پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئيس سازمان انرژي اتمي در خصوص رآکتور اراک گفت: بر اساس تدابير اتخاذ شده، اين رآکتور با اعمال برخي تغييرات در قلب رآکتور، نوع سوخت و اعمال بازطراحي با هدف کاهش ميزان پلوتونيوم قابل استحصال، همچنان آب سنگين ميماند.
علي اکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي ايران در گفتوگو با نشريه رمز عبور در خصوص مذاکرات هستهاي گفت: بدون ترديد هدف نهايي تمام دستاندرکاران مذاکرات هستهاي حراست از مصالح نظام و صيانت از منافع ملي است و با توجه به اينکه از نزديک شاهد فعاليت شبانهروزي دوستان هستم، ميتوانم شهادت بدهم که همه آنها براي رفع تحريمها و فشارهاي ظالمانه تلاش ميکنند.
وي با بيان اينکه هنوز جمعبندي نهايي در مورد تعهدات دو طرف صورت نگرفته است، افزود: در حال حاضر قالب دقيق و مدوني براي شمردن فهرست تعهداتمان ارائه نشده است، اما در مجموع طرف مقابل با بهانهجويي در پي تضعيف مؤلفههاي تشکيل دهنده قدرت ملي ماست.
رئيس سازمان انرژي اتمي با تاکيد بر اينکه همواره رفتار و عملکرد طرف مقابل را مورد راستيآزمايي قرار ميدهيم، يادآور شد: چنانچه نظام احساس کند که طرف مقابل در پي پيمانشکني و تخلف از تعهدات الزامآور است، ما نيز واکنش متناسب با آن را در دستور کار قرار ميدهيم و طرف مقابل به خوبي ميداند که نظام تصميمات مقتضي را اقتضا خواهد کرد.
صالحي در خصوص پروژه رآکتور اراک نيز گفت: بر اساس تدابير اتخاذ شده، رآکتور آب سنگين اراک با اعمال برخي تغييرات در قلب رآکتور، نوع سوخت و اعمال بازطراحي با هدف کاهش ميزان پلوتونيوم قابل استحصال، همچنان آب سنگين باقي خواهد ماند و تغيير ماهيت و هويت نخواهد داد. نبايد اين نکته را فراموش کرد که موضع کشورهاي غربي اصرار بر تعطيلي آن بود، اما اکنون سطح مباحث به مرحله پذيرش اين دستاورد برجسته رسيده است.
وي با اشاره به اينکه هنوز توافق کامل و جامعي صورت نگرفته است، اظهار داشت: استراتژي بلندمدت ما دستيابي به اهداف کلاني است که مقام معظم رهبري ترسيم ميکنند. اما دستيابي به اهداف کلان و بلندمدت نظام در حوزه فناوري هستهاي منافي با اتخاذ تدابير لازم جهت دفع هجمههاي دشمن نيست. يکي از راهبردهاي اصلي نظام گرفتار نيامدن در کمند جزيينگري است.
رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه سرنوشت تاسيسات فردو چه ميشود؟ يادآور شد: ما مصمم هستيم تا بر اساس رهنمودها و تدابير بزرگان نظام و برپايه نيازهاي فني سازمان انرژي اتمي از اين سايت بهرهبرداري کنيم. اما اينکه در آينده چگونه اين تصميمات اجرايي ميشود به عوامل و شرايط گوناگون از جمله چارچوب و قالب توافق با طرف مقابل بستگي دارد.
صالحي در خصوص حضورش در جمع تيم مذاکره کننده هستهاي گفت: به منظور تبيين دقيقتر مباحث فني و ايجاد سازوکار مناسب براي دستيابي به يک توافق خوب، تصميم نظام بر اين قرار گرفت که موضوعات فني در سطح بالاتري مورد پيگيري قرار گيرد. با تبادل نظر صورت گرفته با مسئولان مذاکرات و اعلام آمادگي طرف مقابل براي حضور در مذاکرات در سطوح بالاتر، اينجانب نيز در جريان مذاکرات حضور يافتم.
وي ورود به مباحث فني و سطوح بالاتر را راهگشا خواند که باعث رفع برخي ابهامات شده است و افزود: اينجانب قبلاً به موضوع رآکتور آب سنگين اراک و رفع ابهامات در اين زمينه اشاره کردم. در موارد ديگر با همين رويکرد تلاش ميکنيم تا نشان دهيم که راه حل و فصل بسياري از مسائل توجه به جزئيات و دقايق امور فني و محدود نشدن در قالب مباحث سياسي است.