کد خبر: ۹۳۵۴۰۸
تاریخ انتشار: ۴۷ : ۲۲ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۵
اکسیوس به نقل از یک مقام آمریکایی:

نارضایتی نتانیاهو از دیدار کوشنر با رهبران حماس / کوشنر به نتانیاهو توضیح داد که مهم است مستقیماً از رهبران حماس بشنوند که آیا آنها واقعاً حاضرند روند خلع سلاح را پیش ببرند یا خیر / فضای سیاسی حاکم بر اسرائیل در آستانه انتخابات اکتبر، باعث ایجاد بدبینی قابل توجهی در طرف اسرائیلی شده؛ به‌ویژه از آنجا که مخالفان سیاسی نتانیاهو او را به دادن امتیاز در غزه متهم کرده‌اند

جرد کوشنر، فرستاده دونالد ترامپ، روز دوشنبه به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت که آمریکا می‌خواهد اسرائیل در غزه «گام‌های کوچک» بردارد تا مشخص شود آیا تعهد حماس برای آغاز روند خلع سلاح واقعی است یا خیر؛ این موضوع را یک مقام آمریکایی اعلام کرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
اکسیوس نوشت: جرد کوشنر، فرستاده دونالد ترامپ، روز دوشنبه به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت که آمریکا می‌خواهد اسرائیل در غزه «گام‌های کوچک» بردارد تا مشخص شود آیا تعهد حماس برای آغاز روند خلع سلاح واقعی است یا خیر؛ این موضوع را یک مقام آمریکایی اعلام کرد.
 
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب امده است: چرا مهم است: این دیدار چهار ساعته در شرایطی انجام شد که نتانیاهو نسبت به طرح آمریکا برای غزه عمیقاً بدبین است و انتخابات ماه اکتبر نیز در پیش است؛ انتخاباتی که باعث شده رهبر اسرائیل در موضوع حساس سیاسی غزه تمایلی به دادن امتیازات قابل توجه نداشته باشد.
 
این دیدار به روشن شدن برخی سوءتفاهم‌ها، پاسخ به بخشی از نگرانی‌های نتانیاهو و دستیابی به درکی مشترک درباره مسیر پیش‌رو کمک کرد، اما در عین حال اختلافات باقی‌مانده را نیز آشکار کرد و نشان داد که دستیابی به پیشرفت در کوتاه‌مدت تا چه اندازه دشوار خواهد بود.
 
تحولات مهم
 
کوشنر پس از دیدارهای روز یکشنبه در مصر با رهبران حماس و همچنین میانجی‌های مصری، قطری و ترکیه‌ای، وارد اسرائیل شد.
 
هیئت همراه کوشنر در دیدار با نتانیاهو شامل نیکلای ملادنوف، نماینده عالی شورای صلح ترامپ در امور غزه، همچنین تونی بلر، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا، و مشاوران ارشد شورای صلح، آریه لایت‌استون و لیران تانکمن، بود.
 
در جریان این دیدار، نتانیاهو نسبت به تعهد حماس به خلع سلاح ابراز تردید عمیق کرد و از کوشنر پرسید چرا روز یکشنبه در مصر با رهبران حماس دیدار کرده است.
 
یک مقام آمریکایی گفت کوشنر به نتانیاهو توضیح داد که مهم است مستقیماً از رهبران حماس بشنوند که آیا آنها واقعاً حاضرند روند خلع سلاح را پیش ببرند یا خیر.
 
بر اساس گفته همین مقام آمریکایی، کوشنر به نتانیاهو گفت: «آخرین باری که استیو ویتکاف و من با رهبران حماس دیدار کردیم، این دیدار به آزادی همه گروگان‌ها منجر شد.»
 
او به آزادی سال گذشته آخرین گروگان‌هایی اشاره داشت که در حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به گروگان گرفته شده بودند.
 
تصویر بزرگ‌تر
 
یک مقام آمریکایی و منبع دیگری که از جزئیات این دیدار اطلاع داشتند گفتند فضای سیاسی حاکم بر اسرائیل در آستانه انتخابات اکتبر، باعث ایجاد بدبینی قابل توجهی در طرف اسرائیلی شده است؛ به‌ویژه از آنجا که مخالفان سیاسی نتانیاهو او را به دادن امتیاز در غزه متهم کرده‌اند.
 
بخش زیادی از این دیدار به توضیح طرح شورای صلح، برطرف کردن برداشت‌های نادرست و پاسخ به نگرانی‌های نتانیاهو اختصاص داشت.
 
در جریان جلسه، نتانیاهو دو نظرسنجی افکار عمومی را به کوشنر نشان داد.
 
یکی از این نظرسنجی‌ها نشان می‌داد که اکثریت اسرائیلی‌ها با آغاز بازسازی غزه پیش از خلع سلاح این منطقه مخالف‌اند.
 
نظرسنجی دیگر نشان می‌داد که اکثر اسرائیلی‌ها خواهان ادامه حملات علیه تهدیدهای قریب‌الوقوع در غزه هستند.
 
مقام آمریکایی گفت کوشنر به نتانیاهو تأکید کرده که آمریکا انتظار ندارد اسرائیل در برابر تهدیدهای فوری از سوی حماس دست از اقدام بکشـد.
 
او همچنین تأکید کرد که بر اساس طرح شورای صلح ترامپ، روند بازسازی تنها پس از تکمیل روند خلع سلاح آغاز خواهد شد.
 
جزئیات طرح خلع سلاح
 
کوشنر توضیح داد که روند خلع سلاح به این شکل خواهد بود: ابتدا حماس سلاح‌های خود را به دولت تکنوکرات فلسطینی تحویل می‌دهد.
 
دولت فلسطینی این سلاح‌ها را به نیروی بین‌المللی تثبیت‌کننده تحویل خواهد داد.
 
این نیرو نیز سلاح‌ها را منهدم خواهد کرد؛ این موضوع را یک مقام آمریکایی توضیح داد.
 
نتانیاهو در جریان این دیدار، رؤسای اطلاعات نظامی اسرائیل و سازمان امنیت داخلی شین‌بت را نیز موظف کرد درباره موارد نقض تعهدات از سوی حماس به کوشنر و تیم او گزارش دهند.
 
نقطه اصطکاک
 
در حالی که کوشنر و نتانیاهو در حال دیدار بودند، ترامپ به فاکس‌نیوز گفت که می‌خواهد اسرائیل حملات هوایی خود در غزه را متوقف کند.
 
یک مقام شورای صلح گفت ترامپ به حملاتی اشاره داشته که علیه تهدیدهای قریب‌الوقوع انجام نمی‌شوند.
 
اما اینکه دقیقاً چه چیزی یک «تهدید قریب‌الوقوع» محسوب می‌شود، یکی از اختلافات اصلی میان شورای صلح و دولت اسرائیل است.
 
یک مقام شورای صلح گفت این مسئله همچنان باید حل‌وفصل شود.
 
یک مقام آمریکایی گفت کوشنر و نتانیاهو توافق کردند یک سازوکار رفع تنش در غزه ایجاد کنند که وظیفه آن نظارت بر موارد نقض توافق و رسیدگی به نگرانی‌های اسرائیل درباره تهدیدهای در حال شکل‌گیری باشد تا از تشدید درگیری‌ها در میدان جلوگیری شود.
 
میانجی‌های مصری نیز در این سازوکار مشارکت خواهند داشت.
 
این مقام آمریکایی گفت: «اگر اسرائیلی‌ها ببینند حماس کاری انجام می‌دهد که می‌تواند به یک تهدید در حال شکل‌گیری تبدیل شود، آن را از طریق سازوکار رفع تنش مطرح می‌کنند و این سازوکار موضوع را با حماس در میان می‌گذارد. به این ترتیب، حماس خواهد دانست که ما آن را زیر نظر داریم.»
 
وضعیت انسانی
 
در سطح دیگری از مذاکرات، یک مقام آمریکایی گفت نتانیاهو متعهد شده است برای بهبود وضعیت انسانی در غزه، به‌ویژه در زمینه آب و فاضلاب، اقداماتی انجام دهد.
 
کوشنر و نتانیاهو همچنین توافق کردند دو کارگروه تشکیل دهند:
 
یک کارگروه درباره خلع سلاح غزه
 
یک کارگروه درباره وضعیت انسانی
 
یک مقام آمریکایی گفت: «شکاف‌ها با اسرائیلی‌ها چندان زیاد نیست. هیچ‌کدام از ما صرفاً بر اعتماد به حماس تکیه نمی‌کنیم. اما فکر می‌کنیم می‌توانیم اقدامات ملموس و مشخصی را آغاز کنیم. بخش زیادی از فضای سیاسی اسرائیل تحت تأثیر ایجاد ترس و نگرانی است. اما اگر ببینیم حماس شروع به تحویل سلاح‌ها کرده است، آن نخستین نشانه خواهد بود که این روند واقعی است.»
 
موضع نتانیاهو
 
دفتر نتانیاهو پس از این دیدار در بیانیه‌ای به تشکیل دو کارگروه اشاره کرد و تأکید کرد که خلع سلاح باید «پیش از آغاز بازسازی» تکمیل شود.
 
یک مقام شورای صلح نیز درباره این دیدار گفت: «این دیدار طولانی، عمیق و بسیار سازنده بود. ما با [نتانیاهو] درباره مسیر پیش‌رو به توافق رسیدیم. اسرائیلی‌ها می‌خواهند به این روند فرصت بدهند. اکنون نوبت حماس است که نشان دهد آیا واقعاً قصد دارد به تعهداتش عمل کند یا خیر.»
نظرات بینندگان
captcha