بامداد پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از هفتهها گمانه زنی، بالاخره فرمان حمله نظامی همه جانبه به اوکراین را صادر کرد.
به گزارش «انتخاب»، مذاکرات روسیه و اوکراین بدون نتیجه یکی پس از دیگری به پایان میرسد. در این بین حملات روسیه در نزدیکی فرودگاههای شهرهای ایوانو-فرانکیفسک و لوتسک در غرب اوکراین و دور از اهداف اصلی حمله در نقاط دیگر این کشور انجام گرفته است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین ارتش روسیه را به جلوگیری از تخلیه غیرنظامیان از شهرهای محاصره شده ماریوپل، ولنوواخا و حمله به گذرگاههای بشردوستانه متهم کرد.
طبق گزارش اورژانس اوکراین، بمبها در نزدیکی یک مهد کودک و یک ساختمان مسکونی فرود آمدند.
آخرین اخبار و تحولات مربوط به حمله روسیه به اوکراین را بخوانید.
دیمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین اعلام کرد که کی یف آماده مذاکره برای پایان جنگ است، اما تسلیم نمی شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کولبا روز شنبه در یک سخنرانی مجازی که توسط سازمان "تجدید ابتکار دموکراسی" صورت گرفت، گفت که اگر اوکراین جنگنده و هواپیماهای تهاجمی برای تخریب ستون های بزرگ ارتش را داشت، زندگی غیرنظامیان نجات پیدا می کرد.
کولبا در این سخنرانی مجازی با اشاره به اینکه روسیه درخواست های غیرقابل قبولی را پیشنهاد داده، بیان کرد: به مبارزه ادامه می دهیم. آماده مذاکره هستیم اما اولتیماتوم ها را نپذیرفته و تسلیم نمی شویم.
وزیر خارجه اوکراین همچنین درباره شهر ماریوپول در جنوب اوکراین گفت که این شهر در محاصره بوده اما همچنان تحت کنترل اوکراین است.
تهاجم روسیه به اوکراین که در اواخر ماه فوریه آغاز شد، منجر به گریختن بیش از ۲.۵ میلیون نفر از این کشور شرق اروپا شد و کشورهای غربی به سرعت از طریق محدود سازی تجارت جهانی و سیستم مالی روسیه، به دنبال انزوای آن هستند.
وزیر خارجه اوکراین همچنین اضافه کرد که کی یف به تجهیزات نظامی بیشتری نیاز دارد و با وجود تحریم های اخیر، اقدامات بیشتری برای ضربه زدن به اقتصاد روسیه لازم است.
وی تاکید کرد: اگر ما هواپیماهای بیشتری داشتیم، میتوانستیم جان بسیاری از غیرنظامیان را نجات دهیم، زیرا عمدتا نیروی اصلی حمله روسیه از طریق هوا است. همانطور که ما به جنگ ادامه میدهیم، به سلاحهای بیشتر و بیشتری نیاز خواهیم داشت.
کولبا درباره نقش بلاروس در بحران اوکراین معتقد است بلاروس با وجود اینکه تحت فشار روسیه برای اعزام نیرو به اوکراین قرار دارد، مایل به انجام این کار نیست.
وزیر کابینه اوکراین در مورد تاکتیک های جنگی روسیه مدعی شد که این تاکتیک ها در اوکراین مشابه آنچه در جنگ سوریه استفاده شده، است.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن آماده کمک دیپلماتیک به اوکراین در مذاکرات با روسیه است.
پس از آنکه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین خواهان نقش بیشتر غرب در مذاکرات با روسیه برای پایان دادن به جنگ شد، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز شنبه به وقت محلی گفت که آمریکا مایل به برداشتن گام های دیپلماتیک مفید برای دولت اوکراین در این زمینه است.
بر اساس گزارش منابع خبری، این سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر انجام اقدامات دیپلماتیک از نظر دولت اوکراین مفید باشد، ما آماده انجام آنها هستیم.
وی افزود: ما در تلاش هستیم تا از طریق انجام اقداماتی چون تحمیل هزینه های شدید (بر روسیه) و ارائه کمک های دفاعی(به اوکراین)، اوکراینیها را در قویترین موقعیت ممکن در مذاکرات با روسیه قرار دهیم.
میخائیل بودولاک مشاور رئیس جمهوری اوکراین روز جمعه گفت که انتظار دارم در آیندهای نزدیک با روسیه به توافق برسیم.
روزنامه تایمز مدعی شد که کاخ کرملین روسای سرویس امنیت فدرال روسیه را در بحبوحه جنگ با اوکراین دستگیرد کرده است.
به گزارش این روزنامه انگلیسی، یک رییس دستگاه اطلاعات روسیه به علت اینکه ولادیمیر پوتین رییس جمهوری این کشور سرویس های امنیتی را مقصر توقف تهاجم به اوکراین می داند، در حصر خانگی قرار گرفته است.
به گفته یک کارشناس برجسته در سرویس های امنیتی روسیه، سرگئی بسدا رییس بخش اطلاعات خارجی سرویس امنیت فدرال روسیه، به همراه آناتولی بولیوک معاون او دستگیر شدند.
آندری سولداتوف یکی از بنیانگذاران و سردبیر یک وب سایت تحقیقاتی که سرویس امنیت فدرال و سایر آژانس ها را زیر نظر دارد، گفت که منابعی از داخل سرویس امنیت بازداشت هر دو نفر را تایید کرده اند.
ولادیمیر اوسچکین، فعال حقوق بشر تبعید شده از روسیه نیز دستگیری این افراد را تایید کرد.
وی افزود که افسران سرویس امنیت فدرال بیش از ۲۰ آدرس مربوط به کارکنان این سرویس در اطراف مسکو را که مظنون به تماس با روسای سرویس امنیت بودند، جستجو کرده اند.
سازمان ملل اعلام کرد تاکنون ۵۷۹ غیرنظامی از جمله ۴۲ کودک در جنگ اوکراین کشته شده اند.
سازمان ملل متحد روز شنبه به وقت محلی اعلام کرد که براساس آخرین آمار ثبت شده از زمان آغاز جنگ در اوکراین تا امروز، تلفات غیرنظامیان در این کشور به یک هزار و ۵۸۱ نفر، شامل ۵۷۹ کشته و یک هزار و دو مجروح رسیده است.
در میان تلفات غیر نظامیان در اوکراین ۴۲ کودک کشته و ۵۴ کودک دیگر مجروح شده اند. بیشترین تلفات غیر نظامیان در مناطقی ثبت شده که هنوز در کنترل دولت اوکراین است.
بر اساس گزارش سازمان ملل مهمترین عوامل این تلفات شامل استفاده از تسلیحات انفجاری با حوزه تاثیر گسترده از جمله گلوله باران توپخانه، سیستم های چند منظوره پرتاب راکت، شلیک موشک و بمباران هوایی بوده است.
سازمان حقوق بشر سازمان ملل معتقد است با توجه به درگیری های شدید چند روز اخیر در مناطقی چون خارکف، ماریپول و دونتسک که در آنها گزارش هایی مبنی بر صدها تلفات غیر نظامی منتشر شده ، آمار واقعی این تلفات به شکل قابل توجهی بیش از موارد ثبت شده است.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه میگوید این کشور به آمریکا هشدار داده که تسلیحات غربی که به اوکراین تحویل داده شود، از سوی مسکو مورد هدف قرار خواهند گرفت.
آقای ریابکوف همچنین گفت پمپاژ سلاح به اوکراین آنهم به صورت هماهنگ از سوی چندین کشور، نه تنها یک اقدام خطرناک بلکه اقدامی است که این کاروانها را به «اهداف قانونی برای روسیه» تبدیل میکند و ما به آنها شلیک خواهیم کرد.
او همچنین تحریمهای آمریکا علیه مسکو را «تلاشی بیسابقه برای ضربه زدن به بخشهای مختلف اقتصاد روسیه» توصیف کرد اما در عین حال مدعی شد مسکو با روشی سنجیده با این مسئله برخورد خواهد کرد.
او همچنین شایعات در خصوص اخراج رسانههای بینالمللی و بازرگانان خارجی از روسیه را تکذیب کرد و افزود: «ما قصد نداریم این شرایط را تشدید کنیم.»
دولت آمریکا هرگونه ارسال، فروش، تامین مستقیم یا غیر مستقیم دلار از خاک آمریکا یا از سوی اتباع آمریکایی به دولت روسیه و تمام اشخاص حاضر در این کشور را ممنوع اعلام کرد.
گفته میشود این مسئله میتواند مشکلات جدی را برای روسیه ایجاد کند چرا که این کشور یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت در جهان است و اکثر قراردادهای نفتی به دلار بسته میشود.
روز دوم مارس اتحادیه اروپا هم هرگونه ارسال یا دریافت یورو با مبدا یا مقصد روسیه را ممنوع اعلام کرد.
رئیسجمهور روسیه در تماس تلفنی با رئیس جمهور فرانسه و صدر اعظم آلمان از آنها خواست «بر دولت کییف فشار بیاورند تا از نقض اوضاع انسانی دست بردارد».
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه امروز شنبه طی یک تماس تلفنی، از ماکرون و شولتس خواست تا به منظور "توقف نقض اوضاع انسانی"، بر مقامات کییف تأثیر بگذارند.
کاخ کرملین در بیانیهای اعلام کرد که ولادیمیر پوتین امانوئل ماکرون و اولاف شولش را در جریان مذاکرات مسکو و کییف قرار داد و به نگرانیهای آنها در مورد وضعیت انسانی در اوکراین پاسخ داد.
در همین پیوند، سخنگوی دولت آلمان اعلام کرد که تماس امروز شولتس، پوتین و ماکرون 75 دقیقه به طول انجامید و بخشی از تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به جنگ اوکراین است.
رویترز به نقل از یکی از مقامات ریاست جمهوری فرانسه پس از تماس تلفنی امانوئل مکرون رئیس جمهور این کشور با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه می گوید که پوتین به نظر آماده پایان دادن به جنگ نیست.
ریاست جمهوری فرانسه همچنین پوتین را پس از اینکه گفت سربازان اوکراینی مسئول نقض حقوق بشر هستند، به "دروغ گویی" متهم کرده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین از وی خواسته که محاصره ماریوپل را بردارد.
چند روز است که غیرنظامیان در این شهر گیر افتادهاند و به برق، آب و غذا دسترسی کافی ندارند.
گرهارد شرودر، صدراعظم سابق آلمان که روابط صمیمانهای با پوتین دارد، به مسکو رفته و با رئیس جمهور روسیه ملاقات و مذاکره کرده است. سفری بدون هماهنگی با دولتهای اوکراین و آلمان. کرملین در این زمینه اظهارنظری نکرده است.
گرهارد شرودر، صدر اعظم سابق آلمان که مناسبات حسنهای با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دارد، میخواهد به عنوان میانجی در جنگ اوکراین عمل کند. آندری ملنیک، سفیر اوکراین در آلمان میگوید، بر خلاف تصور عمومی، شرودر خودش تصمیم گرفته که در باره جنگ با پوتین صحبت کند.
آندری ملنیک، در گفتگو با تلویزیون "بیلد” عنوان کرد که سفر شرودر به مسکو ابتکار شخصی صدراعظم سابق بوده است. او افزود: «در حال حاضر مجاز نیستم جزئیات بیشتری را بیان کنم.» ملیک تاکید کرد که اوکراین در این زمینه هیچ پیشنهادی را مطرح نکرده است.
صدر اعظم سابق آلمان به صورت غیر مستقیم و "از طریق روابطی که با روسیه و اوکراین دارد” این مساله را با آنان در میان گذاشته است. به گفته سفیر اوکراین در آلمان این ارتباط از طریق ناشر سوئیسی Ringier انجام شده است.
آندری ملنیک گفت: «در جهان و احتمالا در آلمان اشخاص زیادی وجود ندارند که به صورت شخصی با ولادیمیر پوتین در تماس باشند.» او در جواب سوالی درباره نتیجه مذاکرات در مسکو نیز عنوان کرد که که پاسخ را میتوان از خود شرودر شنید.
سفیر اوکراین در آلمان با ابراز امیدواری نسبت به این گونه تلاشها، اضافه کرده که گرهارد شرودر مایل است نتیجه مداکراتش را از طریق کانالهایی که در دسترس عموم قرار ندارند اعلام کند.
صدراعظم اسبق آلمان، چهارشنبه ۹ مارس (۱۸ اسفند) به مسکو سفر کرده تا با ولادیمیر پوتین دیدار کند. خبرگزاری آلمان با تایید این مساله اعلام کرد که پنجشنبه گفتگویی میان طرفین انجام شده است. کرملین اما تا روز شنبه ۱۲ مارس، در این زمینه اظهار نظری نکرده است.
اولاف شولتس "نتیجه این مذاکرات را در نظر میگیرد”
گرهارد شرودر سفر خود به مسکو را با دولت فدرال هماهنگ نکرده بود. طبق گزارش خبرگزاری آلمان او از طریق استانبول به مسکو رفته و پیش از عزیمت به این شهر با یک هواپیمای روسی، با یک هیات اوکراینی در استانبول دیدار داشته است.
در تلاش برای پایان دادن به جنگ در اوکراین، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان می خواهد مذاکراتی را که شرودر در مسکو انجام میدهد، در نظر بگیرد. صدراعظم آلمان پس از نشست سران اتحادیه اروپا در ورسای فرانسه گفت: «مطمئناً میتوانیم نتایج را بررسی م و آنها را در هر کاری که به تنهایی انجام دادهایم لحاظ کنیم.» او در مورد ابتکار گرهارد شرودر اظهار نظر بیشتری نکرد.
مهمترین پستهای شرودر در شرکتهای روسی مربوط به دو پروژه خط لوله نورد استریم یک و دو و ریاست هیئت نظارت شرکت "روسنفت" است. او قرار است عضو هیئت مدیره شرکت گازپروم هم بشود.
صدراعظم سابق آلمان از سالها پیش به دلیل ارتباط تنگاتنگ با دولت روسیه به شدت مورد انتقاد بوده و از دوستان بسیار نزدیک ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به شمار میرود.
رئیس جمهور اوکراین با انتشار یک ویدئو جدید در شبکههای اجتماعی خطاب به مردم کشورش گفته ارتش روسیه بیشترین تلفات خود را در دهههای اخیر متحمل شدهاست.
ولودیمیر زلنسکی گفته در این مدت ۳۱ گردان از ارتش روسیه را از کار انداختهایم.
او خواستار آزادی فوری شهردار ماریوپل شده که گفته می شود توسط نیروهای روسی ربوده شده است و گفته در این مورد با رهبران فرانسه و آلمان صحبت کرده است.
همچنین آقای زلنسکی گفته اوکراین با کمیسیون اروپا برای پیگیری سریع عضویت خود در اتحادیه اروپا همکاری می کند.
اوکراین میگوید نیروهای روسیه حومه شرقی شهر ماریوپل را تصرف کردهاند. شهر ماریوپل، در جنوب شرقی اوکراین، به محاصره درآمده و یکی از اهداف اصلی روسیه بوده و ساکنانش تحت آتش توپخانه روسیه به سر میبرند.
دادستانی کل اوکراین میگوید از ابتدای حمله نظامی روسیه به این کشور در پنجم اسفند (۲۴ فوریه) تا کنون دستکم ۷۹ کودک جان خود را از دست دادهاند و بیش از ۱۰۰ کودک دیگر مجروح شدهاند.
رئیس جمهوری ایالات متحده معتقد است باید از هرگونه درگیری مستقیم نظامی میان آمریکا و روسیه در اوکراین اجتناب کرد تا جلوی وقوع یک جنگ جهانی جدید گرفته شود.
آموزش نیروهای ناتو و شرکایش از روز دوشنبه در نزدیکی مرز نروژ با روسیه آغاز میشود. این رزمایش تمرینی ناتو درست چند صد کیلومتر مانده به مرزهای روسیه است که حملاتش علیه اوکراین را تشدید کرده و در حال نزدیک شدن به کییف، پایتخت این کشور است.
وزارت خارجه اوکراین صبح شنبه اعلام کرد مسجدی در ماریوپل که بیش از هشتاد غیرنظامی را در خود پناه داده بود، بمباران شده است. اطلاعات بیشتری در این باره منتشر نشده است.
دیمیتری روگوزین، رئیس آژانس فضایی روسیه خواستار لغو تحریمهای غرب علیه این کشور شد و هشدار داد که این موضوع میتواند باعث سقوط ایستگاه فضایی بینالمللی شود .
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اذعان کرد که بروکسل در دادن قولهایی که نمیتوانسته آنها را عملی کند دچار اشتباه شد و یکی از آنها، وعده عضویت اوکراین در ناتو بوده است.
ماکسیم بزنوسنکو، رئیس اداره بهداشت منطقه ای شهر میکولایف اعلام کرد نیروهای روسی یک بیمارستان این شهر را که در جنوب اوکراین قرار دارد، بمباران کردند. به گفته وی این بیمارستان از بیماران سرطانی مراقبت می کند.
رئیس جمهوری اوکراین، روسیه را به ربودن شهردار شهر میلتوپل متهم کرد و آن را با اقدامات «تروریستهای داعش» یکی دانست. زلنسکی در یک ویدئو گفت: «آنها وارد مرحله تازهای از ترور شدهاند که در آن تلاش میکنند نمایندگان مقامات محلی اوکراین را بهطور فیزیکی حذف کنند.»
طبق گزارشها، ستون زرهی عظیمی از نیروهای روسی به آرامی در حال نزدیک شدن به کییف، پایتخت اوکراین است. از صبح امروز آژیر هشدار حمله هوایی در بسیاری از شهرهای اوکراین به صدا در آمده است.
وزارت دفاع انگلیس میگوید نیروهای روس اکنون ۲۵ کیلومتر با مرکز شهر کییف، پایتخت اوکراین فاصله دارند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در تازهترین سخنرانی ویدیویی خود از مادران سربازان وظیفه روسیه درخواست کرد که فرزندان خود را به جنگ نفرستند.
دولت اوکراین میگوید حملات روسیه دوباره مانع خروج مردم از شهر بندری ماریوپل شده است. مقامات رسمی می گویند بیش از ۱۵۰۰ نفر در ماریوپل کشته شدهاند و آنهایی که در شهر ماندهاند، با سرمای شدید و بدون برق و غذا و آب کم مواجه هستند.
با ورود حمله روسیه به اوکراین به سومین هفته خود، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نسبت به وقوع جنگ جهانی سوم در صورت رویارویی مستقیم روسیه و ناتو هشدار داد.
به گزارش عربی۲۱، بایدن در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید گفت: ما در اوکراین وارد جنگ با روسیه نخواهیم شد.
وی گفت که تلاش میکند تا از هرگونه رویارویی "مستقیم" بین ناتو و روسیه اجتناب کند، زیرا این امر منجر به شروع جنگ جهانی سوم میشود.
او هشدار داد که روسیه "بهای سنگینی را در صورت استفاده از سلاح شیمیایی" در اوکراین خواهد داد.
رئیس جمهور آمریکا در توئیتی نوشت: "جنگ پوتین علیه اوکراین هرگز یک پیروزی نخواهد بود. او امیدوار بود که اوکراین را بدون جنگ تصرف کند. او امیدوار بود عزم اروپا را بشکند. او امیدوار بود ناتو را تضعیف کند. او امیدوار بود آمریکا را تجزیه کند اما شکست خورد."
بایدن تصریح کرد که ایالات متحده در واکنش به مداخله نظامی مسکو در اوکراین، وضعیت "روابط تجاری عادی دائمی" را لغو خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه تصمیم برای قطع روابط تجاری با روسیه با هماهنگی متحدان آمریکا صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: این تصمیم باعث افزایش فشار بر اقتصاد "فروپاشیده" روسیه خواهد شد.
رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که واشنگتن و متحدانش تصمیم گرفتند روسیه را از سیستم تجارت متقابل که در تجارت جهانی قابل اعمال است، حذف کنند.
بایدن همچنین ممنوعیت واردات غذاهای دریایی و الماس روسی را اعلام کرد و فهرست الیگارشیهایی را که با تحریمها مواجه هستند، گسترش داد.
رئیس جمهور آمریکا گفت "ما با کشورهای G۷ همکاری میکنیم تا روسهای ثروتمند را تحت تحریم قرار دهیم."
ساعاتی پیش، کمی بعد از ساعت شش صبح به وقت محلی اوکراین صدای آژیر حمله هوایی در کییف ، چند شهر دیگر و ۱۵ منطقه اوکراین به صدا درآمده است.