یورونیوز: اوکراین و مولداوی از شامگاه پنجشنبه ۲۳ ژوئن (۲ تیر) و با رای موافق سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، رسما نامزد عضویت در این اتحادیه شدند.
این رای گیری در جریان نشستی در برکسل انجام شد و برای گرجستان نیز این چشم انداز پدید آمد که در آیندۀ نزدیک بتواند از موقعیت مشابهی برخوردار شود.
رهبران اتحادیه اروپا، تصمیمِ گرفته شده در این روز را «تاریخی» و یک «پیروزی بزرگ» برای اوکراین و «یک روز خوب برای اروپا» توصیف کردند.
واکنش رئیس کمیسیون اروپا
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد عمیقا متقاعد شده است که تصمیم امروز، همه را در اتحادیه اروپا قویتر و اتحادیه اروپا را قدرتمندتر خواهد کرد. زیرا با این تصمیم یک بار دیگر به جهان نشان داده شد که این اتحادیه در مواجهه با تهدیدات خارجی قوی و متحد است.
سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در جریان نشست روز پنجشنبه دربارۀ راههای تسریع صادرات غلات بلوکه شده در اوکراین نیز به بحث پرداختند.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا نیز پیش از رای گیری، درباره تصمیم کشورها برای اعطای وضعیت «نامزدی برای الحاق» به این دو کشور گفته بود: «شورای اروپا در آستانه یک لحظه تاریخی در سطح ژئوپلیتیک است. امروز انتخابی میشود که به آینده اتحادیه اروپا، ثبات ما، امنیت ما و رفاه ما ارتباط خواهد داشت.»
سرنوشت اوکراین تحتالشعاع اختلافات بر سر بوسنی و هرزگووین
اگرچه پیش از برگزاری این نشست نیز به نظر میرسید که تمامی ۲۷ کشور عضو اتحادیه با اعطای وضعیت نامزدی به اوکراین و مولداوی هم نظر باشند، اما برخی گزارشها از محل برگزاری اجلاس حاکی از آن بود که اختلافات بر سر بوسنی و هرزگووین ممکن است تصمیمگیری در مورد وضعیت نامزدی اوکراین و مولداوی را به تاخیر بیندازد.
برخی منابع گفته بودند که بحث پیرامون اوکراین و مولداوی در اتحادیه اروپا بیش از حد انتظار طول کشیده؛ چراکه رهبران سه کشور اسلوونی، اتریش و کرواسی میخواهند به بوسنی نیز وضعیت نامزدی اعطا شود.
کشور بوسنی درخواست عضویت اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۱۶ ارائه کرد، اما این سه کشور میگویند پرونده آن تا کنون پیشرفت کمی داشته است و بوسنی شایسته اعطای وضعیت نامزدی است.
کارل نهمر، صدراعظم اتریش در توییتی در حساب شخصی خود نوشت: «در مورد وضعیت نامزدی اتحادیه اروپا، نباید هیچ کشور درجه یک یا درجه دویی وجود داشته باشد... من این را نمی فهمم. این باید یک منافع استراتژیک امنیتی برای کل اتحادیه باشد تا بالکان غربی در معرض آسیب قرار نگیرد.»
پیشتر مقامات ارشد این نهاد از اعضا خواسته بودند در جلسه روز پنجشنبه موافقت خود را با این نامزدیها اعلام کنند.
پارلمان اروپا نیز اعلام کرده بود که قرار است با برگزاری جلسهای ویژه در این باره و با صدور یک قطعنامه، حمایت همهجانبه خود را از نامزدی اوکراین و مولداوی اعلام کند.
روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، در سخنرانی خود در آغاز نشست سران اتحادیه از کشورهای عضو خواست تا «متحد» بمانند و تصمیم «تاریخی» خود را برای اعطای وضعیت نامزدی به اوکراین و مولداوی اتخاذ کنند.
خانم متسولا با هشدار نسبت به جنگ در اوکراین گفت: «اشتباه است که تصور کنیم افکار عمومی پشتیبان همیشگی اقدامات ما در حمایت از اوکراین یا دست کم گرفتن میزان نفوذ روسیه باقی خواهد ماند. ما باید بپذیریم که خستگی ناشی از تورم در حال پدیدار شدن است و در موارد متعددی شاهد کم شدن انعطافپذیری شهروندانمان در برابر تاثیرات اجتماعی و اقتصادی آن هستیم.»
گیتاناس ناوسدا، رئیسجمهور لیتوانی نیز گفت اعطای وضعیت نامزدی به اوکراین «برای روحیه مبارزاتی اوکراینیها بسیار مهم است.»
او افزود: «آنها به حمایت سیاسی، نظامی و اقتصادی نیاز دارند و این کمترین چیزی است که ما میتوانیم به آنها در این مبارزه قهرمانانه برای آزادی ارائه کنیم.»
پیشنهاد نامزدی اوکراین و مولداوی هفته گذشته از سوی مقامات ارشد اروپایی اعلام شد. روندی سریع و غیرمعمول، برآمده از شرایط بحرانی جنگ در اوکراین، که تنها یک هفته به رهبران اروپایی فرصت داد تا اسناد و مدارک تسلیمشده از سوی دو کشور را بررسی کنند. اسناد و مدارکی که خارج از روند معمول و با سرعت از سوی مقامات اوکراین و مولداوی تسلیم مقامات اتحادیه اروپا شده بود.
این روند خارج از عرف شامل حال گرجستان نشده است و این کشور تا حصول اطمینان از به کار بستن پیشنهادات کمیسیون اروپا و ایجاد اصلاحات لازم، باید در صف انتظار بماند.
در همین حال ادی راما، نخستوزیر آلبانی، به اوکراین توصیه کرد که درباره وضعیت نامزدی اتحادیه اروپا «هیچگونه توهمی» نداشته باشند، چرا که روند الحاق بسیار طولانی خواهد بود.
وی در این نشست گفت: «مقدونیه شمالی ۱۷ سال است که نامزد شده و اگر درست حساب کرده باشم آلبانی برای ۸ است که همین وضعیت را دارد. این کار خوبی است که به اوکراین وضعیت نامزدی اعطا شود، اما امیدوارم مردم اوکراین توهم بالایی نداشته باشند».
در همین حال اعطای سریع وضعیت نامزدی به اوکراین و مولداوی نارضایتی پارهای از کشورهای بالکان غربی را برانگیخته است. این کشورها بیش از یک دهه است که در تلاش برای عضویت در اتحادیه اروپا هستند، با این وجود همچنان تا رسیدن به نقطه عضویت کامل در این بلوک فاصله زیادی دارند.
ادی راما، که کشورش آلبانی یکی از همین کشورها به شمار میرود، گفت «واژههای خوب» از سوی اتحادیه کافی نیستند و باید با «عمل» همراه شوند.
او که در یک کنفرانس مطبوعاتی با همتایان خود از مقدونیه شمالی و صربستان شرکت کرده بود، اضافه کرد: «مردم آلبانی به اتحادیه اروپا ایمان دارند. رهبران اروپایی نباید ایمان آلبانیاییها به اتحادیه را بشکنند».
در جلسه امروز همچنین ۲۷ عضو اتحادیه همچنین در مورد راههای تسریع صادرات غلات اوکراین و همچنین پیشنهاد فرانسه مبنی بر ایجاد یک نهاد سیاسی اروپایی، متشکل از کشورهای غیرعضو به منظور روابط نزدیکتر با اتحادیه، به گفتگو میپردازند.
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان، در این باره به خبرنگاران گفت بالکان غربی به تشکل پیشنهادی امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، نیاز دارد.
وی گفت: «این تنها راهی است که بتوانیم حرفمان را برسانیم و یک طریق خوب برای ما است که بیشتر به صحبتهای همکاران اروپایی خود گوش دهیم و طرز فکر آنها را بشناسیم.»
اروپا و گاز روسیه
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه در حاشیه اجلاس بروکسل گفت روسیه گاز اروپا را «یکشبه» قطع نخواهد کرد، با این حال هشدار داد که زمستان ممکن است برای شهروندان ساکن این قاره دشوار باشد.
آقای بورل گفت گفت روسیه «تقریباً صد درصد عرضه گاز به برخی کشورها را رفته رفته متوقف کرده و عرضه گاز به برخی دیگر را ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش داده است.»
این دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفت فکر نمیکند روسیه «قرار است گاز را یک شبه قطع کند، به خصوص از این جهت که در آستانه فصل تابستان قرار داریم. در تابستان گاز یک سلاح استراتژیک نیست، اما زمستان میتواند دشوار باشد و ما باید در اروپا برای هر نوع استفاده از گاز به مثابه سلاح آماده باشیم.»
در همین رابطه سانا مارین، نخستوزیر فنلاند، به خبرنگاران گفت: «به احتمال بسیار زیاد روسیه از گاز و انرژی به عنوان ابزاری برای باجخواهی استفاده خواهد کرد.»
وی اضافه کرد: «من فکر میکنم ما باید هر چه زودتر از شر انرژی روسیه خلاص شویم چرا که روسیه از آن به عنوان سلاحی علیه ما استفاده خواهد کرد و از این رو باید به یکدیگر کمک کنیم تا اطمینان یابیم به اندازه کافی از منابع انرژی برخورداریم.»
خانم مارین همچنین خواستار سرمایهگذاری بیشتر برای تنوع بخشیدن به ترکیب انرژی اروپا شد، در عین حال اما گفت: «در واقع خیلی دیر شده است، ما باید سرمایهگذاریها را زودتر انجام میدادیم.»