arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۸۱۰۴۸
تاریخ انتشار: ۰۲ : ۲۲ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۱

کشف «چاقوی سوئیسی» ۶۵ هزار ساله متعلق به انسان‌های اولیه

باستان‌شناسان شماری از ابزار‌های سنگی متعلق به انسان‌های اولیه را کشف کرده‌اند که به ۶۵ هزار سال پیش تعلق دارد. دانشمندان می‌گویند انسان‌های اولیه در سراسر قاره آفریقا این ابزار سنگی را دقیقاً به یک شکل و قالب و با استفاده از یک الگوی مشابه ساخته‌اند، امری که نشان می‌دهد اجداد انسان‌های امروزی با یکدیگر در ارتباط بوده و دانش ساخت ابزار را با هم به اشتراک می‌گذاشته‌اند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یورونیوز: باستان‌شناسان شماری از ابزارهای سنگی متعلق به انسان‌های اولیه را کشف کرده‌اند که به ۶۵ هزار سال پیش تعلق دارد.

دانشمندان می‌گویند انسان‌های اولیه در سراسر قاره آفریقا این ابزار سنگی را دقیقاً به یک شکل و قالب و با استفاده از یک الگوی مشابه ساخته‌اند، امری که نشان می‌دهد اجداد انسان‌های امروزی با یکدیگر در ارتباط بوده‌ و دانش ساخت ابزار را با هم به اشتراک می‌گذاشته‌اند.

این تیغه‌های سنگی، مانند چاقوهای معروف ارتش سوئیس، چند‌کاره و چند‌منظوره هستند و برای کارهای متعددی از جمله برش دادن، سوراخ کردن و کندن پوست استفاده می‌شده است.

پژوهشگران می‌گویند ساخت خود تیغه سنگی چندان دشوار نبوده است، ولی اتصال آن به میله یا دسته برای ابزارسازی نیاز به دستورالعمل‌های پیچیده و خاص چسب‌کاری داشته است. انسان‌های اولیه همچنین از این تکه سنگ‌های تراش داده‌شده در ساخت نیزه‌ها و ابزار شکار بهره می‌برده‌اند و نمونه‌ای از آن‌ها هزاران کیلومتر آن طرف‌تر در استرالیا پیدا شده است.

به گفته دانشمندان، این ابزارها تقریباً ۶۰ تا ۶۵ هزار سال پیش به تعداد بسیار زیاد در سراسر جنوب آفریقا تولید می‌شده‌اند. ایمی وی، باستان‌شناس ارشد پروژه از دانشگاه سیدنی استرالیا، می‌گوید: «از آنجایی که مردمان سراسر آفریقای جنوبی همگی ابزارها شبیه به هم ساخته‌اند نشان می‌دهد که آن‌ها باید از نظر اجتماعی در ارتباط با یکدیگر بوده باشند.»

او اضافه کرد: «نکته هیجان‌انگیز این کشف این است که شواهدی در اختیار ما می‌گذارد که درست قبل از مهاجرت بزرگ به خارج از آفریقا، ارتباط اجتماعی از راه دور بین مردم وجود داشته است.»


این سوال که چرا اقدام بزرگ و موفق خروج انسان‌ها از آفریقا در ۶۰ تا ۷۰ هزار سال پیش اتفاق افتاده است، یکی از بزرگترین سوال‌های دنیای باستان‌شناسی را تشکیل می‌دهد.

یکی از فرضیه‌ها در این خصوص این است که در آن زمان، رشد شبکه‌های ارتباط اجتماعی میان انسان‌ها به حدی رسیده بوده که دوام آوردن در یک محیط بیگانه‌ را امکان‌پذیر می‌کرد. در واقع باستان‌شناسان تصور می‌کنند توسعه شبکه‌های اجتماعی و توانایی به‌ اشتراک‌گذاری دانش بین گروه‌های مختلف افراد، کلید موفقیت مهاجرت و به تبع آن سازگاری با محیط تازه بوده است.

پژوهشگران می‌گویند محل‌های تازه‌ای که در آن‌ها این ابزارها پیدا شده‌اند از هم ۱۲۰۰ کیلومتر فاصله دارد. دکتر ایمی وی در این باره می‌گوید: «پیمودن صد کیلومتر با پای پیاده حدود پنج روز طول می‌کشد، به همین خاطر احتمالا شبکه‌ای از گروه‌های انسانی جدا از هم وجود داشته‌اند که با همسایگان خود در تماس بوده‌اند.»

از اولین انسان‌هایی که آفریقا را ترک کردند اطلاعاتی در دسترس نیست چرا که آنان در این مهاجرت شکست خوردند و بدون اینکه هیچ ردپای ژنتیکی از آن‌ها در بین ما باقی بماند از میان رفتند.

نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «Scientific Reports» منتشر شده است.

نظرات بینندگان