arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۸۹۲۲۴
تاریخ انتشار: ۳۶ : ۱۸ - ۱۹ بهمن ۱۳۹۳
قائم مقام سازمان فضايي:

آماده ايم ماهواره ساير کشورها را هم به فضا بفرستيم

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 قائم مقام سازمان فضايي کشورمان تأکيد کرد:جمهوري اسلامي ايران نهمين کشوري است که توانمندي طراحي و ساخت و ارسال ماهواره به فضا را در اختيار دارد.

حميد فاضلي گفت: آمادگي داريم تا ماهواره‌هاي ساخته شده ديگر کشورها چه اسلامي (با اولويت) و چه غير اسلامي که قابليت پرتاب توسط ماهواره بر سفير يک - بي را داشته باشند، به فضا پرتاب کنيم.

او با اشاره به اين که ما موفق شديم چهارمين ماهواره طراحي و ساخته شده در ايران را به فضا پرتاب کنيم و امروزه حدود 40 تا 50 کشور در سطح دنيا توانمندي طراحي و ساخت ماهواره را دارند، افزود: امروز کشورهاي زيادي توان ساخت ماهواره‌هاي کوچک، تحقيقاتي و بخش‌هايي از سيستم‌هاي ماهواره‌هاي بزرگ را دارند اما مساله مهم اين است، کشورهايي که بتوانند خود ماهواره ساخته شده را به فضا پرتاب کنند و در مدار مورد نظر مستقر کنند تعدادشان زياد نيست و تقريباً 10 يا 11 کشور اين توانمندي را دارند و جمهوري اسلامي ايران نهمين کشوري است که اين توانمندي و قابليت را به دست آورده و وارد باشگاه فضايي (جهان) شد.

فاضلي با تاکيد بر اين که با پرتاب ماهواره فجر در واقع ما زنجيره طراحي، ساخت و پرتاب و تثبيت فن آوريهاي مربوط به پرتاب ماهواره و همچنين تکرار پذيري آن را توانستيم نشان داده و اثبات کنيم، گفت: الان الحمدلله ماهواره فجر به فضا پرتاب و در مدار مورد نظر مستقر شده و تحت کنترل ايستگاه‌هاي زميني قرار دارد و اين کار ارزشمند توسط دانشمندان، محققان و پژوهشگران فضايي کشور با استفاه از تمام ظرفيت‌هاي موجود در کشور انجام شده است.

او ادامه داد: شرکت صاايران، طراحي و ساخت اين ماهواره را با استفاده از ظرفيت‌هاي همه موسسات دانش بنيان و فن آور محور و همه دانشگاه‌هاي کشور انجام داد و سازمان صنايع هوا - فضا هم با استفاده از ماهواره برِ سفير فجر که ماهواره بر کلاس سفير يک بي هست، اين محموله را به فضا پرتاب کرد.

فاضلي گفت: اين ماهواره ويژگي‌هاي فن آوري مهم تر و ارزشمندتر و بيشتري نسبت به ماهواره‌هاي قبلي يعني اميد، رصيد و نقيب دارد و وزن آن حدود 52 کيلوگرم است و مشخصات آن هم همانطور که قبلاً اعلام شد، به صورت يک شش ضلعي است و در واقع صفحات خورشيدي روي بدنه شش ضلعي است که اين ماهواره را قادر مي‌سازد که بتواند از نور خورشيد بهره بگيرد و انرژي الکتريکي مورد نياز را براي انجام ماموريت‌ها تامين کند.

او ادامه داد: ماهواره فجر داراي توانمندي‌هاي جديدتري است و در واقع از سامانه کنترل وضعيت و موقعيت به صورت چرخان و فعال استفاده مي‌کند و داراي سامانه ناوبري و موقعيت يابي است که در ماهواره‌هاي قبلي استفاده نکرده بوديم.

قائم مقام سازمان فضايي ايران با اشاره به اين که همچنين بناست که اين ماهواره ان شاالله قابليت‌هاي جديدي را به نمايش بگذارد و با استفاده از سامانه گاز سرد يک مانور مداري انجام دهد، گفت: پيش بيني شده که عمر مداري اين ماهواره نسبت به ماهواره‌هاي پرتاب شده قبلي طولاني تر باشد و همچنين سامانه‌هاي تحقيقاتي ديگري نيز در اين ماهواره پيش بيني شده که در طول ماموريت خود ضمن انجام ماموريت‌هاي تصويربرداري و مخابره اين تصويرها به زمين و همچنين بررسي‌هاي آب و هوايي در زمينه پيش بيني آب و هوا بتواند فن آوري‌هاي جديد را در طول انجام ماموريت خود به آزمايش بگذارد و نتايج خود را به ايستگاه‌هاي زميني ارسال کند که اين نتايج در ادامه مسير طراحي و ساخت و دستيابي به ماهواره‌هاي پيشرفته تر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

فاضلي گفت: "اين ماهواره به يک ماهواره کاربردي، بسيار نزديک است و عمليات تصويربرداري آن ما را قادر خواهد کرد که بتوانيم تصوير دريافت کنيم".
او گفت: اين ماهواره نسبت به ماهواره‌هاي قبلي، توانمندهاي بيشتري دارد و بسياري از دستاوردها را تکرار پذير کرده و تثبيت اين فن آوري‌ها را انجام داده است و اين ماهواره مي‌تواند در تصويربرداري و در پيش بيني وضعيت آب و هوا و در نقشه برداري عرصه‌هاي روي زمين به طراحان اين ماهواره کمک کند و اطلاعات اين ماهواره هم براي تصوير برداري و هم ارسال تصوير و هم پيش بيني وضع هوا به صورت کاربردي و عملياتي قابل استفاده است.

فاضلي با اشاره به اين که علاقمندان مي‌توانند به سايت‌هاي معتبر که ماهواره‌هاي موجود در فضا را رصد مي‌کنند مراجعه کنند تا وضعيت لحظه اي ماهواره فجر را ببينند، بيان کرد: مداري که ماهواره فجر در آن قرار گرفته به آن اجازه مي‌دهد که هر نود دقيقه يک بار زمين را دور بزند که در هر شبانه روز 14 تا 15 بار دور زمين مي‌چرخد و هم اکنون که نزديک به يک هفته است در مدار قرار گرفته حدود 100 بار زمين را دور زده است.

او گفت: جمهوري اسلامي ايران يکي از اعضاي موسس کميته استفاده صلح آميز از فضاي ماوراي جو سازمان ملل متحد است و يکي از 24 کشور اوليه بنيانگذار کوپوس مي‌باشد (اين کميته در حال حاضر با بيش از 70 عضو مشغول فعاليت‌هاي صلح آميز در فضاي ماوراي جوي است) و طبق معاهدات پنجگانه بين المللي که در کوپوس به ثبت رسيده و مورد تاييد و امضاي کشورهاي عضو قرار گرفته و ايران نيز اين مواد را تاييد و تثبيت کرده و همه اعضاي آن حق استفاده از فضاي ماوراي جو را دارند.

قائم مقام سازمان فضايي ايران با بيان اين که ماهواره فجر در راستاي فعاليت صلح آميز طراحي و ساخته شده و در حال انجام ماموريت براي تصوير برداري و نقشه برداري با هدف پيش بيني وضعيت آب و هوا است، تاکيد کرد: هيچ کشوري حق ندارد ماهواره اي را که در حال انجام ماموريت است تهديد کند يا از بين ببرد؛ حتي کشورهاي داراي فناوري ماهواره اي و اعضاي کوپوس پذيرفته اند که هيچ کس حتي به ماهواره‌هاي جاسوسي هم حق حمله و تعرض ندارد و من همين جا اعلام مي‌کنم که ماهواره فجر به هيچ وجه اهداف جاسوسي را دنبال نمي کند و صرفا براي اهداف صلح آميز ساخته شده است.

او گفت: مشکل غربي‌ها اين است که قرار داشتن ايران در مسير توسعه فناوري برايشان سنگين است و نمي توانند بپذيرند که با اين همه تحريم و محدوديت‌هاي ظالمانه عليه جمهوري اسلامي، ايران باز هم بدون استفاده از کمک‌هاي آنها و با تکيه بر دانشمندان و موسسات داخلي، ماهواره اي را کاملا به صورت بومي مي‌سازد و توسط ماهواره بر بومي خودش آن را به فضا پرتاب مي‌کند.

قائم مقام سازمان فضايي ايران در پاسخ به اين سوال که عکس العمل ناسا بزرگترين سازمان فضايي دنيا درباره پرتاب ماهواره فجر چه بوده است، گفت: اين بار نيز آنها به ناچار ساعاتي پس از پرتاب ماهواره فجر و ورود آن به مدار مورد نظر، اين واقعيت را تاييد کردند و رسما مواضعي گرفتند.

او ادامه داد: سايت نورد مربوط به ناسا است که بينندگان و علاقمندان به دستاوردهاي جمهوري اسلامي ايران الان مي‌توانند به سايتهاي ناسا که ماهواره‌هاي پرتاب شده را رصد مي‌کنند، مراجعه کنند و هرچقدر تعداد مراجعه کنندگان به آن سايتها بيشتر باشد آن ماهواره به تعداد دفعات مراجعه کنندگان به سايت امتيازي مي‌گيرد و ترتيبي در آن سايت پيدا مي‌کند. الان مطمئن باشيد که ماهواره فجر در راس بينندگان شبکه‌هاي اينترنتي قرار دارد و اگر به اين سايت آمريکايي مراجعه کنيد مي‌بينيد که فجر در راس قرار دارد و مشخصات، موقعيت و اينکه الان در کجا قرار دارد را مي‌توانيد، مشاهده کنيد.

فاضلي پاسخ به اين سؤال که "آيا سازمان فضايي ايران قصد دارد در آينده نزديک ماهواره بيشتري به فضا پرتاب پرتاب کند"، گفت: بله ما بر مبناي يک نقشه راه مشخص در حال توسعه فناوري‌ها و تثبيت فناوريها و دستيابي به ماهواره‌هاي جديدتر و همچنين حامل‌هاي جديد تر هستيم و اين پرتاب بر مبناي همان نقشه راه بوده و براساس همان نقشه راه ما انشاءالله در آينده باز هم ماهواره‌هاي جديدتر با توانمنديهاي بيشتر و قابليت‌هاي جديدتر به فضا ارسال خواهيم کرد.

او ادامه داد: همچنين حامل‌هاي جديدتر با توامنديهاي بيشتر در اين مسير پيش بيني شده و براي اينکه ماهواره‌هاي ما بتوانند در ارتفاعات مداري بالاتري قرار بگيرند و با توانمنديهاي بيشتر و با وزن بيشتري باشند تا انشاءالله به ماهواره‌هاي بسيار ارزشمند تبديل شوند که تمامي نيازهاي فضايي ما را در تصويربرداري، مديريت بحران، تصويربرداري از عرصه‌هاي مختلف و با استفاده از سنجنده‌هاي مختلف که بر روي آنها نصب خواهد شد، در ادامه اين مسير تحقق خواهد يافت.

قائم مقام سازمان فضايي ايران درباره اينکه آيا ايران در نظر دارد در آينده ماموريت‌هاي نظامي براي اين ماهواره تعريف کند، گفت: سازمان فضايي ايران به عنوان متولي فعاليت‌هاي فضايي صلح آميز در حال طراحي، کار وبرنامه ريزي است و مسير فعاليت‌هاي سازمان فضايي ايران در طراحي و ساخت و پرتاب ماهواره‌ها، صلح آميز است.

فاضلي درباره موقعيت و جايگاه ايران در بين کشورهاي اسلامي از لحاظ علوم هوا و فضا گفت: در بين کشورهاي اسلامي بي‌شک ما تنها دولت اسلامي هستيم که اين توانايي را داريم که ماهواره ساخت خودمان را با کمک حامل و ماهواره بر خودمان به فضا پرتاب کنيم.

او گفت: البته دولت‌هاي اسلامي در سطح منطقه وجود دارند که در حال حاضر ماهواره‌هاي مخابراتي، ماهواره‌هاي سنجش از دوري و تصويربرداري و مشاهده گر زمين در مدار دارند اما هيچ کدام از آنها خود ماهواره را به فضا پرتاب نکردند. همچنين در طراحي و ساخت ماهواره نيز از کشورهاي خارجي کمک گرفتند. ما اينها را در نشريات جرايد و سايت‌هاي خود آن کشور‌ها مشاهده کرديم و آنها نيز خود آن را اظهار مي‌کنند اما ويژگي کشور ما کاملا متفاوت است ماهواره ما کاملا بومي با استفاده از همه ظرفيت‌ها، دانشمندان و امکانات موجود کشورمان ساخته شده است و پرتاب آن نيز با استفاده از ماهواره بر بومي ما است.
نظرات بینندگان