یورونیوز: ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز سهشنبه هشدار داد که اگر کشورش نبردی طولانی را در یکی از شهرهای کلیدی شرقی پیروز نشود، روسیه میتواند با کسب حمایت بینالمللی کییف را ملزم به پذیرش توافقی غیر قابل قبول کند. او همچنین از شی جین پینگ، رهبر چین و متحد مسکو دعوت کرد تا به اوکراین سفر کند.
زلنسکی در قطاری که از مناطق مختلف اوکراین و برخی از مناطق جنگزده گذر میکرد، در گفتگویی اختصاصی با آسوشیتدپرس گفت: که اگر باهموت به دست نیروهای روسیه سقوط کند، ولادیمیر پوتین «این پیروزی را به غرب، مردم خودش، چین و ایران خواهد فروخت.»
وی افزود: «اگر بوی خون به مشام پوتین برسد که نشان از ضعف ما باشد، فشارش را چندبرابر خواهد کرد.»
از آغاز تهاجم روسیه، اوکراین که توسط بیشتر کشورهای غربی پشتیبانی میشود جهان را با قدرت ایستادگیاش در مقابل ارتش بزرگتر و مجهزتر روسیه شگفتزده کرده است. نیروهای اوکراینی کییف، پایتخت خود را حفظ کرده و نیروهای روس را از باقی مناطق مهم استراتژیک بیرون راندند.
اما همزمان با آغاز سال دوم نبرد، تمرکز آقای زلنسکی بر بالا نگه داشتن انگیزه ارتش و مردم است. به ویژه میلیونها نفری که از کشور گریخته یا در مناطق به نسبت امن و آسودهای دور از جبهه نبرد زندگی میکنند.
آقای زلنسکی همچنیان به خوبی میداند که موفقیت کشورش را تا حد بسیار زیادی مدیون حمایتهای بینالمللی نظامی به ویژه از سوی ایالات متحده و دیگر کشورهای اروپای غربی است. اما برخی از آمریکاییها از جمله دونالد ترامپِ جمهوریخواه، رئیس جمهوری پیشین و نامزد انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا این شبهه را مطرح کردهاند که آیا آمریکا باید به کمک نظامی میلیارد دلاری خود به اوکراین ادامه دهد؟
ران دیستانتیس، فرماندار فلوریدا و رقیب جمهوریخواه دونالد ترامپ در انتخابات پیشِرو نیز در بیانیهای دفاع از اوکراین را جزء اولویتها نخست امنیت ملی ایالات متحده ندانست، وی البته پس از این که با انتقادات گسترده مواجه شد، بیانیه خود را پس گرفت.
آقای زلنسکی بی آنکه از ترامپ یا دیگر جمهوریخواهان نام ببرد، درباره نگرانی خود از تاثیر جابجایی قدرت در واشنگتن بر وضعیت و سرنوشت جنگ گفت: «ایالات متحده به واقع میداند که اگر از ما پشتیبانی نکند، پیروز نخواهیم شد.»
سفر ریلی آقای زلنسکی در کشور جنگزدهاش کاملا سنجیده و قابل توجه است. او که به چهرهای شناختهشده در سطح بینالمللی تبدیل شده است، از چنین سفر روحیهبخشی برای گسترش نفوذ خود به مناطقی که در خط مقدم نبرد قرار دارند استفاده میکند.
او همراه با تعداد کمی از مشاوران و گروه بزرگی از ماموران تا دندان مسلح بازگشته از نبرد سفر میکند. مقصدهای او شامل مراسم گرامیداشت آزادسازی شهرهایی در منطقه «سومی» و دیدار با نیروهای مستقر در خط مقدم نبرد در نزدیکی زاپرویژیا است. هربازدید او تا زمانی که محل را ترک کند مخفی باقی میماند.
آقای زلنسکی اخیرا سفری مشابه به نزدیکیهای باهموت، جایی که نیروهای دوطرف ماههاست درگیر نبردی خونین هستند، انجام داد. اگرچه برخی از تحلیلگران نظامی باهموت را از نظر استراتژیک چندان مهم نمیدانند اما آقای زلنسکی با اشاره به این که در مرحله کنونی از دست دادن هر منطقهای میتواند پیشروی اوکراین را به خطر بیاندازد، هشدار داد: «ما نمیتوانیم هیچ گامی را از دست بدهیم. زیرا جنگ مثل یک کیک متشکل از تکههای پیروزی و هر تکه یک گام ما است.»
اظهارات او در تایید این بود که شکست اوکراین در نبرد ۷ ماهه باهموت که طولانیترین جدال از آغاز جنگ است، بیش از آن که شکستی تاکتیکی باشد، شکستی سیاسی است.
وی با اشاره به این که فشارهای ناشی از شکست در نبرد باهموت بلافصله هم از جانب جامعه بینالمللی و هم از جانب خود مردم اوکراین بر کییف اعمال خواهد شد گفت: «جامعه ما خسته خواهد شد و مرا به سازش با روسها وادار خواهد کرد.»
با این حال رئیس جمهوری اوکراین میگوید که تا کنون چنین فشاری را حس نکرده است. جامعه جهانی از ۲۴ فوریه سال گذشته و آغاز تهاجم نظامی روسیه به صورت مداوم از اوکراین جانبداری و حمایت کرده است. در چندماه اخیر نیز بسیاری از رهبران جهانی به این کشور سفر کردهاند.
زلنسکی همچنین ضمن دعوت از شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین برای بازدید از اوکراین گفت: «ما آماده ملاقات با او هستیم. من مشتاقم که با او گفتگو کنم. پیش از این جنگ همهجانبه با وی صحبت کرده بودم. اما ظرف بیش از یکسال گذشته هیچ تماسی نداشتهایم.»
چین که دههها است از منظر اقتصادی و سیاسی با روسیه همسو بوده، با اعلام موضع بیطرفی در جنگ برای پوتین پوششی دیپلماتیک پدید آورده است.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به این پرسش که آیا آقای شی دعوت ولودیمیر زلنسکی را میپذیرد یا خیر گفت که اطلاعی ندارد اما پکن به «حفظ ارتباط با هر دوطرف درگیر» ادامه میدهد.
دیدار هفته گذشته شی جینپینگ با ولادیمیر پوتین در کرمیلین، احتمال ارسال تجهیزات توسط پکن به مسکو برای رفع نیاز تسلیحاتی و تکمیل زرادخانه این کشور را افزایش داد. با این حال سفر رهبر چین بدون هیچگونه اعلامیه نهایی پایان یافت. چند روز پس از آن، آقای پوتین اعلام کرد که تسلیحات هستهای تاکتیکی خود را در بلاروس مستقر خواهد کرد. این اقدام روسیه باعث نزدیکتر شدن تسلیحات هستهای روسیه به قلمرو ناتو خواهد بود.
رئیس جمهوری اوکراین با تاکید بر این که اقدام اخیر آقای پوتین با هدف انحراف توجهها از عدم دستیابی او به ضمانتهایی از جانب رهبر چین است، گفت: «این به چه معنا است؟ به این معنا که بازدید شی جین پینگ نفعی برای روسیه نداشته است.»
ولودیمیر زلنسکی همچنین پیشبینیهایی را درباره بزرگترین سوال حول این جنگ یعنی چگونگی پایان آن مطرح کرد و ابراز اطمینان کرد که ملت او از طریق مجموعهای از «پیروزیهای کوچک» و «گامهای کوچک» دربرابر «کشوری بزرگ، دشمنی بزرگ و ارتشی بزرگ اما با قلبهای کوچک» پیروز خواهد شد.
آقای زلنسکی با اشاره به تاثیرات جنگ بر جامعه اوکراین گفت: «ما را تغییر داده. اما در نهایت ما را قویتر ساخته است.»
وی افزود: «این جنگ میتوانست ما را تجزیه یا متحد سازد. من سپاسگزار همه هستم. سپاسگزار تکتک شرکایمان، مردممان و خدا هستم که توانستیم راه اتحاد را در چنین شرایط حساسی برای ملتمان بیابیم. این راهَ، ما را حفظ کرد و ما سرزمینمان را حفظ کردیم. ما با هم هستیم.»