پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : فرهیختگان آنلاین(FDN.ir): اسدلله عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین که پیش از این هشدارهای زیادی به وضعیت اقتصادی کشور داده بود، امروز نظر دیگری دارد و نسبت به وضعیت اقتصاد در سال 94 بسیار خوشبین است. البته در کنار این خوشبینی وی تاکید میکند که سال سختی در انتظار دولت است. با این وجود این عضو اتاق بازرگانی توصیه میکند که دولت به سرمایهگذاری، صنایع کوچک و متوسط و افزایش سرمایه بانکها بیش از پیش توجه کند. مشروح این گفتوگو را میخوانید.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، پیشبینیهای زیادی از شرایط اقتصادی کشور در سال 94 میشود. برخی معقدند که سال آینده سال راحتی برای اقتصاد ایران نیست. چراکه به اعتقاد این گروه نوسانات قیمت نفت از یک طرف و تداوم تحریمها از طرف دیگر مشکلاتی را متوجه دولت میکند. برخی دیگر معتقدند سال آینده سال رونق اقتصادی است. با توجه به این دیدگاهها، پیشبینی شما از وضعیت اقتصادی در سال آینده چیست؟
من بهطور کلی به وضعیت اقتصاد درسال آینده خوشبین هستم.
این خوشبینی از نگاه شما چه معنا و مفهومی دارد؟
بهنظر میرسد که اتفاقات مثبتی در کشور رخ دهد.
اما این خوشبینی شما از وضعیت اقتصادی سال آینده در شرایطی مطرح میشود که تحریمها هنوز برطرف نشده است. حال در صورت کاهش یا تشدید تحریمها چه اتفاقاتی در انتظار اقتصاد کشور خواهد بود؟
سال آینده، سال بسیار سختی برای دولتمردان است، اما امیدواریم از این تحریمها عبور کنیم.
به جز بحث تحریمها دولت با چه چالشهای دیگری روبهرو است که شرایط را برای سال آینده سختتر میکند؟
مسائل مالی و بانکی از مهمترین چالشهایی است که دولت با آنها دست بهگریبان است.
شما در گفتههای خود از مشکلات سیستم بانکی گفتید. مهمترین مشکلی که هماکنون این سیستم با آن روبهرو است از نگاه شما چیست؟
مشکل فعلی سیستم بانکی کمبود سرمایه است، این درحالی است که بانکها هماکنون بیش از هر زمان دیگری نیاز به افزایش سرمایه دارند. بنابراین دولت علاوهبر رفع مسائل مالی، باید بتواند مشکل این بخش را حل کند، درغیر اینصورت با مشکلات عدیدهای روبهرو خواهد شد.
چقدر خوشبین هستید که این مشکلات برطرف شود؟
با توجه به مشکلات سیستم بانکی و وضعیت مالی دولت و مهمتر از آن گرفتاریهایی که مردم با آن مواجه هستند، امیدواریم با برنامهریزی درست و مناسب از سوی دولت از این مشکلات نیز عبور کنیم.
در کنار این موارد، بحث رشد اقتصادی و تورم بیش از پیش مطرح است. برخی نسبت به معکوسشدن روند نزولی نرخ تورم درسال آینده هشدار میدهند و برخی دیگر معتقدند روند نزولی نرخ تورم ادامه خواهد داشت. البته این اظهارات درمورد نرخ رشد اقتصادی نیز صادق است. با توجه به این گفتهها، پیشبینی شما از نرخ رشد اقتصادی و تورم درسال آینده چیست؟
وقتی صورت مساله را پاک میکنیم و بیش از حد خوشبین هستیم؛ تورمی هم وجود نخواهد داشت. از طرف دیگر تورم صفر یعنی هیچ فعالیت اقتصادی در کشور انجام نشود که این کار هم غیرممکن است. نکته دیگر این است که هماکنون نفت ایران در تحریم است و ایران نمیتواند از سقف مشخصی بیشتر نفت صادر کند. فکر میکنم این مشکلات، موجب شود که هزینههای کشور درسال آینده افزایش یابد و جبران این افزایش هزینه برای دولت زمینهساز تصمیماتی میشود که قاعدتا منجر به افزایش نرخ تورم خواهد شد.
شما از تحریم نفت ایران و مشکلات صادرات آن گفتید. قیمت نفت نیز نوسانات زیادی دارد و برخی پیشبینیها حاکی از کاهش و برخی دیگر حکایت از افزایش قیمت نفت دارد. با این وجود، فکر میکنید این نوسانات قیمتی چه تاثیری براقتصاد ایران بگذارد؟
کاهش قیمت نفت همین الان هم اقتصاد ایران را تحتتاثیر قرار داده و با توجه به اینکه فروش نفت به صورت معاملات «آتی» است؛ اثر کاهش قیمت نفت در سال آینده بیشتر دیده میشود. بنابراین همانطور که گفته شد، سال آینده سال سختی برای اقتصاد کشور است.
شما بهعنوان یک فعال قدیمی حوزه کسبوکار، نسبت به رفع این دست مشکلات نیز در سال آینده خوشبین هستید.
به اقدامات دولت بسیارخوشبین هستیم، ضمناینکه به نظر میرسد از این مشکل نیز عبور کنیم.
بخش خصوصی تا چه اندازه میتواند در رفع چالشهای اقتصاد ایران نقش داشته باشد؟
این بخش از ظرفیتهای بالایی برخورداراست و تصورمان این است که این بخش در کنار دولت میتواند گامهای بلندی بردارد.
در کنار مباحثی که اشاره کردید، چه اولویتهای دیگری برای سال آینده باید مدنظر دولت قرار گیرد تا دستاوردهای دولت به ثمر نشیند؟
توجه به سرمایهگذاری و حمایت از صنایع کوچک و متوسط ازجمله مهمترین اولویتهای دولت برای سال آینده است.