ایسنا: مرکز مطالعات فرهنگی- راهبردی روسیه در گزارشی به سفر اخیر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور به امارات و عربستان و دیدار با سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در مسکو در سایه افزایش تنشهای منطقهای در پی تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه پرداخت.
در این گزارش آمده است که رئیسی، رئیسجمهور ایران در هفتم دسامبر دعوت به مذاکرات فوری در مسکو شد و در این مذاکرات به مسائل مهمی از جمله روابط دوجانبه پرداخته شد.
برخی رسانههای غربی مانند روزنامه نیویورک تایمز اعلام کردند که سفر پوتین تلاشی برای خروج از انزوای بینالمللی است، مسالهای که تنها «اهمیت نمادین» دارد زیرا استقبال گرم کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از رئیسجمهور روسیه ثابت کرد که سناریوی انزوا رخ نداده است و گسترش بحران در خاورمیانه باعث شده است که ناامیدی کشورهای منطقه از کشورهای غربی به دلیل رفتارهای منفیشان بیشتر شود.
به گزارش عربی۲۱، در بخش دیگری از این مطلب با اشاره به دیدار پوتین با محمد بن زاید، رئیس امارات و افزایش میزان مبادلات تجاری میان مسکو و ابوظبی به سالانه ۱۰ میلیارد دلار آمده است که کاخ سفید از امارات ناراضی است و به همین دلیل واشنگتن اکنون فشارهای زیادی به ابوظبی وارد میکند و از آن میخواهد که مانع تحریمهای بینالمللی علیه روسیه نشود.
استقبال گرم بن زاید از پوتین و تاکید بر گسترش همکاریهای اقتصادی نشان میدهد که امارات دیگر زیر بار مطالبات آمریکا نخواهد رفت و دوره دیکتاتوری بدون قید و شرط آمریکا در منطقه به پایان رسیده است.
در ادامه این گزارش آمده است که علیرغم اینکه عربستان همچنان در زمینه نظامی به آمریکا وابسته است اما ریاض و مسکو در زمینه تقویت همکاریهای دفاعی به توافق رسیدند و دو طرف بر تقویت همکاریهای امنیتی از جمله مبارزه با انواع جنایتها و مبارزه با تروریسم تاکید کردند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که روسیه از برگزاری نشست فوقالعاده عربی و اسلامی در ریاض و صدور بیانیه درخصوص اتفاقات فلسطین و نقش مهم و موثر عربستان در اجرای تصمیمات اتخاذ شده در این نشست که هدف آن تحقق صلح در فلسطین و انجام تحرکات بینالمللی در راستای توقف تجاوزها در غزه است تمجید کرد.
طرف سعودی در حضور ولادیمیر پوتین بر تمایل خود به مشارکت در گسترش کریدور بینالمللی شمال به جنوب که روسیه و ایران مروجان اصلی آن هستند، تاکید کرد و این امر نشان میدهد که پروژه آمریکا برای ایجاد کریدور اقتصادی میان هند، خاورمیانه و اروپا کاملا شکست خورده است.
نویسنده آورده است که اتفاقات جدیدی در منطقه رخ داده است که آمریکا باید نگران آنها باشد و مهمترین آنها نزدیکی جنبشهای دینی و سیاس در منطقه است که پیش از این اختلافاتی با هم داشتند مانند اهل سنت و شیعه که سردمداران آنها عربستان و ایران هستند.
همچنین در سفر پوتین به ریاض طرف روسی از بازگشت روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض استقبال کرده و ابراز امیدواری کرد که این گام در راستای تقویت امنیت و ثبات در منطقه با احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها باشد.
در این گزارش آمده است: واضح است که مذاکرات پوتین و رئیسی در مسکو در هفتم دسامبر بعد از بازگشت از عربستان در راستای تداوم نشستهای قبلی و ابلاغ تمایل کشورهای عربی به همکاری بود و دو طرف همچنین درخصوص مسائل دوجانبه میان تهران و مسکو تبادلنظر کردند.
در پایان این گزارش آمده است که ایران اعلام کرد به زودی تجهیزات نظامی مانند «سوخو۳۵»، بالگردهای «میل ۲۸» و همچنین«یاکوولف یاک ۱۳۰» از روسیه دریافت می کند، با این حال همچنان مشخص نیست که آیا ایران با مساله کاهش صادرات نفت به بازار جهانی که روسیه و عربستان دعوت به آن کردهاند موافقت کرده و یا نکرده است.
سید ابراهیم رئیسی پس از سفر فشرده کاری یک روزه به روسیه حوالی ساعت ۳ بامداد جمعه به تهران بازگشت و در سخنانی به تشریح نتایج این سفر پرداخت و گفت: این سفر فرصت خوبی برای دیدار و مذاکره با رئیس جمهور محترم و مسئولان عالیرتبه روسیه بود و در جریان این دیدارها درباره مسائل مورد نظر دو کشور به ویژه در بخشهای انرژی، کشاورزی، ترانزیت و همکاریهای مسیر شمال-جنوب به عنوان مهمترین محورهای همکاری میان دو کشور بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
رئیس جمهور همچنین موضوع فلسطین را از جمله مهمترین محورهای مذاکرات با طرف روسی در این سفر عنوان کرد و گفت: اقدام فوری در جهت توقف سریع بمبارانها علیه مردم مظلوم غزه، رفع محاصره این منطقه و احقاق حقوق ملت فلسطین به عنوان نکات اشتراکی و مورد تاکید طرفین در این مذاکرات مطرح شد.