بامداد پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از هفتهها گمانه زنی، بالاخره فرمان حمله نظامی همه جانبه به اوکراین را صادر کرد.
به گزارش «انتخاب»، سازمان ملل می گوید تاکنون ۵۷۹ غیرنظامی در جنگ اوکراین کشته شدهاند.
روز گذشته آمریکا مبادله دلاری با روسیه را ممنوع کرد.
وزارت خارجه اوکراین صبح شنبه اعلام کرد مسجدی در ماریوپل که بیش از هشتاد غیرنظامی را در خود پناه داده بود، بمباران شده است. اطلاعات بیشتری در این باره منتشر نشده است.
همچنین ماکسیم بزنوسنکو، رئیس اداره بهداشت منطقه ای شهر میکولایف اعلام کرد نیروهای روسی یک بیمارستان این شهر را که در جنوب اوکراین قرار دارد، بمباران کردند. به گفته وی این بیمارستان از بیماران سرطانی مراقبت می کند.
آخرین اخبار و تحولات مربوط به حمله روسیه به اوکراین را بخوانید.
روزنامه آمریکایی فایننشال تایمز نوشت که یک مقام آمریکایی گفته روسیه از زمان آغاز حمله به اوکراین، از چین درخواست تجهیزات نظامی و دیگر کمکها کرده است.
سخنگوی کرملین اعلام کرد که مذاکرات بین مسکو و کییف فردا (دوشنبه، ۲۳ اسفند) از سر گرفته میشود.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین در واکنش به اظهارات میخائیل پودولیاک مشاور رئیس جمهور اوکراین که در آن گفته بود، مذاکرات در حال انجام است، گفت: نه، مذاکرات برای فردا برنامهریزی شده است.
نمایندگان مسکو و کیف پیش از این اعلام کرده بودند که آخرین دور مذاکرات نتیجهای نداشته است.
دو طرف آمادگی خود را برای ادامه گفتوگوها اعلام و خاطرنشان کردند که پس از راهاندازی نشدن کریدورهای بشردوستانه در دوشنبه گذشته، پیشرفتهایی در زمینه باز کردن این کریدورها حاصل شده است.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اظهار داشت: موشک های روسیه که یک پایگاه نظامی اوکراینی را در نزدیکی مرز لهستان هدف قرار دادند، نشان دهنده گسترش اهداف در اوکراین از سوی نیروهای روسی است.
جان کربی سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز یکشنبه در گفت و گو با شبکه ای بی سی نیوز آمریکا گفت: این سومین مرکز نظامی یا فرودگاهی است که روسها در چند روز گذشته در غرب اوکراین به آن حمله کردند. بنابراین واضح است، حداقل از نظر حملات هوایی، آنها در حال گسترش اهداف خود هستند.
وی در پاسخ به سوال احتمال حمله روسیه به کاروان های نظامی در لهستان که حامل کمکها برای اوکراین هستند، گفت: حمله به یکی از ما به مثابه حمله علیه همه ما درنظر گرفته می شود. به همین دلیل است که ما درحال جابجایی نیروها، توانایی ها و تجهیزات در جناح شرقی ناتو هستیم تا اگر لازم باشد از هر وجب قلمرو ناتو دفع کنیم.
سخنگوی پنتاگون در خصوص احتمال حمله شیمیایی در اوکراین گفت: ما در حال حاضر نشانه ای از حمله قریب الوقوع شیمیایی یا بیولوژیکی در اوکراین نمی بینیم اما از نزدیک درحال پیگیری هستیم.
وی با این حال گفت که ارائه کمک به اوکراین ادامه خواهد یافت.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا افزود: ما به ارائه تجهیزاتی که اوکراینی ها به آنها نیاز دارند و از آنها به خوبی استفاده می کنند، ادامه خواهیم داد. می دانیم این کمک ها موثر هستند و اوکراینی ها از آنها استفاده می کنند.
کربی ادامه داد: اوکراینی ها جهان را تحت تاثیر قرار داده اند. آنها بدون شک روس ها را تحت تاثیر قرار داده اند. نیروهای روسیه به دلیل عدم پیشروی خود در نتیجه مقاومت اوکراینی ها به صورت فزاینده ای سرخورده و ناامید شده اند.
وزارت دفاع روسیه تایید کرده که در حملات موشکی این کشور به یک مرکز آموزشی نظامی در یافوروف، در غرب اوکراین "بیش از ۱۸۰ مزدور خارجی" را کشته و مقدار زیادی از تسلیحاتی را که بوسیله کشورهای خارجی تامین شده بوده را منهدم کرده است.
ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه در یک نشست توجیهی گفت که روسیه به حملات خود علیه جنگجویانی که به نیروهای اوکراینی میپیوندند ادامه خواهد داد.
مقامات اوکراینی پیشتر گفته بودند در این حمله ۳۵ نفر کشته و بیش از ۱۳۰ نفر زخمی شدند.
شورای شهر ماریوپل که در محاصره نیروهای روسیه قرار دارد از کشته شدن ۲۱۸۷ نفر از ساکنان این شهر خبر داده است.
مقامات محلی گفته اند که در روز گذشته دست کم ۲۲ حمله به این شهر صورت گرفته است.
شورای این شهر در بیانیه ای گفته: "مردم در ماریوپل ۱۲ روز است که در شرایط دشواری قرار دارند. دراین شهر آب، برق و سیستم گرمایی وجود ندارد. تقریبا هیچ ارتباطی موبایلی در این شهر نیست. آخرین ذخایر آب و غذا در حال اتمام است."
نیروهای روسی حومه شرقی این شهر را تصرف کرده اند.
تصاویر ماهواره ای اخیر خسارات گسترده ای را به ساختمان های مسکونی و غیرنظامی نشان می دهد.
وزیر امور خارجه اوکراین عدم اعتماد خود را نسبت به حفاظت ناتو از اوکراین ابراز کرده و از این سازمان خواسته است تا سلاح و تجهیزات به کییف ارائه دهد.
«دیمیتری کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین در پاسخ به خبرنگاران درباره آمادگی ناتو برای حفاظت از اوکراین، گفت: «وقتی از من میپرسید که آیا ناتو از ما محافظت میکند یا خیر، من می گویم که چنین انتظاری از ناتو ندارم».
کولبا تصریح کرد: «ما یک چیز بسیار ساده میخواهیم و آن تسلیح اوکراین است. تمام سلاحهای لازم را در اختیار ما قرار دهید و ما خودمان برای سرزمین و مردم خود خواهیم جنگید».
وی گفت: «بیشترین درخواست ما مربوط به هواپیماهای جنگی میشود، زیرا متأسفانه قدرت نیروی هوایی روسیه و اوکراین قابل مقایسه نیست».
وزیر خارجه اوکراین افزود: مهمترین مسئله این است که صراحتاً همه توضیحاتی را که به ما درباره عدم انتقال این هواپیماها داده شده است، متوجه نمیشویم و به فشار بر حامیان خارجی خود در همه جهات ادامه میدهیم و از ایالات متحده و سایر شرکا کمک خواهیم خواست».
میخائیلو پودولیاک، مذاکرهکننده و مشاور رئیس جمهوری اوکراین گفت که مذاکرات سازندهتر شده است.
وی اضافه کرد: «ما اصولا هیچ موضعی را نمیپذیریم. روسیه اکنون این را درک کرده است. روسیه در حال حاضر شروع به گفتوگوهای سازنده کرده است. من فکر میکنم که ما به معنای واقعی کلمه در عرض چند روز به نتایجی دست خواهیم یافت.»
از سوی دیگر لئونید اسلوتسکی، یکی از نمایندگان روسیه در مذاکرات گفت که پیشرفت قابل توجهی صورت گرفته است و آنها امیدوارند به زودی به یک «موضع مشترک» برسند.
یکی از مذاکرهکنندگان ارشد دولت اوکراین اعلام کرد که کی یف با همکاری تل آویو و آنکارا، در حال نهایی کردن دور جدید مذاکرات با مسکو است.
به گزارش رویترز، یکی از مذاکرهکنندگان ارشد دولت اوکراین اعلام کرد که کی یف با همکاری تل آویو و آنکارا، در حال نهایی کردن دور جدید مذاکرات با مسکو است.
«میخائیلو پودولیاک» مشاور رئیسجمهوری اوکراین در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: «اوکراین با میانجیگری اسرائیل و ترکیه در حال نهایی کردن مکان و طرح مذاکرات صلح با روسیه است.»
این مقام اوکراینی گفت که زمان دور جدید مذاکرات با روسیه بهزودی اعلام میشود.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید میگوید در صورتی که موشکهای روسیه از مرزها عبور کند و به اعضای ائتلاف امنیتی حمله شود، این موضوع با پاسخ ناتو همراه خواهد بود.
موشکهای روسیه روز یکشنبه به یک پایگاه آموزشی نظامی در نزدیکی مرز غربی اوکراین با لهستان که عضو ناتو است اصابت کرد و ۳۵ نفر کشته شدند.
سالیوان به شبکه خبری سی بی اس گفت که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا بارها به صراحت گفته است که ایالات متحده با متحدانمان برای دفاع از هر وجب خاک کشورهای ناتو کار خواهد کرد.
سالیوان تاکید کرد که حمله نظامی به قلمرو ناتو موجب استناد به ماده پنج میشود که سایر کشورهای عضو ناتو از کشور مورد حمله دفاع کنند.
وی تهدید کرد حتی اگر شلیک روسیه به خاک ناتو تصادفی باشد این سازمان پاسخ خواهد داد.
رئیس جمهور لهستان گفته که استفاده روسیه از تسلیحات شیمیایی در اوکراین می تواند ناتو را وادار کند تا در تصمیم خود در مورد عدم مداخله نظامی در این جنگ تجدید نظر کند.
آندژی دودا، رئیس جمهور لهستان در پاسخ به این سوال که آیا او معتقد است که رئیس جمهور پوتین احتمالا در صدد تدارک از تسلیحات شیمیایی است، گفت: "این چیزی است که جهان از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون در این مقیاس ندیده است."
آقای دودا همچنین گفت: "اگر از من می پرسید که آیا پوتین می تواند از تسلیحات شیمیایی استفاده کند یا نه، فکر می کنم پوتین در حال حاضر از هر چیزی می تواند استفاده کند، به ویژه آن که وقتی در شرایطی دشوار باشد. از نظر سیاسی او قبلا در این جنگ شکست خورد و از نظر نظامی هم او برنده نیست."
رئیس جمهور لهستان در پاسخ به این سوال که آیا استفاده روسیه از تسلیحات شیمیایی می تواند باعث مداخله ناتو شود، گفت: "البته، همه امیدوارند که او جرات انجام این کار را نداشته باشد." "اما... اگر او از سلاح های کشتار جمعی استفاده کند، این تغییر دهنده در کل ماجرا خواهد بود."
آقای دودا افزود: "مطمئنا (ناتو) ...باید پشت میز بنشیند و آن ها باید به طور جدی فکر کنند که چه کار کنند، چرا که در این صورت اوضاع خطرناک می شود، نه تنها برای اروپا، بلکه برای کل جهان"
مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) هشدار داد که علاوه بر کمبودهای مرتبط با شیوع ویروس کرونا، اختلال در تولید محصولات کشاورزی در روسیه و اوکراین به دلیل حمله مسکو به همسایهاش میتواند به طور جدی ناامنی غذایی را در جهان تشدید کند.
به گزارش رسانه انگلیبسی تلگراف، گالینا دانیلچنکو، عضو سابق شورای شهر ملیتوپل اوکراین به عنوان شهردار این شهر منصوب شده است.
جوزپ بورل رئیس سیاسیت خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد که تحریمهای غرب علیه روسیه تأثیرات منفی فوری بر روسیه نخواهد داشت.
وی به شبکه تلویزیونی «ان تی وی» گفت: «غیرممکن است که تحریمها، تأثیرات فوری داشته باشد».
او افزود: ایجاد منطقه پرواز ممنون بر فراز اوکراین میتواند به آغاز جنگ جهانی سوم منجر شود.
وی گفت: ما از نقطه نظر نظامی تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا اوکراینی با تجهیزات نظامی مقاومت کنند و مراقبیم که جنگ به کشورهای دیگر کشیده نشود و از تقابلی که میتواند به یک تقابل هستهای تبدیل شود، جلوگیری کنیم.
او گفت: وقتی کسی خواستار منطقه پرواز ممنوع میشود، به مفهوم آن است که توانایی و اراده برای ساقط کردن هواپیمایی که این محدوده را نقض میکند دارد و این مفهوم گسترش درگیری به جنگ جهانی سوم است و قطعاً ما چنین چیزی نمیخواهیم».
فرماندار منطقه لویو در غرب اوکراین گفت که در حمله موشکی نیروهای روسیه به یک پایگاه نظامی دراین منطقه '۹ نفر کشته و ۵۷ نفر مجروح شدند.' او گفت که روسیه ۳۰ موشک به پایگاه نظامی در شهر یافوروف شلیک کرده است.
به گفته وزیر امور خارجه اوکراین، روسیه قصد دارد در شهر خرسون یک همهپرسی برای تاسیس یک "جمهوری خلق" مستقل از دولت اوکراین برگزار کند. دمیترو کولبا این خبر را در توئیتر منتشر کرد. او گفت، روسیه ناچار است در این همهپرسی تقلب کند زیرا مردم از آن استقبال نخواهند کرد. کولبا تاکید کرد که خرسون برای همیشه بخشی از اوکراین خواهد ماند.
برخی منابع اطلاعاتی غربی مدعی شدهاند که ولادیمیر پوتین از نوعی "اختلال مغزی" به دلیل "زوال عقل، بیماری پارکینسون و یا خشم ناگهانی" که ناشی از درمان استروئیدی برای "سرطان" است، رنج میبرد.
به نوشته روزنامه دیلی میل، شخصیتهای ارشد ائتلاف اطلاعاتی "فایو آیز" (پنج چشم) که شامل استرالیا، کانادا، نیوزیلند، انگلیس و آمریکا است، با استناد به منابع نزدیک کرملین معتقدند که یک توضیح و توجیه فیزیولوژیکی برای تصمیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه درخصوص حمله به اوکراین وجود دارد.
شخصیتهای ارشد این ائتلاف گزارشهای زیادی را درخصوص پوتین ۶۹ ساله و "رفتار آشفته فزاینده" به همراه "ظاهر ورم کرده" او در ویدئوهای اخیر و "فاصله عجیبی" که او با دیدارکنندگان در کرملین حفظ میکند و به آن پایبند است، منتشر کردهاند.
یک منبع امنیتی عنوان داشت: یک تغییر قابل شناسایی درخصوص تصمیمگیریهای پوتین در پنج سال اخیر دیده میشود. اطرافیانش یک تغییر "قابلتوجهی" را در "قدرت عقیده و درک او از دنیای اطرافش" مشاهده و لمس میکنند.
آنها تئوریهایی را مبنی بر اینکه ولادیمیر پوتین یا از یک "اختلال مغزی مثل پارکینسون" رنج میبرد یا "سرطان" دارد و تحت تاثیر درمان، اختلالاتی در مغز او ایجاد شده است، منتشر کردهاند.
آخرین تئوری که توسط اطلاعات انگلیس تایید شده، این است که اختلال ذهنی او نتیجه "خشم ناگهانی" است که ناشی از استفاده بلند مدت "استروئید" میباشد.
یک مقام فرانسوی مدعی شده است که پس از دیدار امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه با همتای روسی خود، ولادیمیر پوتین همان شخصی نیست که او دو سال پیش آن را ملاقات کرده بود.
یک منبع اطلاعاتی انگلیسی اصرار میکند که آنها نسبت به اطلاعاتی پیرامون سلامت پوتین "مطمئن" هستند.
این منبع اطلاعاتی افزود: نظارت ما درخصوص روسیه و مسائل مربوطه "خارقالعاده" است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که منبع تامین برق خارجی نیروگاه اتمی چرنوبیل در اوکراین همچنان قطع است.
آژانس اتمی شامگاه شنبه در بیانیهای اعلام کرد، نهاد نظارتی اوکراین به آنها خبر داده که تلاشها برای تعمیر خطوط برق در نیروگاه اتمی چرنوبیل ادامه دارد.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، پیش از این، آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش داده بود که مهندسان اوکراینی شروع به تعمیر خطوط برق آسیب دیده به منظور بازگرداندن منبع تغذیه خارجی نیروگاه اتمی چرنوبیل کردهاند.
این سازمان در بیانیهای گفت: «در رابطه با وضعیت نیروگاه اتمی چرنوبیل، اوکراین میگوید که تلاشها برای تعمیر خطوط انتقال آسیبدیده برق ادامه دارد، اما تامین برق خارجی از ۹ مارس قطع شده است. خاطرنشان میشود همانطور که در بخش اوکراین ذکر شد، دیزل ژنراتورها همچنان به تامین نیروی پشتیبان برای سیستمهای مرتبط با امنیت ادامه میدهند».
آژانس اتمی همچنین در بخش دیگری از این بیانیه گفت روسیه اظهارات درباره برنامههایی برای کنترل کامل بر نیروگاه اتمی زاپروژیا را رد کرده است.
ریانووستی به نقل از این بیانیه نوشت: «طرف روسی ادعاهای اوکراین درباره برنامههای ادعایی روسیه برای کنترل کامل نیروگاه اتمی زاپروژیا را رد میکند».
بر اساس بیانیه این سازمان، اوکراین به آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع داده است که طبق شنیدهها روسیه قصد دارد کنترل کامل و دائمی نیروگاه اتمی زاپروژیا را در دست بگیرد.
این سازمان بینالمللی تاکید کرد: «این موضوع بعداً توسط فدراسیون روسیه رد شد».
پیش از این، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده بود نیروهای این کشور و طرف اوکراینی توافق کردند که به صورت مشترک از ایمنی نیروگاه هستهای چرنوبیل محافظت کنند.
رئیسجمهور سابق آمریکا در گردهمایی طرفدارانش در «کارولینای جنوبی» گفت اوضاع اوکراین احتمالاً به یک نزاع جهانی تبدیل میشود زیرا «هیچکس وجود ندارد که با رئیسجمهور روسیه گفتوگو کند».