پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مسعود دهنمكی سینماگری است كه خودش معتقد است فیلم سیاسی میسازد. اخراجیها از جمله كارهای دهنمكی است كه به واسطه نگاه سیاسیاش مخالفان و موافقان زیادی دارد. برخی نوع نگاه ایشان را به هنر بیشتر از همه چیز سیاسی میدانند. چه منتقدانش بخواهند و چه نخواهند از این حرفها گذشته نام مسعود دهنمكی با نام سینمای سیاسی گره خورده است و نیز با نام سال 88 . فارغ از بحثهای هنری اخراجیهای 3 به نوعی نگاه تمسخرآمیزی به جنبشهای اجتماعی داشت و بسیاری را از دهنمكی و هنرش دل چركین كرد. هرچند خود او در مصاحبهاش آن را رد و فروش فیلمهایش را نشان استقبال ایرانیان از هنرش میپندارد. حالا كه رئیسجمهور سابق به واسطه گزارش 100 روزه دوباره هوس مناظره كرده است. بیش از هرخاطرهای در مورد مناظره، نگاه طنز به آن در ذهن مردم زنده میشود. اگر مناظرهای برگزارشود این بار آقای احمدینژاد چه خواهد گفت؟ آیا دستمایه طنز مسعود دهنمكی خواهد شد؟ این سوال را از خود دهنمكی پرسیدیم. مشروح مصاحبه آرمان با مسعود دهنمكی در ذیل آمده است:
گزارش 100 روزه آقای روحانی در رسانهها منتشر شد، ظاهرا آقای احمدینژاد از اطلاعاتی كه توسط آقای روحانی ارائه شده است ناراحتند كه درخواست یك مناظره را دادهاند. فكر میكنید اگر این مناظره اتفاق بیفتد شما مانند گذشته اخراجیها را بسازید؟
اگر مناظرهای بین آقای احمدینژاد و آقای روحانی برگزار شود و هر دو طرف هم در جریان مناظره مایه بگذارند. میشود یك فیلم خوب ساخت. در صورت برگزاری مناظره بین دو رئیسجمهور یكی سابق و دیگری فعلی و بیان كردن نكات جالب توسط هر كدام از طرفین میتوانم اخراجیهای 4 را كلید بزنم. البته ساختن اخراجیهای 4 شرایطی دارد. باید دو طرف مذاكرهكننده بتوانند دست هم را رو كرده و با بگم بگم متن اخراجی 4 را آماده كنند. اگر دو طرف با دست پر در مقابل رسانهها حاضر شوند دستمایه یك فیلم خواهد شد.
آقای روحانی كه گزارششان را ارائه دادند رئیسجمهور سابق هم حتما یك «بگم، بگم» جدیدی با كمك دوستانشان در رسانههاو تریبونهای دیگر خواهند داشت.مایهای كه شما برای ساخت اخراجی 4 میخواهید در اختیار شما قرار میگیرد. اینطور نیست؟
نه. به اعتقاد من گزارش 100 روزه دستگرمی بود. نحوه ارائه گزارش 100 روزه نشان داد كه آقای روحانی شنا گر ماهری هستند. به نظر من هرچه «بگم، بگمها» بیشتر شود مردم لذت بیشتری خواهند برد.
به نظر شما این بگم بگمها باعث تشدید اختلافات داخلی نمیشود؟ بالاخره همه مناظرههای سال 88 را دیدند بعد از آن مناظرهها اتفاقات تلخی افتاد! حالا بگذریم كه فیلم شما فروش كرد اما اتفاقات بدی كه رخ داد كام مردم را تلخ كرد. اینطور نیست؟
نه؛ مردم بهتر متوجه میشوند بخش زیادی ازمنازعات سیاسی بین گروهها و دستهجات مختلف چیزی نیست جز فیلم.
یعنی معتقدید كه بحثهای سیاسی در كشور منازعات بین جناحهای سیاسی یك فیلم است!
بله؛ من بحثها ی سیاسی بین جناحهای مختلف در ایران را چیزی شبیه به دربی فوتبال میدانم. در اخراجیهای 3 هم به نوعی تركیب یك مسابقه فوتبال را در سیاست و انتخابات نشان دادم. من چپ و راست؛ اصلاحطلب و محافظه كار را به صورت قرمز و آبی نشان دادم.
یعنی در بیست سال اخیر اختلاف عقیده فعالین سیاسی وبحث اصلاحطلب و اصول گرا یك فیلم و یا یك بازی فوتبال بوده است؟!
به عقیده من بله، من دعوای اصلاحطلب و اصولگرا را یك بازی میدانم. بحث آنها و اختلاف نظرشان جنگ قدرت است. دعوای موجود بر سر كرسی قدرت است. به عقیده من با آمدن یا رفتن یك دولت به انقلاب و اسلام لطمه نخواهد خورد.
شما حتما گزارش 100 روزه آقای روحانی در حوزه فرهنگ را مطالعه كرده یا شنیدهاید. گزارش فرهنگی آقای روحانی را چطور دیدید؟
خوب بود؛ اگر یك اقدام فرهنگی گسترده را انجام دهد بی شك خواهد توانست قدمهای بلندی درحوزه فرهنگ بردارد. منتهی باید قدمها به درستی هدایت شود.
اكنون بحث لغو بخش زیادی از ممیزیها مطرح شده است. رئیسجمهور بحثهایی را در شب ارائه گزارش 100 روزه داشت. وزیر فرهنگ هم پیشتر وعدههایی را داده بود. نظر شما در مورد لغو ممیزیها مثلا در حوزه نشر چیست؟
با نام اقدام فرهنگی میشود خیلی كارها كرد!
یعنی شما با برداشتن ممیزیها در وزارت ارشاد موافقید؟!
من با قانون موافقم. آنچه كه خلاف قانون نباشد آزاد است. این جور شعارها همان بخش بازی است كه آقایان دارند اجرا میكنند. همه میدانند كه در اصول قانون اساسی دولتها چه وظایفی دارند و حوزه اختیاراتشان تا كجاست. در قانون اساسی حوزه اختیارات و مباحثی كه افراد میتوانند اظهار نظر كنند مشخص شده است. وقتی دولتها شعارهایی را مطرح میكنند كه قادر به عملی كردن آن نیستند فقط مطالبات مردم را روز به روز بالاتر میبرند. وقتی هم وعدهها عملی نشود باعث سرخوردگی در جامعه میشود. من بخشی از این شعارها را مثل كری خواندن در داربیهای فوتبال میدانم.
آقای روحانی در گزارش 100 روزه شان گفتند كه من عرصه فرهنگ را از بحثهای سیاسی و نگاه سیاسی دور میكنم. به نظر شما چقدر تاكنون وعده ایشان عملی شده و برای آینده چقدر امیدوار هستید؟
منظور آقای روحانی اگر سیاسی كاری و حاكمیت جناحها بر عرصه فرهنگ باشد، امیدواركننده و مطالبه مشترك همه است.
منظور من این است كه آقای روحانی میتواند چنین كاری را انجام دهد؟
من فكر میكنم كشور ما اكنون به جایی رسیده است كه جناحها به جای برخورد تقابلی با یكدیگر و سنگ انداختن در مسیر حركت هم باید كمك كنند كه وعدهها عملی شود. حتی اگر این شعارها مثل شعار غنی سازی اورانیوم كه شعار میدادیم زیر 20 درصد به هیچ وجه تعلیق نمیكنیم اكنون به 5 درصد هم راضی شدیم عملی نشود. بازهم امیدی وجود دارد كه در این شرایط هم مردم این وعدهها را بپذیرند. البته به شرط آنكه جناحها با مردم همكاری كنند. به خاطر همین نباید از ناكارآمدی دولتمردان كسی خوشحال شود. باید همه به هم كمك كنند؛ چه آنهایی كه باختند و چه آنهایی كه پیروز شدند.
توافق ژنو را چطور میبینید؟
غنیسازی در بیست سال گذشته ادامه پیدا كرده؛ اما توافق ژنو اگر به درستی اجرا شود باید فقیر و غنی از غنیسازی استفاده كنند. امیدوارم در كنار بحث مذاكره و توافق یا انرژی هستهای به فاصله بین فقیر و غنی هم توجه شود.
به نظر شما در فاصله دوره 8 ساله آقای احمدینژاد فاصله فقیر و غنی بیشتر نشد؟
من فكر میكنم فاصله بین فقیر و غنی در دوره احمدینژاد كمتر شد.
آقای دهنمكی! واقعیتهای جامعه چیز دیگری را نشان میدهد.
نه. من معتقدم اراده و اعتقادات دولت گذشته برآمده از فقرا بود. شعارهای دولت بر اساس خواسته فقرا بود
خب؛ تا چه حد از شعارهای دولتهای نهم و دهم عملی شد؟
من كار ندارم كه تا چه حد از شعارها عملی شد. اما وعدهها و خواسته بر آمده از فقرا بود.معتقدم دولت گذشته تلاش كرد كه وعدههایش را عملی كند.
اما تصمیماتش نتیجه عكس داشت؛ این طور نبود؟
نه. معتقدم فاصله بین فقیر و غنی كمتر شد.
قبول دارید سینمای ایران سیاست زده است؟ یعنی تحت تاثیر سیاستهای دولتی قرار گرفته است؟ انتظار دارید كه آقای روحانی بتواند ممیزیها را در عرصه سینما كمتر و دست سینماگران را بازتر از گذشته كند؟
امیدوارم ممیزیهای سلیقهای برداشته شده و سینما قانونمند شود. یعنی همه چیز تعریف شده باشد با رفتن و آمدن دولتها تغییر نكند.
پس شما قبول دارید كه سینمای ایران به شدت سیاستزده و دارای ممیزیهای سیاسی و سلیقهای است؟
بله قبول دارم، ممیزیها چهارچوب خاص و درستی ندارد.
چقدر امیدوارید كه دولت آقای روحانی بتواند به وعدههایش عمل كند؟
از موفق نشدن دولت آقای روحانی خوشحال نخواهم شد.
از این حرفها گذشته به نظر شما حالا مناظره برگزار خواهد شد؟
موقعی مناظره برگزار میشود كه قواعد بازی رعایت شود.
منظور شما از قواعد بازی چیست؟
منافع ملی باید رعایت شود. تمام احزاب و گروهها از آن استقبال كنند.
خب شما در فیلمهایی كه ساختید قواعد بازی را رعایت كردید؛ یعنی اتحاد و انسجام ملی را حفظ كردید؟
بله؛ فروش اخراجیها برابر فروش 100 فیلم در كشور بوده است. این به دلیل استقبال گسترده مردم از این فیلمها بود.
عدهای از فعالین سیاسی و مردم این گونه نمیگویند. یعنی نظر شما را ندارند؟
فیلم من در نقد سیاستمداران بود. مردم استقبال كردند.
اخراجیهای 3 باعث سر خوردگی تعدادی از مردم شد. قبول دارید تعدادی از مردم را رنجاندید؟ یه تعدادی از مردم هم هواداران آن سیاستمداران بودند؟
خیر، من نظر شما را قبول ندارم. مردم به شدت از فیلمهایم استقبال كردند.
فیلم جدیدتان اسمش چیست؟ موضوع فیلم هم ما نند گذشته سیاسی است؟
معراجیها پیش زمینه سیاسی دارد و به مشكلات اجتماعی پس از جنگ میپردازد. بیشتر راجع به گسست نسلها و از بین رفتن سوءتفاهمات است.