کمبود داروها هر روز بیشتر خود را نمایش میدهد. اگرچه برخی مدعیاند که این کمبودها در داروهای خارجی است که علت آن هم کمبود نقدینگی و ارز برای ثبت سفارش است. در این بین شهروندان گرفتار دلالان دارو و سیستم توزیع نابرابری شدهاند که باعث دسترسی گران قیمت به داروها شده است.
نماینده علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش ۴۰۰درصدی قیمت دارو در کشور، گفت: ضرورت دارد مسئولین در پرداخت مطالبات تامین اجتماعی و همچنین وزارت بهداشت نیز تمهیداتی را در نظر بگیرند.
هادی احمدی، عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، دربارهی کمبود قرص راپامیون و قیمت بالای آن به «انتخاب» گفت: در خصوص قرص راپامیون ۱ میلی گرم با شرکت وارد کننده و توزیع کنندهی آن صحبت کردیم که قیمت ۳۰ عدد آن ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است و همه جا وجود دارد. این دارو مهارکننده سیستم ایمنی برای کلیه است. اینکه در بازار به چه قیمتی فروش میرود مشخص نیست. کاسبان دارو و سوءاستفاده کنندگان همه جا هستند. قیمت شرکتی این دارو ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است و کمبودی هم در این دارو نداریم.
وی دربارهی کمبود دارو بیان کرد: کمبود دارو در تمام جهان وجود دارد. در چند ماههی اخیر به دلیل تغییرات نرخ ارز، قیمتها نیز افزایش داشته است. بخشی از داروها به واسطهی نرخ ارز وارد میشود و از ۱۰ تا ۳۰ درصد افزایش داشته است. در ۸ ماه گذشته قیمت برخی از داروهای وارداتی شاید به دو برابر رسیده باشد. برخی از این دارو با ارز ۲۸.۵ هزار تومان وارد میشود و با بیمه به بازار عرضه میشود. اگر در بازار آزاد کسی دارو را با قیمت دیگری میفروشد، تخلف است. بیماران فقط باید از داروخانههای مجاز اقدام به خرید دارو کنند. با توجه به اینکه تغییرات نرخ ارز در چند ماه اخیر ۲ برابر شده، قیمت داروهای وارداتی افزایش پیدا کرده، اما به یکباره نبوده است. تحریمها اثر مستقیم بر صنعت دارو گذاشتهاند. دارو جز تحریم نیست، اما عواملی که دارو را وارد کشور میکند جز تحریم است.
عضو انجمن داروسازان در رابطه با میزان تولیدداروهای مورد نیاز کشور گفت: در داروهای داخلی، ۹۹ درصد آن را در داخل تولید میکنیم. ۷۰ درصد ماده اولیه دارو هم در داخل تولید میشود که جز افتخارات صنعت داروسازی ماست. به طور کلی نمیتوان تمام درها را بست و به خاطر حمایت از تولید داخل دارو وارد نکنیم. زمانی این حرف را میتوانیم بزنیم که رقابت و شفافیت وجود داشته باشد. داروهای خارجی ایجاد رقابت میکنند و مردم هم قدرت انتخاب خواهند داشت.
او افزود: اینکه میگویند ۸۰۰ قلم دارو کسری داریم درست نیست. من از مسئولین خواهش دارم که مشاورینی انتخاب کنند که اشراف کاملی به زنجیره تامین داشته باشند. اخیرا در مجلس مطرح شده که مواد اولیه را زیر سوال بردند در حالیکه اینطور نیست و ما مواد اولیه را تا حد زیادی تولید میکنیم. باید قدر تولیدکننده را دانست نه اینکه با یک اظهار نظر غیرکارشناسی زحمات این صنف را هدر داد. همین صحبتها و مشاورههای بد باعث تصمیم گیریهای نادرست میشود.
احمدی دربارهی کمبود داروهای خارجی گفت: ما در داروهای تنفسی مقداری کمبود داریم. برخی از داروهای این بخش وارداتی بود و در مقطعی دچار مشکل شد. در واکسن اچ. پی. وی مشکل داریم البته ۴ ظرفیتی آن در کشور تولید شده، اما نیاز کشور بیش از این هاست. واکسن ۹ ظرفیتی ۱۰ تومان و ۴ ظرفیتی آن حدود ۲ میلیون تومان است. در کل دنیا واکسن ۴ ظرفیتی مورد توجه است. یک سری از داروهای دیگر هم تخصصی است و نیاز به واردات دارد. نقدینگی در بازار دارو هم بخشی از مشکل ماست. شرکتها پولی برای وارد کردن مواد اولیه و دارو ندارند. سازمانهای بیمه گر منابع مالی صنعت دارو را به گروگان گرفتهاند. بیمهها چندین ماه است که بدهی داروخانهها و پزشکان را ندادهاند. شرکتها میخواهند دارو وارد کنند، اما پولی برای خرید ارز و دارو ندارند.