پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مشاور وزير دادگستري از تبادل زنداني بين ايران و ۱۲ کشور دنيا در سال ۹۳ خبر داد.
شاهرخ هدايتي اظهارداشت: از ابتداي امسال تاکنون 159محکوم بين ايران و ساير کشورها منتقل شدند که از اين تعداد 128 تبعه ايراني براي گذراندن ادامه محکوميتشان به کشور انتقال يافتند و 32 تبعه خارجي نيز از ايران به کشورهايشان منتقل شدند.
سرپرست ادارهکل ارتباط با قوه قضاييه وزارت دادگستري افزود: در سال جاري 10 تبعه ايراني از چين، 54 نفر از آذربايجان، 15 نفر از تايلند، 3 نفر از ترکيه، يک نفر از اکراين، سه نفر از سوريه، 17 نفر از ارمنستان، 19 نفر از عراق و شش محکوم ايراني نيز از قطر براي گذراندن ادامه محکوميتشان به کشور منتقل و تحويل مقامات قضايي شدند.
اين مقام مسئول در وزارت دادگستري ادامه داد: امسال 32 تبعه خارجي از ايران به کشورهايشان منتقل شدند که از اين تعداد، 3 نفر تبعه ترکمنستان، دو نفر تبعه آذربايجان، 19 نفر محکوم افغانستاني، يک نفر بلغارستان، يک نفر ترکيه و 5 نفر نيز تبعه عراقي بودند.
به گفته هدايتي انتقال اين محکومان بر اساس موافقتنامه انتقال محکومين بين جمهوري اسلامي ايران و کشورهاي يادشده و پس از طي تشريفات قانوني و انجام هماهنگيهاي لازم بين مقامات قضايي طرفين، وزارت امور خارجه، وزارت دادگستري و سفارت کشورمان در آن کشورها، صورت پذيرفت.
افزايش سه برابري انتقال محکومان در سال 93
مشاور وزيردادگستري با مقايسه تعداد محکومان خارجي منتقل شده بين ايران و ساير کشورها در سال 93 و سالهاي قبل، گفت: در سال 90، 33 نفر، در سال 91، 62 و در سال 92، 50 محکوم بين جمهوري اسلامي ايران و کشورهاي ديگر منتقل شدند که اين عدد در سال جاري به 160 نفر افزايش يافته و رشد بيش از سه برابري را نشان ميدهد.
سه هزار ايراني در کشورهاي خارجي و شش هزار خارجي در ايران زنداني هستند
هدايتي در ادامه يادآور شد: بر اساس آخرين اطلاعات، هم اکنون حدود سه هزار تبعه ايراني در زندانهاي کشورهاي ديگر و حدود شش هزار تبعه خارجي نيز در زندانهاي ايران به سر ميبرند که بيشتر زندانيان خارجي در ايران را اتباع افغان تشکيل ميدهد.
به گفته سرپرست اداره کل ارتباط با قوهقضاييه وزارت دادگستري، ارتکاب جرائم مرتبط با موادمخدر، بيشترين علت محکوميت اتباع ايراني در کشورهاي ديگر است.
اتباع چه کشورهايي در ايران زنداني هستند؟
هم اکنون اتباعي از کشورهاي افغانستان، عراق، پاکستان، اندونزي، سومالي، آذربايجان، بنگلادش، تانزانيا، تاجيکستان، ترکمنستان، ترکيه، روسيه، سريلانکا، سوريه، غنا، فيليپين، کامرون، کنيا، کويت، مالي، موزامبيک، هند، مالزي، کنگو و نيجريه در زندانهاي ايران به سر ميبرند.
اتباع ايراني بيشتر در کدام کشور زنداني هستند؟
بر اساس آمارهاي موجود، ترکيه يکي از کشورهايي است که اتباع ايراني بسياري در زندانهاي آن به سر ميبرد. حدود 400 تبعه ايراني در زندانهاي اين کشور محبوس هستند و بيشترين علت محکوميت آنها نيز ارتکاب جرائم مرتبط با موادمخدر است. امارات و ژاپن بعد از ترکيه، جزئ کشورهايي هستند که بيشترين محکومان ايراني را دارند.
جمهوري اسلامي ايران در تاريخ 14 بهمن ماه سال 88 با ترکيه موافقتنامه معاضدت قضايي، استرداد مجرمين و انتقال محکومين را امضا کرده و اين موافقتنامه در سال 89 به تصويب رسيده و لازمالاجرا شده است.
به رغم وجود موافقتنامه انتقال محکومان بين ايران و ترکيه، در سال 93 تنها 3 تبعه ايراني به کشور منتقل شدند و يک تبعه ترک نيز از ايران به ترکيه انتقال يافته است. سئوالي که وجود دارد اين است که چرا به رغم وجود موافقتنامه، انتقال محکومان بين ايران و ترکيه بسيار اندک است؟ آيا محکومان ايراني نميخواهند به کشور منتقل شوند و زندانهاي ترکيه را ترجيح ميدهند؟ آيا دولت ترکيه اجازه انتقال محکومان را نميدهد؟
در طرف مقابل، تايلند، ارمنستان و آذربايجان جزء کشورهايي هستند که همکاري خوبي در زمينه انتقال محکومان دارند.
جمهوري اسلامي ايران با چه کشورهايي موافقتنامه انتقال محکومان دارد؟
جمهوري اسلامي ايران با 10 کشور دنيا موافقتنامه تصويب شده و لازمالاجرا دارد که از آن جمله ميتوان به افغانستان، عراق، تايلند، هند، ترکيه، سوريه، اوکراين، کويت و جمهوري آذربايجان، بوسني و هرزهگوين اشاره کرد.
ايران تا کنون با سه کشور موافقتنامه انتقال محکومان امضا کرده، اما هنوز تصويب نشده که پاکستان، ارمنستان و چين از جمله اين کشورها هستند.