پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : انیمیشنهای سروش رضایی در شبکههای اجتماعی یکی از پربازدیدترین ویدئوهای به اشتراکگذاشته در چند ماه اخیر بودهاند؛ ویدئوهایی که حرفهای شخصیتهایشان بعد از مدت کوتاهی به سرعت به تکیهکلامهای عمومی تبدیل شدهاند و حتی هنرمندان زیادی در صفحات شخصی فیسبوک و اینستاگرام آنها را بازنشر میکنند. یکی از ویدئوهای پربیننده صفحه سروش رضایی (سوریلند) داستانهای پرویز و پونه است که هر قسمت آن به بخشی از دغدغههای روابط زوجهای امروز اشاره میکند.
دکتر مهرنوش هدایتی، روانشناس، به تحلیل روابط در قالب پرویز و پونههای اطراف ما پرداخته است:
قسمت اول: تزریق لب
شاید مهمترین دلیلی که این نوع انیمیشنها را دیدنی و پرطرفدار میکند، همذاتپنداری ما با مصداقهای این نوع زوجها در روابط جوانهای جامعه است؛ روابطی که شکل و شیوه آن با گذشته زمین تا آسمان متفاوت است. ما در تحلیل شخصیتهای یک رابطه که یک طرف آن پرویز قرار دارد و طرف دیگر آن پونه، به مصداقهای زیادی در اطرافمان میرسیم؛ مردهایی قوی، کمحرف و تقریبا فاقد احساسات که گاهی برای همین بیتفاوتی و رفتارهای مردانه از سوی طرف مقابل سرزنش میشوند.
طرف دیگر، پونه قرار دارد با افکاری کاملا زنانه و احساساتی جوشان که با واکنشهای هیجانی برای دریافت توجه و ابراز علاقه از سوی پرویز تمام تلاشش را بهکار میبرد ولی هر بار تیرش به سنگ میخورد. برای مثال در قسمتی از این ویدئو تغییر ظاهری پونه با تزریق لب را میبینید که عکسالعمل پرویز در مقابل آن را میتوان گفت که به جرات در بسیاری از مردان دیگر هم دیده میشود. اما مهمترین مشکل بسیاری از پونههای جامعه این است که تصور میکنند تنها عوامل بیرونی باعث شادی آنها میشود و برای همین بهدنبال دریافت تایید از بیرون میگردند. در حالی که دنیای بیرون را هم درست نمیشناسند و در عمل در ارتباط بین فردی خود دچار مشکل هستند، گوشهگیر و افسرده بهنظر میرسند و نسبت به خواستهها و نیازهای روابط خود بینشی ندارند. به زبان سادهتر از خود ناراضی هستند.
نکته: مسئله اینجاست که برای بالا بردن کیفیت زندگی، زوجها باید به سلامت روحی توجه کنند. داشتن رابطهای بهتر به عوامل زیادی بستگی دارد. پونهها بهدنبال پر کردن خلأهای عاطفی و نوازش شدن هستند و از ترس اینکه مردشان را از دست بدهند، دست به کارهایی میزنند که اوضاع را بدتر و شرایط را سختتر میکند. ما باید حس ارزشمند بودن را در خود تقویت کنیم تا شاد بودن و ماندگاری در رابطه را با رضایت از خود و اعتماد به نفس تضمین کنیم.
قسمت دوم: اوجولات
یکی دیگر از محبوبترین بخشهای این ویدئو نوع درخواست پونه از پرویز برای خریدن شکلات (اوجولات) با ادبیاتی است که در روابط امروز به وفور آن را میشنویم. دیالوگی که پای آن به برنامه محبوب خندوانه هم باز شد. ادبیاتی که دنبالهرو تغییر شکل کلماتی مانند عزیزم (عجیجم) یا چطوری (چطولی) است که از چند سال قبل در مکالمههای بین دخترها و پسرها باب شد و در شکل واضحتر در روابط آنها جا باز کرده است، اما نکته اینجاست که باز کردن جای خود در دل معشوقهتان به هر قیمتی اصلا توصیه نمیشود.
مردها ظرافت و محبت شما برای افزایش امنیت و آرامش در خانواده را دوست دارند اما مواقعی که تغییرات فراوان شما در رفتار، او را به پدر دختربچهای لوس یا یک شخصیت کارتونی تبدیل میکند اصلا دوستداشتنی نیست. آنها در روابط بهدنبال همراه و دوست هستند، نه دختری لوس که در هر موقعیتی برای پیش بردن حرفها یا جلب توجه طرف مقابل زیر گریه میزند و صدا و ادبیات خود را تغییر میدهد. تقریبا همه خانمها دوست دارند در مرکز توجه مرد زندگیشان باشند اما تحریک علاقه و جلب همه توجهات او به سمت خودتان حد و مرزی دارد.
شاید باور نکنید اما طبق آماری که در ماههای اخیر یکی از دانشجویان من از یکی از دانشگاههای آزاد تهران در این زمینه بهدست آورده تقریبا 75 درصد مردان از تغییر لحن و ادبیات خانمها در زندگی مشترک و روابط عاشقانه متنفر هستند.
قسمت سوم: بیاحساسی
باحوصلهترین و احساساتیترین مردهای روی زمین هم از صحبت طولانی پای تلفن و ساعتها ابراز احساسات بیزارند. خانمهایی که اهل تلفنزدنهای مداوم و طولانی هستند و ساعتها با صدای بلند حرف میزنند به هیچعنوان کاراکتر جذاب و دوستداشتنی همسر خود نیستند. دیالوگهای «پونه»های جامعه که عادات عجیبی به اغوای احساسات پرویزها دارند، آنقدر برای مردها ساده و خستهکننده است که اغلب خون خانمها را از بیتفاوتی به جوش میآورد، در حالیکه باید به این فلسفه توجه داشت که مردها احساساتی مشابه زنها ندارند یا اگر هم چنین احساساتی دارند هیچگاه درباره آن با همسرشان صحبت نمیکنند.
شاید سوالتان این است که وقتی با او صحبت نمیکنید چگونه به احساسات او پی ببرید؟ در این صورت باید بگوییم شما بعد از گذشت زمان باید به مرور احساسات مردهایی به شکل پرویز بیاحساس را درک کنید و به مرور به او کمک کنید تا احساسات خود را به زبان بیاورد یا حداقل در مقابل شما با احساس برخورد کند. بیشتر مردها برای ابراز محبت مهارت شما را در درک موقعیتهای متفاوت ندارند، پس واکنشهای تکراری و دلزننده شما مانند قطع کردن تلفن یا گفتن الفاظی مانند «خیلی بیاحساس و سرد هستی» نهتنها رفتار او را در مقابل شما اصلاح نمیکند بلکه او را دلسرد کرده و از همصحبتشدن با شما فرار میکند.
نکته: همسرتان را بهدلیل اینکه احساساتی نیست و کمتر ابراز علاقه و محبت میکند، سرزنش نکنید. در عوض بهتر است به او حق بدهید چراکه این موضوع یکی از نشانههای بارز تفاوتهای جنسیتی زن و مرد است؛ تفاوتی که به ناچار باید بپذیرید.
قسمت چهارم: تحکیم روابط
در بخش دیگری از ویدئوهای پرویز و پونه به موضوع تحکیم روابط با آوردن فرزند و البته با تکیه بر اعتقاد گذشتگان اشاره شده است. موضوع مورد بحثی که هنوز هم زوجهای بسیاری در درست بودن و نبودن آن تردید دارند. بهطور کلی در تحلیل خانوادههای نرمال، بحث فرزندآوری به استحکام نظام خانواده کمک میکند و تاحدودی طبیعی است که خانواده بدون فرزند، احساس امنیت نکند چراکه یکی از استرسهای مهم زندگی هر زوجی صاحب فرزند نشدن است اما اینکه چقدر این مسئله به معضلات ریشهای زوجین در روابط عاطفی کمک میکند به شرایط مختلف زوجها بستگی زیادی دارد.
حس پدر یا مادر بودن، جزئی از هویت مردها و زنان را تشکیل میدهد و نادیده گرفتن این جنبه از زندگی بعد از گذشت مدتی به ساختار زندگی مشترک هر زوجی لطمه وارد میکند، اما باید در نظر گرفت که راهحل ترسهای پونهها از بر هم خوردن رابطه و مواجهه با شکست، داشتن فرزند نیست.
متاسفانه این باور اشتباه در فرهنگ جامعه ما وجود دارد که فرزند داشتن میتواند بهترین دلیل پایدار ماندن یک زندگی مشترک باشد، در حالیکه ما مصداقهای فراوان از زوجهایی داریم که سالیان دراز بدون داشتن فرزند، توانستهاند زندگی پایداری داشته باشند یا برعکس زوجهایی که با وجود یک یا دو فرزند به دلایل مختلف از هم جدا میشوند. پس فراموش نکنید که تحکیم روابط زوجها معنایی فراتر از اضافه شدن عضوی جدید به خانواده دارد که تنها با کسب مهارتهای زندگی و اعتماد طرفین به حقیقت میپیوندد.