arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۳۵۳۸۹
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۰۸ - ۱۱ آبان ۱۳۹۲

حکیم‌الله محسود که بود؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
حکیم‌الله محسود، فرمانده طالبان پاکستان که در حمله امروز پهپادهای آمریکا کشته شد جانشین فردی شده بود که سرنوشتی درست مشابه خودش داشت.

 حمله موشکی پهپادهای آمریکا به منطقه وزیرستان شمالی باعث کشته شدن حکیم‌الله محسود، رهبر جنبش طالبان پاکستان منجر شد.

حکیم‌الله محسود که متولد سال 1978 میلادی بود پس از کشته شدن «بیت‌الله محسود» به رهبری این گروه شبه‌نظامی رسید. وی پیش از کشته شدن بیت‌الله ـ که او هم در حمله پهپادهای آمریکا کشته شد ـ معاون وی در امور فرماندهی و از سران گروه نظامی موسوم به «فدائیان اسلام» بود.

آشنایی حکیم‌الله با بیت‌الله به دوران مدرسه برمی‌گردد، جایی که او در تنها دوران تحصیلش در مدرسه‌ای در منطقه «هانگو» پاکستان با بیت‌الله همدوره‌ای بود. حکیم‌الله که در آن زمان برای خودش نام ذوالفقار را انتخاب کرده بود به عنوان محافظ شخصی و معاون بیت‌الله انتخاب شد.

نامش در آن زمان در میان نیروهای طالبان به خاطر مهارتهایی که در نبرد با سلاح کلاشنیکف داشت بر سر زبان‌ها افتاد. گفته می‌شود در آن زمان تنها فردی به نام «نیک محمد» از او مهارت بیشتری در استفاده از این سلاح داشته است.

سال ۲۰۰۴ او سخنگوی طالبان شد و بین تابستان سال ۲۰۰۷  و بهار ۲۰۰۸ حمله‌های نظامی‌ای علیه کاروان‌های نظامی آمریکا سازمان‌دهی کرد که باعث شد «تنگه خیبر» در مرز میان افغانستان و پاکستان ۶ بار بسته شود. شاید به همین دلیل بود که فرماندهی مناطق «اورکازی»، «خیبر» و «کرم» در همین سال به او واگذار شد.

در ۲۲ آگوست سال ۲۰۰۹ محسود ۲۸ ساله به اتفاق آراء به عنوان رهبر جدید گروه تحریک طالبان منصوب شد. در آن زمان گروه طالبان کشته شدن بیت‌الله را تکذیب می‌کرد و این انتصاب جدید خبری بود که گمانه‌زنی‌ها درباره مرگ رهبر پیشین طالبان در حملات آمریکا را تأیید می‌کرد.

از این زمان به بعد خود حکیم‌الله هدف شایعات زیادی است که گاه و بیگاه مرگ او را اعلام می‌کنند. کمتر از یک هفته از سمت جدید این رهبر طالبان نگذشته بود که شبکه‌های خبری پاکستانی گزارش دادند حکیم‌الله در درگیری‌هایی که بین نیروهای او و یک قبیله دیگر برای تعیین جانشین بیت‌الله صورت گرفته کشته شده است.

با آنکه خود حکیم‌الله چند روز پس از این شایعات با بی‌بی‌سی تماس گرفت و زنده بودش را اعلام کرد، شایعات تمامی نداشت و این قائله تا زمانی که او با گروهی از خبرنگاران دیدار نکرد، تمام نشد.

با این حال، شعله شایعات مرگ حکیم‌الله تنها تا مدتی فروکش کرد چرا که در ۱۴ ژانویه ۲۰۱۰ حمله آمریکا به محلی که گفته می‌شود این رهبر طالبان در آنجا خواب بوده باز هم بازار گمانه‌زنی‌ها را داغ کرد.اعظم طارق، سخنگوی طالبان، بلافاصله کشته شدن وی را تکذیب کرد اما رسانه‌های پاکستانی باز هم بارها گزارش دادند که او زخمی شده و در گذشته است.

گزارش‌های ضد و نقیض که گاه مرگ و گاه زنده بودن رهبر طالبان را اعلام می‌دادند تنها هنگامی به پایان رسیدند که او در فوریه سال ۲۰۱۱ در ویدیوئی مربوط به اعدام «سلطان امیر طرار»، یکی از افسران ارتش پاکستان دیده شد.

از آن زمان به بعد، گزارش‌های جسته و گریخته دیگری از مرگ رهبر طالبان منتشر می‌شد تا اینکه امروز، جمعه رسانه‌ها بار دیگر در گزارشی که مشابه حدس و گمان‌های قبلی بود، کشته شدن او را اعلام کردند. اما این بار، اوضاع از آن رو متفاوت بود که طالبان پاکستان به فاصله اندکی پس از این گزارش‌ها، مرگ رهبر گروه تحریک طالبان را تأیید کرد.
نظرات بینندگان