پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز نوشت: پیروزیهای ارتش و نیروهای مردمی عراق در پاکسازی استان صلاح الدین از لوث وجود تروریستهای داعش از جهات زیادی بسیار مهم و نقطه عطفی در تحولات 9 ماه اخیر و از زمان پیشروی گروه تروریستی «داعش» در مناطق شمال غرب عراق محسوب میشود و برای آینده این کشور تعیین کننده خواهد بود.
این عملیات که هفته گذشته با فرمان حیدرالعبادی نخستوزیر عراق آغاز شد، تاکنون دستاوردهای چشمگیری داشته است و در جریان آن، شهرهای مهم «البغدادی»، «الدور» و «مکیشفه» به همراه صدها روستا آزاد شدهاند.
این عملیات از چند جنبه اهمیت دارد.
1 – عملیات آزادسازی ارتش عراق، نخستین عملیات منسجم و سازمان یافته برای قلع و قمع گروههای تروریستی تکفیری و اخراج آنها از شهرهای عراق به شمار میرود. در این عملیات به همراه نیروهای ارتش، نیروهای مردمی «الحشد الشعبی» متشکل از مبارزان مردمی و همچنین عشایر منطقه دوش به دوش میجنگند و صحنهای از وحدت و جریانهای سیاسی عراق را به نمایش گذاشتهاند.
در این عملیات 30 هزار نیرو مشارکت دارند و با برنامهریزی و حرکت کاملاً سازمان یافته عمل میکنند، اقدامی که در اقدامات گذشته ارتش عراق مشهود نبود. همین تاکتیک دقیق، عامل از هم پاشیدگی تروریستها شده و آنها را در موضع کاملاً انفعالی قرار داده است.
2 – ویژگی دوم عملیات آزادسازی استان صلاح الدین، استفاده از نیروهای بومی و ملی عراق در این عملیات است و موفقیت در آن میتواند پیامدهای بسیار مهمی در جهت تحکیم قدرت دولت و حفظ استقلال عراق در پی داشته باشد.
دولتمردان عراقی از ابتدای عملیات نیز تاکید کردند که نیازی به نیروی خارجی ندارند و ملت عراق اراده کرده است که خود، برای آزادی سرزمینهایش از چنگ تروریستها و شورشیانی که از جانب برخی دولتها حمایت میشوند، اقدام کند.
محافل رسانهای غرب، این رویکرد دولت عراق را سیاستی جدید عنوان کردهاند که موجب نگرانی دولتهای خارجی مداخلهگر، و در راس آنها، آمریکا شده است. شماری از شخصیتهای سیاسی و رسانههای آمریکا دولت باراک اوباما را به باد انتقاد گرفتهاند که چرا با خالی کردن میدان، نفوذ واشنگتن در عراق را با خطر جدی مواجه ساخته است. ژنرال «مارتین دمپسی»، رئیس ستاد ارتش آمریکا در جمع اعضای کمیسیون نیروهای مسلح سنا، ضمن انتقاد از ضعف عملکرد دولت آمریکا در عراق و عدم مشارکت در جنگ با تروریستها، اعتراف میکند که این سیاست، افزایش نفوذ جمهوری اسلامی ایران را در پی داشته است.
دمپسی با نگرانی تاکید میکند در بررسی عملیات آزادسازی تکریت مشخص است که دو سوم از نیروهای شرکت کننده در این عملیات، شیعیانی هستند که با جمهوری اسلامی ایران ارتباط نزدیک و همسویی دارند. «لیبراسیون» نوشت: بعضی مقامات آمریکایی در توضیح اینکه چرا آمریکا در عملیات تکریت کنار نشسته است به این نکته استناد کردهاند که دولت عراق از آمریکا برای این عملیات دعوت نکرده است.
در این باره منابع عراقی گفتهاند آمریکا در مبارزه با داعش جدیت ندارد و درحالی که عراق اعلام کرده بود عملیات آزادسازی موصل را در بهار آغاز میکند، آمریکاییها به بهانه اینکه ارتش عراق آمادگی لازم را ندارد، خواستار موکول شدن این عملیات به پاییز سال آینده شده بودند.
3 – نکته سوم در عملیات آزادسازی تکریت، تاثیر آن برای اقدامات آینده دولت عراق به ویژه برای آزادسازی شهر موصل خواهد بود. پیروزی کامل در تکریت که به گفته منابع نظامی عراق، طی چند روز آینده محقق خواهد شد، توانمندی و قدرت ارتش و نیروهای مردمی عراق را مورد تاکید قرار میدهد.
این رویداد، در عین حال که آمادگی عراقیها را برای رویارویی در برابر تروریسم ارتقا میدهد در تضعیف روحیه تکفیریها و تروریستها نیز قطعاً موثر خواهد بود و عملیات تکریت در واقع دروازه آزادی موصل است.
بسیاری از ساکنان شهرهای آزاد شده در عملیات تکریت، نارضایتی خود را از حاکمیت تروریستها بر مقدرات خود ابراز نمودهاند و این، خلاف تبلیغات گروه تروریستی داعش را به اثبات میرساند.
این فضا در بقیه مناطق تحت اشغال تروریستها نیز حاکم است و این موضوع، آسیبپذیر بودن تروریستها و نبود پایگاه مردمی آنها را آشکار میسازد. 9 ماه سیطره تروریستها بر مناطقی در عراق و اقدامات ضدانسانی و جنایات تکان دهنده آنها، ماهیت این گروهک ضد بشری را آشکار کرده است. بسیاری از ساکنان شهرهای تحت اشغال تروریستها که تا پیش از آن، چنین تصور میکردند که گروههای تکفیری، به نفع آنها عمل خواهند کرد و برای آنها جامعهای ایدهآل خواهند ساخت، اکنون کاملاً به اشتباه خود پی برده و خواهان رهایی از چنگال این عناصر وحشی، جنایتکار و منفعتطلب هستند. چنین فضایی، زمینه را برای پیشبرد اقدامات دولت عراق و پیشروی ارتش و نیروهای مردمی هموارتر ساخته است.
4 – نکته آخر اینکه، عملیات آزادسازی تکریت، مرحله جدیدی را در معادلات منطقه ایجاد کرده است و این واقعیت که تروریسم، یک تهدید جدی برای ثبات و امنیت کل منطقه است، آشکارتر شده است. همه کشورهای منطقه باید در مبارزه با این پدیده شوم که مولود سازمانهای اطلاعاتی و جاسوسی قدرتهای مداخلهگر و توسعهطلب است در کنار یکدیگر و متحد با هم اقدام کنند و این نکته مهم باید مدنظر باشد که مقابله با این پدیده تنها در صلاحیت کشورهای منطقه است و قدرتهای خارجی نه تنها مصمم به مبارزه با تروریسم نیستند بلکه از این دستاویز به عنوان ابزارهای نفوذ خود در منطقه سود میجویند.
توجه به این واقعیتها، اهمیت عملیات تکریت را آشکار میسازد و تعیین کنندگی آن را مورد تاکید قرار میدهد.