ایسنا: دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ایران به لحاظ موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک و براساس موقعیت ۴۵ ساله خود قلب جهان خواهد شد؛ بنابراین جمهوری اسلامی باید روابط خود را با جهان تنظیم کند.
محمدباقر ذوالقدر، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در همایش بین المللی سیاست آسیایی و همسایگی جمهوری اسلامی ایران که امروز در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: این همایش در زمانی برگزار می شود که جهان و منطقه ما دستخوش تحولات شگرف و سریع است و نشانههای ذهنی از تحولات جهانی و منطقه ای و ظهور نظم جدید بین المللی آشکار است.
وی افزود: با شکل گیری نظم جدیدی مواجهایم اساس این نظم فروپاشی نظام تک قطبی پس از جنگ سرد است، این نظام در حال فروپاشی است و تبدیل به یک نظام چند قطبی با قدرت متناظر است.
ذوالقدر تصریح کرد: هژمونی آمریکا به عنوان قدرت بلامنازع دوران پس از جنگ سرد در حال فروپاشی است و آمریکا ظرفیت و نفوذ جهانی و منطقه ای خود را از دست خواهد داد و از سوی دیگرچین قدرتی در حال صعود و در حال تبدیل شدن به قدرت اقتصادی و اول نظامی خواهد بود.
ذوالقدر عنوان کرد: روسیه با جهتگیری بازگشت به تراز قدرتهای جهان درگیر یک جنگ و منازعه در اروپاست و توانسته سیاست های آمریکا را به بن بست بکشاند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اروپا گرفتار بن بست اقتصادی و کمبود انرژی و شکاف میان کشورهاست، گفت: ما شاهد تغییر در آرایش قدرتهای تاثیرگذار جهانی و دایره تاثیرگذاری قدرتهای منطقه ای در سطح بین المللی هستیم.
وی افزود: تولد ائتلاف جدید مانند بریکس و شانگهای نوید شکل گیری قدرت در عرصه بین المللی را می دهد و یکجانبه گرایی تبدیل به هم گرایی و مشترکات منافع می شود.
ذوالقدر عنوان کرد: در عرصه منطقه ای و خاورمیانه رژیم صهیونیستی به عنوان امتداد و کارگزار غرب و حافظ منابع آمریکا و تنها قدرت هسته ای در غرب آسیا با وجود ادعای فراوان در خصوص اشراف اطلاعاتی شکست فاحش از جبهه مقاومت دریافت کرد.
وی با اشاره به مقاومت مردم فلسطین بیان کرد: با مقاومت بی سابقه مردم غزه در این ۷۰ روز در پی عملیات بینظیر طوفان الاقصی و احیای نهضت فلسطین در منطقه و ابعاد گسترده جهانی آن شاهد ظهور بازیگری تاثیرگذاری هستیم که باید گفت این قدرت جدید در منطقه بی بدیل است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه جهان در شرایط فعلی در حال گذار از نظم قدیم به نظم جدیدی است، عنوان کرد: قدرت های بزرگ در نظم جدید تعیین کننده نیستند و قدرت های کوچک در منطقه نقش مهمی در ماهیت و کانون های قدرت دارند، شاخص دوم مناسبات قدرت تغییر از اساس هژمونی به هم گرایی داده است.
به گفته وی؛ قدرت جهانی که به طور سنتی در انحصار غرب بود به شرق منتقل می شود در نظم جدید برای اولین بار بعد از چند قرن قدرت به جایگاه قدیم و سنتی خود باز می گردد. آسیا بعد از قرن ها سرکوب و تحقیر و سلطه غرب هویت و نقش و جایگاه خود را دریافت خواهد کرد.
وی معتقد است غرب آسیا با ویژگی های منحصر به فرد ژئوپلیتیک و جغرافیای موقعیت مرکزی خود در جهان را به دست خواهد آورد.
ذوالقدر عنوان کرد: ایران به لحاظ موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک و براساس موقعیت ۴۵ ساله خود قلب جهان خواهد شد، بنابراین جمهوری اسلامی باید روابط خود را با جهان تنظیم کند.
وی افزود: در چشم انداز بیستساله، ایران کشوری است توسعه یافته با جایگاه اول فناوری در منطقه و الهام بخش در جهان اسلام و تاثیرگذار در مناسبات بین الملی خواهد شد و با این چشم انداز این هدف راهبردهای سیاسی در منطقه تعیین شده است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ایران یکی از کشورهای پهناور جهان و سومین کشور جهان از لحاظ تعداد همسایه است، گسترش روابط و توسعه پیوندهای راهبردی و مشارکت با همسایگان در متن سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی است و اخیرا در سیاست کلی دریامحور این موضوع تعیین شده است.