arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۰۱۹۶
تاریخ انتشار: ۳۹ : ۰۸ - ۱۷ آذر ۱۳۹۲

مزایا و معایب استفاده از لامپ‌های کم مصرف

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دفاتر «مطالعات انرژی، صنعت و معدن» و «زیربنایی» این مرکز با بیان این مطلب که لامپ‌های کم مصرف بیش از 20 سال است که در دنیا متداول شده و در اماکن مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند افزودند: در واقع به دلیل مصرف انرژی پایین، این نوع لامپ‌ها در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای، بسیار مورد استقبال قرار گرفته و استفاده از آنها رایج شده است.

به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، اما مصرف این نوع لامپ‌ها به دلیل جیوه موجود در آنها و همچنین پرتوهای فرابنفشی که تولید می‌کنند، همواره با نگرانی‌هایی توام بوده و اکنون پس از سپری شدن سال‌ها از مصرف این لامپ‌ها، عوارض منفی آنها بر سلامت انسان – هم به دلیل جیوه موجود و هم به علت پرتوهای فرابنفش به کار رفته در آنها – مورد بررسی قرار گرفته است.

آنچه با اطمینان می‌توان گفت این است که متخصصان در مورد سمی بودن جیوه موجود در این لامپ‌ها اتفاق نظر دارند، اما سوال‌هایی درباره میزان جیوه و اشعه فرابنفش این لامپ‌ها و دست یافتن به اینکه چه میزان و چه حجمی از آنها در بروز سرطان تاثیر دارند مطرح شده‌اند.

این گزارش می‌افزاید: این نکات که همگی نشان از نگرانی‌ها و ابهامات پیرامون استفاده از لامپ‌های کم مصرف دارند بیانگر استفاده نکردن از این لامپ‌ها نیست، بلکه وقتی استفاده از یک ابزار عمومیت دارد و در عین حال نگرانی‌هایی از نظر تاثیر بر سلامت انسان، پیرامون آن مطرح می‌شوند باید بررسی و تحقیق و اطلاع رسانی بیشتری هم در آن خصوص صورت گیرد یا راهکارهایی بیان شوند تا عوارض هر چند احتمالی شان کاهش یابند.

 استفاده از لامپ‌های کم مصرف به دلیل صرفه‌های اقتصادی که در طولانی مدت دارند در همه جای دنیا به طور وسیعی رواج دارد این در حالی است که بنابر اذعان متخصصان امر سلامت، نور این لامپ‌ها می‌تواند عوارضی برای افراد داشته باشد.

در کشور ما نیز این لامپ‌ها به خاطر کم مصرف بودن شان، در بین مردم طرفداران زیادی دارد و در سطح وسیعی از ادارات، کارخانه‌ها و منازل استفاده می‌شوند و از این رو باید درباره مضرات و خطرات ناشی از این نور اطلاع رسانی کافی انجام شود. یادآوری این عوارض و مشکلات هر چند هم اندک باشد، ضروری است و باید راهکارهای لازم برای کاهش عوارض آن ارائه شوند.

در عین حال باید به خاطر داشت که این لامپ‌ها بسیاری از عوارض شان را در بلندمدت نشان می‌دهند به صرف اینکه هم اکنون عارضه‌ای دیده نشده است، نباید از آسیب‌هایی که ممکن است در بلندمدت ظاهر شوند غافل شد. استفاده از لامپ‌های کم مصرف بدون شک از نظر مصرف کمتر انرژی مطلوبند اما متخصصان پوست به این نتیجه رسیده‌اند بهتر است در محل‌هایی که افراد مرتبا در آنها حضور دارند این لامپ‌ها به صورت مستقیم استفاده نشود و لامپ‌ها داخل حصار قرار بگیرند تا هم در مصرف انرژی صرفه جویی شده باشد و هم اینکه به سلامت مردم آسیبی وارد نیاید.
 
مرکز پژوهش‌ها همچنین تصریح کرد: که متاسفانه به علت تاخیر آموزش بعد از ورود تکنولوژی در کشور، آگاهی مردم از این خطرات کافی نیست، ضمن اینکه متاسفانه هنوز پروتکل جمع آوری این لامپ‌ها را نیز در کشور نداریم ضمن اینکه به علت پرداخت یارانه از سوی دولت برای این لامپ‌ها، با مصرف فراوان و به همین نسبت خطرات بالای این نوع لامپ‌ها در جامعه مواجهیم البته قطعا استفاده از لامپ‌های رشته‌ای قدیمی به جای این لامپ‌ها کار عاقلانه‌ای نیست، زیرا لامپ‌های رشته‌ای قدیمی بیش از نور، گرما تولید می‌کنند و از نظر اقتصادی هیچ توجیهی ندارند.
 
در کشورهای پیشرفته صنعتی مانند آمریکا، استرالیا و کانادا عمر مفید لامپ‌ها از 5 تا 10 هزار ساعت عنوان شده است و مصرف کننده پس از پایان زمان عمر مفید لامپ، آن را به مراکز بازیافت تحویل می‌دهد تا به روش‌های خاصی معدوم شود، اما متاسفانه در ایران مصرف کننده به دلیل نبود آیین نامه‌ها یا پروتکل ملی تا زمان شکسته نشدن از آن استفاده می‌کند.

ضمن اینکه هیچ گونه مدیریتی در خصوص این گونه پسماندها که جزء پسماندهای ویژه و خطرناک قرار می‌گیرند، صورت نمی‌گیرد . این امر در حالی است که قانون مدیریت پسماند در کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و لازم الاجراست، اما متاسفانه توجه کافی به این مقوله مهم نمی‌شود.

لذا باید پروتکلی در زمینه استفاده صحیح و معدوم کردن لامپ‌های کم مصرف در کشور تدوین شود. این پروتکل که می‌تواند ضامن سلامت محیط زیست باشد باید از سوی وزارت نیرو و با همکاری وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین و در سطح ملی اجرایی شود.

نظرات بینندگان