arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۰۱۲۱
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۰۸ - ۱۸ تير ۱۳۹۲

20 عادتي كه دندان‌ها را خراب مي‌كند

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
عادت‌هايي كه موجب خرابي دندانتان مي‌شود را بشناسيد و انجام ندهيد.

شايد شما هم يكسري عادت‌هايي داشته باشيد كه به مرور زمان موجب خرابي دندانتان شود؛ پس بهتر است كه آنها را بشناسيد و هر چه سريعتر ترك‌شان كنيد.

1- دندان قروچه
ساييدن دندان‌ها به هم يا دندان قروچه در اثر فشار عصبي و مشكل بد خوابيدن ايجاد مي‌شود؛ كنترل دندان قروچه بسيار سخت است؛ خودداري از جويدن غذاهاي سفت در طول روز، درد دندان و آسيب ناشي از دندان قروچه را كم مي‌كند.

در شب از محافظ دهان (مخصوص دندان قروچه) استفاده كنيد تا در حين خوابيدن از آسيب دندان در اثر دندان قروچه جلوگيري كنيد.
2- جويدن يخ
يخ ماده‌اي بدون قند است و ممكن است فكر كنيد براي دندان ضرري ندارد؛ اما جويدن يخ مي‌تواند باعث شكستن و يا از بين رفتن قسمتي از ميناي دندان شود؛ اگر يخ را سفت بجويد، باعث تحريك بافت نرم داخل دندان و بروز حساسيت و درد دندان مي‌شود.

خوردن غذاهاي داغ و يا غذاهاي سرد ممكن است درد دندان را شدت بخشند؛ بهتر است به جاي جويدن يخ، آدامس بدون قند بجويد.
3- جويدن مداد
آيا موقع تمركز روي يك مسئله، مداد خود را مي‌جويد؟؛ اثر جويدن مداد همانند جويدن يخ است و باعث شكستن و يا خرد شدن دندان‌ها مي‌شود.
هنگامي كه مي‌خواهيد چيزي را بجويد، آدامس‌هاي بدون قند را انتخاب كنيد؛ آدامس‌هاي بدون قند باعث ترشح زياد بزاق مي‌شوند و از بوي بد دهان و پوسيدگي دندان‌ها جلوگيري مي‌كنند.
4- مكيدن انگشت
معمولاً كودكان بعد از پديدار شدن دندان‌هاي دائمي خود، انگشتان خود را مي‌مكند؛ اين انگشت مكيدن در سن 5 تا 6 سالگي ظاهر مي‌شود و باعث تغييرات دائمي در ساختار دندان و لثه مي‌شود؛ مكيدن انگشت شست مي‌تواند باعث لق شدن و انحراف دندان‌هاي كودك از جاي خود شود؛ اين انحراف دندان‌ها مي‌تواند مشكلات تنفسي و جويدني را براي كودك به وجود آورد.
5- مكيدن ليمو ترش
افرادي كه ليموترش را مي‌مكند، خود را در خطر مشكلات دهاني و دنداني قرار مي‌دهند؛ ليمو داراي مقدار زيادي اسيد است؛ اين اسيد، باعث تضعيف شدن ميناي دندان و زبري سطح دندان‌ها مي‌شود.
6- جويدن ناخن
جويدن ناخن نه تنها ظاهر دست را زشت مي‌كند، بلكه به دندان‌ها نيز آسيب مي‌رساند و باعث مشكلات دهاني مي‌شود؛ جويدن ناخن باعث بيرون آمدن دندان از محل خود، شكستن دندان و تخريب ميناي دندان مي‌شود.
7- با شيشه شير خوابيدن
اگر موقع خواب، به كودك خود يك شيشه آب ميوه، شير و يا شيرخشك بدهيد و در حين خوردن آن بخوابد، باعث خواهيد شد كه دندان‌هاي جديد پوسيده شوند؛ پس، بهتر است قبل از خوابيدن كودك، شيشه شير را از او بگيريد و او را به اين كار عادت دهيد.
8- سخت مسواك زدن
مسواك زدن بخشي از بهداشت دهان و دندان است اما نبايد سفت و محكم مسواك بزنيد؛ اين نوع مسواك زدن باعث از بين رفتن ميناي دندان، تحريك لثه‌ها، حساس شدن دندان‌ها نسبت به سرما و گرما و حتي ايجاد سوراخ‌هايي در دندان مي‌شود.
9- باز كردن چيزي با دندان
باز كردن درب قوطي و يا بسته پلاستيكي با دندان ممكن است راحت باشد، اما دندان ابزاري براي خرد كردن و يا باز كردن وسايل نيست؛ به جاي دندان مي‌توانيد از قيچي و يا درب باز كن استفاده كنيد؛ از دندان‌ها بايد فقط براي خوردن غذا استفاده كرد.
10- ورزش كردن بدون محافظ دهان
موقع انجام ورزش‌هايي مثل بوكس، هاكي و ورزش‌هايي كه با صورت شما در تماس هستند بايد از محافظ دهان و دندان استفاده كرد؛ اين محافظ دهان يك قطعه پلاستيكي است و از دندان‌هاي بالايي محافظت مي‌كند؛ بدون اين محافظ زماني كه ضربه سنگيني به صورت شما وارد شود، مي‌تواند دندان‌ها را خرد كند؛ اين محافظ دندان را مي‌توانيد از دندان پزشك بگيريد.
11- آب نبات سفت
قند موجود در آب‌نبات باعث به وجود آمدن پلاك‌هاي چسبنده بر روي دندان‌ها مي‌شود؛ سپس باكتري‌هاي موجود در پلاك دندان، قند را تبديل به اسيد مي‌كند و اين اسيد باعث از بين رفتن ميناي دندان مي‌شود؛ بنابراين بعد از مصرف شكلات، آبنبات و شيريني، حتماً دندان‌هاي خود را مسواك بزنيد.
12- شيريني چسبنده
همه مواد شيرين باعث پوسيدگي ميناي دندان مي‌شوند، اما برخي از آنها بيشتر مضرند، مثل سوهان، گز، پاستيل و آب نبات شل؛ وقتي شيريني به دندان بچسبد و قند تبديل به اسيد مي‌شود، اين اسيد براي ساعت‌ها در تماس با ميناي دندان است.
اگر بعد از خوردن اين نوع شيريني‌ها، چيزي مثل كرفس يا آدامس بدون قند بجويد، مقدار زيادي بزاق ترشح مي‌شود و اين بزاق اسيد را از بين مي‌برد.
13- نوشابه گازدار
فقط شيريني مسبب خرابي دندان نيست‌؛ اگر يك ليوان نوشابه گازدار بنوشيد، بيشتر از 11 قاشق چايخوري قند مصرف كرده‌ايد؛ همچنين نوشابه‌ها حاوي اسيد فسفريك و اسيد سيتريك است كه اين دو اسيد، باعث از بين رفتن ميناي دندان‌ها مي‌شوند.
نوشابه‌هاي رژيمي هر چند بدون قند هستند، ولي مقدار زيادي شيرين‌كننده مصنوعي دارند كه اين شيرين كننده‌ها، داراي اسيد هستند و براي دندان‌ها مضرند.
14- نوشابه‌هاي ورزشي
معمولاً اين نوشابه‌ها داراي مقدار زيادي قند هستند؛ نوشابه‌هاي ورزشي هم در دهان، اسيد به وجود مي‌آورند كه اين اسيد به ميناي دندان حمله مي‌كند؛ اگر زياد از اين نوشيدني‌ها استفاده مي‌كنيد، اين را بدانيد كه در معرض پوسيدگي دندان خواهيد بود؛ در حين ورزش و براي جلوگيري از كم آبي بدن، مي‌توانيد از آب داراي املاح استفاده كنيد.
15- آبميوه صنعتي
آبميوه‌هاي صنعتي داراي ويتامين و آنتي اكسيدان هستند، ولي بيشتر آنها قند زيادي دارند؛ ميوه‌ها خودشان شيرين هستند، بنابراين اگر آب ميوه‌اي مي‌خريد توجه كنيد كه قندي به آن افزوده نشده باشد؛ همچنين مي‌توانيد آب ميوه خريداري شده را با مقدار آب رقيق كنيد.
16- چيپس سيب زميني
غذاهاي نشاسته‌اي مثل چيپس، توسط باكتري‌هاي موجود در پلاك دندان، شكسته شده و به اسيد تبديل مي‌شوند؛ اين اسيد مدت 20 دقيقه به دندان‌ها حمله مي‌كند؛ اگر غذا بين دندان‌ها باقي بماند، اين مدت زمان بيشتر مي‌شود؛ بنابراين بهتر است بعد از خوردن چيپس سيب زميني و يا ديگر غذاهاي نشاسته‌اي، حتماً بين دندان‌هاي خود را با نخ دندان تميز كنيد.
17- مصرف دائمي ميان وعده
ميان وعده‌ها نسبت به وعده‌هاي اصلي غذا، كمتر موجب ترشح بزاق دهان مي‌شوند؛ پس بهتر است از مصرف ميان وعده‌هاي شيرين و چسبنده خودداري كنيد و به جاي آن مي‌توانيد از ميوه و سبزيجاتي مثل هويج استفاده كنيد؛ همچنين شكستن زياد موادي مثل تخمه و آجيل در ميان وعده‌ها براي دندان‌ها مضر است.
18- نوشيدن قهوه
اگر زياد قهوه بنوشيد، به مرور زمان، در اثر تيرگي قهوه و اسيد موجود در آن، دندان‌هايتان زردرنگ مي‌شوند؛ خوشبختانه، لكه‌هاي زرد ناشي از مصرف قهوه، به سادگي با استفاده از مواد سفيد‌كننده دندان از بين مي‌روند؛ از يك دندانپزشك درباره نوع و نحوه استفاده از اين سفيد كننده‌ها سؤال كنيد.
19- كشيدن سيگار
سيگار و ديگر محصولات دخاني، لكه‌هايي را بر روي دندان‌ها به جاي مي‌گذارند و موجب بيماري‌هاي لثه و افتادن دندان‌ها مي‌شوند؛ تنباكوي موجود در دخانيات، موجب سرطان دهان، لب و زبان نيز مي‌شود.
20- زياد خوردن
خوردن بيش از حد در عارضه پرخوري عصبي باعث افزايش پوسيدگي دندان‌ها مي‌شود؛ اسيدهاي قوي كه در اثر استفراغ كردن از دهان خارج مي‌شوند، مي‌توانند دندان‌ها را ضعيف و شكننده كنند؛ اين اسيدها همچنين باعث بوي بد دهان مي‌شوند؛ در بيماري پرخوري عصبي (بوليميا) فرد ابتدا مقدار زيادي غذا مي‌خورد و سپس عمداً غذاي خورده شده را بالا مي‌آورد.

نظرات بینندگان