arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۶۳۶۰
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۰ - ۰۴ شهريور ۱۳۹۲

زورخانه، میدانی که گذشت زمان آن را فرسوده نمی‌کند

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی هیچگاه رنگ کهنگی به خود نمی‌گیرند اما رییس هیئت‌ ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای از فرسوده شدن قدیمی‌ترین زورخانه‌ی شهر ایلام می‌گوید.

به گزارش ایسنا، از در ورودی که وارد می‌شوم صدای نواختن نخستین پنجه‌ی مرشد «اصغر کمالی» به «ضرب» زورخانه‌ی «پوریای ولی» ایلام به گوش می‌رسد، به داخل وارد می‌شوم، ورزشکاران با طمانینه دویدن ابتدای ورزش دور گود را آغاز کرده‌اند. سادات پیش آهنگ همه هستند، مرشد به احترام سادات زنگ را می‌نوازد و در بلندگو می‌گوید: «به احترام جد سادات صلوات».

دویدن ورزشکاران که هم نوجوانان و جوانان وهم میان‌سالان را شامل می‌شود و هم افراد مسن، ضرب آهنگ تندتری به خود گرفته است، مرشد با ضرب‌آهنگ زیبایش این اشعار را در فضای روزخانه‌ای می‌خواند. «علی(ع) را چه بنامم/ علی را چه بخوانم/ ندانم، ندانم/ ثنایش نتوانم، نتوانم، نتوانم/ علی دست خدا بود/ علی مست خدا بود»... تماشاگران ورزش، از مدح امام علی (ع) همراه با ضرب زیبای مرشد که حالا دیگر با قرار گرفتن در مقابل هیتر برقی و گرم شدن صدای زیباتری از خود تولید می‌کند، به وجد آمده‌اند.

ورزشکاران که مثل همان روزهای قشنگ گذشته احترام به پیشکسوت، جوانمردی و ایثار و انسانیت در میان موج می‌زند، با ریتم خاص تخته‌های شنا را یکی پس از دیگری از جایش بلند می‌کنند و بدست می‌گیرند. مرشد کمالی با صلواتی تکلیف از قبل مشخص شده انتصاب «میاندار شنا» را مشخص می‌کند.

پیر ورزش باستانی ایلام «خسروی‌پور» که دوستانش میزان سن و سالش را حدود 100 سال تخمین می‌زنند به وسط گود می‌آید و از همه وی «رخصت» می‌طلبد، برخی تماشاگران به احترام وی از جا بلند می‌شوند. نوای مرشد همراه با ضرب‌آهنگ نرم باز هم فضا رادر بر می گیرد، «علی(ع) امام من است و منم غلام علی (ع)...»، انگار صدای مرشد را در سال‌های دفاع مقدس می‌شنوم، همان سال‌هایی که این زورخانه توسط ارتش عراق مورد اصابت یک موشک قرار گرفت اما موشک با فرود به گود زورخانه عمل نکرد و منفجر نشد...

از فضای آن سال‌ها که خارج می‌شوم، میاندار در حال به پایان بردن حرکات شناست و همه به‌زودی از تخته‌های شنا جدا می‌شوند و نرمش‌های زورخانه‌ای را آغاز می‌کنند، پس از پایان شنا همه صلوات می‌فرستند و باز هم‌نوای مرشد همراه با حرکات نرم ورزشکاران زورخانه را در یک فضای آرام و معنوی قرار می دهد «روزگاریست که سودای بتان دین من است/ غم این کار نشاط دل غمگین من است»... سپس میاندار یا علی می‌گوید و نرمش‌ها را آغاز می‌کند، پیرمرد آن‌قدر مسلط و با اشتیاق حرکات را انجام می‌دهد که گمان می‌کنی دارد تماشاگران را میانه‌ی گود زورخانه فرا می‌خواند.

با خودم می‌اندیشم که چرا تعداد زورخانه‌های استان کم است؟ چرا این ورزش سنتی و دینی در استان با وجود طرفداران زیاد گسترش نیافته است؟ چرا امکانات بیشتری در میان علاقه‌مندان آن در شهرستان‌ها توزیع نشده است؟ چرا اعتبارات بیشتری برای گسترش آن اختصاص نیافته است؟

مرشد پس از پایان «شنای پیچ»، مرد مسن دیگری را برای میان‌داری میل گرفتن به میانه‌ی گود فرامی‌خواند، مرد مسن علی (ع) گویان میل‌ها را بر سر نشانه‌هایش می‌برد و آرام آرام میل گرفتن را آغاز می‌کند، صفای معنوی زورخانه همراه با حرکات هماهنگ و خلق و خوی پهلوانی و استفاده از اشعار شاعران بزرگ، تماشاگران را در حالت اشتیاق فرو برده است...

«علی‌اصغر پاکزاد» رییس هیئت ورزش‌های زورخانه‌ای در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی ایلام، اظهار کرد: هدف ورزش‌های زورخانه‌ای، حاکم کردن فرهنگ غنی و ریشه‌دار پهلوانی بر ورزش است.

وی با بیان این‌که هم‌اکنون سه روزخانه‌ی رسمی در استان ایلام وجود دارد، گفت: در برخی شهرستان‌ها مانند ملکشاهی علاقه‌ی جوانان این ورزش را به یک سالن عادی کشانده است که در صدد هستیم این مشکل را برطرف کنیم و نسبت به ساخت زورخانه اقدام کنیم.

رییس هیئت ورزش‌های زورخانه‌ای استان ادامه داد: در کنار پیشرفت‌های مجازی و مدرن روز جهان استقبال جوانان از این ورزش پهلوانی خوب و امیدوارکننده است اما با توجه به این استقبال و در جهت قطع نشدن این روند باید به دنبال برآورده کردن توقعات جزئی از قبیل اردوهای تفریحی و تمرینی آنها بود.

پاکزاد از فرسوده شدن برخی بخش‌های زورخانه‌ای ایلام خبر داد و گفت: به دنبال تامین اعتبار در جهت برطرف کردن این مشکل هستیم.

وی ازعضویت حدود 110 ورزشکار در این هیئت خبر داد و تصریح کرد: هم‌اکنون 60 نفر این افراد مشمول خدمات بیمه‌ای هستند که در صورت فراهم کردن شرایط بیمه‌ای دیگر اعضاء، استقبال و عضویت بیشتر می‌شود.

رییس هیئت ورزش‌های زورخانه‌ای استان ادامه داد: به لحاظ موقعیت‌های قهرمانی، جایگاه ایلام در میان اکثر شهرهای کشور خوب و امیدوارکننده است و مقام‌های کشوری گوناگونی دررشته‌های کباده، چرخ و سنگ توسط ورزشکاران ایلامی کسب شده است.

وی از برادران کمالی به‌عنوان افتخارات ورزش زورخانه‌ای استان نام برد و تصریح کرد: این 2 مرشد در سطح بین‌المللی شناخته شده هستند و هم‌اکنون «علی‌اصغر کمالی» از طرف فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای در «تایلند» به آموزش این ورزش سنتی می‌پردازد.

انتهای پیام

نظرات بینندگان