arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۹۶۸۳۹
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۸ - ۱۲ فروردين ۱۳۹۴
گفتگوی کریستین امانپور با حسین موسویان در سي ان ان:

سي و پنج سال تحريم و فشار و اجبار عملا شکست خورده است

عضو سابق تیم مذاکره کننده ی هسته ای ایران گفت: سی و پنج سال تحریم و فشار و اجبار عملا شکست خورده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : عضو سابق تیم مذاکره کننده ی هسته ای ایران گفت: سی و پنج سال تحریم و فشار و اجبار عملا شکست خورده است.

به گزارش انتخاب؛ دیپلمات های برجسته در سوئیس تلاش می کنند به یک توافقنامه ی تاریخی درباره ی چارچوب تنظیم قرار داد مربوط به برنامه ی هسته ای ایران دست یابند.

خبرگزاری رویترز از لوران فابیوس وزیر امور خارجه ی فرانسه نقل قول کرده است که گفته بود، مذاکرات درحال پیشرفت است اما پیچیده است. لوران فابیوس بیم دارد که آنها تا شب هم مذاکره کنند. از دیدگاه غرب ، پایان بازی مشخص است یعنی تهران تسلیحات هسته ای تولید نکند و برای ایران هم روشن است که تحریم ها به سرعت و به طور کامل برداشته شوند. منافع مردم ایران به شدت با این گفتگوها گره خورده است. به برخی از پیام های توئیتری نگاه کنید. یک نفر در ایران در پیامی توئیتری گفت ایرانی ها گفتگوهای هسته ای را آنچنان دنبال می کنند که گویی آمریکایی ها مشغول دنبال کردن رقابت های فوتبال آمریکایی هستند. یک کاربر دیگر توئیر هم از شدت توجه مردم به اخبار مربوط به گفتگوهای هسته ای خبر داد و گفت استرس دارد ما را می کشد.

سی ان ان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی گفتگوهای هسته ای با حسین موسویان از دانشگاه پرینستون در نیوجرسی آمریکا گفتگو کرد.

حسین موسویان در تیم مذاکره کننده ی هسته ای ایران در دوره ای خدمت کرد که حسن روحانی رئیس جمهور ایران مذاکره کننده ی هسته ای ایران بود.

کریستین امانپور پرسید: مردم اخبار گفتگوهای هسته ای را به شدت در کشور زادگاه شما دنبال می کنند. به نظرشما چقدر طول خواهد کشید که به یک پاسخ برسیم.

حسین موسویان گفت: تاجایی که من می دانم آنها در مذاکرات پیشرفت بسیار عالی داشته اند. آنها درک مشترک دارند و روی یک بیانیه ی مشترک کار می کنند، معلوم نیست که این بیانیه به صورت شفاهی یا کتبی اعلام می شود. من معتقدم که یک بیانیه ی مشترک منتشر خواهد شد که طی آن اعلام خواهد شد که پیشرفت بدست آمده است و برخی از اختلافات رفع شدند. آنها خواهند گفت که مذاکرات ادامه خواهد یافت تا اینکه در پایان ماه ژوئن به یک توافقنامه ی جامع دست یابند.

مجری گفت: به نظر شما این بیانیه چه زمانی اعلام خواهد شد امشب یا فردا؟

حسین موسویان پاسخ داد: احتمال دارد که شب سه شنبه منتشر شود اما به احتمال زیادتر تا چهارشنبه شب منتشر خواهد شد.

کریستین امانپور گفت: برداشت من این است که احتمال دارد در پایان این گفتگوها اعلام کنند که تا چه حد پیشرفت داشتند اما این بیانیه به معنی چارچوب کامل توافقنامه ای نیست که ما منتظرش هستیم.

حسین موسویان پاسخ داد: آنها تا این لحظه درباره ی تمام تدابیر مربوط به درون پیمان ان پی تی به توافق رسیده اند، درحالیکه از روز نخست قرار بود که ان پی تی معیار دستیابی به توافقنامه ی جامع باشد. خبر خوب این است که ما اکنون می دانیم که آنها درباره ی همه ی تدابیر در چارچوب ان پی تی توافق کرده اند. ایران به طور کامل متعهد به همه ی تعهدات در چارچوب ان پی تی خواهد بود. اختلافاتی در خصوص تدابیرخارج از ان پی تی وجود دارد. با این وجود من معتقدم که بیانیه ای صادر خواهد شد و به احتمال زیاد در این توافقنامه شاید شش ضمیمه وجود داشته باشد. در هر یک از این ضمائم آنها درباره ی جزئیات موضوعات اصلی مثل غنی سازی در نطنز، غنی سازی در فردو ، تاسیسات آب سنگین در اراک توضیح خواهند داد. آنها روی جزئیات این ضمائم کار می کنند.

کریستین امانپور گفت: درباره ذخایر زیاد اورانیوم غنی شده ایران، درباره ی سرعت برداشته شدن تحریم ها درباره یتحقیق و توسعه هسته ای بگوئید.

حسین موسویان پاسخ داد: آنها روی یک دوره ی زمانی مثلا ده ساله توافق خواهند کرد تا تدابیر اعتماد ساز ایجاد شود. این تدابیر در درون ان پی تی خواهند بود و برخی دیگر در خارج از ان پی تی خواهند بود. من معتقدم که ایرانی ها هیچ مشکلی برای به حداقل رساندن ذخیره اورانیوم غنی شده تا میزان مورد نیاز داخلی خود ندارند. من معتقدم که ایرانی ها موافقت خواهند کرد که یا اورانیوم اضافی را رقیق کنند و یا اینکه آن را تبدیل کنند. مشکل اصلی به تناسب مربوط می شود. ایرانی ها می گویند ما آماده ایم که همه ی تعهدات خود را دریک دوره ی زمانی کوتاه اجرا کنیم البته اگر طرف مقابل هم در اقدامی متقابل و متناسب در مورد برداشتن تحریم ها اقدام کند.به همین علت است که آنها اکنون بحث می کنند تا چگونه یک بسته ی جامعه را طراحی کنند که در آن جدول زمانی مشخص باشد و واکنش های متقابل و متناسب با اقدامات ایران وجود داشته باشد.

مجری سی ان ان گفت: این گفتگوها از سال دوهزار و سیزده شروع شد. چرا وقتی که به این ضرب الاجل رسیده ایم روی این موضوعات همچنان بحث می شود و حتی از ضرب الاجل هم عبور می شود؟

حسین موسویان گفت: ما نمی توانیم این واقعیت را نادیده بگیریم که ایران و آمریکا خصمانه ترین روابط را در سی و پنج سال گذشته داشتند و بی اعتمادی زیادی وجود دارد. همانطورکه من در کتاب خود توضیح دادم، در سی و پنج سال گذشته تلاش های زیادی صورت گرفته است تا روابط ایران و آمریکا بهبود یابد اما همه ی این تلاش ها شکست خورد. این نخستین بار است که جدی ترین تعامل در بالاترین رده بین ایرانی ها و آمریکایی ها درحال انجام شدن است و واقعا موفقیت آمیز بوده است. آنها واقعا پیشرفت کردند و اعتماد زیادی بین مذاکره کنندگان ایجاد شده است اکنون مذاکره کنندگان هر دو طرف پذیرفته اند که خواستار رسیدن به توافق هستند و نمی خواهند که تقلب کنند. آنها می خواهند که به قوانین و مقررات بین المللی احترام بگذارند. دستاوردها تا این لحظه هم بسیار زیاد بوده است. من اطمینان دارم که در طی دو، سه ماه یا طی ماههای بیشتر از مذاکرات ، آنها قادر خواهند بود که به توافقنامه ی جامع دست یابند. با این وجود ما باید بدانیم که یک توافقنامه ی هسته ای با در نظر گرفتن سی و پنج سال خصومت بلافاصله بدست نخواهد آمد. بلکه چنین توافقنامه ی هسته ای می تواند آغازی بر پایان خصومت های دیرینه بین ایران و آمریکا باشد. این توافقنامه می تواند گامی بزرگ به سمت صلح بین ایرانی ها و آمریکایی ها باشد.

کریستین امانپور گفت: منتقدان شما می گویند این توافقنامه راهی برای ایران است تا بلند پروازی های هسته ای نظامی خود را فعلا کنار بگذارد و منتظر بماند تا توافقنامه منقضی شود و سپس به کار خود ادامه دهد و بمب هسته ای بسازد. مخالفان این توافق هسته ای چنین چیزی را می گویند.

حسین موسویان پاسخ داد: آنها چه دوست داشته باشند یا خیر، با وجود همه ی فشارها و تحریم ها و راهبردهای زورمندانه ، همه امروز دریافتند که ایران باثبات ترین کشور است و بسیار قدرتمند است و نفوذ زیادی در منطقه دارد. از این رو سی و پنج سال تحریم و فشار و اجبار عملا شکست خورده است. اکنون بیائید اجازه دهیم که ایرانی ها و آمریکایی ها مسیر جدیدی را به سمت صلح بیازمایند و هر دو کشور در مورد موضوعات مهم همکاری کنند و روی تهدیدهای مهم در منطقه مثل داعش ، افراط گری سنی و تروریسم همکاری کنند.اشتراکات زیادی بین ایران و آمریکا در نبرد با تروریسم و برقراری صلح و ثبات در افغانستان و در عراق وجود دارد. من معتقدم که اکنون زمان آن است که ایران و آمریکا موضوع هسته ای را تمام کنند و به سمت گفتگو درباره ی موضوعات منطقه ای حرکت کنند.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۲
15
18
دلار شده 3600 تومان و ریال از پول افغانستان هم بی ارزشتر شده..کمر مردم زیر فشار اقتصادی دارد می شکند..لطفا انقدر شعار ندهیدددد......
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۲
26
12
12 سال است داریم مذاکره میکنیم ولی آن چیزی که واقیعت بود وشعار نبود مقاومت ملتایران بود و جهاد دانشمندان هسته ای یادی کنیم از شهدایی که امروز نیستند ولی دست مذاکره کنندگان را برای دادن امتیازهای پی در پی به امید رفع تحریم ها پر نمودند یادشان گرامی
نظرات بینندگان