پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ماجرا چندان ساده نیست. ماه ها است طیفی از محافظه کاران بر طبل "رد صلاحیت" می کوبد و هدفش هاشمی رفسنجانی است.
به گزارش انتخاب ؛ طیفی که در ماه های اخیر و پس از جدی شدن بیماری آیت الله مهدوی کنی، زمزمه های بازگشت هاشمی به صندلی ریاست خبرگان را برنتابید.
همزمان با این تحرک رسانه ای، حملات محافظه کاران به هاشمی شدت گرفت تا "پروژه حذف" بیش از همیشه خودنمایی کند. پروژه ای که درست یک سال پس از رد صلاحیت هاشمی آدر انتخابات ریاست جمهوری به دلیل "کهولت سن" آغاز شد و هنوز هم ادامه دارد.
می گویند جریانی که محافظه کاران آنان را با وقایع پس از انتخابات 88 نام گذاری می کنند در صدد حضور جدی در مجلس خبرگان است.
پیش از خرداد سال 92 و در جریان تایید و رد صلاحیت ها نیز نزدیک به 100 نفر از نمایندگان مجلس در نامه ای به شورای نگهبان خواستار رد صلاحیت هاشمی شدند. آن ها اعلام کردند که اظهار نظرهای آیت الله هاشمی بعد از حوادث سال 88 باید مبنایی برای تصمیم گیری شورای نگهبان برای تایید یا رد صلاحیت باشد.
گرچه شورای نگهبان به مواضع آیت الله هاشمی بعد از حوادث سال 88 برای تایید نکردن صلاحیت او اشاره ای نکرد اما توجیه "کهولت سن" نشان داد که پروژه جلوگیری از کاندیدا شدن او به مواضع 8 سال گذشته آیت الله باز می گردد.
اما پروژه رد صلاحیت هاشمی با پایان انتخابات 92 تمام نشده است و گویا نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و پیروزی حسن روحانی که نزدیک ترین کاندیدا به هاشمی رفسنجانی بود عده ای را بر آن داشت که پروژه "نه به هاشمی" را همچنان دنبال کنند.
حالا یک سال مانده به انتخابات خبرگان رهبری باز هم زمزمه های رد صلاحیت هاشمی این بار در انتخابات خبرگان باز هم به گوش می رسد.
گفت و گوی اخیر آیت الله مومن با هفته نامه 9 دی درباره موضوع صلاحیت ها در انتخابات مجلس خبرگان دلیلی بر این مدعی است.
آیت الله مومن به 9 دی گفته است : "شورای نگهبان در تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان رهبری به کهولت سن و شرایط ذهنی آن ها نیز توجه می کند"
پیش از این نیز آیت الله خزعلی گفته بود آیت الله جنتی و مصباح یزدی مانع اجرای برنامه هاشمی برای انتخابات مجلس خبرگان می شوند.
آیت الله محسن غرویان اما معتقد است: "رهبری اجازه نمی دهد پروژه رد صلاحیت آیت الله هاشمی برای مجلس خبرگان به نتیجه برسد و اساسا هاشمی قابل حذف نیست.
آیت الله هاشمی پیش از این در واکنش به رد صلاحیتش گفته بود "به این که در 8 سال گذشته صدای مردم بوده است افتخار می کند."
غرویان در مورد امکان رد صلاحیت آیت الله هاشمی "به تدبیر" می گوید: «البته هر چیزی در عالم ممکنات امکان پذیر است اما شخصیت آیت الله هاشمی و موقعیت ایشان در انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی به شکلی نیست که بتوان ایشان را حذف کرد. آیت الله هاشمی همه پست های حساس نظام را داشته اند و همچنین مورد تایید امام خمینی و مقام معظم رهبری و البته دوست دیرینه ایشان بوده اند. از همه مهم تر ایشان مدتی ریاست مجلس خبرگان را هم بر عهده داشته اند. دنیا به ما چه خواهد گفت اگر ما بخواهیم آیت الله هاشمی را از مجلس خبرگان حذف کنیم. فکر نمی کنم این کار عقلایی باشد.»
او در ادامه می گوید:« علاوه بر این با موازین و مقررات هم در تضاد است. آیت الله هاشمی صلاحیت ها و شرایط لازم را برای عضویت در مجلس خبرگان دارند.»
او در مورد شرط کهولت سن برای تایید یا رد صلاحیت در انتخابات خبرگان به تدبیر توضیح می دهد:« به صلاح کشور،ملت و نظام و به ویژه آبروی نظام نیست که چنین ماده ای را اضافه کنند. در حال حاضر مراجع تقلید هم سن و سال بالایی دارند. اموراتی که در شان مراجع تقلید هست با همین سن اجرا می شود. در مجلس خبرگان حضور شخصیت های معتمد و جا افتاده در میان مردم مهم ترین مساله است و لازم است این افراد مورد اعتماد مردم هم باشند. از سویی مجلس خبرگان رهبری با مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری متفاوت است. شاید در این جایگاه کهولت سن را بتوان از جمله مواردی در نظر گرفت که در فعالیت فرد تاثیر می گذارد و کارهای اجرایی کلان را بر عهده دارند اما در مجلس خبرگان کار اجرایی صورت نمی گیرد. کار نمایندگان خبرگان این است که هر از چند گاهی در مجلس اظهار نظر می کنند و دیدگاه های خود را مطرح می کنند و مباحث کلان کشور و مصالح کشور را بررسی می کنند.»
غرویان اضافه می کند:« از سویی در حال حاضر آیت الله هاشمی رییس مجمع تشخیص مصلح نظام هستند و رهبری حکم 5 ساله به ایشان داده اند. مجمع تشخیص مصلحت نظام کار و تحرک بیشتری را هم می طلبد بنابراین ایشان که رییس مجمع هستند به طریق اولی می توانند در مجلس خبرگان هم فعالیت داشته باشند.»
غرویان در پاسخ به این سوال که فشارهای بیرونی به شورای نگهبان در مورد مواضع آیت الله هاشمی بعد از حوادث سال 88 چقدر در رد صلاحیت او تاثیرگذار است به تدبیر می گوید: «به نظر من مهم ترین معیار همان حکم مقام معظم رهبری است که به آیت الله هاشمی برای ریاست مجمع تشخیص مصلح نظام داده اند. این جکم حجت شرعی است و همین که آیت الله هاشمی از سوی رهبری حکم دارند و مورد تایید رهبری هستند کافی است. از سویی مجمع تشخیص مصلحت نظام اهمیت بیشتری از مجلس شورای اسلامی و حتی شورای نگهبان دارد. بسیاری از مسائلی که در نهادهای دیگر حکومتی حل نمی شود به مجمع ارجاع داده می شود بنابراین مسلما جایگاه با اهمینتی است. وقتی که عدالت، اجتهاد و فقاهت آیت الله هاشمی از سوی رهبری مورد تایید قرار گرفته است بنابراین برای مجلس خبرگان هم صلاحیت دارند. فکر نمی کنم شورای نگهبان هم تحت برخی فشارهای خارجی به چنین کاری که با مصلحت نظام در تضاد است دست بزند.»
او همچنین در مورد اضافه کردن ماده و تبصره ای برای تغییر در سازوکار تایید و رد صلاحیت ها توضیح می دهد : « من فکر می کنم مقام معظم رهبری اجازه رد صلاحیت هاشمی برای انتخابات مجلس خبرگان را نخواهند داد. نسبت به شخصیت آیت الله هاشمی در طول 30 سال گذشته همین فشارها و تنش ها بوده است و ایشان با صبر و درایتی که داشته اند در صحنه مانده اند و فکر می کنم در آینده هم خواهند ماند و قدرتی برای حذف ایشان وجود ندارد.»
رسانه های نزدیک به جبهه پایداری و برخی از گروه های عضو فراکسیون اقلیت مجلس پی گیر پروژه حذف هاشمی از سیاست هستند. هر چند سابقه و عملکرد هاشمی در سه دههه اخیر نشان داده او برای مواجهه با مخالفانش بیش از همه از سلاح "صبر" استفاده می کند. سلاحی که مشخص نیست این بار هم به کار گرفته می شود یا هاشمی از راهی دیگر برای عبور از سنگر منتقدان رونمایی خواهد کرد.
منبع: تدبیر خبر