پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ارائه آمار و ارقام متفاوت و متعدد از مشترکان و کاربران اينترنت ايران در حالي اتفاق ميافتد که همچنان تعريف دقيقي از مشترک و کاربر اينترنت وجود ندارد.
اينترنت و ضريب دسترسي به اين پديده قرن يکي از معيارهاي توسعه يافتگي جوامع کنوني به حساب ميآيد و بر اين اساس ملتها در رقابتي سنگين براي دستيابي هرچه بيشتر به آن هستند.
اصطلاح جنگ رقابتي به گفته يکي از مسئولان ارتباطي کشور شايد برازندهترين عنواني باشد که بتوان به اين رويداد نسبت داد.
عليرغم اينکه تاکنون تعاريف درست و دقيقي از مفهوم کاربر و مشترک اينترنت نشده و حداقل - حداکثر ميزان بهرهبرداري از پهناي باند براي تمايز بين کاربر حرفهاي و آماتور صورت نگرفته است اما هر از چند گاهي آماري در ارتباط با اينترنت و گستره آن در ايران ارائه ميشود که بيشتر موجبات سردرگمي را فراهم ميآورد.
به عنوان مثال آذر ماه سال گذشته (1393) رسما اعلام شد که دولت جديد در زمينه اينترنت کار بزرگي را آغاز کرده و باعث شده کاربران اينترنت در سطح کشور به بيش از دو برابر افزايش پيدا کنند؛ در اين راستا تعداد کاربران اينترنت چه مخابرات و چه شرکتهاي ندا (PAP) از 3.5 به هفت ميليون نفر ارتقاء پيدا کرد.
در همان زمان اشارهاي به راهاندازي گسترده نسلهاي سوم و چهارم موبايل در کشور شد و مسئولان اعتقاد راسخ خود مبني بر ارتقاي تعداد کاربران اينترنت را با فراگيري اين نسلها ابراز کردند.
اما نکته مهم که هيچگاه به آن پرداخته نشد اين بود که اصولا اينترنت پرسرعت مخابرات و شرکتهاي ندا که با عنوان ADSL بيشتر شناخته ميشود، چه ارتباطي به پهناي باند سيار و نسلهاي موبايل دارد!
در حاليکه دولت معتقد است در شبکه اينترنت چه به لحاظ محتوا و چه سرعت وضعيت فعلي نسبت به گذشته قابل قياس نيست و به نقطه مطلوبي نرسيدهايم، سال جديد (94) در صنعت ارتباطات با پردهبرداري از آماري جديد در حوزه اينترنت آغاز شد.
آمار کاربران اينترنت ظاهرا ظرف سه ماه به هشت ميليون رسيد زيرا براساس اطلاعات قبلي هفت ميليون بود.
در حاليکه طبق آمار، سال گذشته در اين عرصه به رشد دو برابري رسيده بوديم گفته شد که امسال (94) هم قرار است آمار به رشد دو برابري برسد؛ بنابراين بايد در انتظار باشيم تا پايان سال 94 تعداد کاربران اينترنت به 16 ميليون برسد.
اما کاربر کيست و مشترک چيست؟!
طبق استدلال عقلي، مشترک کسي است که به عنوان مثال يک خط اينترنت پرسرعت را سفارش داده باشد و به عبارتي به نام فرد باشد اما از همين نقطه اشتراک چندين نفر ميتوانند به اينترنت وصل شوند که در اين صورت بايد به آنها کاربر گفته شود.
در حاليکه آمار ارائه شده کمي ابهامآور است اما در ارتباط با تناقض آن نيز بايد گفت که کاربران اينترنت پرسرعت در حالي هشت ميليون عنوان ميشوند که سامانه مديريت ضرب نفوذ اينترنت کشور که زير نظر سازمان فناوري اطلاعات ايران اداره ميشود، تعداد کاربران اينترنت پرسرعت (ADSL) را براي سه ماهه اول سال 93 حدودا 13 ميليون عنوان کرده است.
در همين گزارش تعداد مشترکان حدودا پنج ميليون عنوان شده است.
همين بازه زماني برآوردي از مشترکان و کاربران موبايل نيز داشته و رقم حدودا يازده ميليوني را به آن نسبت داده است.
اين آمار و ارقام انبوه ارائه شده بيشتر موجب سرگيجي کاربر عادي و مردم ميشود تا اينکه موجب تنوير افکار عمومي گردد.