ایرنا: رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اگر مشارکت در انتخابات بالا بود، هر نتیجهای در آن حاصل شود، کشور، انقلاب و مردم پیروز خواهند بود و مشارکت پایین و حداقلی هر نتیجهای داشته باشد، به معنی عدم موفقیت ما و کشور خواهد بود.
محمدباقر قالیباف روز چهارشنبه در نشست مشترک دولت و مجلس در سالن اجلاس سران به میزبانی دولت و با حضور حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، وزرا و اعضای هیأت دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ضمن تبریک میلاد با سعادت امام حسن مجتبی(ع) کریم اهل بیت و تشکر از رئیس جمهور و دولت برای این میزبانی در آستانه تدوین برنامه هفتم، گفت: عرض خسته نباشید و خداقوت به همه عزیزان در دولت و مجلس اعم از رئیس جمهور، معاونان و وزرا و نمایندگان مجلس برای تهیه و تصویب قانون بودجه ۱۴۰۲ دارم.
موضوع «تحول» مورد تأکید امام(ره) و رهبری است
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه میتوانیم روند حکمرانی را با همافزایی، همکاری و همدلی پیش ببریم از این رو باید شفاف و روشن صحبت کنیم، گفت: هرکس ممکن است هر مشکل و مسئلهای را برای حل شدن به جایی ارجاع دهد اما زمانی که مجلس و دولت کنار هم مینشینند دیگر نباید کار را به جایی ارجاع داد، بلکه باید مسائل را با کمک یکدیگر حل کنیم که این موضوع توقع رهبر معظم انقلاب و مردم بوده و باید به آن جامه عمل بپوشانیم.
وی در ادامه با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره تحول و تأکید و تبیین مجدد ایشان در خصوص این مبحث که مسیر را برای ما روشن ساخت، عنوان کرد: موضوع تحول بسیار مهم است و این موضوع را رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۳۹۹ به صورت مفصل در مرقد مطهر امام(ره) مطرح فرمودند که امام ما امام تحول بود و با همین روحیه بود که انقلاب پیروز شد و در این مسیر حرکت کرد لذا باید همان مسیر را با همان روحیه پیش برویم.
هدف اصلی تحول، ساخت ایران قوی است
قالیباف ادامه داد: شأن این کلام در ابتدای چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب و گام دوم انقلاب بود که سیاستنامه گام دوم بهعنوان سند مادر در چهل ساله دوم انقلاب مطرح شد و ما باید در این مسیر پیش برویم و حضرت آقا نیز از همه کارشناسان، اندیشمندان حوزه و دانشگاه و جوانان و به ویژه کارگزاران نظام در مجلس و دولت خواستند تا تلاش کنیم این موضوع را به گفتوگو بگذاریم و این ما هستیم که باید این تحول آفرینی را به وجود آورده و اجرا کنیم و زنده نگاه داشتن و به کار بستن این کار بر عهده یکایک ما مسئولان است.
رئیس قوه مقننه در ادامه هدف اصلی از تحول را ساخت یک ایران قوی دانست که بارها مورد تأکید رهبر معظم انقلاب بوده است و گفت: اگر ما در همه شئونات جامعه، قدرت داشته باشیم میتوانیم کارها را پیش ببریم. گاهی این سوال پیش میآید که منظور از قوی بودن چیست و چگونه باید قوی شویم؟ آیا قوی شدن به این معنا است که دستگاههای مختلف که در حال پیشبرد نظام حکمرانی کشور هستند را قوی کنیم؛ اما من معتقدم که وقتی حرف از قوی شدن میزنیم باید یکایک مردم ایران قوی شوند و شاید تعبیر دقیقتر آن این است که باید خانواده ایرانی قوی شود تا بتوانیم یک کشور قوی باشیم.
مخاطب برنامه هفتم، خانواده ایرانی است
وی ادامه داد: به خاطر دارم در جلسهای که در آن درباره برنامه هفتم صحبت میکردیم این بحث مطرح شد که مخاطب برنامه هفتم کیست؟ که معتقدم این مخاطب خانواده ایرانی است و برنامه هفتم برای یکایک خانوادههای ایرانی است.
قالیباف در ادامه با تأکید بر اینکه سرانه ما در همه امور باید متمرکز بر خانواده باشد و برای قوی بودن باید با این هدف پیش برویم و مسیر تحول ما باید اینجا باشد، گفت: اگر در این مسیر پیش برویم، خواستههایمان محقق میشود. روش آن نیز مهم است. همکارانم در مجلس مرتب دیدهاند که ما بر چهار رویکرد شفافسازی، هوشمندسازی، مردمیسازی و کارآمدسازی تأکید داریم که در بیانات رهبری در ابتدای سال نیز بحث حضور مردم و مردمیسازی اساس کار بود.
وی با اشاره به مقوله مهم مردمیسازی تأکید کرد: این تحول نه در دولت، نه در مجلس و نه در قوه قضائیه اتفاق نمیافتد بلکه این تغییر و تحول در نظام حکمرانی از مردمیسازی همه نظام حکمرانی در ابعاد مختلف امکان پذیر است.
لازمه تحول در اقتصاد، مردمیسازی اقتصاد است/ مردمیسازی، هنر حکمرانی است
رئیس نهاد قانونگذاری افزود: اگر میخواهیم اقتصاد متحول شود، باید مردمی شود همینطور درباره حوزه اجتماعی، محیط زیست، فرهنگی، نظامی، امنیتی و دفاعی. اساس نظام اسلامی ما با تأکید بر محوریت مردم است همانطور که در زمان دفاع مقدس بود. اگر امروز در حوزه نظامی و دفاعی قوی و جزو ۱۰ کشور اول دنیا هستیم به دلیل مردمی بودن عرصه دفاعی و امنیتی ماست که تجربه کردهایم.
وی در ادامه با ابراز تأسف از اینکه در مسیر اداره کشور از مردمیسازی فاصله گرفتهایم، اظهار داشت: ما در تقنین، اجرا و حوزه قضایی باید موضوعات را با همین نگاه دنبال کنیم و این هنر حکمرانی است که بتوانیم این کار را انجام دهیم. زمانی که حرف از مردمیسازی میزنیم، نباید حرف انتزاعی و جنبه شعارگونه داشته باشد.
هرگونه تصمیمگیری بدون در نظر گرفتن نقش مردم، فاصله گرفتن از تحول است
قالیباف در ادامه در توضیح مفهوم مردمیسازی بهمعنای عام آن را احترام به مردم دانست و افزود: اما وقتی از اقتصاد و امنیت مردمی حرف میزنیم باید بدانیم این اهداف زمانی محقق میشود که در هر طرح و تصمیمی و در هر قانونگذاری که در این موضوع در حال انجام آن است و در هر تصمیم اجرایی که در این خصوص برای کشور میگیریم، نقش مردم را در نظر داشته باشیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه اگر تصمیمی بگیریم که نقش مردم در آن دیده نشده نباشد، از تحول فاصله گرفته و از مردمیسازی و قوی شدن در حال فاصله گرفتن هستیم، عنوان کرد: وقتی از نقش مردم حرف میزنیم یعنی باید بین کارگزاران و نظام حکمرانی با مردم تعامل باشد.
هوشمندسازی و مردمیسازی سالها پیش در ناجا انجام شد
وی افزود: زمانی که توفیق خدمت در نیروی انتظامی را داشتم و از مباحث جامعه محور و از مردمی شدن پلیس و امنیت میگفتم اما برای برخی سوال بود که مردمیسازی امنیت یعنی چه؟ دیدم که با راهاندازی سامانه مردمی ۱۱۰ و مشارکت مردم در تشخیص، پیگیری و پیشگیری از وقوع جرم، تعامل با مردم در این زمینه اتفاق افتاد.
وی در همین زمینه اضافه کرد: حتی دیدیم که مقوله صدور گذرنامه که بسیار امنیتی بود نیز مردمیسازی شد، درحالی که همان زمان برخی معتقد بودند صدور آن را نمیتوان به مردم سپرد اما دیدیم که میشود این کار را کرد.
حضرت امام(ره) دولتی کردن اقتصاد را شرعا حرام میدانستند
قالیباف با اشاره به کاری که مرکز پژوهشهای مجلس در قم انجام داد، یادآور شد: در گزارش آنها آمد که حضرت امام(ره) در بخشی از بیانات خود میفرمایند دولتی کردن به معنای عام در اقتصاد شرعاً حرام است. از این رو وقتی از مردمیسازی حرف میزنیم واقعیت این است که مردم باید در هر بخشی حضور داشته باشند و هر تصمیم اجرایی که میگیریم باید مردم در آن حضور داشته باشند.
سهام عدالت از منظر نوع واگذاری و نوع تعامل با مردم یک تجربه ناموفق در صحنه اقتصاد بود
رئیس قوه مقننه درباره سهام عدالت بهعنوان طرحی که در اجرا به شکل واقعی مردمیسازی نشد اشاره کرد و گفت: در این طرح در عین اینکه بخش قابل توجهی یعنی حدود هزار همت به عنوان سهام عدالت به مردم واگذار شد و امروز ۴۹ میلیون نفر صاحب سهام عدالت هستند اما با همه این ظرفیتها هم نوع واگذاری و هم نوع تعامل به شکل دوطرفه نبود که بتواند مردم را به صحنه اقتصاد بیاورد.
بیش از پول مردم به خلاقیت و اندیشه مردم نیاز داریم
وی در ادامه با بیان اینکه وقتی حرف از مردمیسازی در اقتصاد میزنیم میبینیم که پروژه سهام عدالت اشتباه اجرا شده است، اظهار داشت: باید توجه کنیم که در مردمیسازی اقتصاد، به خلاقیت، نگاه، اندیشه و توان مردم نیاز داریم نه فقط به پول مردم.
قالیباف ادامه داد: درهمین طرح سهام عدالت امکانی به مردم و عمدتاً به طبقه محروم داده شد اما اجازه ندادیم آنها مدیریت کنند بلکه شرکتهایی در استانها و شهرستانها شکل گرفت که باعث شد یک شبکه بورسی ایجاد شود و این چند شرکت، سهامهای پراکنده را مدیریت کنند و مردم نیز هیچ نقشی در آن ندارند که حاکی از تجربه ناموفق ما در آن است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با تأکید مجدد بر اینکه ما بیش از پول مردم به فکر و خلاقیت مردم نیاز داریم، عنوان کرد: ما باید این موضوع را در تحول در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و محیط زیستی در نظر داشته باشیم و تحول را از مردمیسازی آغاز کنیم.
وی اضافه کرد: ما در حساسترین و مهمترین زمان این جلسه را تشکیل دادیم که همان آغاز برنامه هفتم است که برای ۵ سال پیش رو است و عملا میتواند محور همه تحولات ما باشد.
دولت تا پایان اردیبهشت لایحه برنامه را به مجلس بدهد
وی همچنین با بیان اینکه ما باید ابتدا به یک فهم مشترک رسیده، اولویتها را مشخص کنیم و بعد هرکدام نقش خود را در تدوین و پیادهسازی انجام داده و به دنبال کارهای حاشیهای هم نرویم، ابراز داشت: حضرت آقا به مهار تورم و رشد تولید تأکید کردند و من در نطق اخیر خود گفتم که درست است که این موضوع شعار امسال است اما صرفاً برای یک سال نیست بلکه باید در برنامه هفتم براساس همین شعار کار کنیم که همان رشد اقتصادی و حل مشکل تورم خواهد بود که اگر این اتفاق بیفتد، محرومیتزدایی، اشتغالزایی، حل ناترازی بانکها، حل ناترازی انرژی، جلوگیری از اسراف و حل مشکلات صندوقهای مختلف را بهدنبال خواهد داشت.
قالیباف در ادامه با بیان اینکه باید تا پیش از شهریور ماه قانون برنامه را به دولت بدهیم، عنوان کرد: از این رو لایحه برنامه حتماً باید حداکثر تا پایان اردیبهشت از سوی دولت به مجلس ارائه شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در نهایت این قانون برنامه هفتم باید تبدیل به میثاق ملی سه قوه شده و نظام حکمرانی کشور شود و دیگر از مسیر آن خارج نشویم و براساس آن اقدام کنیم. که اگر این چنین شود میتواند مشکلات مهمی همچون مشکل آب و امنیت غذایی، معضل خانواده و جوانی جمعیت را نیز حل کنیم.
اعتماد، لازمه مشارکت مردم در انتخابات است
رئیس نهاد قانونگذاری در ادامه با اشاره به نکته کلیدی فرمایشات رهبر معظم انقلاب در شب گذشته، عنوان کرد: ایشان فرمودند انتخابات امسال بسیار مهم است و اگر انتخابات با شرایطی که تبیین فرمودند انجام و به درستی انجام شود کشور اعم از دولت، مجلس، نظام و مردم قوی میشود اما اگر با آن شرایط نباشد همه آسیب خواهیم دید. وقتی ما میگوییم مردم باید در میدان باشند به این معنا است که لازمه مشارکت مردم، اعتماد است و تا اعتماد نکنند مشارکت انجام نمی شود.
وی در ادامه یکی از عرصههایی را که منجر به اعتماد میشود، احساس اثرگذاری مردم در تصمیم گیریها دانست و افزود: برای انتخابات، مردم میزان تأثیر خود را در نظام حکمرانی بررسی میکنند و اینجاست که میزان مشارکت معنادار در تمام شئونات مشخص می شود.
مشارکت بالا در انتخابات به معنای پیروزی انقلاب و مردم خواهد بود
قالیباف همچنین با بیان اینکه مقام معظم رهبری ۴ راهبرد مشارکت، امنیت، سلامت و رقابت را برای انتخابات مطرح فرمودند، گفت: از سر وظیفه دینی، ملی و نظام حکمرانی میگویم که بستر لازم برای برگزاری انتخابات را باید دولت و مجلس و قوه قضائیه مبتنی بر همین ۴ راهبردی که رهبر انقلاب فرمودند، برای یک مشارکت حداکثری با برنامهریزی دقیق پیش ببرند و بدانیم که اگر مشارکت در انتخابات بالا بود، هر نتیجهای در آن حاصل شود، کشور، انقلاب و مردم پیروز خواهند بود و مشارکت پایین و حداقلی هر نتیجهای داشته باشد، به معنی عدم موفقیت ما و کشور خواهد بود.
کشور قوی نمیشود مگر اینکه بستر حضور واقعی مردم فراهم شود
رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از راههای مشارکت و رقابت را امیدوار شدن مردم دانست و خاطرنشان کرد: بهعنوان جبهه انقلاب برای ایجاد رقابت، مشارکت، سلامت و امنیت انتخابات باید بهصورت جدی تحول و امیدواری را در دل مردم ایجاد کرده و یک انتخابات خوب را با موفقیت رقم بزنیم و باید باور کنیم کشور را نمیتوانیم قوی کنیم مگر اینکه بستر حضور واقعی مردم را با تصمیمات خود فراهم کنیم.