پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان گفت: این کشور در حال کار روی راههای احیای پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان است که به واردات گاز طبیعی از ایران خواهد انجامید.
شاهد خان عباسی وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان در یک مصاحبه اختصاصی با روزنامه نیوز چاپ این کشور گفت: در زمینه واردات گاز طبیعی از ایران یکسری تحریمهای بینالمللی وجود دارد.
وی به جریمه اخیر 9 میلیارد دلاری اعمال شده علیه بانک بی ان پی پاریباس(بزرگترین بانک فرانسه) به دلیل معاملات مالی با ایران و دیگر کشورها با نقض تحریمهای آمریکا اشاره کرد.
وی در عین حال گفت: دولت پاکستان در حال کار برای پیدا کردن راههایی برای احیای پروژه خط لوله آی- پی است.
عباسی ابراز تمایل دولت پاکستان را برای حل هرچه سریعتر بحران انرژی در این کشور اعلام کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا پروژه آی-پی که هنوز در خاک پاکستان آغاز نشده و ممکن است تا ضرب الاجل دسامبر 2014به سرانجام نرسد، واقعا در مسیر درستی قرار دارد، گفت: پاکستان نسبت به پروژه آی-پی متعهد است. ما به گاز نیاز داریم و آن را می خواهیم.
به رغم تمایل دولتهای مختلف پاکستان نسبت به پروژه خط لوله آی-پی هیچ یک از این دولتها نتوانسته اند آن را پیش ببرند. پاکستان با کمبود روزانه دو میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی مواجه است.
راهکار میان مدت برای این مشکل واردات گاز از طریق خط لوله یا واردات گاز طبیعی مایع(ال ان جی) است. اگرچه دولت قبلی پاکستان سال گذشته مراسم باشکوهی را برای افتتاح پروژه آی- پی در خاک پاکستان برگزار کرد اما هیچگونه تحول ملموسی در ارتباط با این پروژه مهم تاکنون صورت نگرفته است.
تحت پروژه خط لوله گاز آی- پی، پاکستان روزانه 750 میلیون فوت مکعب گاز از میدان پارس جنوبی وارد خواهد کرد.
این پروژه باید به صورت جداگانه در دو کشور ایران و پاکستان پیش برود و بر این اساس هر یک از این دو کشور مسئول احداث خط لوله در خاک خود هستند.
ایران که دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را در اختیار دارد تاکنون بخش عمده خط لوله را در خاک خود احداث کرده است. ضرب الاجل اتمام این پروژه 31 دسامبر 2014 است.
واردات گاز طبیعی علاوه بر کاهش شکاف عرضه و تقاضای گاز در پاکستان، ارزانترین و مناسبترین سوخت برای تولید برق در این کشور محسوب میشود. گاز وارداتی به کاهش قطعی برق در این کشور نیز خواهد انجامید. همچنین واردات گاز باعث اجتناب از هزینههای بالای تولید سوختهای گرمایی نظیر نفت دیزل و نفت کوره خواهد شد.
در همین حال یک مقام بلند پایه وزارت نفت منابع طبیعی پاکستان نسبت به برخی گزارشها مبنی بر معافیت پاکستان از پرداخت جریمه به ایران در صورت تاخیر در اجرای پروژه ابراز تردید کرد. این مقام پاکستانی که خواست نامش فاش نشود گفت: وزارت نفت چنین بیانیهای صادر نکرده و آن را یک گزارش بی اساس خواند.
وزیر نفت پاکستان گفت: پاکستان به ایران اعلام کرده که قصد دارد احداث خط لوله 711 کیلومتری از بندر گوادار به نوابشاه را در راستای پروژه واردات ال ان جی آغاز کند و هرگاه تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو شد، این خط لوله به اندازه 70 کیلومتر به سمت مرز ایران امتداد خواهد یافت.
وی خاطرنشان کرد: هرگاه تحریمهای آمریکا لغو شد، خط لوله نوابشاه- گوادار برای واردات گاز از ایران امتداد خواهد یافت.
پاکستان درحال حاضر تحریمهای آمریکا دلیل تاخیر در شروع احداث خط لوله آی- پی اعلام کرده و در این زمینه بهانه تراشی میکند.
این بهانه تراشی برای اجتناب از پرداخت جریمه روزانه دو میلیون دلاری به ایران از اول ژانویه 2015 میلادی به دلیل عدم احداث خط لوله تا ضرب الاجل 31 دسامبر است.
عباسی افزود: وزارت نفت این کشور قصد دارد برای تصویب پروژه ال ان جی در گوادار و پروژه خط لوله تا نوابشاه در جلسه کمیته هماهنگی اقتصادی این کشور، خلاصه ای از این دو پروژه را ارائه کند.
عباسی خاطرنشان کرد: مقامات وزارت نفت و منابع طبیعی این کشور قرار است در این ماه به ایران سفر کنند تا مسوولان ایران را متقاعد کنند نسبت به پروژه آی- پی جدی هستند ولی این کشور به دلیل تحریمهای اقتصادی ایران این پروژه را آغاز نمی کند.
وزیر نفت پاکستان گفت: پروژههای ال ان جی و آی پی از طریق مناقصه یا تمهیدات بین دولتی با کمک چین انجام خواهد شد.
وی افزود: شرکتهایی از چین ، ژاپن و روسیه نسبت به احداث ترمینال ال ان جی در بندر گوادار و احداث خط لوله ابراز تمایل کردهاند.
پس از موافقت کمیته هماهنگی اقتصادی(ایی سی سی) ما برای گنجاندن این پروژه در فهرست پروژههای زودبازده ارائه شده به چین برای دریافت سرمایه تلاش خواهیم کرد.
احداث خط لوله نیازمند یک میلیارد دلار است و بیش از دو میلیارد دلار برای احداث ترمینال ال ان جی و تاسیسات تبدیل به گاز و تاسیسات بزرگ ذخیره سازی ال ان جی احتیاج است.
وی گفت: خط لوله گوادار-نوابشاه مشخصاتی همانند خط لوله گاز ایران خواهد داشت و قطر آن 42 اینچ است. این خط لوله براساس توافق بین دولتی با چین احداث میشود و روزانه دستکم 500 میلیون فوت مکعب ال ان جی وارداتی را که به گاز تبدیل شده منتقل میکند.
این خط لوله برای واردات روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز به مرز ایران مرتبط خواهد شد.
این به معنای آن است که ظرفیت خط لوله برای انتقال گاز روزانه یک و نیم میلیارد فوت مکعب است. ظرفیت ترمینالی که قرار است در بندر گوادار احداث شود، روزانه 690 میلیون فوت مکعب است.