arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۹۵۵۳۲
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۴ - ۰۱ فروردين ۱۳۹۴

اخضرابراهيمي: نمی دانم الان آمریکا و اروپا مانند قبل دنبال براندازی «بشار اسد» هستند یا خیر

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
اخضر ابراهیمی گفت میزان نفوذ ایران در سوریه بیش از نفوذ روسیه در این کشور است.

به گزارش شبکه تلویزیونی الحدث اخضر ابراهیمی فرستاده سابق سازمان ملل متحد در امور سوریه در مصاحبه اختصاصی این شبکه با وی دربرنامه الذاکرة السیاسیة (حافظه سیاسی) گفت: در مأموریت من به سوریه محدودیت های زیادی وجود داشت و اجرای این مأموریت تقریبا غیر ممکن بود. برخی می پرسند وقتی اجرای این مأموریت تقریباً محال است چرا آن را پذیرفتی؟ من این مأموریت را پذیرفتم نه به علت آنکه کارم در سازمان ملل در این حوزه است. مردم سوریه برای من مثل خانواده می مانند. حتی اگر بتوانم کار کوچکی در سوریه انجام دهم نمی توانم به این مأموریت نه بگویم.

وی گفت من در تلاش هایم در سوریه از هیچ گروهی داخلی یا خارجی و یا حتی سازمان ملل متحد جانبداری نمی کردم و فقط به منافع مردم سوریه فکر می کردم. من سعی کردم در گفتگوهایم با بشار است احترام رئیس جمهور را حفظ کنم و در عین حال صراحت لهجه داشته باشم. کشورهای منطقه ما و نه فقط سوریه همگی خواستار تغییر بودند. به همین علت من با درک این موضوع کارم را ادامه می دادم. وی گفت من هرگز از بشار اسد نخواستم که از قدرت کناره گیری کند و از این گونه عبارات استفاده نکردم. اما از لزوم تغییری که مردم را متقاعد کند سخن گفتم. عبارتی که در گفتگو با بشار اسد استفاده کردم این بود که شما به جای این که به عنوان پادشاه ادامه دهید چرا به عنوان کسی که سازنده شاه باشد کارتان را ادامه نمی دهد. باید منصف بود. او دقیقاً از اوضاع اطلاع دارد و می داند چه می گذرد و قطعا از من بهتر می داند اوضاع چگونه است اما مصمم است و اطمینان دارد که می تواند اوضاع را تغییر دهد و این بحران را پشت سر بگذارد. بشار اسد در موضوع انتخابات گفت: من شهروندی سوری هستم و شما که از دموکراسی سخن می گوئید پس من این حق را دارم که نامزد شوم. اگر من یا هرکس دیگر بخواهیم برای انتخابات نامزد شویم کسی حق ندارد مانع شود. اگر مردم به من رأی ندهند من کنار می روم. بشار اسد و کسانی که با او هستند یقین دارند که پیروز خواهند شد و اعتقادشان براین است که همه رویدادهای فعلی توطئه ای خارجی است من گفتم آیا کودکانی که در درعا روی دیوارها شعار می نویسند هم خارجی هستند و آنها می گفتند بله. آنها ابتدا می گفتند که همه معترضان از خارج آمده اند اما بعد از آن گفتند که شماری از سوری ها نیز در میان معترضان هستند که البته گمراه شده اند و اساسا آنچه در سوریه روی می دهد توطئه کشورهای عربی خلیج فارس است.

اخضر ابراهیمی در بخش دیگری گفت من در دومین یا سومین دیدارم با بشار اسد خواستار ملاقات با فاروق الشرع معاون سابق رئیس جمهوری سوریه شدم اما به من اجازه ملاقات با او را ندادند من به این که او گزینه ای برای ریاست جمهوری سوریه باشد فکر نمی کردم و فقط می خواستم ببینم او در چه وضعی است و به چه می اندیشد و چه می خواهد. این که او را به عنوان رئیس جمهوری آینده سوریه پیشنهاد دهم اساساً مطرح نبوده است و این مطلب را دیگران گفته اند.

وی در بخش دیگری گفت: مهمترین زمان در مدت مأموریت من در امور سوریه هفتم ماه مه 2013 در دیدار سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در مسکو بود و من بیانیه ای در این خصوص صادر کردم و این نخستین خبر دلگرم کننده درباره سوریه بود.

وی در بخش دیگری گفت من همواره معتقد بوده ام که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و معتقد بوده ام که آمریکا نیز هیچگاه تصمیم به اقدام نظامی در سوریه نداشته است و آن زمان حتی در مسئله استفاده از سلاح شیمیائی نیز گفتم که قوانین بین المللی اجازه اقدام نظامی علیه کشوری را بدون قطعنامه شورای امنیت نمی دهد که البته در آن موقع این سخن به من نسبت داده شد اما من تاکید کردم که قوانین بین المللی این گونه است و این سخن من نیست. در آن زمان افراد زیادی معتقد بودند که راه حل بحران سوریه نظامی است اما اکنون تقریبا همه به این نتیجه رسیده اند که راه حل بحران این کشور سیاسی است. البته هنوز افرادی پیدا می شوند که امیدوارند اقدامی نظامی از سوی آمریکا صورت گیرد. عملیات نظامی که اکنون علیه داعش صورت می گیرد این تصور را در آنها به وجود آورده است که ممکن است در سوریه مداخله نظامی صورت گیرد.
وی در بخش دیگری گفت البته مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز به من گفته بود که رئیس جمهوری که در آمریکا روی کار آمده برای ورود به جنگ جدیدی نیامده بلکه برای پایان دادن به جنگ ها آمده است.

ابراهیمی رد دعوت نخست وزیر قطر برای ملاقات با وی در سال 2013 را تکذیب کرد و درخصوص بازدیدش از اردوگاههای آوارگان سوری گفت در اردوگاه زعتری در اردن یک یا دو پسر بچه به سمت خودروی ما سنگ پرتاب کردند و در اردوگاهی در ترکیه مردی از من پرسید می توانم یک سوال از شما بپرسم و من گفتم بله درخدمتم. او از من پرسید آیا ما انسان هستیم یا نه. من هیچ پاسخی نداشتم و به همین علت دیگر به هیچ یک از اردوگاه های سوری ها نرفتم. زیرا هیچ حرفی برای گفتن نداشتم. آن مرد تا قبل از آن زمان به مانند من لباس فاخر می پوشید و کراوات می زد و هر روز با خودروی شخصی اش سرکار می رفت و زن و بچه و زندگی خوبی داشت اما حالا در یک اردوگاه در بیابان در انتظار آن است که کسی از راه برسد و تکه نانی به او بدهد تا او خود خانوده اش را سیر کند.

وی در پاسخ به این سوال که میزان نفوذ روسیه در سوریه چقدر است گفت : لاوروف یکبار به من گفت که میزان نفوذ ما در سوریه بیشتر از نفوذ آمریکا در اسرائیل نیست. من معتقدم روسیه نفوذ زیادی در سوریه دارد و تلاش می کند که صدای مسئولان سوری را بشنود و با آنها ارتباط خوبی دارد اما این نفوذ مطلق نیست. نفوذ ایران در سوریه بیش از نفوذ روسیه است.

ابراهیمی در بخش دیگری گفت : آمریکا و کشورهای اروپایی و ترکیه برای براندازی حکومت بشار اسد اتفاق نظر داشتند اما نمی دانم که اکنون چنین اتفاق نظری وجود دارد یا نه.
نظرات بینندگان