پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مذاکرات روحانی با رییس جمهور چین در جاکارتا و گفت و گوهای آخوندی - وزیر راه و شهرسازی - با معاون وزیر حمل و نقل بلغارستان در تهران. هرچند مقیاس این مذاکرات گسترده است اما خبر از تحولی بزرگ میدهد که شاید بار دیگر به برقراری جاده ابریشم با محوریت ایران بینجامد.
به گزارش ایسنا، با افتتاح خط آهن بزرگ اینچه برون که ایران را به دو همسایه شمالی خود یعنی ترکمنستان و سپس قزاقستان متصل کرد، صحبت از محوریت این طرح در انتقال ترانزیت شرق آسیا به اروپای غربی مطرح شد. مسیری که با توجه به حجم و ارزش تبادلات در جهان جز بزرگترین خطوط تجاری به حساب میآید و گرفتن گوشهای از این ماجرا میتواند برای ایران بسیار سودآور باشد. از این رو آخوندی در حاشیه افتتاح این خط آهن رسما اعلام کرد که در برنامه بلندمدت میتوان بر روی انتقال محمولههای ترانزیتی چین به اروپا از طریق راهاهن اینچه برون حساب کرد و ایران آمادگی انجام این کار را دارد.
حالا با گذشت چند ماه از تاریخ افتتاح این پروژه، ایران گام دوم خود برای شکل گیری این خط ترانزیتی را نیز برداشته تا با آوردن مشتریان اروپایی به پای میز قرارداد کار را به شکلی دوجانبه پیگیری کند.
مذاکرات آخوندی با بلغارها و البته اعلام آمادگی آنها برای بررسی بیشتر شرایط ایران و برقراری یک راه دسترسی بلندمدت بین شرق آسیا و اروپا از طریق ایران نشان از آن دارد که در صورت پیگیری مقدمات لازم میتوان بر روی اجرایی شدن این پروژه حساب ویژه باز کرد؛ خطی که یاد آور نقش تاریخی ایران در جاده ابریشم است و میتواند بار دیگر به احیای آن بینجامد.
البته در کنار چین، ایران پیشنهاد وسوسه کننده اتصال به خلیج فارس و دریای عمان را نیز به بلغارستان ارائه کرده که میتواند کفه ترازو را در رقابت با ترکیه به سمت کشورمان تغییر دهد. هر چند هنوز ظرفیت راه آهن ایران نیاز به افزایشی جدی داشته و این خط امن و ارزان باید در سالهای آینده به عنوان جانشین جادهها فعالیت کند اما در صورت نهایی شدن این مذاکرات، ایران یک گام دیگر به قرارگرفتن به عنوان محور ترانزیت منطقه نزدیک خواهد شد.