌ها با سگ‌ها است. خیلی وقت‌ها گرگ‌هایی که در فصل مستی هستند، دنبال جفت می‌گردند. به خاطر نزدیکی زیاد ژنتیکی که گرگ با سگ دارد، این دو گونه می‌توانند با هم جفت‌گیری کنند و در واقع توله‌هایی که به دنیا می‌آید، نصف گرگ و نصف سگ هستند و اگر به سرعت معدوم سازی نشوند، ژنتیک گرگ‌ها را در بلند مدت به شدت در معرض خطر است.

او ادامه می‌دهد: گرگاس (حاصل جفت‌گیری سگ و گرگ) بارور است و به خاطر تشابه بالای ژنی گرگ و سگ، توله به دنیا آمده قابلیت باروری دارد. وقتی تشابه ژنی کمتر باشد، در گونه‌هایی مثل الاغ و اسب قاطر بوجود می‌آید که توانایی باروری ندارد و گونه هیبرید محسوب می‌شود اما در مورد گرگ و سگ تشابه ژنی به شدت بالاست و توله‌ها قدرت باروری دارند.

این کارشناس حیات وحش می‌گوید: به این ترتیب، ژن گرگ‌ها در منطقه در بلند مدت به شدت در معرض خطر قرار می‌گیرد، زیرا هر یک از اینها با گرگ‌های دیگر زادآوری می‌کنند و در بلند مدت درصدی از ناخالصی در گرگ‌های منطقه برای همیشه باقی می‌ماند.

او درباره افزایش جمعیت گرگاس‌ها بیان می‌کند: چیزی که مسلم است ما نسبت به گذشته موارد بیشتر را می‌بینیم که مشکوک به گرگاس بودن هستند اما صادقانه اگر بخواهم بگویم، این مسئله لزوما نشان دهنده بیشتر شدن جمعیت گرگاس‌ها نیست.

ابراهیمی اضافه می‌کند: در همین چند ساله تعداد فعالان محیط زیست بیشتر شده است. متخصصان محیط زیست چند برابر شده‌اند. دوربین‌ها و چشم‌هایی که مناطق را رصد می‌کند، بیشتر شده است. بنابراین بیشتر دیده شدن گرگاس می‌تواند به خاطر بیشتر شدن پایش‌ها باشد. برای اینکه بدانیم در بلند مدت جمعیت چه تغییری می‌کند، نیاز به پایش منظم، سیستماتیک و علمی داریم اما تاکنون در کشور چنین مطالعه‌ای وجود نداشته است.

به گفته او، رفتار گرگاس‌ها تا حد زیادی ناشناخته است زیرا مطالعه‌ای روی این حیوان در کشور انجام نشده است که بدانیم تفاوت رفتاری آن چگونه است اما رفتار هر گونه‌ای تا حد زیادی حاصل ژنتیک است. ژنتیکی که از سگ به گرگاس منتقل می‌شود، اولین چیزی که با خود به همراه می‌آورد، ترس کم از انسان است. بنابراین پیش‌بینی می‌شود که گرگاس‌ها نسبت به گرگ‌ها به محل سکونت انسان نزدیک‌تر شوند. این مسئله احتمال حمله مستقیم این گونه به انسان را بیشتر می‌کند.

این کارشناس حیات وحش ادامه می‌دهد: چیز دیگری که از بدیهیات است، این است که سگ به خاطر اینکه نمی‌تواند بدون کمک انسان در طبیعت زندگی کند، این رفتار را با ژنش به نسل بعدی منتقل می‌کند و این ناخالصی ژنی که به طبیعت وارد می‌شود، سبب خواهد شد گرگاس‌هایی که در آینده داریم، صرفا با دخالت انسان بتوانند در طبیعت زندگی کنند و بدون دخالت انسان از بین بروند.

او می‌گوید: این صفت در بلند مدت وارد ژن تمام گرگ‌های منطقه می‌شود و معنی آن از بین رفتن جمعیت تمام گرگ‌های منطقه است.

به گفته ابراهیمی گزش گرگ‌ها هم می‌تواند هاری را به انسان منتقل کند در نتیجه گرگاس هم واجد این ویژگی هست اما انتقال هاری فقط یک مشکل در ارتباط با این حیوان است، نزدیک شدن گرگاس به محل زندگی انسان مشکل دیگری است که می‌تواند تعارض این حیوان را با انسان بیشتر کند.

 

رازیانه د
رومیس د
ارسال به تلگرام
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"