پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان این که متاسفانه هنوز بحران آب را باور نکردیم،گفت: چنانچه الگوی مصرف تغییر نکند امکان جیره بندی آب در پاییز وجود دارد.
حمیدرضا جانباز با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری که شنبه شب از شبکه دوم سیما پخش شد افزود: گستره زیادی از کشور دچار کمبود بارش و آب است و افزایش یک و نیم درجه ای دمای هوا نیز مزید بر علت شد.
وی یادآور شد: میزان منابع و مصارف جمعیت کشور به تفکیک شهرها و روستاها ارزیابی شد و بر این اساس به این مهم رسیدیم که 517 شهر در مرحله تنش آبی هستند.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تاکید کرد: براساس دستور وزیر نیرو تلاش کردیم در هیچ شهری جیره بندی نداشته باشیم و تا این لحظه با توجه به تلاش شبانه روزی همکارانمان، به این قول جامه عمل پوشاندیم و در هیچ شهری جیره بندی نداشتیم و اعلام کردیم جیره بندی آخرین راهکار است.
جانباز با اشاره به همکاری خوب مردم توضیح داد: 12 کلانشهر به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفتند که از این میان شهر کرمان و اصفهان در وضعیت قرمز آبرسانی قرار دارند و وضعیت این دوشهر از تهران نیز بدتر است.
به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور٬ اگر بارش پاییزه نداشته باشیم و مردم الگوی مصرف را تغییر ندهند،بعید نیست که در اواسط پاییز به مرحله وضعیت قرمز آبرسانی در تهران بخصوص در سامانه شرق برسیم.
وی ادامه داد: در بحث های جمعیتی گرچه به پیش بینی های رشد جمعیت نرسیدیم اما توزیع جمعیت با توجه به مشکلات آبی موزون نیست. در اطراف مراکز کلانشهرها شاهد رشد حاشیه نشینی هستیم که این رشد ناموزون افزایش تقاضا را به همراه دارد و در کنار این امر کمبود بارش و سفره های آب زیرزمینی موجب شده در کمیت آب شرب هم دچار مشکل باشیم.
** اب شرب و اب کشاورزی
جانباز اظهار کرد: آب شرب را نمی شود از محل برداشت آب کشاورزی برداشت کرد؛ گرچه در بخش کشاورزی هم اضافه برداشت داشتیم.
وی ادامه داد:اگر در سیستم آبیاری بهینه سازی و افزایش راندمان داشته باشیم شرایط بهتر می شود. اگر به استانداردهای جهانی نزدیک شویم حجم بسیاری از آب را می توانیم ذخیره کنیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور یادآور شد: سفره های آب زیرزمینی ما توان بازیابی را ندارد و در اکثر محدوده های کشور افزایش برداشت از منابع زیرزمینی را داریم.
** پر مصرف ترین استان
جانباز افزود: پرمصرف ترین استان ها با توجه به گستره جمعیت، استان تهران است که یک چهارم کل کشور را مصرف می کند و شهرهایی مثل مشهد، شیراز و اصفهان از دیگر مناطق پرمصرف هستند.
وی تاکید کرد: در استان های کویری سرانه مصرف آب پایین است و در برخی استان ها متوسط سرانه آب از وضعیت نرمال پایین تر است.
به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور٬ پایین ترین مصرف ما در کشور حدود 20 لیتر از مصرف جهانی بالاتر است.
**بحران آب را باور کنیم
جانباز توضیح داد: هنوز وضعیت بحرانی آب را باور نکرده ایم. در کشور آب را با هزینه های بالا برای رسیدن به دست مردم منتقل می کنیم و آب به سادگی بدست نمی آید.
وی ادامه داد: پدیده خشکسالی تنها مربوط به کشور ما نیست و در دنیا بر این اساس، قوانین متناسب وضع می شود و برخی قوانین ما پیشگیرانه نیست.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: در اکثر نقاط کشور از کولرهای آبی استفاده می شود که آب بسیاری مصرف می کند درصورتی که می توان با کارهای ساده راندمان کولرها را افزایش داد.
جانباز در ادامه توضیح داد: وزارت نیرو مصوبه ای به دولت پیشنهاد کرده که در آن جنبه هایی از بازدارندگی را در آن لحاظ کردیم. به عنوان نمونه مشترکانی که به اخطارها توجه نکنند با آنان از طریق وضع جرایم و قطع انشعاب برخورد می شود البته سیاست وزارت نیرو برخورد با مشترکان نیست اما توقع داریم که کمبود آب را جدی بگیرند تا اقدام به قطع انشعاب نکنیم.
** وضعیت تهران
وی تاکید کرد: اگر بارش پاییزه نداشته باشیم در مناطقی در شرق دچار مشکل خواهیم شد؛ البته اگر همراهی مردم را داشته باشیم در شرق تهران مجبور به جیره بندی نخواهیم شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اظهار کرد: وزارت نیرو درنظر دارد آب سامانه غرب تهران را به سمت شرق منتقل کند که بطور جدی در دستور کار شرکت آب و فاضلاب تهران قرار داردو معاون رییس جمهوری قول های مساعدی را برای این انتقال داده است.
جانباز توضیح داد: در جنوب شرق تهران سد ماملو را داریم که قرار است در فاز اول 2.5 متر مکعب در ثانیه این آب تصفیه و به آب تهران تزریق بشود. نصب این تصفیه خانه تقریبا به پایان رسیده و امیدوارم بتوانیم بخشی از آب شرق تهران را از این طریق تامین کنیم.
وی افزود: در اکثر شهرهای بزرگ دنیا در شبکه ها آب بهداشتی جریان دارد. آب بهداشتی که قابل شرب هم هست و مخاطره بهداشتی ایجاد نمی کند اما مردم برای دسترسی به آب شرب با کیفیت تر نیازشان را از طریق بخش های دیگری تامین می کنند.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: ما نیز در این زمینه اقداماتی را انجام دادیم و کارگروه مشترکی را با وزارت بهداشت انجام دادیم تا بتوانیم به اقتضای شرایط محل مصرف، تصمیم مقتضی را بگیریم و امیدوارم تا پایان امسال در استان ها نتایج خوبی در این زمینه بدست آوریم.
جانباز ادامه داد: بر اساس استانداردهای ایزو ( IWA ) ما ملزم هستیم میزان هدر رفت در شبکه ها را کاهش دهیم. ما بخشی به عنوان آب بدون درآمد داریم که این بخش از آب تا پایان سال 92، 24 و 7 درصد است اما هدر رفت واقعی از شبکه ها 13 و 7 دهم درصد است.
وی تصریح کرد: البته در کشورهایی هم این رقم زیر شش درصد است و ما برای کاهش این میزان برنامه داشتیم که به دلیل مشکلات خاص از جمله تعرفه ها این موضوع به سرانجام نرسید.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور توضیح داد: اگر تعرفه ها واقعی شود و آبی که در شبکه ها جریان دارد ارزش واقعی یابد، حداقل میزان هدر رفت آب را خواهیم داشت و این اقدام موجب کاهش مصرف می شود.
جانباز با اشاره به لایحه تنظیم شده برای ارائه به هیات دولت در جلسه روز یکشنبه اظهار کرد: درنظر داریم مشترکانی که الگوی مصرف را در کشور رعایت می کنند افزایشی در میزان پرداخت نداشته باشند کسانی که رعایت نمی کنند ما به ازای مصرف جریمه شوند.
یعنی ما خشک سالی نداریم بلکه کاهش بارش آنهم فقط 10 % بوده است. سوال من این است عامل خشک شدن رودخانه ها و دریاچه ها چیست؟
محاسبه زیر می تواند جواب علمی برای بحران آب در کشورمان باشد:
طبق آمار های جهانی و داخلی در ایران حدود 120 میلیون تن محصول کشاورزی تولید می شود که ابتدای انقلاب 25 میلیون تن بود.
برای تولید هر کیلوگرم محصولات باغی و زراعی به طور متوسط 1500کیلوگرم (1.5 متر مکعب) آب مصرف می شود. با این حساب میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی حدود 180 میلیارد متر مکعب می شود
کل آب شیرین قابل استحصال کشور 150 میلیارد متر مکعب است.( آمار وزارت کشاورزی و دیگر مراجع)
با این حساب سالانه حدود 30 میلیارد متر مکعب از سفره ها و دریاچه ها مصرف کرده ایم. 30 میلیارد متر مکعب 150 برابر سد کرج و برابر کل آب دریاچه ارومیه است.
حالا می توان پی برد کرد که اضافه برداشت 30 میلیارد متر مکعب طی 15-20 سال اخیر چه بلایی سر دریاچه ها و مخازن زیر زمینی و منابع آب کشور آورده است.