پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : لغو کنسرتهای موسیقی تقریباً عادیسازی شده و روزی نیست که خبری درباره لغو یک کنسرت موسیقی شنیده نشود و در مقابل در شرایطی که معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش میکند، شرایط را عادی جلوه دهد و مدت طولانی است که سیاست سکوت را در پیش گرفته، هنوز تعامل پنهان برای رفع این چالشها نتیجهبخش نشده و این بار کنسرت همایون شجریان به دلیلی جالب لغو شد!
چالش برگزاری کنسرتهای موسیقی همواره وجود داشته و حتی در دوران دولتهای نهم و دهم ـ که بیشترین مراعات و همراهی با آنها در حوزه فرهنگ از سوی نهادهای تأثیرگذار صورت میپذیرفت ـ نیز برخی از کنسرتها در دقیقه نود مجوز میگرفتند و یا همان مجوز دقیقه نودی نیز صادر نمیشد و لغو میشدند؛ اما کمتر کنسرتی بود که مجوزهای لازم را دریافت کند و در نهایت برگزار نکند.
در دو سال اخیر اما شمار کنسرتهای موسیقی که نسبت به دوران مشابه پیشین لغو شده، به مراتب افزایش یافته و نکته مهم اینکه بسیاری از کنسرتهای لغو شده دارای مجوز بودهاند و عدم صدور مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نقش حداقلی در لغو کنسرتها داشته است. در دوره جدید، مسئولان معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد نتوانستهاند از مجوزهایی که صادر کردهاند، دفاع کنند و تنها در موارد نادری نظیر کنسرت لیان در بوشهر، قائله به نفع اهالی موسیقی تمام شده است.
در دو سال اخیر، تعداد کنسرتهای لغو شده به بیش از ۲۰ کنسرت میرسد اما لغو کنسرتهای موسیقی لیان در شیراز، کنسرت سیروان خسروی در بوشهر، کنسرت عماد طالبزاده در اراک، کنسرت شهرام ناظری در نیشابور، کنسرت گروه آرون در مشهد، کنسرت گروه عرفان در اصفهان و کنسرت محسن یگانه در ارومیه و همچنین اتفاقاتی در جریان کنسرت سالار عقیلی و عالیم قاسماف، هنرمند مطرح آذربایجانی که در همین چند مدت اخیر رخ داده، نگرانیها را افزایش داده است.
حال خبر میرسد، کنسرت «چرا رفتی؟» همایون شجریان نیز که قرار بوده دوباره در تالار وزارت کشور برگزار شود، به دلیل عجیب و غیرمنتظرهای لغو شده است!
بنا بر اظهارات تهیه کننده این کنسرت، قرار بود اجراى کنسرت «چرا رفتى» هشتم بهمن ماه در تهران برگزار شود که به رغم عقد قرارداد کتبى و پرداخت کامل هزینه سالن از چند ماه گذشته، این روز توسط سالن وزارت کشور به برنامه دیگرى اختصاص داده و کنسرت لغو شد تا این ابهام پیش آید که آیا لغو کنسرت نیز ارتباط معناداری با اتفاقات اخیر داشته یا تنها وزارت کشور سالنش را احتیاج داشته است؟!
سخنگوی وزارت ارشاد در این باره گفته است: «ما همیشه متذکر شدهایم که ادارههای فرهنگ و ارشاد اسلامی در استانها قبل از صدور مجوز برای کنسرتها باید هماهنگیهای لازم را برای این کار با شورای تأمین استان انجام دهند تا در صورت صادر شدن مجوز، هیچ مانعی وجود نداشته باشد... انتظار میرود، وقتی هماهنگیها انجام شد، مسائل دیگری مطرح نشوند و آنهایی که دغدغه مسائل فرهنگی را دارند، پیش از صدور مجوز، نگرانیهایشان را مطرح کنند».
در همین حال، سردار احمدیمقدم، فرمانده نیروی انتظامی نیز چندی پس از وقایعی که در بوشهر رخ داد، در مورد کنسرتهای موسیقی تأکید کرد: «اگر در شهری مجوز برگزاری کنسرت ـ هرچند بر خلاف تشخیص عدهای از مردم ـ داده شد، نیروی انتظامی از تصمیم قانونی حمایت میکند و کسی حق برهمزدن چنین مراسمی را ندارد» و در این زمینه اتمام حجت کرد که اگر نقدی نیز وجود دارد، از راه قانون اقدام شود.
با این حال، ظاهراً بخشی از اتفاقات پیرامون لغو کنسرتها به دلیل ناهماهنگی نهادهای متولی در این حوزه رخ داده و در همین راستا، تدوین شیوهنامهای مشترک میان نیروی انتظامی و دفتر موسیقی در دستور کار قرار گرفته تا چالشها در این زمینه به حداقل برسد و لغو کنسرتها به اتفاقی نادر بدل شود؛ اما آیا این شیوهنامه در نهایت اجرایی میشود و آثارش نمایان خواهد شد؟ آیا در این شیوهنامه نقش دیگر نهادهای تأثیرگذار در لغو کنسرتها در نظر گرفته میشود؟ باید دید این سازوکار تازه، چه فرجامی خواهد داشت.
منبع : تابناک