arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۲۲۲۶
تاریخ انتشار: ۴۸ : ۱۸ - ۰۲ مرداد ۱۳۹۲

چرا شاخه نظامي حزب الله در فهرست سياه اتحاديه اروپا قرار گرفت؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :  تصميم اتحاديه اروپا درک سازماني حزب الله از خود را طبق آنچه نفر دوم فرماندهي حزب الله در سخنراني خود در اکتبر گذشته توصيف کرد، با چالش روبرو ساخته است.

به گزارش خبرگزاري تسنيم، کارل ويک از سال 2010 رياست دفتر نشريه تايم را در بيت المقدس به عهده دارد. وي پيش از اين، به مدت 16 سال گزارشگر روزنامه واشنگتن پست در نايروبي، استانبول، بغداد و لس آجلس بوده است.

او در تايم نوشته است: اين هفته وزراي خارجه 28 کشور عضو اتحاديه اروپا نه خود حزب الله لبنان، که فقط شاخه نظامي اين تشکل سياسي را در فهرست سازمان هاي تروريستي جاي دادند. به اين ترتيب آنچه اتحاديه اروپا شاخه سياسي حزب الله مي خواند، از جاي گرفتن در فهرست تروريستي اروپا مصون ماند. اين تصميم اتحاديه اروپا درک سازماني حزب الله از خود را طبق آنچه نفر دوم فرماندهي حزب الله در سخنراني خود در اکتبر گذشته توصيف کرد، با چالش روبرو ساخته است. نعيم قاسم در بيروت گفته بود: "ما شاخه نظامي نداريم. حزب الله فقط يک شاخه سياسي دارد. اين طور نيست که ما در يک دست حزب الله را داشته باشيم و در دست ديگر، يک شاخه مقاومت را. تمام عناصر حزب الله، از فرماندهان گرفته تا اعضاي عادي و تمام امکانات متعدد سازماني، در خدمت مقاومت هستند و اولويت ما هيچ چيز به جز مقاومت نيست."

اگر هم چنين باشد که نعيم قاسم مي گويد، به هر حال اتحاديه اروپا تفکيک شاخه نظامي از شاخه سياسي حزب الله را مفيد ديده است. از زماني که عوامل حزب الله با حادثه بمبگذاري يک اتوبوس حامل گردشگران اسراييلي در بلغارستان (از اعضاي اتحاديه اروپا) در جولاي 2002 مرتبط دانسته شدند، اتحاديه اروپا تحت فشار بوده است تا به آمريکا ملحق شود و حزب الله را سازماني تروريستي اعلام کند. فشارها زماني افزايش يافت که قبرس، از ديگر اعضاي اتحاديه اروپا، محاکمه اي را عليه يک مرد لبناني- سوئدي برگزار کرد. اين مرد که گفته مي شد براي حزب الله کار مي کرده است، در دادگاه اقرار کرد ماموريتش شناسايي گردشگران اسراييلي در قبرس براي حملات احتمالي بوده است.

طبق قوانين اتحاديه اروپا، تمام 28 عضو اين اتحاديه بايد براي گنجاندن حزب الله در فهرست سازمان هاي تروريستي به اجماع نظر مي رسيدند و مشخص بود که چنين اتفاق نظري هرگز ممکن نخواهد شد بنابراين توافقي بينابيني و مصلحتي شکل گرفت مبني بر اين که شاخه نظامي حزب الله از شاخه سياسي آن تفکيک و در فهرست سازمان هاي تروريستي جاي گيرد. اين توافق، چيزي است که اگر نه با شرايط فيزيکي حزب الله، اما با واقعيت سياسي اين سازمان تطابق دارد. بندتا برتي، از کارشناسان مسايل حزب الله در موسسه مطالعات امنيت ملي در تل آويو مي گويد: "به عقيده من، اين حرکت اتحاديه اروپا کاملا سياسي است." حزب الله که در اوايل دهه 80 ميلادي با هدف مبارزه با نيروهاي اسراييلي اي شکل گرفت که به لبنان حمله کرده بودند، آشکارا يک سازمان نظامي است. اين سازمان تاکنون حملات مسلحانه به صورت سازماني و منظم انجام داده و تعداد زيادي نيروي يونيفورم پوش جذب کرده است. تعدادي از نيروهاي رزمي حزب الله متناوبا به سوريه اعزام مي شوند تا در جنگ شورشيان سوريه و دولت اين کشور، از رژيم بشار اسد حمايت کنند.

حزب الله در عين حال يک حزب سياسي هم هست؛ حزبي با جايگاه برجسته و مهم در ائتلافي که امروز دولت لبنان را اداره مي کند. به گفته بندتا برتي، تلقي کردن کل پيکره سازمان حزب الله به عنوان يک گروه تروريستي، کار را براي اتحاديه اروپا و مذاکره و توافق با پارلمان لبنان بسيار دشوار مي کرد. برتي مي گويد: "در آن صورت، هر گونه همکاري دو جانبه سياسي بين اتحاديه اروپا و پارلمان لبنان، شکل ريسک و خطر به خود مي گرفت، چرا که چالش بزرگتري را ايجاد مي کرد: دولت ائتلافي لبنان از تروريست ها شکل گرفته است. به نظر من، افرادي که تصميم اخير اتحاديه اروپا را شکل دادند، سادگي و خام دستي نکردند."

يکي ديگر از نگراني هاي اتحاديه اروپا، مساله امنيت نيروهاي اروپايي حاضر در لبنان به عنوان نيروهاي صلح بان سازمان ملل متحد بوده است. اين نيروها وظيفه حفظ منطقه پيشگيري و تامين بين لبنان و اسراييل را بر عهده دارند. اتحاديه اروپا بيم اين را داشته است که در صورت اعلام حزب الله به عنوان يک گروه تروريستي، سربازهاي کلاه آبي اش در لبنان را در برابر خشم و اقدامات تلافي جويانه حزب الله آسيب پذير خواهد کرد. جاناتان اسپاير، از پژوهشگران موسسه تحقيقاتي امور بين الملل مي گويد: "شماري از اعضاي اتحاديه اروپا حتي با اين نگراني روبرو بودند که اقدامات تلافي جويانه حزب الله احتمالا به حملاتي در داخل خاک اين کشورها منجر شود." اسپاير مي افزايد: "در اين رويکرد، مي توان نوعي پارادوکس يا تناقض را مشاهده کرد. آنها به اين خاطر که مي ترسند حزب الله عليه شان حمله تروريستي انجام دهد، از تروريستي ناميدن اين سازمان هراس دارند."

به اين ترتيب، سازمان حزب الله فعلا آزاد است تا هر آنچه را که تا به حال مي توانسته در اروپا انجام دهد، ادامه دهد که البته بخش بزرگ آن، جمع آوري پول و منابع مالي بوده است. کسب منابع مالي در سطح قاره اروپا، به ويژه در آلمان، آن قدر براي حزب الله حياتي و پر اهميت است که حسن نصر الله، روحاني کاريزماتيکي که در راس اين سازمان قرار دارد، هشدار داده است: "معرفي کردن حزب الله به عنوان يک گروه تروريستي، مي تواند تمام منابع مالي اين سازمان را خشک کند و حمايت هاي اخلاقي، سياسي و مادي از حزب الله را از رمق بياندازد."

بر اساس گزارش خبرگزاري فرانس پرس، تصميم اتحاديه اروپا به حزب الله اجازه مي دهد تا نقل و انتقالات مالي قانوني خود را ادامه دهد، مگر اين که ثابت شود اين منابع مالي، براي فعاليت هاي تروريستي و نقض قوانين بين المللي استفاده مي شود. در اين صورت، تمام دارايي هاي حزب الله در اروپا مسدود و براي اعضاي اين سازمان نيز ويزاي ورود به اروپا صادر نخواهد شد.

اسپاير مي گويد: "اگرچه تصميم اخير اتحاديه اروپا براي حزب الله بسيار ناخوشايند است، اما هنوز روزنه هاي زيادي براي آنها باز مانده است."

اما همين روزنه ها هم ممکن است روزي در اثر رويدادها و اتفاقات آتي، بسته شوند. برتي خاطر نشان مي کند: "در اساس، تفکيک شاخه نظامي از شاخه سياسي، براي حماس نيز اتفاق افتاده است. در زمان اوج گيري انتفاضه دوم، اتحاديه اروپا تصميم گرفت تفکيک شاخه نظامي از شاخه سياسي حماس را از درجه اعتبار ساقط کند و براي کل تشکيلات حماس حکم صادر کند. اتفاقات آتي ممکن است باعث شود نگاه اتحاديه اروپا درباره حزب الله نيز بازنگري شود."
نظرات بینندگان