پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : هر روز که از بحران کریمه می گذرد شرایط بیشتر و بیشتر به سوی انفجار پیش می رود. از ابتدا هم مشخص بود که حضور نظامی روس ها بدون پاسخ نمی ماند.
به گزارش انتخاب به نقل از پارسینه، ناتو نمی توانست نشان دهد که حتی بعد از پایان جنگ سرد از حضور نظامی روسیه حساب می برد و ماست هایش را کیسه می کند. اما آنچه این روزها در کریمه می گذرد بیش از یک نمایش قدرت با سلاح های براق و بزرگ است. جزئیات انتقال تسلیحات و نوع تسلیحاتی که منتقل می شوند نشان می دهد حداقل روسها برای یک جنگ تمام عیار آماده می شوند.
از همان روزهای اول نیروی هوایی اوکراین به اندازه کافی قوی بود که مایه نگرانی اوکراینی ها باشد بنابر این سیستم دفاع هوایی اس400 برادر بزرگتر اس300 جزو اولین سیستم هایی بود که به کریمه وارد شد. وقتی نوبت به پاسخ امریکایی ها رسید، اولین کار این بود که فکری به حال این مشکل اساسی بکنند.
اف-16 های اسکادران 555 ام دریک ماموریت تمرینی در لهستان (سال2013)
اس400 با برد قریب به 400 کیلومتر و توان استفاده از سه نوع موشک پدافندی برای برد های مختلف و با دارا بودن رادارهایی که قبلیات کشف جنگنده های رادار گریز را دارا می باشند، هر نوع عملیات هوایی را از لحظه آغاز برنامه ریزی با تردید های فراوان روبرو می ساخت.
پاسخ ناتو و به خصوص امریکایی ها دو بخش داشت، آنها اول هواپیماهای شناسایی خود را به پرواز در آوردند تا بدانند اس400 های روس دقیقا در کجا مستقر شده اند و بعد یک گروه 6 فروندی از جنگنده های اف-16 متعلق به اسکادران 555 ام عملیات برون مرزی بودند به لهستان فرستاد.
چند روز پش هم یک دسته 12 فروندی از همین نوع جنگنده، بعلاوه سه هواپیمای ترابری C-130 (احتمالا حامل بمب ها و موشکهای مورد استفاده) به لیتوانی رسیده بودند. جنگنده های اسکادران 555 ام به مهارت در سرکوب دفاع هوایی دشمن با استفاده از بمب های هدایت دقیق و موشکهای ضد رادار شهره هستند.
خودرو های جنگ الکترونیک روسیه در شبه جزیره کریمه. بالا: گازینتک، پائین: تایگر-ام (از کریستوفر چیورز)
موشکهای ضد رادار AGM-88 موسوم به هارم (آسیب)، روی امواج منتشر شده از رادارها قفل می کنند. این موشکها از 200 کیلومتری شلیک می شوند و قبل از اینکه رادار دشمن روی هواپیمای خودی قفل کند آن را منهدم می نمایند. نمونه های پیشرفته تر این موشک مچنین می توانند مکان ارسال امواج را به خاطر سپرده و حتی پس از خاموش شدن رادار هدف نیز آنرا منهدم سازند.
اما روسها نیز این تحرک را بی پاسخ نگذاشتند، تنها سه روز پس از ورود اسکادران 555 ام، کریستوفر چیورز خبرنگار واشنگتن تایمز عکسهایی را منتشر کرد که نشان دهنده ورود تجهیزات جنگ الکترونیک روسها برای مقابله با عملیات احتمالی ضد رادار محور غربی بود. به طور خاص عکسهای منتشر شده نشان دهنده ورود سیستم های گازینتک و تایگر-ام به شبه جزیره کریمه هستند که علاوه بر توانایی گمراه سازی موشکهای ضد رادار قابلیت اختلال در مکالمات و ارتباطات واحد های پیاده و بین هواپیماهای جنگنده غربی را نیز دارا می باشند.