arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۰۸۴۱۷
تاریخ انتشار: ۱۰ : ۱۶ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۲

والت: اسد نیازی به سلاح شیمیایی ندارد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
اسفتان والت استاد دانشگاه هاروارد آمریکا در مقاله جدیدی که در مجله فارین پالیسی منتشر کرده، معتقد است؛ احتمال استفاده بشار اسد از سلاح های شیمیایی بسیار کم است. 

به گزارش سایت مسلمانان جهان، بر این اساس وی هرگونه درگیری آمریکا در سوریه را یک اشتباه بزرگ می خواند. جنگی که می تواند منطقه را با دردسرهای بزرگ تر از پیش مواجه سازد. در ادامه متن کامل نوشته والت را با هم می خوانیم. 

آیا ممکن است؟ اگر نیروهای دولتی سوریه، بر حسب احتمال، از گاز سارین استفاده کرده باشند، موضوع مداخله نظامی و در نهایت گزینه درگیرشدن گسترده امریکا در سوریه تقویت خواهد شد؟

در حالیکه رئیس جمهور امریکا اوباما، در واکنش به اخبار مرتبط با امکان استفاده نیروهای اسد از تسلیحات شیمیایی اعلام کرد که: کاربرد سلاح های شیمیایی "خط قرمز" امریکا است، مک کینف سناتور جمهوری خواه خواهان اقدام جدی و گستره تر آمریکا در خصوص این موضوع شده است. اما چرا؟ هیچ فردی از اینکه اسد احتمالاً از تسلیحات شیمیایی استفاده کرده باشد، خوشحال نیست اما این موضوع روشن نیست که چرا «انتخاب سلاح»، به عنوان اطلاعات قطعی طرفداران مداخله نظامی در سوریه استفاده شده است.

بشار اسد همزمان با تحولات این کشور، سیاست های تندی در مقابل مخالفان خود اتخاذ کرده است و از نیروهای نظامی برای سرکوب مخالفان خود استفاده نموده است. در دو سال گذشته نیز شاهد مرگ هزاران نفر در سوریه بوده ایم. حال چگونه است که بشار اسد ناگهان تصمیم به استفاده از گاز سارین علیه مخالفان خود می گیرد؟ وقتی اسد می تواند با مخالفان خود از طریق کاربرد بمب، خمپاره، بمب های خوشه ای و ... مقابله کند، چه فرقی می کند که آن ها با چه چیز کشته شودند...

مداخله مستقیم آمریکا صرفنظر از اقدامات اسد، به جای اینکه کارگشا باشد قاعدتاً اوضاع سوریه را وخیم تر خواهد نمود. چند نگرانی عمده در این خصوص وجود دارد: 

1- سقوط نظام سیاسی بشار اسد، باعث گسترش هرج و مرج و اختلاف میان جنگ سالاران و گروه های رقیب خواهد شد؛

2- مخالفان اسد گروه های تندروی افراطی هستند که در بلندمدت دردسرساز خواهند شد؛

3- جاری شدن سیل اسلحه به کشوری که درگیر جنگ خونین داخلی است بدون شک، از سوریه، یک افغانستان، عراق یا لبنان دهه 1970 را برجای خواهد گذاشت.

این نگرانی ها کماکان به قوت خویش باقی است، قطع نظر از اینکه نیروهای مسلح اسد تصمیم به کاربرد سلاح های شیمیایی داشته باشند یا خیر. اگر نیروهای اسد از تسلیحات شیمیایی استفاده کرده باشند این خطر مداخله را افزایش می دهد و می تواند به بهانه ای علیه آن ها تبدیل شود.

اوباما استفاده از سلاح های شیمیایی را به عنوان خط قرمز مطرح کرده است و به نوعی در پی هشدار و ترساندن اسد از امکان استفاده از چنین تسلیحاتی بوده است. ممکن است مطرح شود که اگر امریکا الان واکنشی نشان ندهد موجب از دست رفتن اعتبار این کشور خواهد شد در حالیکه که این اشتباه است و ما در خصوص نگرانی های مرتبط با وجهه و اعتبار امریکا زیاده روی و غلو می کنیم. لذا سخنان اوباما روشن است و حکومت امریکا نیز نباید دست به اقدام نابخردانه ای بزند.

در ضمن باید توجه داشت که تسلیحات شیمیایی نوعی از سلاح های کشتار جمعی است و اینکه اسد اجازه استفاده از آن را داده باشد به معنی واژگون کردن تابوهای موجود در خصوص منع استفاده از سلاح های کشتار جمعی می باشد. هم چنین، در مورد خطر و میزان کشنده بودن سلاح های شیمیایی نیز غلو شده است، در این که گاز سارین چیز بدی است شکی نیست، اما اکنون شاهد بزرگ جلوه دادن خطر آن در حد و اندازه سلاح هسته ای هستیم، در صورتی که گازسارین، سلاح هسته ای نیست.

اوضاع سوریه و اتفاقاتی که در آن حادث می شود دردآور است. اما باید به جنبه های منفی درگیری مستقیم و غیرمستقیم نظامی آمریکا در سوریه بیشتر توجه شود. باید از طریق ادامه شیوه دیپلماتیک با روسیه و چین به نتیجه رسید. امیدوارم اوباما طبق برخی گزارشات مبنی بر کاربرد تسلیحات شیمیایی در سوریه تصمیم اشتباهی نگیرد مگر اینکه متقاعد شده باشد که انجام اقداماتی در حال حاضر، احتمال وقوع خطرهای بعدی را کاهش خواهد داد.
نظرات بینندگان