پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : واکنش شدید طلا پس از اعلام آمارهای مشاغل در آمریکا در ادامه روز کاری جمعه جبران شد و تا سطح 1307 دلار در هر اونس بالا آمد. دیروز نیز طلا در سطح 1310 دلار بازگشایی شد، اما پس از ساعاتی به کمتر از 1300 دلار سید. به گفته تحلیلگران بازار کماکان تحتتاثیر نتایج آماری دو روز قبل آمریکا است.
در ساعت 17 روز جمعه، آمار موقعیتهای شغلی ایجاد شده آمریکا در ماه اکتبر منتشر شد.
پیشبینیها از به وجود آمدن 120 هزار موقعیت شغلی در اکتبر حکایت میکردند، اما آمار واقعی از این مقدار بسیار بالاتر بود. به گزارش بلومبرگ، آمار منتشرشده نشان میداد که در ماه میلادی اخیر 204 هزار موقعیت شغلی در آمریکا به وجود آمد. انتشار آمار مزبور به سرعت، بازار طلا را تحتتاثیر قرار داد. در حوالی ساعت 17 و 15 دقیقه روز جمعه طلا مسیر سینوسی خود تا زیر 1300 دلار را طی کرده بود و با ورود به کانال 1200 دلار کاهش خطی شدیدی را تجربه کرد.
قیمت طلا در عرض چند دقیقه به 1287 دلار رسید، البته این فلز گرانبها دیروز صبح، مقداری از کاهش شدید حادث شده را جبران کرد؛ اما به اعتقاد کارشناسان در هفتههای پیش رو باید منتظر تضعیف بیشتر طلا در مقابل دلار باشیم.
بر اساس گزارش رویتزر انتشار آمار مزبور توسط وزارت کار آمریکا خوشبینیهایی را در خصوص مساعد بودن وضعیت نسبی اشتغال این کشور موجب شد و پیرو بروز این خوشبینیها، گمانهزنیها در خصوص تعدیل سیاستهای محرک پولی فدرال رزرو افزایش یافته است. البته وزارت کار آمریکا در کنار انتشار آمار ذکرشده آمار دیگری را نیز منتشر کرد که با پیشبینیها مطابقت داشت. به گزارش بلومبرگ، آمار بیکاری آمریکا در ماه اکتبر 7.3درصد گزارش شد که با پیشبینیها تطبیق میکرد. آمار بیکاری در ماه سپتامبر 7.2درصد گزارش شده بود. بر این اساس، باوجود اینکه اوضاع اشتغال در آمریکا به طور کلی مناسب برآورد میشود، میزان بیکاری در این کشور نسبت به سپتامبر یک دهم درصد رشد داشته است.
کارشناسان طلا معتقدند که پیش از این اتفاق عاملی که بهای طلا را تحت فشار قرار داد کنفرانس خبری ماریو دراگی، رییس بانک مرکزی اروپا بود. تصمیم اخیر بانک مرکزی اروپا در کاهش نرخ بهره به 0.25درصد موجب شد تا ارزش یورو در برابر دلار آمریکا با کاهش روبهرو شده و این مساله به ضرر قیمت جهانی طلا شود.
بر اساس گزارش بلومبرگ نرخ تورم منطقه یورو طی ماه اکتبر مقامهای بانک مرکزی اروپا را متقاعد کرد تا در نشست پنجشنبه خود بار دیگر نرخ بهره بانکی را کاهش دهند.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، بسیاری از سرمایهگذاران برای حفظ سرمایه و دارایی خود در برابر بحران مالی و بدهی منطقه یورو اقدام به خرید طلا کرده بودند؛ ولی در شرایط فعلی دلیلی برای نگهداری طلا وجود ندارد. به گزارش بلومبرگ، در حالی که بانک مرکزی اروپا قصد دارد نرخ تورم منطقه یورو را به 2 درصد برساند، کاهش فشارهای تورمی بار دیگر اقتصاد منطقه یورو را در آستانه رکود قرار داده است. نرخ تورم منطقه یورو ماه گذشته به کمتر از 7 دهم درصد رسید که این پایینترین رقم از نوامبر 2009 به شمار میرود. در مورد رویدادهای اقتصادی مهم هفته پیش میتوان به انتشار شاخص خرید مدیران غیرتولیدی و میزان صادرات چین اشاره کرد.
رشد اقتصادی چین امسال کاهش داشته است، اما سران این کشور با این مساله مشکلی ندارند و اولویت را به مساله محیط زیست و امثال آن اختصاص دادهاند. چین بر اقتصاد جهانی و به خصوص بازار کالا تاثیر زیادی دارد. بازار کالا، مواد معدنی و نفت را شامل میشود. نفت هماکنون به واسطه عرضه بالا با مشکل روبهرو است و چنانچه چین واردات نفت خود را کاهش دهد، مشکل آن را تشدید خواهدکرد. در خصوص مواد معدنی نیز میتوان به وابستگی اقتصاد استرالیا به صادرات مواد معدنی به چین اشاره کرد. استرالیا به خاطر بالا بودن نرخ دلار استرالیا در بازار جهانی در زمینه تراز تجاری وآمار بیکاری با مشکل روبهرو بود. بانک مرکزی استرالیا برای کاهش نرخ دلار استرالیا بارها به کاهش نرخ سود اقدام کرده و تا حدی نیز موفق بوده است با وجود این انتشار اخبار مثبت و بیش از حد انتظار در خصوص شاخصهای چینی مزبور دوباره نرخ دلار استرالیا را افزایش داده است.
پوند انگلیس نیز به خاطر بالا بودن ارزش جهانیاش مشکلاتی را برای تقویت صادرات در این کشور به وجود آورده است. بانک مرکزی انگلیس نرخ بهره و میزان خرید اوراق قرضه را ثابت نگه داشته و وضع اقتصادی آن بهبود محسوسی را تجربه کرده است. با وجود این انتشار آمار بیکاری آمریکا و تقویت دلار کاهش محسوسی را برای پوند موجب شد که احتمالا به تقویت صادرات این کشور کمک خواهد کرد.
در هفته جاری رویدادهای دیگری را نیز شاهد خواهیم بود. شاخص اعتماد مشاغل استرالیا و شاخص بهای مصرف انگلیس در روز سه شنبه منتشر خواهند شد.
انتشار شاخص اول احتمالا بر نرخ دلار استرالیا که اخیرا برای آن مشکل ساز شده است، کمک میکند. شمار بیکاران انگلیس در روز چهار شنبه منتشر میشود. پیشبینیها این میزان را 7.7 درصد برآورد کردهاند که با مقدار کارآمدی که مد نظر بانک مرکزی این کشور است، اختلاف زیادی دارد. رییس بانک مرکزی آمریکا در روز پنجشنبه سخنرانی میکند و میزان خرده فروشی انگلیس نیز در این روز مشخص خواهد شد. در روز جمعه نیز میزان فروشهای کارخانهای کانادا انتشار مییابد.
بازار داخلی
دیروز در بازار تهران نشانههای افت قیمت جهانی طلا به وضوح مشاهده میشد. زنان زیادی به بازار آمده بودند تا سکههایی را که پسانداز کرده بودند، قبل از اینکه خیلی دیر شود به فروش برسانند. در سالهای اخیر سکه به کالای جذابی برای زنان خانهدار ایرانی بدل شد. اقشاری که تا پیش از آن فعالیت اقتصادی عمدهای نداشتند به واسطه اطمینانی که از بازارسکه حاصل شده بود، به خرید آن مبادرت میوزیدند، اما افت قیمت شدید سکه نشان داد که این کالا خیلی هم قابلاطمینان نیست. در اولین روز هفته جاری قیمت سکه از حالت تعادلی که هفتههای اخیر را درآن به سر میبرد، خارج شد. سکه طرح جدید با افت شدید 30 هزار تومانی 930 هزار تومان به فروش میرسید. نرخ نیمسکه نیز با 5 هزار تومان کاهش به 485 هزار تومان رسیده بود. ربع سکه با کاهش قیمت 10 هزار تومانی روی 280 هزار تومان متوقف شد.
نوسانات به نسبت شدید حادث شده دلالان خرد را دوباره روی کار آورده بود. پیاده روهای بازار که به واسطه تثبیت نرخ دلار تا حدی خلوت شده بود، با کاهش قیمت طلا دوباره به محل چانهزنی بدل گشت. افزایش عرضه سکه و نگرانی زنان خانهدار از كاهش ارزش سرمایهشان ناآرامی و نگرانی را به بازار وارد کرده و موجبات سوءاستفاده دلالان خرد را فراهم آورده بود. به اعتقاد برخی از کاشناسان عملکرد سرمایهگذاران بازار طلا به واسطه احساس خطر میتواند در بدتر کردن وضعیت طلا موثر باشد.بازار تهران روز گذشته از جهت دیگری نیز جلب توجه میکرد. روند مثبت مذاکرات 1+5 سایه خود را به بازار افکنده بود. عمده روزنامهها تیتر صفحه اول خود را به مذاکرات 1+5 اختصاص داده بودند و دلار آمریکا برای اولین بار در چند هفته اخیر قیمت زیر سه هزار تومان را تجربه کرد. هر چند نرخ میانگین دلار آمریکا بر تابلوهای بازار تهران سه هزار تومان بود؛ ولی با نرخ زیر سه هزار تومان نیز مبادلاتی در طول روز انجام شد.
نرخ یورو وپوند انگیس هم به میزان قابلتوجهی کاهش یافت. احتمالا کاهش قیمت این ارزهای اروپایی به طور عمده تحتتاثیر تقویت دلار در بازارهای جهانی بوده است، چراکه نرخ برابری این ارزها در بازار جهانی به میزان قابلتوجهی در واکنش به انتشار آمار مشاغل آمریکا کاهش یافته بود.
منبع: دنیای اقتصاد