پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : هم میهن: در بین دولتهای گذشته و فعلی یک شعار مشترک وجود داشته که دولتمردان ایران یا به دنبال آن بودهاند یا به آهستگی از کنار آن گذشتهاند و آن «دلارزدایی» است؛ همان شعاری که رئیسجمهوری جدید آرژانتین با ۱۸۰درجه چرخش نسبت به آن به دنبال «دلاریزه» کردن کشورش است.
کامران ندری، کارشناس و استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق درباره اینکه اصولاً امکان «دلارزدایی» وجود دارد یا خیر، گفت: «جواب منفی است، چون دلار یک ارز جهانروایی محسوب میشود و در همه کشورها آن را قبول دارند. مهمتر اینکه تبدیل ارزهای دیگر مانند یوان یا ین به دلار، هزینههایی دارد که بهصرفه نیست. اما دلار در همه جا قابل استفاده و معامله است.»
او افزود: «دولتها شاید بتوانند اعلام کنند که در معاملات خارجی خود به جای دلار مثلاً یورو دریافت خواهند کرد اما این را نمیتوان به بخش خصوصی تحمیل کرد و به آنها گفته شود که چه ارزی را بگیرند. بخش خصوصی به دنبال صرفه خود است و همان کار را انجام میدهد.»
ندری گفت: «به عقیده من حرفهایی که دولتها در خصوص دلارزایی یا دلارزدایی میزنند بیشتر جنبه سیاسی دارد درحالیکه برای تجار مسائل سیاسی مهم نیست و صرفههای اقتصادی را مدنظر قرار میدهند.»
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که به نظر شما اینکه رئیسجمهور آرژانتین میخواهد دست به تحول بزند و دلار را جایگزین پول کشور خود کند، موفقیتآمیز خواهد بود یا نه؟ گفت: «اگر این کار را انجام دهند قطعاً تورم کشور آرژانتین از بین خواهد رفت. کشور خودمان را مثال میزنم. اگر حقوق و دستمزدها به دلار داده میشد هیچوقت مشکلی به نام تورم نداشتیم. دلاریزه شدن آرژانتین مشکل تورم آنها را حل خواهد کرد چون بانک مرکزی آرژانتین نمیتوانست ارزش پول ملی را حفظ کند اما بانک مرکزی آمریکا توانسته ارزش دلار را ثابت نگه دارد و نوسان زیادی ندارد. رئیسجمهور جدید آرژانتین میخواهد بانک مرکزی کشور خود را به دلیل اینکه نمیتواند ارزش پول ملی را تثبیت کند، حذف کند و گفته میخواهد از پول کشوری استفاده کند که بانک مرکزی قوی دارد.»