بیبیسی: چین از ایجاد یک واحد جدید در ارتش این کشور خبر داد که در چارچوب تازهترین تلاشهای چین برای آمادهسازی «ارتش آزادیبخش خلق» در مقابله با چالشهای جنگهای نوین تشکیل شده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی شینهوا، یگان جدید ارتش که «نیروی پشتیبانی اطلاعاتی» نام دارد، در مراسمی با حضور شی جینپینگ، رئیس جمهور چین و دیگر مقامهای ارشد کمیسیون مرکزی نظامی افتتاح شد.
شی که ریاست کمیسیون مرکزی را بر عهده دارد، به افسران حاضر در این مراسم گفت که نیروی پشتیبانی اطلاعاتی یک شاخه جدید استراتژیک در ارتش است و «ستونی حیاتی برای هماهنگی ساخت و اجرای سیستم شبکههای اطلاعاتی».
شی خواهان نمایش وفاداری این واحد ارتش شد و از اعضای آن خواست که «با عزم و اراده جدی به دستورات حزب گوش فرا دهند» و اصول و سیستم «رهبری مطلق حزب بر ارتش» را پیاده کنند، تا اطمینان حاصل شود که این نیرو «کاملا وفادار، خالص و قابل اعتماد» است
شینهوا در همین گزارش خبر داده است که «نیروی پشتیبانی استراتژیک»، که روز ۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۵ در جریان آخرین تغییر و تحولات اساسی در ارتش تشکیل شده بود، منحل شده و یگانهای هوافضا و سایبری که تحت فرمان آن بودند، اکنون به صورت موازی با یگان جدید، یعنی نیروی پشتیبانی اطلاعاتی فعالیت میکنند.
همزمان وزارت دفاع چین یک نشست خبری در ارتباط با تشکیل واحد جدید برگزار کرد. وو جیان، سخنگوی وزارت دفاع گفت که با اصلاحات جدید، اکنون ارتش خلق چهار نیروی اصلی دارد که نیروی زمینی، نیروی دریایی، نیروی هوایی و نیروی موشکی هستند، و چهار رسته که نیروی هوافضا، نیروی فضای سایبری، نیروی پشتیبانی اطلاعاتی و نیروی مشترک پشتیبانی لجستیک هستند. او افزود که همه این نیروها تحت رهبری و فرماندهی کمیسیون مرکزی نظامی فعالیت میکنند.
وو همچنین گفت که نیروی هوافضا در جهت بهبود «مدیریت بحرانهای فضایی» چین و استفاده صلح آمیز از فضا فعالیت خواهد کرد و افزود که نیروی فضای مجازی به «دفاع از حاکمیت سایبری و امنیت اطلاعاتی کشور» کمک خواهد کرد.
در حالی که اطلاعات زیادی درباره جزئیات وظایف یگانهای جدید منتشر نشده، روزنامه ارتش چین نوشته است که پیروزی در جنگهای نوین «وابسته به اطلاعات» است و «هر کس برتری اطلاعاتی را در دست داشته باشد، ابتکار عمل را در جنگ به دست خواهد گرفت».
در حالی که رسانههای سرزمین اصلی چین در گزارشهای خود روی توصیههای شی به نیروی پشتیبانی اطلاعاتی تمرکز کردهاند، رسانههای هنگکنگ بیشتر به فرماندهان و کادر رهبری این نیرو توجه کردهاند.
به نوشته روزنامه مستقل مینگ پائو در هنگ کنگ، فرمانده یگان جدید، سپهبد بی یی است که قبلا جانشین فرمانده نیروی پشتیبانی استراتژیک بوده است. ژنرال لی وی هم که پیش از این نماینده سیاسی حزب در همان نیرو بود، سمت خود را در یگان جدید حفظ کرده است.
روزنامه سینگ تائو خاطرنشان کرده است که ژو جیانشنگ، فرمانده سابق نیروی پشتیبانی استراتژیک و عضو بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، برای رهبری واحد جدید انتخاب نشده که باعث گمانهزنیهایی درباره احتمال مطرح شدن نام او در یک رسوایی مربوط به فساد در ارتش شده است.
نگاه قابل توجه این است که لی شانگفو، وزیر دفاع سابق چین، که گفته میشود با تحقیقات دولتی در یک پرونده فساد روبرو است، در سال ۲۰۱۶ جانشین فرماندهی نیروی پشتیبانی استراتژیک بوده است.
پایبندی چین به «دریاهای آینده مشترک»
همزمان در یک رویداد نظامی دیگر در چین، نوزدهمین نشست دوسالانه نیروهای دریایی غرب اقیانوسیه، از ۲۱ تا ۲۴ آوریل در شهر بندری کینگدائو برگزار شد.
موضوع این کنفرانس «دریاهای آینده مشترک» بود و رسانههای چین از این فرصت برای تبلیغ درباره مقاصد و نیات صلحآمیز ارتش چین در منطقه و انتقاد از فعالیتهای ارتش آمریکا برای «بر هم زدن ثبات» منطقه استفاده کردند.
به گزارش روزنامه ارتش چین، ژانگ جونشه، کارشناس نظامی و از حاضران در این رویداد گفت که میزبانی چین، بازتابی از این واقعیت است که جامعه جهانی نقش نیروی دریایی چین در تلاشها برای ایجاد یک «جامعه دریایی با سرنوشت مشترک» را به رسمیت شناخته است.
روزنامه ملیگرای گلوبال تایمز که وابستگیهای دولتی دارد، سرمقالههای اصلی خود به زبان چینی و انگلیسی را با این سرخط منتشر کرد: «تعهد نیروی دریایی چین، در نشست نیروهای دریایی غرب اقیانوسیه مشهود بود».
این سرمقاله میگوید: «صلح کلیدواژه نشست امسال و بازتابی از نیت و قصد مشترک اغلب کشورهای منطقه بود. در شرایطی که بعضی کشورهای خارج از منطقه مکررا در اقدامات نظامی تحریککننده نقش دارند، حفظ صلح و ثبات منطقه تنها مسئولیت یک یا دو کشور نیست بلکه نیازمند تلاش جمعی از سوی تمام کشورهای منطقه است.»
رسانهها همچنین غیبت فیلیپین در نشست امسال را هم مورد توجه قرار دادهاند. ژانگ جونشه، در گفتگو با گلوبال تایمز، منتشر شد، گفت که هدف از غیبت عمدی فیلیپین «جلب توجه بینالمللی» و «مختل کردن کار نشست» بوده است.
روزنامه هنگ کنگی «ساوت چاینا مورنینگ پست» هم درباره یافتههای پژوهشکده سوئدی «موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم» گزارش داد، که نشان میدهد منطقه شرق آسیا شاهد صرف «بزرگترین مخارج دفاعی در یک دهه گذشته» بوده و کشورهای منطقه، از جمله تایوان و ژاپن، بودجههای نظامی خود را به دلیل مشاهده «قدرت روزافزون نظامی چین» افزایش دادهاند.