پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سعید لیلاز کارشناس اقتصادی در سرمقاله ایران نوشت: اگر قرار بود برنامه هدفمندسازی یارانهها در دولت یازدهم کلید بخورد، شاید بهترین پیشنهاد این بود که بازگردیم به روح برنامه چهارم توسعه که در دولت اصلاحات نوشته شد و هرگز هم به اجرا درنیامد. در آن صورت، شاید هرگز به هیچ یک از گروهها و دهکهای اجتماعی یارانه نقدی پرداخت نمیشد، بلکه دولت این اجازه را مییافت که درآمد حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی را برای گروه هدف یعنی محرومان اجتماعی و نیز بهبود وضعیت بهداشت و درمان، کشاورزی و تولید جامعه صرف کند.
با این همه؛ چه میشود کرد که هدفمندی یارانهها به شکل موجود بمب ساعتی است که دولت احمدینژاد برای دولت روحانی به میراث گذاشته است و بر اساس آن؛ تاکنون پرداخت نقدی به فهرست یارانه بگیران بدون هیچ استثنایی صورت گرفته است. هر چند، به عنوان کسی که تاکنون دیناری یارانه دریافت نکرده است، معتقدم پرداخت یارانه از محل درآمد حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی، حق همه ایرانیان- اعم از فقیر و غنی- است. بنابراین؛ مخالف حذف بعضی از یارانهبگیران هستم، مگر آنکه خود افراد، داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف دهند.
اما برخلاف این عقیده شخصی، همچنان معتقدم که آنچه روی دست دولت یازدهم باقی مانده، میراثی با پیامدهای ناگوار است. زیرا منابع حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی، به میزانی نیست که حتی بودجه یارانه پرداختی را پوشش کامل دهد و دولت در وضعیتی است که برای پرداخت یارانهها به ایرانیان، با کسری بودجه چشمگیری مواجه است. از سوی دیگر، مجلس نیز با مصوبه کلی خود، دولت را ملزم به حذف شماری از یارانهبگیران کرده است و اگر قوه مجریه در چارچوب اجرای مصوبات قوه مقننه، تعدادی از دریافت کنندگان یارانه را از فهرست حذف کند؛ اتفاقی است که نارضایتی برخی از حذف شدگان را در پی خواهد آورد. اما با شناسایی دقیق پردرآمدها، برقراری تعامل با افکار عمومی و شناساندن ضرورت اجرای این حذف و نیز اطلاعرسانی دقیق و بهنگام، میتوان این اقدام را با هزینه کمتری انجام داد.
دولت روحانی در کمتر از دو سالی که از عمرش میگذرد، موفق شده است بخش قابل توجهی از انحراف دولت گذشته در اجرای برنامه هدفمندی یارانهها را از طریق پرداخت نقدی یارانه به شبکه بهداشت و درمان دولتی کشور اصلاح کند. پرداخت یارانه نقدی که به شبکه بهداشت و درمان کشور و به بیمارستانهای دولتی انجام میشود، از جمله بهترین، کارآمدترین، انسانیترین و خداپسندانهترین اقداماتی است که دولت میتوانست در هدفمندی یارانهها انجام دهد. زیرا این شیوه پرداخت یارانه فقیرترین و محرومترین تودههای جامعه ایران را در بر میگیرد.
با این حال؛ از نظر میزان درآمد حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی و نیز با توجه به تعهد باقی مانده بر دوش دولت برای پرداخت یارانههای نقدی تاکنون این امکان وجود نداشته است که دولت بیش از این به اصلاح و رفع انحراف اجرای برنامه هدفمندسازی یارانهها بپردازد. معضلی که دو راهکار مشخص دارد؛ افزایش مجدد قیمت حاملهای انرژی و نیز حذف برخی دهکها از دریافت یارانه نقدی. بویژه که حذف برخی دهکها و گروههای اجتماعی از فهرست یارانه بگیران توسط نمایندگان مجلس در قانون بودجه 1394 پیشبینی شده است. این قانون پس از تصویب در مجلس و تأیید شورای نگهبان، لازمالاجرا است. زیرا وقتی قانونی تصویب شد دولت نمیتواند بگوید که آن را اجرا نمیکند. بر اساس قانون بودجه سال 94، دولت موظف است 2 و نیم میلیون خانوار را از فهرست یارانهبگیران حذف کند.
بنابراین راه حل پیشنهادی این است که دولت به آنچه مجلس در بودجه 94 مصوب کرده، گردن نهاده و آن را اجرایی کند. تا اولاً اصل رعایت قانون در کشور نهادینه شود و ثانیاً دولت بتواند برای بازگشت به روح واقعی برنامه هدفمندی یارانهها یعنی پرداخت یارانه به محرومان و نیز اختصاص یارانه به بخش تولید، منابع کافی را به دست آورد.