پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مدتهاست که توصیه میشود روزانه هشت لیوان یا دو لیتر آب بنوشیم، اما آیا این توصیه مبنای علمی دارد؟!
به گزارش روز سه شنبه پایگاه خبری شبکه العالم، مجله پزشکی ورزشی انگلیس، در سپتامبر ۲۰۱۳، خاطرنشان کرد که دستورالعملهای فعلی در خصوص نوشیدن آب اشتباه هستند و از دست رفتن آب بدن عملکرد فرد در گرما را دچار اختلال نمیکند.
همچنین اوایل امسال دانشمندان ورزشی در استرالیا آزمایشی فوقالعاده انجام دادند که پیش از آن صورت نگرفته بود. این گروه میخواستند دریابند که بعد از اینکه آب بدن از دست میرود، چه اتفاقی برای عملکرد افراد میافتد. به همین خاطر هم از گروهی دوچرخهسوار خواستند آنقدر تمرین کنند که ۳ درصد وزن بدنشان را با تعریق از دست بدهند.
سپس عملکردشان در سه وضعیت مختلف سنجیده شد: اول: بدون نوشیدن آب دوم: با نوشیدن آب تا جایی که سطح هیدراتاسیون به ۲ درصد برسد و سوم: بعد از هیدراتاسیون کامل.
تا اینجای کار هیچ چیز غیرمعمولی اتفاق نیفتاده، اما تفاوت عمده در نتیجه این مطالعه و تقریبا کلیه مطالعات دیگری بود که تاکنون در زمینه هیدراتاسیون انجام شده است. عملکرد دوچرخهسواران هیچ ارتباطی به میزان آبی که نوشیده بودند، نداشت. مایع به صورت وریدی به آنها داده شد، و آنها نمیتوانستند حجم آن را بدانند. این نکته بسیار حیاتی است، چون همه ما، بخصوص ورزشکاران، رابطه روانی تنگاتنگی با میزان مصرف آب داریم.
جالب اینکه هیچ تفاوتی میان عملکرد کسانی که کاملا آب از دست رفته بدنشان را جبران کردند و آنهایی که هیچ آب ننوشیدند، وجود نداشت. این مطالعه بخشی از جنبشی رو به رشد به نام "موقع تشنگی آب بنوشید" بود. این جنبش امیدوار است ورزشکاران را متقاعد کند که بیش از اندازه آب ننوشند، چرا که ممکن است به عارضه کاهش میزان سدیم (هیپوناترمی) که بسیار مرگبار است، دچار شوند.
البته شاید این نتایج نباید آنقدرها هم عجیب باشد. انسانها در گرما و خشکی بسیار شدید تکامل یافته اند. ما میتوانیم از دست دادن آب را بهخوبی تحمل کنیم، اما حتی مقدار اندکی اضافه بودن آب بدن میتواند بهمراتب خطرناکتر باشد. به بیان سادهتر، زیادی آبکی بودن به همان اندازه غلظت بیش از حد ضرر دارد.
این ایده که ما باید علاوه بر غذا و نوشیدنیهای عادی، روزانه ۸ لیوان (حدود دو تا سه لیتر) آب بنوشیم، کاملا جا افتاده است. مرتبا پیامهایی درباره فواید آب و تأثیر آن بر بهبود همه اعضای بدن، از مغز گرفته تا رودهها، میشنویم. این را هم میدانیم که بدون آب ظرف چند روز میمیریم.
اگر بپذیریم که کمبود آب برای سلامتی مضر است، با اندکی استدلال منطقی به این نتیجه میرسیم که هیدراتاسیون باید برایمان مفید باشد. آب نقش تصفیه کننده و پاک کننده را بازی میکند، اعضای بدن را از سموم شستشو میدهد. آب قطعا برای پوست هم مفید است، به فکر کردن کمک میکند، خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش میدهد و باعث میشود بوی بد ادرار کم شود، و رنگ آن روشنتر شود.
دکتر کریس وانتالکن که با تحقیق علمی بر این باور که باید روزی 8 لیوان یا دو لیتر آب نوشید، خط بطلان کشیده است، می گوید: در جریان بررسی کتابها و مقالات مختلف در این زمینه به مقالهای برخوردم که همه این حرفها را تأیید میکرد. این مقاله را گروهی از پزشکان معتبر بیمارستانهای آمریکا و فرانسه نوشته بودند.
مقاله به روشنی اعتقاد عموم به ضرورت نوشیدن روزانه دو تا سه لیتر آب را تأیید میکرد. مقاله همچنین میگفت که نرخ ابتلا به سنگ کلیه در افرادی که بیشتر ادرار میکنند، کمتر است، و کارکرد پاک کننده ادرار ممکن است خطر ابتلا به عفونتهای مجاری ادرار را پایین بیاورد.
از همه مهمتر اینکه نویسندگان مقاله به مطالعه جالبی ارجاع میدادند که نشان میداد که برخلاف تصور، بیشتر آب نوشیدن خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش میدهد، البته فقط آب شیر. از این ارجاع میتوان به نکتهای پی برد. در یکی از پاورقیهای مقاله شرح داده شده بود که آنچه بهعنوان مقالهای علمی در مجلهای علمی معرفی شده بود، در واقع بروشور یک مکمل غذایی است و حامی مالی آن هم یکی از شرکتهای عمده تولید کننده آب معدنی است. همه این نویسندگان از این شرکت پاداش دریافت کرده بودند. این شرکت به نوشتن مطالب پزشکی هم کمک میکرد. چنین چیزی را نمیتوان تحقیق علمی نام گذاشت. این کار بازاریابی نام دارد.
یکی از دلایل اینکه راجع به این موضوع بحث میکنیم همین است. زیرا آبی که مینوشیم دیگر بطور رایگان از شیر آب نمیآید. همان افراد زیرکی که ماست حاوی باکتری به ما میفروشند (که احتمالا فایده چندانی هم برایمان ندارد)، آب معدنی را هم به ما عرضه میکنند.
برخی شرکتها تقریبا بطور مستمر توصیه میکنند که روزانه ۲ تا ۳ لیتر آب بنوشیم. اما این عدد از کجا آمده، و آیا دلیلی بر صحت آن وجود دارد؟ واقعیت این است که افرادی که در جاهایی با آب و هوای معتدل زندگی میکنند و فعالیت فیزیکی مستمر ندارند، روزانه به ۶ تا ۸ لیوان آب نیاز دارند. البته این آب میتوان در غذا، یا نوشیدنیها موجود باشد.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نوشیدن ۸ لیوان آب علاوه بر دیگر غذاها و نوشیدنیها فایدهای برای ما دارد. این کار حتی ممکن است ضرر هم داشته باشد. اما نکته خوشحالکننده این است که شما هم درست مثل ورزشکاران حرفهای لازم نیست نگران این باشید که روزانه دقیقا به چقدر آب نیاز دارید، زیرا خود بدنتان این مسأله را تنظیم و حل خواهد کرد. اگر زیاده از حد آب بنوشید، از طریق ادرار دفع خواهد شد. اگر هم کمتر از حد نیاز آب بنوشید، تشنه میشوید و کمتر ادرار خواهید کرد.
همانطور که ورود و خروج اکسیژن به بدن مدیریت میشود، میزان آب بدن هم به بهترین نحو کنترل میشود. اینکه گفته شود باید بیش از آنچه بدنتان میطلبد آب بنوشید، مثل این است که بگوییم باید حواستان باشد بیشتر نفس بکشید، چون اگر اکسیژن برایتان مفید است، مقدارش هرچه بیشتر باشد بهتر است. مثل هر چیز دیگری در زندگی، در خوردن آب هم نباید افراط و تفریط کرد.