arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۵۵۴۹۷
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۱۳ - ۱۶ دی ۱۴۰۲

تماشا کنید: چه کسی عامل حمله کرمان است؟ داعش یا اسرائیل؟

۲۴ ساعت پس از حمله تروریستی کرمان، داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت. تحلیل‌ها البته متفاوت است، گروهی این بمب گذاری داعش را مستقل از اسرائیل معرفی می‌کنند، بالاخص اینکه حمله انتحاری و با هدف تلفات بالا بوده؛ گروهی دیگر، اما آن را بازی اسرائیل می‌دانند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرویس سیاسی «انتخاب» / سارا خراسانی: ۲۴ساعت پس از حمله خونین به مردم بی گناه کرمان که 89 نفر را به خاک و خون کشید و شمار زیادی را مجروح کرد، گروه تروریستی داعش مسئولیت رسمی این حمله را بر عهده گرفت؛ حمله ای که در بحبوحه جنگ گسترده اسرائیل و حماس در غزه صورت گرفت و نشان داد دشمنان همه تلاش خود را به کار گرفته اند تا فرصتی برای ایجاد تهدیدات امنیتی تازه و شکل دادن به ترتیبات جدیدی در جغرافیای جنگ جاری خاورمیانه بتراشند.

آشکار شدن تبار تکفیری حمله کنندگان به تجمع مردمی که در سالروز شهادت سردار قاسم سلیمانی در گلزار شهدای کرمان حضور به هم رسانده بودند، اگرچه از گسترده شدن دامنه فعالیت تروریستی شاخه نوظهور داعش موسوم به «داعش خراسان»، خبر می دهد اما به باور برخی تحلیلگران و ناظران، نمی تواند فارغ از ارتباطات پیدا و پنهان این گروه تروریستی با اسرائیل به عنوان طرف اصلی جنگ غزه باشد که این روزها می کوشد پای ایران را هم به این معرکه نظامی باز کند.

داعش خراسان

گروه داعش که خود را طراح شماره یک حمله تروریستی کرمان معرفی کرده، برآمده از جریانی است که برای نخستین بار در سال 2015 از دل افغانستان ظهور کرد و سناریوی تروریستی خود را در این کشور و برخی از کشورهای آسیای میانه به مرحله اجرا گذاشت. اعضای این گروه که هدف تسلط بر قلمرو خراسان تاریخی از افغانستان و بخش‌هایی از کشورهای آسیای مرکزی گرفته تا ایران را جستجو می کنند، خود را «داعش خراسان» نامیده و سطح جدیدی از تهدیدات منطقه ای را گشوده اند. اگرچه به موازات افزوده شدن بر ابعاد اقدامات این گروه، طالبان مدعی شده در یک سال گذشته بر سرکوب اعضای داعش در خاستگاه اولیه این جریان یعنی افغانستان متمرکز شده و ضربات سنگینی هم بر پیکره آن وارد کرده با این حال به نظر می رسد، این گروه ترویستی زیر سایه حمایت بازیگران ذینفوذ پشت پرده، فرصت بازسازی خود در کوتاه مدت و نقش آفرینی دوباره در صحنه تحولات بحرانی منطقه را یافته است؛ بحرانی که در پی جنگ 7 اکتبر اسرائیل و حماس بروز کرده و داعش خراسان با دست زدن به عملیاتی به عمق حمله تروریستی کرمان می کوشد خود را به عنوان متغیر جدید، وارد معادلات کند.

همسویی با اسرائیل؟

تحلیل‌ها در ایران البته متفاوت است، گروهی این بمب گذاری داعش را مستقل از اسرائیل معرفی می‌کنند، بالاخص اینکه حمله انتحاری و با هدف تلفات بالا بوده؛ گروهی دیگر، اما آن را بازی اسرائیل می‌دانند.

رمزگشایی سالها پیش رسانه آمریکایی «فارین پالسی» از راز‌ها و تنش‌ های پشت پرده میان نهادهای جاسوسی تل آویو و واشنگتن و آمریکا، این دلیل را که گروه های تروریستی منطقه چطور یکی پس از دیگری و با وجود ریشه کن شدن در کشورهای عراق و سوریه، همچنان تجهیز می شوند، به خوبی توضیح می دهد؛ زمانی که میان داعش که تشکیل هدف موهوم «امارت اسلامی» را در گستره وسیعی از منطقه جستجو می کند و از سوی دیگر اسرائیل که می خواهد جنگ غزه را به فرصتی برای نبرد تمام عیار تهران و واشنگتن و یکسره کردن تکلیف اشغالگری خود در فلسطین تبدیل کند، منافع مشترکی شکل می گیرد و در تعریف ماموریت مشترک بحران سازی امنیتی علیه ایران خلاصه می شود. «فارین پالسی» در گزارش افشاگرانه خود برخی از اقدامات سازمان جاسوسی اسرائیل را در سطحی بی سابقه توصیف کرد که حتی به اعتراض شدید «جرج بوش»، رییس جمهوری وقت آمریکا انجامیده بود. چنانکه مأموران موساد اسرائیل آزادانه خود را نیروهای اطلاعاتی آمریکا جا می‌زدند و با عوامل گروه تروریستی جندالله و نیروهای دیگر در اروپا و نقاط دیگری تماس می‌گرفتند و آنها را برای دست زدن به اقداماتی علیه جمهوری اسلامی تشویق می‌کردند. این گزارش فارین پالیسی بویژه به برنامه ریزی‌های موساد برای تشویق نیروهای بلوچ عضو گروه «جند الله» به رهبری عبدالمالک ریگی اشاره می کرد که مدعی بود در برخی از این اقدامات، مردم و نیروهای سپاه پاسداران در ایران کشته می‌شدند.

بنابراین ذیل چنین سوابقی،گسترش فعالیت داعش در آسیای میانه و قراردادن ایران در کانون اهداف تروریستی فارغ از سناریوی تل آویو نیست که به نظر می رسد سیاست خرابکاری با تخریب بالا را برای تسری بحران در کل منطقه بویژه در شرایط بحران جاری در پیش گرفته است.

نظرات بینندگان