arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۰۹۶۱
تاریخ انتشار: ۰۶ : ۱۲ - ۲۴ تير ۱۳۹۲

نامه‌ جیرانی به شمقدری: تاریخ سینمای ایران را قاطی سیاست نکنید/یک مدیر فرهنگی در لحظه تصمیم نمی‌گیرد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :  فریدون جیرانی خطاب به جواد شمقدری نامه‌‌ای سرگشاده‌ با عنوان «گذشته سینمای ایران متعلق به همه است» منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، کارگردان سینمای ایران در این نامه به دستور اخیر رئیس سازمان سینمایی درمورد جمع‌آوری آثار محسن مخملباف از موزه سینما واکنش نشان داد و نوشت: «آقای شمقدری تاریخ سینمای ایران را قاطی سیاست نکنید. آنی و احساساتی تصمیم نگیرید. موزه سینما یعنی موزه تاریخ و تاریخ یعنی گذشته و گذشته ربطی به امروز ندارد.

ما یک گذشته سینمایی داریم که این گذشته در سال‌های پس از انقلاب ‌، گذشته ارزشمند و خوبی است. این گذشته را که با عمل امروز یک فرد پاک نمی‌کنند. آن گذشته که فقط متعلق به آن فرد نیست‌، تاریخ سینمای ایران است و متعلق به همه. متاسفانه این نگاه سطحی سیاسی به دوران مدیریت شما لطمه فراوانی زده است.

نامه‌های که در این چهار سال نوشتید،‌ سال‌های بعد وارد تاریخ سینما خواهد شد. نسل بعدی با خواندن این نامه‌ها، قضاوت درستی نخواهند داشت. یک مدیر فرهنگی در لحظه و تحت تاثیر جو سیاسی تصمیم نمی‌گیرد. فکر می‌کند‌، جوانب تصمیمش را می‌سنجد‌، بعد آن تصمیم را عملی می‌کند. فکر کنید،‌ فردا آن اتفاقی که خواستید افتاد‌، چه تبعاتی این اتفاق خواهد داشت،‌ اولا بخشی از جوایزی که متعلق به تاریخ سینمای ایران پس از انقلاب است از معرض دید نسل‌های آینده خارج خواهد شد.

این خروج به منزله حذف اسم آن فرد و این جوایز که از تاریخ نوشتاری نخواهد بود. برعکس بعدا‌، همین کار شما به تاریخ نوشتاری اضافه خواهد شد. و موضوعی که می‌توانست در تاریخ به دلیل انتقاد از عمل آن فرد توسط همکارانش‌، بزرگ‌نمایی نشده و نقد شود به دلیل اشتباه یک مدیر به یک رویداد تبدیل می‌شود.

ثانیا فردی تا زمانی در ایران بوده برای سینمای ایران ‌فیلمنامه نوشته‌، مجوز می‌گرفته‌، فیلم ساخته‌، فیلم‌هایش در جشنواره‌ها به نمایش در می‌آمدند و جایزه می‌گرفتند بنابراین تا تاریخی که آن فرد در ایران بود،‌ فیلم‌هایش‌، جوایزش‌، نوشته‌ها و مصاحبه‌هایش جزو تاریخ سینمای ایران محسوب می‌شود. از زمانی که این فرد مهاجرت کرده و در مهاجرت فیلم ساخته‌، همه آن فیلم‌ها بعدا خارج از تاریخ سینمای ایران در بخش سینمای مهاجرین بررسی خواهند شد.

حالا می‌ماند، ‌اعمال و رفتار سیاسی این فرد در سال‌های اخیر‌، که این اعمال و رفتار باید از زوایای دیگری بررسی و نقد شود که این بررسی کار مدیران و فعالان سیاسی است.

آقای شمقدری شما به عنوان یک مدیر فرهنگی در مقابل این اعمال و رفتار باید همیشه یادآور تاریخی باشید که این فرد جزو افتخار سینمای ایران بود و حالا نیست‌، تاکید روی این «نیست»،‌ خیلی مهم‌تر از دستور شما در نامه‌ اخیر شماست. خواهش می‌کنم دستورتان را لغو کنید و بگذارید موزه سینما از سیاست مصون بماند.»

شمقدری روز شنبه در نامه‌ای به مدیرعامل موزه سینما دستور برداشتن آثار محسن مخملباف از این موزه را صادر کرد.

در بخشی از این نامه بدون اشاره به نام مخملباف آمده است: «معدود افراد خود باخته و بی‌ریشه هستند که در مقابل عظمت ملت بزرگ ایران به دنبال کسب افتخارات رذیلانه هستند و حاضرند همه هویت و داشته‌های تاریخی و اسلامی خود را به تاراج بگذارند. یک فیلمساز ایرانی که با حمایت و پول نهادهای انقلابی و سازمان‌های دولت ایران ده فیلم اول خود را ساخته است تا مشق سینمایی کند امروز در آغوش غاصبان قدس و صهیونیسم جنایتکار به تجلیل از آنان و یک آئین ضاله که ساخته و پرداخته انگلیس است تمسک می‌جوید و درس صلح و دینداری می‌دهد!»

مخملباف که سال‌هاست از ایران خارج شده، هفته پیش همزمان اکران فیلم جدیدش «باغبان» به اسرائیل سفر و در یک نشست خبری در جشنواره فیلم اورشلیم شرکت کرد.

او کارگردان فیلم‌هایی چون «دستفروش»، «عروسی خوبان»، «بای‌سیکل ران» و «ناصرالدین شاه آکتور سینما» است.

نظرات بینندگان